Demedim mi İbrahim bunlar şeytan diye :) Birkaç şeytani hareketleri daha olacaktır en bombasını en sona saklarlar her zamanki gibi.
Printable View
Demedim mi İbrahim bunlar şeytan diye :) Birkaç şeytani hareketleri daha olacaktır en bombasını en sona saklarlar her zamanki gibi.
Postu aradım ama bulamadım. Forumdan biri yatırımcı ilişkilerinden Özgürle yazışmasını paylaşmıştı burda. Yazışmada Özgür sene sonu fiyatta bir toparlanma bekliyorum gibisinden bir şey yazmıştı. Bana o gün bu cümle çok garip gelmişti nasıl olur da böyle bir cümle kurabilir diye. Şimdi Özgür tacirlere verdiği son demeçlerde halka açıklığın daha da artacağı sinyallerini vermişti netekim öyle de oldu, yani Özgürde bu satışın olacağı bilgisi vardı. Alarko tarihinde patron satışı olup da hissenin arttığı görülmemiş, Özgür de pek tabi biliyor bunu. O mail her kime atıldıysa SPK'ya başvurusunu yapsın. Mailiyle, videosuyla çok somut bir delil bu.
Tövbekar abim ben 1995 den beri Alarko yu bilirim..
Gümrük müşaviri iken Alarko nun ihracatlarini bizim şirket yapardi..Azerbaycan a insaat malzemesi yollardık santiyesine..
Şirket in kurumsalligi yaptığı işlere laf demiyorum zaten..alatonlara garih lere de bir sey dediğim yok..
Ama savaş ilk defa oluyor ve belki de mecbur kaldilar diyorum sadece..
Subatta kote edilen 12milyon lotu 130 gorurken satmayip geçen ay satmalari sebebsiz değil, kızmıyorum,sebebi bu olabilir diyorum..
Bu kadar yorum yapmaya hakkimiz olsun..
Dediğin gibi, ben yanlis yorumluyor olabilirim ama zamanlama çok üst üste geldi
Alatonların hadi borcu harcı var da dalia neden satar hala anlamış değilim. Görünen o ki bu gidişle holdingin en büyük ortağı dalia'nın erkek kardeşi İzzet Garih olacak.
Sn.pelerin aşağıya tekrar paylaşıyorum.
Son dönemde hissenin fiyatı emsal holdinglere ve içinde bulunduğu bist30 endeksine göre oldukça negatif ayrismaktadir. Hisse Temmuz-Ağustos dönemi fiyatlarindadir. Bu durumda, hisseniz hem endeks bazlı, hem de enflasyon bazlı erimiş bulunmaktadır. Şirket sürekli yatırım yaparken ( elektrik, tarım, havacılık vb.) ve borsada beklentiler satın alınırken bu durum neden hisse senedi fiyatlamasina yansımamaktadır. Neden hisse fiyati zirvesindeyken ortaklarinizca 117 lira seviyesinden satış yapılarak pay sahipleri mağdur edilmiştir. Şirket faaliyetleriyle ilgili herhangi bir olumsuzluk bulunmakta mıdır. Sorularımın cevaplanmasini bekliyorum. İyi çalışmalar diler, saygılarımı sunarım.
Faaliyetlerimiz ve buyume planlarimizla ilgili olarak hic bir olumsuzluk bulunmamaktadir.
Donem donem performans zayif kalmakla beraber yil sonuna dogru toparlayacagini dusunuyorum.
Saygilarimla,
O dönemde sn.tovbekarin bir yazısını haklı bulduğum ve teşekkür ettiğim için bana psikologa git oraya para ver, daha az zarar edersin gibi garip bir üslupla yorumda bulunmustunuz. Herhalde siz dahil hepimize gerekiyor bu tavsiye şu anda🙂
Kimseyi şikayet etmeyi düşünmüyorum. Satışa konu hisse haberi oldukça kötü ve moral bozucu, zararım büyük ama uzun vadede şirketle ilgili bir olumsuzluk görmüyorum. Satıp alabilecegim başka bir alternatif de yok şu an için.
