2019 sonu 7,5TL hedefim adım adım gerçekleşiyor. 4,5TL den sonra ivme hızlanır.
Printable View
2019 sonu 7,5TL hedefim adım adım gerçekleşiyor. 4,5TL den sonra ivme hızlanır.
cari açığı hesaba katmadan bi sonraki yorumda düzeltme yaptım bide cari açık var onu katarsak rAlıntı:
rxpu
Ben o kadar iyimser değilim. Şu anda bu paradan sıfır ödeme yapılsa dahi doları ciddi baskılar. Doların baskılanmaması için bu paradan+faizinden 0 geri ödeme (borcu+faizini komple yeniden çevirme ) ve üzerine minimum cari açık kadar borç alınmalı. Hatta kredi büyümesi isteniyorsa ek para dahi bulunması gerekir. (ki siyasiler seçimlere kadar kesinlikle kredi büyümesini azaltmak istemeyecektir.)
rakamlarımı sırasıyla 6 ve 7 olarak revize ettim.
ama öyle bi durumda bu rakamlar bile gerçekleşecek rakmalr karşısında çok sönük kalır.
cari açığı deval ile azaltacaklar başka çareleri kalmadı. bu parite ile dolar buradaysa TL bitmiştir.
millet sosyal medyada şurdan şortlanır burdan döner oradan şortlanır diye yazıp duruyor :kahkah:
Adamın biri de altına yorum yapmış bu yazanların: " bu saatten sonra doları şortlayacak babayiğit varsa anlık ekran görüntüsüyle beraber paylaşsın da görelim "
sepet ile euro rekor üstüne rekor kırıyor
sanırım rekor kırma sırası dolarada gelmek üzere
Investing.com - Geçen hafta sert yükseliş yaşayan USD/TRY kuru, yeni haftaya da yine yükselişle başladı ve 22 Kasım’daki 3,9820 rekor seviyenin ardından bugün 3,9440 ile en yüksek seviyeye çıktı.
Türk Lirası, geçen hafta açıklanan cari açık verisinin ardından hızlı bir şekilde değer kaybı yaşadı ve EUR/TRY , GBP/TRY , CHF/TRY kurları tarihi rekor seviyeye yükselirken USD/TRY kuru da 3,9250 seviyesine yükselmişti. Bu hafta da TL kayıplarını sürdürüyor son saat itibari ile;
EUR/TRY 4,8405; GBP/TRY 5,4965; CHF/TRY 4,1320 seviyelerini görerek tarihi zirveyi yükseltirken USD/TRY kuru da 3,9440 ile rekor sonrası en yüksek seviyeyi gördü.
TL’de yaşanan değer kaybında, küresel risk iştahındaki azalma, TL varlıklardan çıkış ve iç dinamikler etkili oluyor.
Enflasyon ve cari açığın yüksek seviyelerde olması, devam eden jeopolitik riskler gibi iç nedenlerin yanında küresel dinamiklerde de dengelerin değişmesi gelişen ülke kurlarında düşüşe neden oluyor.
ABD Başkanı Trump’ın ek gümrük vergisi kararının dünya ticaret savaşlarına neden olacağı algısı yükselirken iç dinamikleri yüksek olan TL gibi para birimleri de bu endişelerden en fazla etkilenen varlıklar oluyor.
Cari açığı deval ile kapatmak eskisi gibi o kadar kolay değil. Senin vestel'in aselsan'ın ve bilimum montajcı sanayi komple döviz girdisi ile dönüyor. Kendi sanayini dönüştürmeden kilit mi vuracaksın. O seçenek 2001'de vardı ama şu anda o kadar geçerli değil.
İspat: Döviz son 5 yılda 2 kattan fazla arttı cari açık düştü mü arttı mı?
(arttı)
yaklaşan cismin ucu gözüktü henüz arkaya ne kadar uzuyor belli değil
Basit denklem= 2019 için 5TL ve üzeri bir kur değeri ile iktidar partisinin seçimi kazanması epey zora girebilir.
Hükümet yüksek faiz ile hormonlu büyümünenin yolunu buldu.(kgf, seçici teşvikler v.b). Seçimlerden 2-3 yıl önce bu şekilde bir politika ve seçimlerden hemen sonra ekonominin soğutulması şeklinde kör topal bir döngüde idare etmeye çalışacaklar.
Dışarıdan para girişi tehlikeye girmediği sürece faizini ödeyerek böyle bir döngü mümkün.
Öyle bir ortam var ki
-sanayii ,
-tarım ,
-turizm ,
-inşaat vs çok iyi olması gereken bir dönmede berbat ötesi ...
birileri rakamlarla oynayrak durumumuz çok iyi diye algı operasyonları yapıyor...
