al aşağıda bak.erhan beyin temettüye yönelik yazsını..yayınladım
Printable View
özellikle bu yazıya bak..BİRDAHA DA TERBİYESİZLİK YAPMA .ERHAN BEYİN YAZISIDIR.
anipülasyon deyince aklımıza ilk ne geliyor ? Kandırmak, Yalan söylemek, yanlışı doğru gibi göstermek, illüzyon gibi kelimeler ilk akla gelenlerden. Peki önce manipülasyonun tam tanımı ile başlayalım.
İnsanları kandırarak bir menkul kıymeti almaya veya satmaya sevk etmeye veya menkul kıymetin fiyatını yapay bir seviyede tutmaya yönelik davranışlar. Menkul kıymet piyasalarında arz ve talebin serbest bir şekilde karşı karşıya gelerek fiyatları belirlemesine yönelik sürecin kasıtlı olarak engellenmesidir. Manipülasyonla spekülasyon genelde birbirine karıştırılan kavramlardır. SPK mevzuatına göre manipülasyon yapmak suçtur. Fakat spekülasyon yapmak serbesttir.
Manipülasyon ile spekülasyon arasındaki farkı daha iyi anlamak için örnek vereyim. Ben herhangi bir hissede ki fiyatları paramı kullanarak yani alım satım yaparak yükseltip düşürebiliyorsam bu duruma spekülasyon denir. Hatta borsada spekülatör denilmesinin sebebi de budur. Yani bir yatımcı bir hissenin arz talep dengesini kırarak hissenin olması gereken fiyatının çok üzerine taşıdığında spekülasyon yapmış deriz. Manipülasyon ise ağızımızdan çıkan cümlelerin hissedeki arz/talep dengesini bozarak başkalarını spekülasyona, yani arz talep dengesini bozmaya yönlendirmektir.
Spekülasyonda arz/talep dengesini siz bozarken, manipülasyonda başkalarının arz/talep dengesini bozmaya yönlendirmiş olursunuz.
Şimdi gelelim "Temettü Manipülasyonlarınaâ€;
Temettünün de manipülasyonumu olurmuş canım demeyin. Maalesef bunun farkında olmadan, bu konuda o kadar çok manipülasyon yapılıyor ki yazıyı okurken, "bende demiştim" diyeceğiniz türde.
Çok uzatmadan maddeler halinde sıralayalım:
Temettü dağıtıldıktan sonra şirket temettüden önceki fiyatına hemen çıkar.
Temettü hissesi herhangi bir yükseliş kaydetmese bile temettü size ekstra gelir olarak yazılır.
Temettü hissesi temettü dağıtmayan hisseden daha performanslıdır.
Temettü ödeyen şirket yatırımcıya güven verir.
Temettü alıp tekrar hisseye girerseniz hisse ortaklık payınız artar.
Temettü alarak lotunuz artar lot arttığı için daha fazla kazanırsınız.
Temettü hissesi fiyat düşürüldüğü için ucuzlamış olur.
Bu maddeleri okuduktan sonra bunun nesi yanlış dediğinizi duyar gibiyim. İçinde doğru olan maddeler var ancak birde bu doğruların yanlış aksettirilmesinden doğan bir manipülasyon var. Bu manipülasyona da Psikolojik manipülasyon diyoruz.
Yani insanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hâlde etkileme veya yönlendirme anlamına gelir. Bu etkileme ve yönlendirme sonucu insanlar davranış değişikliği ya da kanaat değişikliği gösterebilirler.
Şimdi madde madde giderek sizleri de sıkmadan kısaca doğruları anlatalım ki, diğer insanları manipülasyona sevk etmiş olmayalım. Yapılan manipülasyon sonucu, spekülasyona giren yatırımcılarda böylece yanlış işlemlerden kendini korumuş olacaktır.
Maddeleri açıklarken belki bir kısmına anlam yükleyemeyebilirsiniz. Bunun için finansal okuryazarlık veya temel analiz bilgisine ihtiyacınız olacaktır.
1.Temettü dağıtıldıktan sonra şirket temettüden önceki fiyatına hemen çıkar.