Herkese sabır ve bol kazanç dilerim.
Sağlıkla kalın.
Alaton kardeşler, temsili
Ek 29943
"Mezara kadar değil, Pazara kadar ortağım" dedim ama bu alatonlar ile dalia garih mal sattırmıyorlar bana...:vk:
Bu gidişle tübekar abemin yanına kardaş kalacağım galiba... :kahkah:
Sorular:
1- Yönetim kurulu üyeleri yılın 365 günü hisse satabilirler mi? Sınırlı tarihler var mı?
2- Şirket 365 gün her şartta hisse geri alabilir mi?
3- Hakim ortaklar hisse satışı ilan ettiğinde şirket hisse geri alımı yapabilir mi?
Sn.0101 bu da 16 Kasım tarihli, Özgür bey'in sorularima cevabı umarım aydinlatici olur.
2022 sonunda halka açıklık seviyemiz %29.98 idi. Geri alımlarla beraber bu oran %28’e kadar gerilemiştir.
Bu anlamda son satışlar sonrasında %33.5 mertebesine ulaşmıştır.
Hissedar satışları sonrası %35 bandına gelecektir. Günlük bakmak yerine gelişim sürecini analiz etmekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Bedelsiz sermaye artırımı için VUK’ta yeterli kaynak olup olmadığı önemlidir. Yeterli kaynak olduğu vakit düşünülebilir.
Ortak hisse satışı şirket tarafından karşılanamamaktadır zira bu SPK nezdinde kabul görmeyen bir durumdur.
Hisse geri alım programı açıklandığı vakit hissedar satışı SPK kurallarına göre yapılamamaktadır.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Hissedarın güvenini kırmak yönünde bizim bir çalışmamız bulunmamaktadır. Her dönem faaliyetlerimizi kuvvetlenerek artırıyoruz. Fakat hissedar satışları kendi tasarruflarıdır. Daha evvel farklı platformlarda onlarca kez tekrar ettiğim üzere Alarko Holding profesyonel ekip tarafından yürütülmektedir. Yatırımcımızın büyük veya küçük olarak fark gözetmeksizin eşit ölçüde yaklaşmaya çalışıyoruz.
Saygılarımla,
Tüm paydaşlar istediklerinizi sorularınızı, yatırımcı ilişkilerine iletebilirsiniz. Sn. Kalyoncu dikkate alıp cevap veriyor. Ben halen Sn. Kalyoncu ve şirketin her şeyi açıklıkla ve profesyonelce yaptığına, bu yatırımcıyı tuketse de, inanıyorum. Her şeyi kitabına uygun yapıyorlar sağ olsunlar! Hisse elimizde kaldı, ister istemez uzun vadeci olduk. Kiziyoruz, arada sovuyoruz, bela okuyoruz. Canımız yanıyor ve sıkılıyor, çıkar yol bulamiyoruz bazen. Ama kendi adıma soyleyim, bu paraya ihtiyacım yok en azından ve bekleyebilirim. Tekrar belirteyim, şirketin temel rasyolarinda bir sorun yok, fiyatı ucuz ve benim için şu an alternatifi yok. Beklemek ve sabretmek tek çare. Ederini bulacak elbet. Herkese iyi hafta sonları, bol kazançlar.
Bu hisse satışları şirketle alakalı değil, konjonktür icabi..
Mecburiyetten..
Kim ne derse desin..
Şirket iyice ucuzladı, ister istemez..
Hisse satışları ve savaş bittiği anda Alarko başka bir level a atlar..alanlarda onunla beraber sınıf atlar..
Bir ara navlun fiyatları rekor kırıyordu ve dolarda hızla yükseliyordu.
Gsd holding hem döviz zengini hemde navlun fiyatları yüzünden çok konuşulmaya başladı.
