Böyle bşr yargıda bulunman için önce bilançolarda şirketin fşnansal borç miktarına ve finasal yatırım miktarına bakıp karşılaştırmalı. Yaklaşık 3 milyar fşnasal borç buna karşın 1 milyar finasal yatırım varken bu savdıklarını ne kadar doğrular.
Printable View
Firmanın aktifi 7.543 mio tl dir.
Aktifin yapısı şu şekildedir.
%23 ünü mevduat ,kmm, ve eurobond ( 1.717 mio tl )
%22 si stoklar , (1.666 mio tl)
%21 ini alacaklar , (1.607 mio tl )
%16 si maddi duran varlıklar (1.221 mio tl )
%7 si maddi olmayan duran varlıklar ,( 500 mio tl )
%6 si peşin ödenmiş giderler (423 mio tl , Sabit kıymet ve stok alımı için verilen avanslar)
%2 si ertelenmiş vergi varlığı (126 mio tl )
2021 finansallarına göre aktif 2,4 mia tl artışın , 636 mio tl si alacaklarda ve 691 mio tl stoklarda , 224 mio tl si maddi duran varlıklarda , 173 mio tl si mdv ve stoka gidecek verilen sipariş avanslarında , 87 mio tl si ertelenmiş vergi varlığındaki artıştan kaynaklanmaktadır.
Dönen varlıkların yapısı 2022 /9 aylık finansallarda aktif içinde homojen bir şekilde %23 nakit , %22 stoklar , %21 alacaklar şeklinde dağılmış. 2021 finansallarında aktif içindeki payları , nakit %26 ,alacaklar %19 , stoklar %19 şeklindeydi. Burada göze çarpan nakit kısmın %3 azalması , stokların %3 artması , alacakların %2 artması göze çarpmaktadır.
Duran varlıkların yapısı 2022 /9 aylık finansallarda aktif içinde, %16 si maddi duran varlıklar , %7 si maddi olmayan duran varlıklar , %6 si peşin ödenmiş giderler , %2 si ertelenmiş vergi varlığı şeklinde dağılmış . . 2021 finansallarında aktif içindeki payları , , %20 si maddi duran varlıklar , %7 si maddi olmayan duran varlıklar , %5 si peşin ödenmiş giderler şeklinde. Her ne kadar mdv de 224 mio tl artış olsa da aktif içindeki payı %20 den %16 ya düşmüş.
Yani aktifi incelediğimizde duran varlık yatırımlarının azaldığını , aktif içinde nakit kompozisyonun azaldığı , buna karşılık firmanın stoklarını artırdığı , ve nakite dönmeyen alacaklarını artığını görüyoruz.
Firma peki bu aktifini nasıl finanse etmiş ?
%33 ü kısa vade banka kredileri (2.454 mio tl)
%1 i ihraç edilmiş borçlanma araçları (102 mio tl)
%7 si uzun vadeli banka kredileri (487 mio tl )
%1 i ticari borçlar (102 mio tl)
%5 i çalışanlara sağlanan kıdem tazminatı ,ödenecek vergi ve sgk primleri (391 mio tl )
%47 si Öz kaynaklar ( 3.553 mio tl )
Cari dönemde faaliyetlerin finansmanında , %47 öz kaynaklardan yararlanan şirketin , sırasıyla %41 banka kredileri ve tahvil ihracı , %5 çalışanlara sağlanan haklar , %1 ticari borçlardan yararlandığı görüyoruz. 2021 finansallarında ise %54 öz kaynaklardan , %34 banka kredileri ve tahvil ihracı, %4 çalışanlara sağlanan haklar , %3 ticari borçlardan yararlandığı görülüyor.
2021 finansalarına göre bakıldığında aktifin finansında banka kredilerinde %7 lik keskin bir artışın olduğu , özkaynakların ise aktifin finansmanında %7 düşüş gösterdiği görülüyor.
Yani özetle , aktifin finansmanında yapı banka kredilerinde artış lehine bozulmuş bu da stok ve alacak finansmanına gitmiş gözüküyor.
Burada firma yüksek stokla , kredile ile bu döneme tercih etmiş olabilir. Ama diğer bacak gelir tablosunda bu kompozisyon da brüt kar marjının % 51,86 , faaliyet kar marjının % 38,63 , vök marjının % 29,50 seviyesinde olduğu görülüyor. (Firmanın 389 mio tl kur karı , 369 mio tl finasman gideri ödeyerek , her iki kalemin birbirine yakın olmasından dolayı dikkate almıyorum .) 2021 /9 aylık finansallara bakıldığında %57,33 brüt kar marjının , %41,34 faaliyet kar marjının , %33,2 vök marjının olduğunu görüyoruz. Yani marjlar netde %4 yakın bir düşüş var.
Hem aktif yapısında bir bozulma hem marjlarda bir bozulma var. Ben finansalları beğendiğimi söylemem , diğer arkadaşlar ne der , yorumları nedir merak ediyorum.
Sevgilerimle.
Sn Maslak ,
Raporun detayı var mı sizde , zira ata yatırımda hesabımız yok .
Olaya sadece gelir tablosundan bile bakacak olursak ,
Ciro : 2021/9 -1.589 bin tl , 2022 /9 -3.054 bin tl - Ciroda artış %92
Ebitda : 2021/9- 657 bin tl , 2022 /9 -1.180 bin tl - Ebitdaki artış %180
Vergi Öncesi Kar : 2021/9- 528 bin tl , 2022 /9 -901 bin tl - Vök artış %70
Oransal olarak bu artışlar ilgimi çekmiyor bu enflasyon ortamında..