Böyle bir şey kesin olarak kanıtlanmış değildir. Bir hisse temettü dağıtıktan sonra eski fiyatına tekrar çıkmasına gerekçe göstereceğimiz ne var ? Yani bir hisse temettü dağıtıldı diye neden yukarı gitsin anlamsız ve mantıksız olur. Temettü sonrası fiyatın düşürülmesinin sebebi ise şirketin değerinin düşmesidir. Değeri düşer çünkü şirketin cebindeki para pay sahiplerine dağıtılır. Dolayısıyla hisse temettü sonrası eski fiyatına tekrar çıkıyor ise hisse piyasa tarafından pahalı fiyatlanmış olur. Örneğin içerdeki malzemeler ve nakit para dahil 30,000 TL değerinde olan bir dükkan kasada ki 5000 TL’sini ortaklarına dağıtsa Bu şirket hala 30,000 TL değerindedir diyebilir miyiz? Diyemeyiz değil mi? O halde nakit parayı dağıtan bir hisse fiyatı nasıl olurda hemen temettü öncesi fiyata çıkacak? Bunu kendiniz sorgulamalısınız. Bunun tek bir mantıklı açıklaması var oda hisse temettü dağıtılırken zaten ucuz fiyatlanmıştır.
2.Temettü hissesi herhangi bir yükseliş kaydetmese bile temettü size ekstra gelir olarak yazılır.
Bunu genelde yeni borsaya girmiş yatırımcıların kullandığı bir manipülasyon konusu. Temettü dağıtıldıktan sonra geçmişe dönük bütün fiyatları temettü verimlilik oranı kadar % (yüzde)'sel olarak düşürülür. Bu yüzden geçmişe baktığında hisse 0,5 veya 1 lira seklinde görünür. Yani fiyatlar Temettü verimlilik oranlarına göre düzeltilir. Yatırımcı hissenin geçmiş grafiğine bakarak temettülerin lot olarak hisseye girmesi şartı ile % kaç getiri elde ettiğini görebilir. Hisse grafiğine nereden bakarsanız bakın temettü dahil ve aldığınız temettüyü hisse geri hisse almış şartıyla getirinizi görürsünüz. Dolayısıyla hem grafikteki yükselişe bakıp hem de temettüleri hesaplayıp her ikisinden de kar ettim diyemezsiniz. Bunun sonucu olarak eğer hisse geçmiş grafiğe baktığınızda yatay bir fiyatta takılıp kalmış ise temettü dağıtmış olsa bile kazanç 0'dir.
3.Temettü hissesi temettü dağıtmayan hisseden daha performanslıdır.
Bu konuda kesinatı yoktur. Kesinatı yoktur cümlesini kafamdan kurmadım. Spk’nin kendi sitesinde ve birçok üniversitede tartışma konusu olmuş bir manipülasyon türüdür. Bir çok makale ve teori ortaya atılmıştır. Örneğin hisse eğer temettü dağıtıyorsa yatırım yapmayı bilmiyordur çıkarımı da yapılabilir. Eğer böyle algılanıyorsa bu hissenin düşmesi gerekiyor. Peki bunu pozitif bir manipülasyona nasıl çeviririz. Temettü dağıtan hisse yatırımcıyı düşünen hissedir diyerek bunu pozitif bir şeymiş gibi gösteren bir manipülasyona çevirmiş oluruz. Bu iki manipülasyon türüne de baktığınızda ikisi de kulağınıza mantıklı geliyordur. O halde temettü hissesi kesin olarak diğer hisselerden daha performanslıdır diyebilir misiniz? Ya yatırım yapacağı yere güvenmediği için temettü dağıtıyorsa? Mesela şirket temettü dağıtmayıp daha yararlı bir yatırım yapacak ise hangisi daha fazla performans gösterir? Sorgulamalısınız bunları.
4.Temettü ödeyen şirket yatırımcıya güven verir.
Üniversite makalelerinde bundan da bahsedilmektedir. Elde ki kuş teorisi gibi teoriler ortaya atılmaktadır. Fakat elde kuş teorisini çürüten ikinci bir teoride yatırımcılar hisse satarak da tıpkı temettüyü kopyalayabiliyor. Bu sebeple eldeki kuş teorisi çürüyor. Keza aynı şekilde yatırımcı güvenmediği hisseye niçin yatırım yapar? Yani bir yatırımcı bir hissenin geleceğine güvendiği için yatırım yaparken, temettü ödendiğinde güven ile ilgili ne değişiyor? Veya şirket temettü dağıtmayıp yatırım yapacağını açıkladığında güven ile ilgili hangi sorunu yaşıyor? Şirketin geleceğine güvendiği için yatırım yapmamış mıydı? Şirket yatırım yapacağını açıklayınca mı güvensizlik hissetti?