Ama gsd yerinden kıpırdamıyordu.Piyasa inatla düşük çarpanlarla fiyatlıyordu.
Tabiki sebep patronlar.Patronları yüzünden kimse bulaşmıyordu.
Piyasanında alarkoyu geçen seneki mecburi yükselişi çıkartırsak yıllarca düşük çarpanlarla fiyatlamasının sebebebi boşuna değil.
Büyük para sahipleri herşeyin farkında bizden daha tecrübeliler.
Teşekkürler sn.paracelsus;
Temel analize göre hisse toplayan biri olarak 2018 yılında hurda demir fiyatına aldığım hisse fiyatının hâlâ hakettiği "altın" değerine gelmemesi üzüntü kaynağımız.
Gecmiste de vedat alaton kelepir fiyata hisse satmiştı. İlk genel kurulda kendisine "böyle kelepir fiyata satacak idiyseniz bilseydik, forumlarda birkaç kisi gelir hisseleri alırdık" dediğimde tebessüm etmişti...
Tabii o zaman hurda demir fiyatındaydı hisse.
Ve vedat alaton hisse satmiştı.
Demek ki sıkışınca satıyorlar.
Dünyada meşhur büyük şirketlerde de ilk kurucuların varisleri çoğunluk haklarını zamanla kaybediyor.
Alarkoda da belki zamanla bu yaşanacak.
Mühim olan şirketin yatırımlarındaki isabetliliği..
Mesela geçmişteki kırklareli doğalgaz santrali yatırımı tam bir duvara vurma iken cenal/meram/karakuz, hatta minnak olmasina rağmen gönen hes isabetli yatırımlar.
BAKAD da isabetli gözükmekte.
Temennim jeotermal sera yatırımlarının da isabetli olması. İlk işaretler müsbet gözüküyor.
Hayırlısı...
Ne kadar zarif bir düşünce. Şu zarifliğin onda biri şirket patronlarında olsa keşke :)
Aşağıdaki yazınızda profesyonel olduklarını iddia etmişler ama sevgili Özgür'ün açıklaması tam anlamıyla bir facia malesef. Kendisi aracı kurumda yatırım danışmanı sıfatıyla oturmuyor, şirketin yatırımcı ilişkileri direktörü olarak oturuyor. Şu veya bu tarihte hisse fiyatında şöyle bir hareket bekliyorum diye bir ifadede bulunma hakkı malesef yok. Sizin mailleştiğiniz tarihlerde ve sonraki birkaç gün içinde alarko 115 tl değerine ulaşmış. Şu an şeytanın avukatlığını yapıyorum ve şu geldiğimiz noktada bunu yapmamda bir beis bulunmuyor sanırım. En çok dillendirilen konu hisselerin bu fiyat aralığında yukarıdan pazarlandığı yönünde. Şimdi akıllara şu soru gelmez mi, çok sevgili yatırımcı ilişkileri direktörü sizden başka insanlarla olan mailleşmelerinde de bu ifadeleri kullanmış olabilir mi veya sizle olan yazışmasının herkes tarafından görülebileceği öngörüsüyle bu bilgiyi paylaşmış olabilir mi. Bu ve benzeri soru işaretlerine mahal vermemek adına bu şekilde bir yazışma kesinlikle yaşanmamalıydı. Hala daha acaba ben mi yazılanı yanlış yorumluyorum diye tekrar tekrar okuyorum.
Gelelim psikolog konusuna. Sık bir şekilde olanlara şaşırıp şirketi eleştiriyordunuz. Malesef Alarko böyle bir şirket, eğer her gün şaşırmaya devam edecekseniz psikolojinizin daha da bozulacağını belirtmek istedim sadece. Belki kendimi biraz sarkastik ifade etmiş olabilirim, kalp kırdıysam özür dilerim. Ben alarkonun kaşarı olduğum için satışla ilgili kap haberlerini şaşırarak değil gülerek okuyorum artık.