AMMA ;
http://www.annesininmelegi.com/wordp...ri-rehberi.jpg
öyle değil mi kaptan ?
http://www.gifbin.com/bin/032010/126...rk-approve.gif
İş eğer *sadece* dışardan para girişine kalırsa o işi çözmek diğerlerine göre daha kolay. Faizi basıp para bulabilmek dünya ekonomik sisteminde mümkün. Türkiye zaten son 10 yıldır borcunu roll ediyor. Hiç ödeme yapmadı ki.
Eğer içerisi kgf,teşvikler ile hormonlu olarak kör topal idare ettirilirse, faizi arttırarak dış borç çözülür.
Ama içeriyi bir şekilde *hormonlu* da olsa zombie modunda tutmak önemli , yani öldürmek yerine zombie modunda dolaştırmak anahtar kelime. En azında seçim dönemlerine 1-2 yıl kala.
Yani zombie kendini yaşıyor sanacak ve herkes etrafta dolaşırken görecek. Kimse cenaze görmeyecek.
Sentral bankerler niçin uğraşıyor; büyümeyi rayında tutabilmek için..
Çünki büyüme olmazsa, yani gelir olmazsa borçlar riske girer..heleki günümüz şartlarında..
Dolayısıyla bir noktada artık faizde versen aslı yok, borç bulamazsın..çünki ödeyemezsin..
Global ortam oraya doğru gidiyor..şu anki sancılar o yüzden bence..
Önden Junk olanlar..sentral bankerlerin izin verdiği ölçüde ama..
Evet ama yapısal reformlar da sonuçta acı reçete. Sanılandan daha uzun bir süre sıkıntı çekmek gerekli. Bu da politikacının ajandası ile uyumlu değil. Her ne kadar seçimler 5 yılda bir de yapılacak olsa şu an içinde bulunduğumuz duruma göre uygulanacak yapısal reformlar bu zaman aralığında sonuç vermeyebilir.
Daha uzun bir süre bu nedenle zombie modunun tercih edileceğini düşünüyorum. Zira hem politikacıya faydası var hem de halkı zombie modunda çektiği acıyı hissetmeyecek bir şekilde muhafaza ediyor.
Bu yöntem ile bir 5-6 sene daha ilerlemek mümkün.
Afrin'den sonra Menbiç'e değil de KUR'a dönerse işler düzelir.
Malum elini attığını ya düzeltir ya da yamultur.
Şaka bir yana bile diyemiyorum.
Henüz daha odaklanmadı bu konulara...
En azından söylemlerinde faiz konusu işlense de kurla ilgili görünmüyor.
Öyleyse...
Yüksek kur yüksek faiz şiarı olmalı...
Daha yeni başladı kurda hareketlenme.
Yiğit efe bir anlatmaya başlasın bakın görün ki eksi bile kur...:)
mevcut eğitim sistemi ve halkın önem verdiği değerler düşünüldüğünde (eğitim yerine kurnazlık, çalışma yerine köşe dönme, akılcılık yerine populizme önem, rasyonel söylemlere itibar etmek yerine hamasete prim vermeleri) cari açığın kapanması mümkün değil..
ayrıca ülkenin sanayi ve eğitm yapısı nedeni ile önümüzdeki belli bir dönem için ihracatta zirveye gelmiş olabiliriz.. yani ithalatı arttırarak ihracatımızı da arttırırız paradigması geçerli olmayabilir(ihracattaki ithalata dayalı ara ürün gerçeği).. zira bir limit var.. pazarların paylaşılması sözkonusu.. ticaret savaşları oldukça olası hale geliyor önümüzdeki dönemde..ayrıca ticaret savaşlarından bağımsız olarak en yüksek teknolojide pay almak çok kolay değil.
Türkiye zaten çok uzun bir süredir borcunu ödeyebilecek potansiyelin altına düştü. O nedenle şimdiki oyun borcu borçla çevirterek yüksek faiz enstrumanından yararlanmak ve bunun yanında ülkeleri politik olarak baskı altına almak. Bir taşla iki kuş.
Borç verenlerin uzun zamandır Türkiye'nin büyümesi gibi bir derdinin olduğunu zannetmiyorum.
Zaten temelde o yüzden buradaki millet dolarda bekliyor..
Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik meğer bir arpa boyu....akıbet belli..:(
Anayasaya yazılmalı , Türkiye Cumhuriyeti cari açık veremez diye..:cool:
Neyse biraz insaflı davranalım, sermaye malları felan var; %1-2'den fazla veremez diyelim..:)
Zarrab davasında karar açıklanmasına da az kaldı:yes: Kötü bir sonuç doları tetikler
mevcut zihniyet asla borçtan korkmadı.. çok enteresan.. onların döneminde 100 milyar dolar mertebesinden 500 milyar dolar mertebesine ulaşmış bir dış borç var.. sürekli rasyoların arkasına saklanarak bu borcun önemsiz olduğunu söylediler..yani milli gelirmize oranla fazla değil demek istediler.. elbette ülkenin tüm dış yukumluluklarınden bahsetmiyorlardı. sadece kamunun borcunu hesaba katıyorlar.. ama kamunun bir çok borcunu ihaleler yoluyla özel sektör üstlenmiş durumda.. üstelik bunlara devlet garantisi de var..
yabancı bu oyunu görüyor.. kurnazlıkla bir yere kadar.. ülkenin ekonomik riski behsedilenden çok daha fazla.. üstelik mevcut ekonomik paradigmada borç ödeme yeteniğinin sonuna gelinmiş durumda.. borç sadece öteleniyor yeni borçla..
Cari açık veremez diye kanun koymadan önce serbest piyasa rejimini terk etmek gerekir. Serbest piyasa ekonomisinde bu şekilde bir kanun teknik olarak mümkün değil.
Dünyanın mutlaka büyüyeceği ve durağanlaşacağı zamanlar olacaktır. Ancak dünyanın performansı her zaman Türkiye'den iyi olacaktır (dünyada Türkiye'ye nazaran daha az hormonlu büyüme gerçekleştiğinden)
Türkiye içerideki genel kötü durumunu dünyanın kötü olduğu sürelerde köprülemek için zombie modunda yaşamayı öğrenmesi gerekli. En azından dünyanın durağanlaştığı dönemlerde hayatta kalabilmek için.
Şu an zombie moduna giriş aşamasının başındayız. Alışacağız. Zira herkes kendine biçilen donu giyer.
Politikacının buna izin vermemek için elinde yeternce araç var. (daha fazla dış borçlanma, siyasi tavizler , kgf gibi sistematikler ile yüksek enflasyona izin vererek hormonlu büyüme yaratma).
İnan bana bütün bunlar bir 5-6 sene daha idare eder. Ve politikacı bu yönde seçimini yapacaktır.
İşimiz espri..zaten öyle bir madde olsaydı..şimdiye kalmaz, kalsa bile bir KHK'ye bakardı..
Mal bulmuş mağribi gibi üstüne atlanırdı..:)
Genel olarak yazayım..
Dünyanın GSMH 80 trilyon dolar civarında..ve şu anki global büyüme ancak borç ödemeye yetiyor şu sıralar..
2007-2008 yıllarında dünyanın borcu genellemeyle 75 trilyon dolardı..şu son 10 senede yenilen içilen borçlar ile 230 trilyon doların üzerine çıkıldı..BIS'in rakamları..
Kimi yedi içti bu paraları..kimi yatırımlara yönlendirdi...büyük çoğunluğu yedi içti ama..:cool:
Esasen ''zombie mod' açık şu sıralar..havalar açık ve güneşli olduğundan pek hissedilmiyor..
Esas akıbet havalar kapandığında yaşanacak..
Siz sanırım havaların pek kapanmayacağını düşünüyorsunuz..belki olabilir, tüm çabalar o yönde..:)
şimdi önümüzdeki bu dönem halkın kendilerine anlatılan hikayelerin (ekonomi super, dunya bizi kıskanıyor) yalan olduğunu anlamaya başlayacakları dönem.
ne zaman "makam arabaları savurganlığına" çerez parası diyen zihniyete "oop arkadaşım hikaye anlatma" der o zaman iyiye gidişin başyacagına inanabiliriz.. şu ana kadar ancak halkın bir kısmı bu ve benzeri sorumsuz beyanlara tepkili oldu..
Abicim bir yandan 2005 model arabaya biniyorum, LPG'yi ucuzdan alıyorum diyorsun..diğer tarfatan dolarıma el koysunlar diyorsun..
Bari arabayı felan yenile, parayı harcada kimse el koyamasın..sefan olsun..:kahkah:
Neyse sayfa sayısı 1000'i geçmiş..birazdan moderatör damlar..:)
Şimdi benim 3,75 den dolar almam hayal mi oldu...
Abiler anlalar bir akıl verin ne yapayım ben kime gideyim zılgıt:
ironi = inori
http://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=21861
Genel Kurul Tarihleri, GK dedikoduları vb
8.000 mesajı geçmiş bu defa güneysuya bırakmadan açalım güneysunun açtığından çok bişey anlamadım:whistling:
yenisi burada buyrun
http://www.hisse.net/topluluk/showth...39#post1885139