5.Temettü alıp tekrar hisseye girerseniz hisse ortaklık payınız artar.
Farklı bir manipülasyon türü ortaklık payı bir başka satıcının payını temettü parasıyla aldığınız için artar! Ancak payınızın değeri küçülür. Burada psikolojik manipülasyon yapılıyor. Yani ortaklık payın artıyorsa daha çok kazanacaksın çünkü daha çok paya sahipsin gibi algılanıyor. Hâlbuki ortaklık payınız artmasına rağmen bu payın değeri küçültülüyor. Yani siz yine 5000 TL lik bir paya sahipsiniz daha öncede 5000 TL’lik bir paya sahiptiniz. Pastanın büyüklüğü değişmedi. %(yüzde)'si değişti. Bu durum ise maalesef sizin kazanç oranınızı değiştirmiyor. Çünkü payınız %'sel olarak büyütülürken değer olarak küçültülüyor. Pay arttığı için daha fazla kazanıyor olsaydık yüksek temettü veren hisselerde pay oranımız daha fazla artacağı için daha fazla kazanacağımızı düşünürüz mantıken. Ancak böyle bir durum yok ve bu konuda bu şekilde manipüle edilip yüksek temettü hissesi daha iyidir yanlışına sevk ediyor insanları.
6.Temettü alarak lotunuz artar lot arttığı için daha fazla kazanırsınız.
Tıpkı 5. maddedekini bir benzeri Lot artışı pay artışı olarak maniple edilmiş oluyor. Dolayısıyla yukarıdakilerden farksız bir durumla karşı karşıya kalınıyor. Bunu duyan yatırımcı en yüksek temettü veren hisseye gözü kapalı girerek daha fazla temettü daha fazla lot demek mantığıyla yanlış hisselerde spekülasyona sebep oluyor.
7.Temettü hissesi fiyat düşürüldüğü için ucuzlamış olur.
5 liradaki bir hisse ucuz iken 200 liradaki bir hisse pahalı mıdır? Pahalılık ucuzluk durumu bu şekilde asla belirlenmez. Manavdan meyve almıyorsunuz. Şirkete ortak oluyorsunuz. Bu şirketlerin dolaşımdaki lot sayısı piyasa değeri hisse fiyatı gibi kavramları var. Örneğin 10,000 TL değerinde 2 adet şirket var.
Birinde hisse fiyatını 1,000 TL belirlemişler halka arz ederken borsaya toplamda 5 lot vermişler her biri 1,000 TL değerinde. Diğer şirkette ise 10 adet lot borsaya vermişler ancak her bir lotun değerini 500 TL belirlemişler.
Bir lotu 1000 TL olan hisse mi yoksa 500 TL olan hissemi pahalı veya ucuzdur.
İkisi de birbirinde ne pahalıdır nede ucuzdur aslında iki şirkette aynı değerdedir. Bir şirketin pahalı veya ucuz görünmesi borsadaki fiyat düşük olmasıyla alakalı değildir. Piyasa değeri ile alakalıdır Piyasa değeri hesaplama formülü ise; Şirketin borsadaki fiyatı * toplam hisse sayısı = piyasa değeri
Yukarıdaki şirketlerde de aynı formülü yaptığında piyasa değerinin eşit olduğu ortaya çıkacaktır.
SONUÇ: Maddelerin açıklamalarını sorgulayıp mantığını sorguladığınız da umarım bugüne kadar yapmış olduğunuz manipülasyonların aslında ne denli yanlış yönlendirmeler olduğunu anlarsınız. Eğer hala anlamadıysanız mutlaka bir temel analiz öğrenmelisiniz.