Gelelim benim psikolojime :) Satamadıklarımdan pişman değilim, aklım hala alamadıklarımda. Uzun vade alarkolarım için hedefimi 10$ vademi 2030 yılı olarak belirledim. Umarım Allah kaza bela vermez satmak zorunda kalmam. Hisse düşüşleri beni etkilemiyor çünkü hedefime gelene kadar düşse de çıksa da satmayacağımı biliyorum. Bu belki dalgalanmalardan yararlanma fırsatı vermiyor ama dramatik yükselişlerde de malı kaptırma gibi bir korkum olmuyor. Size de tavsiyem eğer kendinize uzun vadeli olmak şartıyla belli bir hedef koyduysanız ekranı kapatıp hedefinize sadık kalın. Yapıyorsunuz demiyorum ama gün içinde ekranda sürekli alarko takip eden birinin delirmemesi mümkün değil.
Şu an tam iplikçinin istediği bir ortam var. 80 liralar 90 liralar alarko için çerez parası. Bu son satış haberi 80 lira olursa alırım 90 lira olursa alırım diyen insanların ellerinin gitmemesine de neden olacak, iplikçi de satanların malını bir güzel sıyıracak, bu sıyırma işi kaç ay olur orası tam bir muamma. Fonlarda, küçük yatırımcıda bir hayli mal var ve iplikçi de gözü kolay kolay doymayan bir cinse benziyor.
Patronlara diyecek hiçbir sözüm yok. Hepsini Allaha havale ediyorum.
yıllar once mars sinema borsada islem goren AFM FILMI satın almıstı, mars ve pegasus un sahibi borsa ve degerleme fiyatının cok uzerinden bir fıyatla cagrı yapıp borsadan cıkarmıstı, isin ozu bunca zaman satacağı hısselerin değeri kadar temettü bir o kadar yonetim ucretı alan patron sahiplik oranını artırmıyorsa ıyıce bir dusunmek gerek, halka arzda hisselerini satan patronların hisselerini biz niye alıyoruz mesele aynı.
Finans soruları:
Hisse başına 25 TL konsolide kâr edebilecek X şirketinin hisse değeri ne olmalıdır?
Hisse başına 30 TL konsolide kâr edebilecek Y şirketinin hisse değeri ne olmalıdır?
Hisse başına 35 TL konsolide kâr edebilecek Z şirketinin hisse değeri ne olmalıdır?
Hisse başına 40 TL konsolide kâr edebilecek # şirketinin hisse değeri ne olmalıdır?
neden 40ta durdunuz? 2024 kar tahminim hisse başı 48TL yani 21 milyar TL..
Şirketlerin ödenmiş sermayelerini de bilmeden bu soru cevaplanamaz. Yani toplam hisse sayısı ne?
#EGEEN 3.15 milyon ödenmiş sermayesi var, toplam hisse sayısı 3.15 milyon.
1 lot hisse 14 bin lira.
#HEKTAŞ 2.53 MİLYAR lira ödenmiş sermayesi var, toplam hisse sayısı 2.53 MİLYAR lot.
1 lot hisse 22 lira.
Her iki şirket de hisse başına 10 lira kat etse hisse fiyatları farklı olacaktır doğal olarak.
Yani hisse başı 10 liradan Egeen'in toplam net karı 31 milyon lira iken Hektaşın ki 25 MİLYAR lira olacaktır. Aradaki fark uçurumdur.