Benim için önemli olan hem tl büyümesi hem bu tl büyümesini yaparken hem de marjların korunması .
Baktığımızda ,
2022 /9 aylık ile 2021 /9 aylık finansalları karşılaştırdığımızda ,
Brüt kar marjı , %57,33 den %51,86 ya %5,47 düşmüş.
Faaliyet kar marjı , %41,34 den 38,63 e %2,71 düşmüş.
Vergi Öncesi Kar marjı , %33,22 den %29,50 e %3,72 düşmüş.
O yüzden Ata yatırım dediği gibi güçlü bir finansal ben göremedim.
Sevgilerimle.
değerli ortak,
bende de ata yatırım hesabı yoktur.
tahminim; şuna bakıyor:
1-geçen yıl aynı çekreğe göre yatay analizde iyi durum (enflasyon üzeri rakamlar var).. yani baktığı periyoda göre güçlü bulmuş sanırım.. raporu görmedim.
2-dikey analizde K/Z tablosu görüntüsü oldukça sağlam
3-1 milyarlık yatırım ve yatırım avansı ödenmesine rağmen; bilanço (aktif vs pasif yönetimi) hala sağlam.
4-güçlü özkaynak karlılığı
bunlara bakınca görünen budur. şu da doğrudur: devanın bu yılki büyüme durumu; pandemiden önceki 7-8 çeyrek gibi değildir. o zaman baz etkisi vardı; artık yok. şimdi ise olması gereken; ölçek büyütmektir.
raporu indiren olursa ve burdan paylaşırsa memnun oluruz.
Benim aracı kurumlardan biri atayat. Çarpanları yazmış ve ciro artışına vurgu yapmış. Çok fazla bir şey yok raporda.
Benim de ana odağım ciro büyümesi. 2023'te yeni ilaçlar, otc ürünler ve biyoteknoloji-onkoloji ünitesinin devreye girmesi ile ciro büyümesi %30-40 fiyat güncellemesine rağmen %100 leri aşabilir tekrar. İhracatta da artık meyveleri toplamalıyız. Önümüzdeki yıl %100 üzeri ciro büyümesini sağlayabilen 4-5 bist100 şirketinden biri oluruz beklentim var (2023 enflasyonunun %50 altında olacağını, gsmh büyümesinin %3 altında olacağını varsayıyorum). Bu nedenle 2023 ün flaş hissesi oluruz beklentim var.
Değerli ortaklar şirket yöneticilerinin yapmadığı yatırım bildirimleri ile ilgili denetçi firma ile görüştüm onlarında sorumluluğu olduğunu hatırlatıp şirket ile görüşüp dönmelerini istedim sonuç aynı denetçiye de aynı şeyleri söylemiş zaten şiracı bozacı durumu sonrasındaki aşama spk şikayeti yaptım oradan da bir şey çıkacağını sanmıyorum. sonrasında gidip maniplasyon suçlaması ile dava açacağım sonuç alıp almamak yaşayacağım zaman kaybı maddi kayıpta umurumda değil artık bunları mahkemeye vermezsem içim soğumayacak davaya müdahil olmak isteyen var ise beraber verebiliriz hiç kimse olmasa da dava edeceğim bunları.
Değerli Deva,
yeni fabrika/tesislerin bitimi yakındır. Büyük bir açılış töreni yapıp; mesela; sağlık Bakanı ve Teknoloji Bakanını da açılışa davet etsenize.. Müthiş bir PR çalışması olur. Bakanlıkta işlem görmekte olan yeni ruhsatlarınıza uzmanlar daha bir özenle yaklaşır ve daha hızlı çıkması için ellerinden geleni yapar, hekimler bunu duyar ve ürünlerinizi daha iştahla hastalarına reçeteler, eczanelerin size olan güveni tavan yapar, milliyetçi/ulusalcı bütün cepheler yerliliğinizle gurur duyar, hastalar sizin antibiyotiği raftan özellikle ister, daha çok kişiye şifa dağıtmanın gururunu yaşarsınız, hazineciler sizden razı olur ki hem ödemeler dengesine hem de SGK bütçesine gani gani hizmetiniz olmuştur ve yeni tesislerle bu faydalar artar ve arş-ı alaya doğru çıkar.
Ne dersiniz? Bundan daha büyük bir tanıtım fırsatı olur mu? PH da 10 dklık bir konuşmayı araya sıkıştırarak "binlerce yerli yatırımcımızın ortaklık gücü ile buraya inşa ettiğimiz bu büyük tesisin gelecek nesiller ve Türk Tıbbına hizmet için ne kadar değerli" olduğunu falan anlatır... Hükümete de verdiği tüm TÜBİTAK parasal destekleri ve bilumum vergi teşviklerinden dolayı teşekkür eder. "Siz olmasaydınız biz bu tesisi yapamazdık" falan der..
Biz mi duyarız? Biz, tüm o seremoniyi görmezden geliriz. Bize gaz vermiş olmazsınız; meraklanmayın.
Şaka bir yana; artık bu derin sessizlikten vazgeçseniz nasıl olur? Gerçekten büyük bir PR fırsatını bu kez kaçırmayın artık!
Ben ortakların yerinde olsam, aracı kurumumdan Deva raporu isterim. Aracı kurumumun rapor mütalaası için devadan randevu istemesini de talep ederim. Resmi cevaplarını bir kez daha görmüş ve bilgi vermek konusunda niyetlerini test etmiş oluruz. (daha önce görüşme talep eden kimi aracı kurumları red ettiklerini biliyoruz)
Haydi Deva; bekliyoruz...