Temettü Manipülasyonları
erhan bey bu yazılar size ait mi değil mi? teyit edin..
ben o yazıda sizin idda ettiğiniz gibi temettü hisselerini almayın. diye bir cümle tarattım bulamadım.
temettü yatırımcılığını sorgulamak bilinen klasik yanlışları yorumlamış vs. sırf temettü veriyor diye gözü kapalı bir hisse alıyorsanız queenstocks prgramına neden ihtiyacınız oldu ?
bekliyoruz hala. !!
arkadaş biraz delikanlı olun ya..2. yazıda temettü manipülasyın yazsında herşey açık.ha bunu erhan beyi kötülemek için yayınlamadım.tarzımda değil.ısrar ettiniz bende yayınladım.yazılar ona ait değilse özür dilemesinide bilirim? ama önce bir teyit olayına açıklık getirsin.
ne cümlesi arkadaşım aşağıda adam manipulesyondan bahsetmiş...sen hala nasıl yırtarım diye kıvranıyorsun..azıcık delikanlı ol..birşey kaybetmessin kazanırsın.emin ol.bak ben yanlış bir anlaşılmadan dolayı senden nasıl özür dilediysem sende dile..BİRDAHADA EMİN OLMADAN İFTİRACI DEME KİMSEYE..
yahu erhanın buhur topicinde yazdıklarını ben biliyorum zaten :) düzenlide okuduğum bir topic.önceki forumda.ve diğer topiclerde.
erhan sadece temettü üzerinde belli yanlış kuramları anlatmaya çalışıyor.
ama tutup temettü hisselerini almayın demiyor. sen öyle algılatıyorsun bende bul getir söylediğin cümlesini diyorum.
bu kadar basit yahu nesini tartışıyorsun.
topicdeki diğer arkadaşları rahatsuız ettiysek özür dileriz...böyle sığ adamlara yazmamak lazım ama bazen duygularımıza esir oluyoruz.kusura bakmayın..Sn.drizm özelliklede siz kusura bakmayın.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...52#post1079952
bak burda resimlisi de var.
yazıdan anlamıyorsun bari resime bak.
ve burda da.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...62#post1079962
çünkü nedeni bu !
http://www.hisse.net/topluluk/showth...52#post1079952
Geldiğimiz noktada, öncelikle topiği baştan okumayanlar için, bir durum tespiti yapmak istiyorum :
Öncelikle NİÇİN FORMÜL YATIRIMINI KULLANALIM ?
- TEKNİK-TEMEL ANALİZ ÖĞRENMEKLE VAKİT KAYBETMEK YOK (sistemi kullanmaya karar vermekle yatırımcılığa başlamak 2-3 saat alıyor; topikte örnekleri var).
- BORSADA TECRÜBEYE GEREK YOK (hatta borsa tecrübesi ne kadar fazla ise uygulamada o kadar zorluk yaşanıyor).
- EKRAN İZLEMEK, HABER TAKİBİ vb. YOK.
- MÜKEMMELİ ARAMAK YOK, DİP-TEPE AVCILIĞI YOK.
- KAFA KARIŞIKLIĞI YOK, STRESS YOK.
Eğer formülümüzü oluştururken fiyatlardan etkilenen TV,F/K, PD/DD gibi rasyolar KULLANMAZSAK işimiz çok kolay ; yapmamız gereken sadece TÜM BİLANÇOLAR GELDİKTEN SONRAKİ BİR GÜNDE SİSTEMİ ÇALIŞTIRMAK ve ÇIKAN HİSSELERİ ALARAK 3 ay boyunca ekranı kapatarak işinize-gücümüze bakmak.
Burada hiçbir kafa karışıklığı yok, çünkü yeni bilançolar gelinceye kadar veriler aynı kalacağından hisselerde herhangi bir değişme olmaz; bu nedenle sistemin geçmiş getiri TESTLERİ de GÜVENİLİRDİR.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...t=10089&page=2 13 nolu iletide % 25.000 getiri sağlayan bir örnek bulunmaktadır. (evet, örnekte F/K var ama bu rasyo hem TV kadar etkili değil hem de 11. Kriter olarak etkisi az ama daha da önemlisi elimde program olmadığından çıkarılmış bir hesap yapamadım). Görüleceği gibi TV HESABA KATILMADAN DA getiriler OLDUKÇA İYİDİR..
Daha önce de yazdığım gibi, kanıt-ispat isteyenler, belirsizliğe dayanamayacak olanlar, kesinliğe önem verenler için buradan sonrasını okumak gereksiz kafa karışıklığı olacaktır…
Bu yazilar ispat degilki
Ben orada mantiktan bahsediyorum.