sn 101
hisse satmaları ve almaları hususunda ( bizimkiler sanırım hep nalıncı keseri gibi almayı pek düşünmediler) bilanço dönemlerinde bir kısıtlama var... şirkette ise ortaklar satarken alamazlar diye bir sınırlandırma var. Geçen defa SPKya yaptığım şikayet geri alım sürerken ortakların hisse kote ettirmeleri idi el cevap
Geri Alınan Paylar Tebliği'nin 11 inci maddesi 1. fıkrasında "Bu Tebliğ hükümleri çerçevesinde genel kurul tarafından onaylanmış bir gerialım programının bulunması halinde bu program süresince veya bu Tebliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca geri alım kararı alınması durumunda, ortaklığın yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortakları veya bunlarla yakından ilişkili kişiler tarafından ortaklık paylarının borsada satış işlemi gerçekleştirilemez." ve 2. fırkasında "Birinci fıkra hükmü saklı kalmak üzere, bu Tebliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca açıklanan sürenin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında veya bu Tebliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca geri alım kararı alınması durumunda, ortaklıkta ve/veya bağlı ortaklıklarında Kurulun özel durumlara ilişkin düzenlemelerinde tanımlanan idari sorumluluğu bulunan kişiler ile bunlarla yakından ilişkili kişiler tarafından ortaklık paylarının borsada satış işlemi gerçekleştirilemez." hükmü bulunmakta olup, bu hükümler Borsa İstanbul AŞ'de (Borsa) payları işlemler gören şirketler tarafından kendi paylarının geri alınması işlemlerinde uygulanmaktadır. Şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin sahibi olduğu ve Borsa'da işlem gören tipe dönüştürülen pay senetlerinin satışını kapsamamaktadır."
olmuş diğer hususlara cevap bile verilmemiştir.
Yüce Devletimizin bu tip işlemleri çağrı merkezlerinde üç beş sürgün memura bırakıldığı için ilk satıra cevap verilir diğerlerini okumazlar bile...
şayet yatırımcı olacak iseniz ortağın ne yaptığından ziyade şirketin ne yaptığı önemli olmaz mı?kendi adıma bu defa arabayı satma fiyatı oluşturur muyum bilmem gerçi arabada da ha deyince satılmaz ki :) :) :) . ev zaten kalmadı kendi adıma... kefenlikler hususu için pek bir ALARK etmiyorlar bire zaman oldukları gibi...
Hah şimdi oldu.
ALARK Toplam sermaye 435.000.000 lira
HBK (hisse başı kar) 48 lira olursa
Toplam kar : 435 mn x 48 lira = 20.88 MilyaR lira eder.
Hisse dünkü kapanışa göre 3.2 fk ile fiyatlanmış.
HBK 48 lira olması ve fk nın aynı kalması durumunda hisse fiyatı 150 olmalıdır.
Hisse fiyatı 200 olursa fk 4 olur.
Fk : Hisse fiyatı / HBK
sn oralet osman,
şirket lira HBK ettiğinde vereceği temettü mesela 3-5 lira ise benim cebime hisse miktarı kadar girmez mi? mesela 10 lot EGEEN ise 50 lira 10 lot HEKTAŞ için de 50 lira. ama ben 10 lota kaç TL ile sahip olacağıma hisse adediyle bakıyorsam ... neyse kafam karıştı ama benim için Hisse Başı Kar önemli öncelikle. piyasada kaç lot hisse olduğu gibi unsurlar ikincil
neyse neredeyse pişti olmuşuz... :) bir önceki mesajınız biraz konuyu açmış...
Bi tane fırınımız var ve ekmek satıyoruz. Sattığımız ekmek başına net 3 lira kar ediyoruz (HBK)
Ben size diyorum ki bu fırını bugün satsak kaç lira eder?
Elimizdeki tek veri HBK 3 lira olması.
@0101 beyin örneğindeki HBK 40 lira olması gibi.
Doğal olarak siz de dersiniz ki, Arkadaşım ekmek başı 3 lira kazanıyorsun tamam da günde (dolayısıyla yılda) kaç ekmek sattığını söyle ki ben de sana fırının değerini söyleyebileyim.
Yani bize lazım olan şey hbk ve toplam hisse adedi, ki şirketin ederini bulabilelim.
Umarım anlatabilmişimdir.
1 lot hissesi 134 bin lira olan Yibitaş inşaat ile 1 lotu 95 lira olan Alarko, ikisi de hisse başı 40 lira kar etse hisse fiyatları da aynı olmalıdır diyebilir miyiz? Diyemeyiz çünkü birisinin toplam 435 mn lot hissesi varken diğerinin (YBTAS) sadece 100 bin lot hissesi var.
Yukarıdaki örnek birebir uymasa da mesele anlaşılsın diye söyledim.
Hektaş hbk 40 olursa hisse fiyatı kaç lira olmalıdır?
Froto hbk 40 olursa hisse fiyatı kaç lira olmalıdır?
Tuprs hbk 40 olursa hisse fiyatı kaç lira olmalıdır?
Alark hbk 40 olursa hisse fiyatı kaç lira olmalıdır? vs vs
şeklinde sorulması lazım sorunun.
Son olarak sektör fk ortalamaları var bir de.
Yani hbk falanca lira olan hissenin fiyatını tahmin ederken kaç fk yı baz alacağız?
Holdinglerin biliyorsunuz fk ları hep düşük olur.
Bazı sektörlerin fk ortalaması 10-15 bazı sektörlerin de 50.
300 fk lı şirketler var Bist'te.
Alarko çok düşük fk ile fiyatlanıyor. Şöyle bi 8-9 fk olsa hisse fiyatı da şimdinin 3 katı olurdu
Değer ile fiyatı aynı kavramlar olarak kullandım.
Nema problema..
:he:
Tabii burada her yatırımcının f/k beklentisi ve firmanın muhtemel gelişme potansiyeli ile ilgili kanaati mühim...
Meselâ tübekâr abem gelecekte hisse basına 2$ kâr, 1$ cıvarı temettü beklemekte... :)
Patronlar iyice milleti çıldırtmaya başladı. Satmak herkesin hakkı ama satmanın ve haber yollamanın da usulü var. Önceden satacağınız fonlarla görüşür anlaşırsın ve sattık diye haber yollarsın. Önceden kote edip satacağım vs demek ve hızlı bir şekilde satmamak küçük yatırımcıyı büyüklerin kucağına atmaktır.
https://youtu.be/U5sFoZXfqzg?si=etJ4IMjLbjT7a-qx
Yeniden değerlemeler şirketlerde yıllardır yapılmıyor. Bu da Şirket özvarlıklarının bilançolarında gerçeği yansıtmadığının kanıtı. Enflasyon muhasebesi gelirse YDF ler uygulanmak zorunda, uygulamadan enflasyon muhasebesi de gerçek dışı kalır. Bu durumda bünyesinde onlarca şirket bulunduran holdinglerde bu fon ödenmiş sermayelerine oranla çok üst seviyede çıkacaktır. Bu durum bedelsiz hisse potansiyelidir.
Bankalara için enflasyon muhasebesi fazla bir avantaj teşkil etmez. Şimdiden bankaları hareketlendirmeleri normal.
İleriye dönük olarak holdingler bir numaralı favorim.
Şirket ortakları şapşal değil, paniğe kapılanlar düşünsün. Büyük ortaklar, gerek haber gerekse çeşitli yollarla hisseyi götürüp satarlar, yada toplu satış yaparlar. :))
Temettüye göre fiyat tespiti doğru değil, hisse fiyatını belirlemesi gereken bir çok kriter var. Bilançolar önemli.
Sorunuz çok basit aslında ama cevaplar neden bu kadar karmaşık anlamadım.:oleyo:
Hisse başına 40 TL kar eden; kabaca 10 x 40 TL = 400 TL/hisse olmalıdır.
.
Şirketin sermayesini bilmeye gerek yoktur.
Şirketin toplam piyasa değerini hesaplamıyoruz ki.
1 adet hisse kaç TL olmalıdır derdimiz.