Ne oldugunu bilin oyle yatirim yapin diyorum.
Benim aldigim hisselerde temettu dagitiyor diye defalarca yazdim.
Ben aldigim hissenin temettu verip vermemesine hic bakmiyorum yarin xxxx hissesi alirim bilanco sebebi ile
5 ay sonra biri cikar bana derki ee bu hisse en yuksek temettuyu veren hisse der bana
Aa oylemiymis haberim bile yok der sasiririm o hisseyide en yuksek temettuyu veriyormus diye satmam.
Ben hic bakmiyorum ki bu hisse ne kadar dagitmis dagitmamis banane.
Temettunun bedelsizden hicbir farki yok.
Ne bedelsize ne temettuye hic bakmam.
Bilanco iyi ise en yuksek tv ye sahip hisse olsun direk alir gecerim.
Yarin burgun bilancosu kotulessin acimam direk satarim vahy bu en.yuksek tv yi veriyormus filan umrumda degil bilanco kotu ise sat iyi ise al.
İster tv versin isterse bir kurus vermesin.
Bakis acim bu tv ile ilgili demekki neymis.
Ben tv ile bedelsizi ayni kefeye koyuyormusum yani veraede hava hos vermesede hava hos.
Bu mesele anlasildimi rv vermeyenler gitmez kotudur sudur budur diyen var mi yok.
Bilanco iyi ise al kotu ise sat benim felsefem budur.
Keske dagitilmasa onun yerine verimli yatirim yapsalar daha iyi olur hepimiz icin daha iyi olur sadece benim icin degil.
Bu lafi yanlis algilayip vahy sen dusmansin saldirin bu temettu karsitiymis vesaire noktasina gitmeye gerek yok.
Once konustugunuz sey hakkinda bilginiz olsun
al
ve sonra kapat git ekranı 3 ay sonra aç mantığını anlayabilmiş değilim.
Abi repaint.yapmayan birsey cikartta gozunu seveyim onu tartisalim.
Bundada fk var onuda cikar oda repiant yapiyor.
Yapmayan bir rasyo cikart abii.
Onun haricinde su manuel.hesapala kismina.gelelim.
Tv fk veya ppdd farketmez.
Hic manuel.hesaplamayi denediniz mi.
Sorunprogramda degil sorun bu oranlarin surekli olarak hisse fiyati yuzunden devismesinde.
Biriniz manuel bir hesaplamayi yapsin ezbere konusuyorsunuz.
Manuelde hesaplasanizda yarin o hisseleriniz tekrar degisecek
Cunku fiyat degisiyor yarin hisse 3 liradan 2.70 e dusuyor bu sefer tv oraniniz daha yuksek cikiyor.
Manuelde yaosan programlada yapsan bu rasyolarin.ne testini yapabilin nede gercek hesapta kullanabili n bu rasyolarin oldugu formuller kullanim disi.
Bana inanmayabilirsiniz h
Bu yuzden alacaksin fk nin formulunu elle hesaplayacaksin.
Sonrahakketten.erhan hisse fiyati degistigi icin fk her gun degisecek dogru biz nasil manuel hesaayacaz bunu diyeceksin.
Haaaaaaa sen bunumu anlatiyordun erhan doyeceksin sonra.
Ama is osten.gececek
TV, FK gibi fiyat içeren oranları almadan bir başka deneme yaptım:
Kriter şöyle : NetKarBuyume( ) > Ufe(12)+10 and EFKBuyume( ) > Ufe(12)+15 and OzsermayeKarlilik( ) > ufe(12)+3; Sıralama da EFKBuyume ye göre 1 portföy 5 hisse olacak şekilde:
https://i.hizliresim.com/LOyP8J.png
Aynı dönemde TV kriterine göre 5 hisseden oluşan portföyün getirisi ise %2700 küsür oluyor.
Şimdi bu ilk portföy, hisse seçiminde manipulasyon yapmamış mı oluyor, fiyatı içeren bir kriter olmadığı için?
Öncelikle temettü'nün faydasız olduğuna dair efsaneyi mantıklı açıklamalar ile bertaraf eden bir yazı paylaşıyorum. Yazar yazıyı kaldırmamı isterse iletişime geçmesi yeterlidir.