Leonardo da Vinci ne demiş. "En yüksek gelişmişlik düzeyi sadeliktir"
Bu hisse satışları direnç noktalarında, güzel bilanço sonrası gibi hissenin hızını aldığı dönemlerde baskılamak için de kullanılacaktır. Hisse diyelim x lira oldu falanca kuruma x-10 tl den satışı gerçekleşmiştir gibi. Hisse üzerindeki demoklesin kılıcı gibi düşünebilirsiniz. Gerçekten paraya ihtiyacı olan kapla beraber satışın tamamladığının bilgisini de paylaşır. Örnekleri çok.. Bunların amacı yatırımcının üzerinde kılıç sallandırmak.
Alark için Yıllıklı HB EFK / Fiyat Oranı Son 3 yıllık Qtr ...
https://i.hizliresim.com/qv1zs0z.jpg
Dip NoT : Ucuzladı mı Pahalı mı siz yorumlayın .
Tüm hisselerin BİLANÇO DEĞERİ 400 tl. olur.Bunun için ödenmiş sermayeye ihtiyaç yoktur. Çünkü bu ŞİRKETİN GERÇEK DEĞERini göstermez.Sadece bilançonun değerini belirler.Şirketlerin gerçek değerleri SATIŞ ,ORTAKLIK,HALKA AÇILMA vs. zamanlarda İN.NAKİT AKIM ,uluslar arası eşdeger firma çarpanları vs. hesaplarının ortalaması alınarak bir ŞİRKET DEĞERİ bulunur.
Kabaca emlak degerlemelerde semte göre degişmek ile birlikte 120 -150 aylık KİRA bedeli üzerinden HESAPLANIR.
Borsadaki şirketlerde kabaca BİLANÇO degerleri 10 yıllık X net kar = olarak hesaplanabilir.
bir şirket 1,000,000 tl yıllık net kar x 10 =10,000,000 piyasa değeri diyebiliriz.
sermaye 1,000,000 HBK 10 TL =PİYASA DEĞERİ 10,000,000 TL.
sermaye 2,000,000 HBK 5 TL =PİYASA DEĞERİ 10,000,000 TL
sermaye 500,000 HBK 20 TL = PİYASA DEĞERİ 10,000,000 TL
Siz elimizdeki şirketlerin HBK hepsi 40 tl. derseniz ÖDENMİŞ SERMAYELERİni bilmemizin hiç bir önemi yoktur. Çünkü HBK her birinin ayrı ayrı ödenmiş sermayesine bölünerek bulunur.Tüm şirketlerin BİLANÇO DEĞERİ 400 tl olur.
YUKARIDAKİ şirketlerin her birisi yıllık SABİT 1,000,000 tl kazanmışlardır. Ödenmiş sermayelerinin farklı olması ile zaten HBK. o oranda düşer ve artar. HBK zaten ödenmiş sermayeye bölünerek bulundugu için net orandır.
yıllık net kar 1,000,000 tl. HBK bulmak için her şirketin ÖDENMİŞ SERMAYESİ ne bölüyorsunuz.
1,000,000 /1,000,000 =HBK 10 TL BİLANÇO DEĞERİ 10,000,000 TL
1,000,000/ 2,000,000 = HBK 5 TL BİLANÇO DEĞERİ 10,000,000 TL
1,000,000/ 500,000 = HBK 20 TL. BİLANÇO DEĞERİ 10,000,000 TL.
Kabaca bir şirketin bilanço değeri HBK X 10 hesaplaması üzerinde bulunur.Zaten borsada hisseler bir spekülatör tarafından toplu degilse genelde BİLANÇO DEĞERLEMESİ güzel çalışır.Şayet borsadan iyi anlayan degerleme ve bilanço egitimi olan spekülatörler
hisseleri olması gereken gerçek ŞİRKET DEĞER ine ulaştırır.Yada şirket SATIŞLARında gerçek değer ortaya çıkar.
Yıllarca bende sizler gibi HOLDİNG lerin iştiraklerini didik didik ettim.ŞİRKET DEĞER lerini bulmaya çalışıyordum.