Link : http://www.hisse.net/forum/showthrea...8#post13873808
İçerik ;
Sn temettücüler, temettü yatırımcıları, temettü sevdalıları,
Borsalarda temettü dağıtımlarının yanlış anlaşılmasında, hoşa gitmemesinde veya safsata olarak anılmasında temel teşkil eden bir durum vardır, buna eskiler temettünün kesilmesi derler.
Eski zamanlarda hisse senetleri kağıda basılı (fiziki) menkuller iken, üstte ortaklık payı, altta yeni pay alma kuponları ve temettü kuponları bulunur imiş. Her yıl temettü ve/veya bedelsiz hisse dağıtımı vakitleri yatırımcılar bu kuponları asıl hisseden ayırır, ilgili bankalara götürür ve temettü ödemelerini nakden alırmış. Bazıları ise bu kuponları ait oldukları şirkete götürerek yeni paylarını teslim alırlarmış.
Gel zaman git zaman fiziki menkuller merkezi saklamaya tabi tutulmaya, kendileri hareket etmeden sahipleri değişmeye başlamış. Daha sonraları fiziki senetler tamamen tedavülden kalkarken yerlerini kaydi menkuller almış.
Şimdilerde temettü kuponlarının kesilmesi ve yeni payların teslimi elektronik ortamda gerçekleşiyor, yerimizden kalkmadan kar paylarımızı alıyoruz.
Yalnız ülkemiz borsası ile beraber yurt dışında da kullanılmakta olan yöntem yatırımcılarımızı rahatsız etmekte ve kafaları karıştıran temel problem olmaktadır : Temettünün fiyattan kesilmesi.
Daha önce çeşitli zamanlarda söylemiştim ancak tekrarında yarar görüyorum, bir hissenin fiyatı iki bileşenden oluşmaktadır : Pay Değeri + Temettü Kuponu Değeri. Teoride, bir payın değeri şirketin varlıklarını yansıtmaktadır. Üzerinde temettüsü olmayan X şirketine ait hisse temettü açıklanmadan önceki gün 10 TL olsun. Ertesi gün bu şirket 1 TL brüt temettü açıkladığında Fiyat Bileşimi : 9 TL (Pay Değeri) + 1 TL (Temettü Kuponu Değeri) olmaktadır. Yani dün 10 lira olan bir hisse değeri aslında 9 liraya gerilemiştir.
Tam etkin piyasada mantıklı yatırımcılar (homo economicus) tarafından fiyatlama yapıldığı düşünülür ise ertesi gün şirket değerinin aynı kalabilmesi için pay değeri 10 TL ve temettü kuponu 1 TL olduğundan işlem fiyatı -hemen olmasa da- 11 TL'ye yükselmelidir. Aksi durumda yani temettülerin telafi edilememesi durumunda pay değeri yani şirketin değeri sürekli gerileyecektir.
Burada şunu eklemeyi unutmamalıyız. Varsayımımızdaki şirketin her yıl net varlıkları sabit, her yıl aynı temettüsü sabittir. Bazı arkadaşlar temettünün özsermayenin yenmesi olduğunu bu yüzden pay değerinin gerilemesinin normal olduğunu söyleyecekler. Bu yanlıştır. Çünkü her yıl şirket elde ettiği karı yani ekstra değeri dağıtmaktadır, bu yüzden kendinden birşey eksilmemektedir. Bu durumda pay değerinin telafisi teoride şirketin aynı fiyatta kalabilmesi için bir zorunluluktur.
Bununla ilgili şöyle bir şekil çizdim :
Kırmızı grafik olması gereken, yeşil ise pay değerinin telafi edilememesi durumunda ortaya çıkan grafiktir. Borsamızda her ikisinin de çeşitli örnekleri mevcuttur, bunları kendiniz google finance'den bulabilirsiniz. Bahsedilen fiyat grafiğidir, getiri grafiği değildir.
Bu konuda bir yorum da şudur : Temettü öncesi hisse 10 TL idi, ertesi gün 9 TL eden bir hissem, 0,85 TL nakdim ve 0,15 TL vergi giderim oldu. Toplam portföy değerim değişmedi ve hatta vergiden dolayı azaldı, ben bu işten ne anladım ? Daha önce belirttiğim gibi, şirketin varlıklarını yansıtan pay değeri teoride telafi edilmelidir, yani temettü kesilmesinden sonra da elde 10 TL'lik hisse ve artı değer olarak 0,85 TL nakit temettü olmalıdır. Etkin olmayan piyasalarda telafi edilemeyen pay değerlerinden dolayı temettüye kötü bir yaklaşım vardır.
Burada yadsınamayacak nokta şudur ki, yeşil grafik gibi her yıl hisse değeri düşse dahi, piyasanın her yıl 1 TL temettü ödeyen bir hissenin 0'a düşmesine izin vermeyeceğidir. 1 TL brüt temettü ödeyen bir senedin, her yıl fiyatı aritmetik olarak azalması durumunda verimleri şu şekilde gerçekleşecektir :
1. Yıl Fiyat 10 TL Verim %10,00
2. Yıl Fiyat 9 TL Verim %11,11
3. Yıl Fiyat 8 TL Verim %12,50
4. Yıl Fiyat 7 TL Verim %14,28
5. Yıl Fiyat 6 TL Verim %16,66
6. Yıl Fiyat 5 TL Verim %20,00
7. Yıl Fiyat 4 TL Verim %25,00
8. Yıl Fiyat 3 TL Verim %33,33
9. Yıl Fiyat 2 TL Verim %50,00
10. Yıl Fiyat 1 TL Verim %100,00
11. Yıl Fiyat 0 TL Verim : Sonsuz
Herhalde borsaya yeni başlamış bir kişi dahi böyle bir durumun gerçekleşemeyeceğini kavrayacaktır. Dikkatinizi çekerim, ilk yıllar verim artışları az iken sonra ivmelenerek artmaktadır. Yani hisseler, ilk yıllarda temettülerini telafi edemiyormuş gibi davranabilirler, ancak bu sürdürülebilir değildir, bir eşik noktası vardır, daha sonra onu ucuz bulan yatırımcılar tarafından tekrar fiyat yukarı çekilecektir.
Bu yazının ana fikri : Telafi edilemiyor diye temettülere kızmayın, her şey yolundaysa telafi kaçınılmaz bir sonuçtur
Saygılarımla.
+Yazıya cevap verilmeyecektir yeterince açıktır
22 gündür program bendeymiş hergün son tarihi baz alarak yeniden tarama yaptım ilk mesajımı 9 ekimde buraya yazmışım alım yaptığımı belirterek ki 6 ekimde yapmışım bu taramayı
https://i.hizliresim.com/Ey88j9.png
bu resimde de bugünkü tarama
https://i.hizliresim.com/PO0vv7.png
tek değişen o günden bugüne hisse fiyatlarının yükselmesi ile getiri yükselmiş..
Yalnız şöyle söyleyeyim ben 9 ekimde bu hisseleri aldığımdan bu güne yaklaşık olarak hepsi ortalama %10 civarı arttı. İlk resimde getiri oranı 21200 iken son resimde 22200 gözüküyor. %10luk artmaya rağmen bu hesap doğrumudur?
programa manuel müdahaleyi mümkün hale getirsinler.
2 dakikada anlatırım. aslında tüm olanı.
dün listede yeni çıkan bir hisseyi var sayalım fiyatı 50 den çıkardı karşımıza.
kriterlerimiz arasından Tv FK vs. en kutsal değerleri filtre yaparak.
sonra aldık hisseyi o gün ama..
50 den aldık.
yarın olmazya oldu başladı hisse taban çekmeye. oldu hisse 20 tl
üç ay sonra baktınız tarama sonuçlarına
öyle bir hisse tarama sonuçlarında yok yani aldırmamış.
manuel ayarlara izinversinler. 2 dakikada tüm tarama sonuçlarını değiştireyim size.
blançolar ile oynamıcam :) sadece fiyat.
bundan matriks programı yokkken daha orda sistem yazılamıyorken repaint yapıyormu bazı algolar diye metastockta yaparık bu testleri.
beklemeyelim diye .
sinyal al vermiş ise bir sonraki bar değerini % 10 düşürürdüm.
sonra yeniden test ederdim. bakardım orda al sinyalinden eser yok.
kısaca borsaya yeni başlayanlar için bu tip şeyler heyecan veriyor olabilir.
Temettü veriminin repaint yapıp yapmaması konusunda bir şeyler söylemek istiyorum.