Ne zaman BİLANÇO okumasını ögrendim.İşte o zaman BORSA nın ŞİRKET DEĞERİ ni değil asıl BİLANÇO DEĞER lerini fiyatladıgını öğrendim.
1- şirket satılacak ise
2-iştiraklerinden 1 tanesi satılacak veya halka acılacak ise
3-fabri arazisi satılacak ise
4-şirket hisseleri tek elde toplanmış ise
5-şirket yabancı bir ortak ile birleşecek ise v.s bu şartlar da ancak ŞİRKET DEĞERİ borsacılar tarafından hesaplanmakta ve o değere ulaştırılmaktadır.
Asıl bu işin güzel tarafı şirketlerin günümüzdeki HBK dan daha çok gelecekte olabilecek HBK larına odaklanırsanız.Kabaca gelecek karlarını hesaplayabilirseniz çok daha iyi getiriler elde edebilirsiniz.
Hatta bu işin çok daha kolay yolu her sene TEMETTÜ ödeyen şirketlerde ,piyasanın çok DÜŞTÜĞÜ zamanlarda ,yada DÜŞÜŞ TREND lerinin sonunda vs.
Şirketlerin geçmiş yıllardaki DOLAR bazında HBK veya HBTemettü ödemelerini hesaplar sanız önümüzdeki dönem de aşagı yukarı ona yakın gelme olasılıgından yola çıkarak olması gereken PİYASA DEĞERLERİni yakalama şansınız yüksek olacaktır diye düşünüyorum.
Çimento,demirçelik,ulaştırma vs. firmalar DÖNEMSEL şirketlerdir.Bu şirketler 3-4 yıl çok iyi karlar yaparlar. Arada 2-3 yıl durgun dönem geçiriler.
Bu şirketlerde dolar bazlı HBK ve hbtemettü ödemelerinde gelecekteki oluşabilecek bilanço değerlerini yakalama sansınız yüksek olabilir.
ÇİMENTO iç ve dış talep,REKABET
DEMİRÇELİK yüksek yatırımlar
ULAŞTIRMA çok sayıda UÇAK alımı
Arkadaşlar, sizlere ezberletilmiş bir değer üzerinden şirket değerlemesi yapıyorsunuz.
Yani 10 fk ile.
Bir işletmenin değeri 10 yıllık karı kadarmış. Kim diyor bunu, kime göre neye göre? 10 fk değeri normal ise Alarko 3 fk ile bedava demektir. Bi ara bankaların fk sı 1 in de altına inip 0,80 leri görmüştü ülkemizde bir kaç yıl önce. Bu mantıkla herkesin bu hisselere saldırması lazımdı.
Hektaş, Sasa, Kontrolmatik gibi fk ları 50, 60, 200 vs olan şirket hisselerinin milyonlarcasını elinde tutan fonlar var, bunlar salak mı? Ezber kavramlardan uzak durmalıyız.
Evin değerinin kira çarpanıyla değerlemesi de illeri bırak aynı ilin ilçesine göre bile değişiyor. Bağcılar ile Bakırköy'deki 2 evin aynı kira çarpanıyla değerlemesi söz konusu olamaz.
Sonuçta olay hep şirketin gelecekte ne olabileceğini, hangi değere gelebileceğini tahmin etmeye yönelik oluyor.
Aynı hisse başı kârı eden savunma sanayi, otomotiv, perakende gıda, demir çelik, enerji, meşrubat, havayolu şirketlerinin 1 lot hissesinin aynı fiyatlanması sizce normal mi?
Arkadaşlar yukarıdaki yapılan kabaca çeşitli rasyo bilanço değerlemeleri şirketlerin yada ev lerin gerçek değerlerini yansıtmaz ,sizin bu şekilde değerle yapmanız borsada şirketleri oldugundan PAHALI almamanızı saglar. Yoksa kesin sonuçLAR İÇERMEZ.