Önce tv tanımını yapalım ; Basit olarak, bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır.
Hisse, 1.1.2017 tarihinde 1 tl temettü dağıtıyor ve fiyatı 10 TL. Temettü verimimiz 10%'dur. 1.2.2017 tarihinde hissenin fiyatı 5 tl oldu diyelim. Temettü verimimiz 20% oldu. Temettü verimi tanımına tekrar dönelim; bir şirketin hisse senedi fiyatına göre ne kadar temettü dağıttığını gösteren orandır. Fiyat değiştiğinde temettü veriminin değişmesi repaint değildir, çünkü temettü verimi budur.1.2.2017 tarihinde temettü verimi yüksek hisselere göz attık. 20% tv olan bu hisseyi almaya karar verdik. 2.2.2017 tarihinde aldık. 3 ayda bir değerlendirmeye tabi tuttuğumuzu ve bir sonraki gözden geçirme tarihimiz de 31.03.2017 olduğunu farz edelim. 3.2.2017'de fiyat 7.5 TL ve temettü verimi 13.33% oldu. Repaint var mı? Hayır. 2.2.2017'de biz hissemizi 1.2.2017'de 20% tv'ye göre aldık gitti.Bir daha hisse başına ödenen son temettü ve 1.2.2017'deki kapanış fiyatı değişmeyecek. 3.3.2017'de fiyat 50 TL ve tv 2% oldu. Satıyor muyuz? Hayır. Repaint yaptı mı? Yapmadı.
Biz, momentum'a göre de alım/satım yapsak yeni gelen her barda momentum'un değeri değişecekti. Momentum repaint mi yapıyor? Yapmıyor.
Kimi programda tarama yaptım değişti, kimi değişmedi diyor. Programı iyice incelemeden bir şey söyleyemem. Program isterse kendi kafasından hisse adları uydursun liste yapsın mühim değil. Biz, tv gibi yukarıda izah ettiğime inandığım repaint yapmayan bir göstergeye göre yatırım kararı vereceğiz. Yönetim binasının dış cephesi turuncu olan şirketler içerisinden seçim yapmayacağız.
Uzun yazmayı gerçekten sevmiyorum ama konuyu aydınlatmanın daha kısa yolunu da bulamadım.
momemtumdan yola çıkarak momentum 100 seviyesini kırdı diye yukarı 3 ay boyunca yukarısında kalmasını beklemek ?
bunda da repaint yok.
ama üç ay boyunca yukarısında kalmasının bir garantisi hiç yok.
bugün 100 seviyesini yukarı kırdı aldın.
yarın aşşağı kırdı sattın.
net kar zararın bellimi? ölçülebiliyormu net olarak .
evet.
ama dün listede hisse buldun .. bugün o taramada yok.
zararını ölçebiliyormusun..
hayır.
neyi tarışıyoruz peki ?
sadece karları.
evet ama 3 aylık periyotta tv değerlendirmekten yola çıkarak anlık fiyat değişimini momentumla kıyaslamak alakasız o halde.
ikisinde de anlık fiyat değişiyor.
Tv yerinde saymıyorki.
günlük grafik baz aldığımızı düşünelim o halde.
momentum değeri nedir. ? tatil günü dahil etmediğimizi sayarsak momentum 90 dır. fark etmez tatil günlerini katıp katmadığınız
sonuçta momentum 90 ve ya 78 100 seviyesini yukarı kırdı.
yarın 100 seviyesinin altına pek ala düşebilir. ama sizinki 3 ay boyunca hiç düşmüyor ama hisse ciddi bir fiyat erimesi yaparsa .. 3 ay önce listede bulduğun hisse.. 3 ay sonra listede yok.
ELİMDE PROGRAM OLMADIĞI İÇİN üstteki iletimdeki F/K yı görmezden gelmenizi istemiştim. Verilen cevapta isteğimi ANLATAMADIĞIMI gördüm. O nedenle Sayın sombrero'nun örneğinden gideceğim.
Daha önce de yazdığım gibi, kanıt-ispat isteyenler, belirsizliğe dayanamayacak olanlar, kesinliğe önem verenler için buradan sonrasını okumak gereksiz kafa karışıklığı olacaktır… Yani KESİNLİK ARAYANLAR endekse göre %155 lik bir getiri elde edeceklerdir bu örneğe göre...