Sn Şef,
Haklısınız. Akbankta aynı düşünmüş olsa gerek ki kendilerine kesilen cezayı bir ÖDA ile sunmuşlar.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/859885
Printable View
Sn Şef,
Haklısınız. Akbankta aynı düşünmüş olsa gerek ki kendilerine kesilen cezayı bir ÖDA ile sunmuşlar.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/859885
Syn cauti yorumunuzdan 80 125 arasi git gelin asılacağını anlıyorum bu çılgınlık sonbahara kadar sürecek anlaşılan bugün 3 yıldır tuttuğum ve 3 kez temettü aldığım kağıt ahlaksızca tavan oldu kumarcilar girdiler satmaya elim gitmedi sanırım en son bankalar ile noktayı koyacaklar yabancı elinde yarisi kaldi
Endeksin tekrardan 80-90bin arasına dönme ihtimali var mı ?
1001 sayfa olmuşuz hay maşallah :) başta Ali Bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler. Umarım beyaz yakanın uyanışı devam eder. Buradan istifade ettiğim çok nokta oldu, halen de birşeyler öğreniyorum. Kaliteli seviyenin her daim korunması dileğiyle, saygılar.
Yok, öyle bir beklenti değişikliğim olsa burada ve Twitter da güncelleme yaparım.
Sene başında bist-100 hareket aralığı beklentim 80-125 bin ilken, pandemi sonrası Mart ayında 80-120 bin olarak revize ettim beklentimi.
Ha, daha önce de gündeme gelmişti bu beklenti konusu. Bu bir makro beklenti bakış açısı. Sadece bu beklentiler doğrultusunda hareket etmiyorum. Zaman zaman bu beklentilerde asağı ya da yukarı yönlü riskler artıyor. Şu an doğal olarak bandın yukarı yönlü ihlal edilme riski artmış gözüküyor.
Cevabınız için teşekkürler bu makro verilerle burada olmamız mucize ve akıl almaz fiyatlamalar var
Bazı arkadaşlar arsa yatırımından bahsetmişler.
Bizzat son 5-6 yılda arsa alıp sattığım için tecrübem paylaşayım.
YENİ imara açılıp ilerisi parlak olan yerler zaten belediyede ki işbirlikçiler ve kodamanlar tarafından kapılır. Bir kaç yıl sonra prim yapınca elden çıkarırlar. Alan kişide fazla kazanamaz. Borsa, altın ve dolarda emin olun ki daha fazlasını kazanır.
Tavsiyem arsa şu dönemde yatırım için alınmaz. Ancak ihtiyaç için alınır. Satarken de hemen elden çıkaramazsın. İcabında 1 yıl beklemen gerekebilir. Bu dönemde sanırım otomobil alan daha çok kazanıyor[emoji4]
Fikirlerim kendimi bağlar
Bu arada Cauti abime saygılarımı iletiyorum.
VOG-L29 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Biz arsa alirsak yillarca bekleriz...
Biz satariz imar plani degisir..
Biz satmadan imar plani degisirse bizim arsa yesil alan ilan edilir..
Sansli isek cami alani olur..
Hayir duasi aliriz belki :)
Bu yazdiklarim tecrube ile sabittir.. Hayal urunu degildir.
Syg,
Dudu bey
Yazıların ve fikirlerin tecrübelerin ürünü. Çok değerli tavsiyelerini uzun süredir takip ediyorum. Ve teşekkürlerimi iletiyorum
VOG-L29 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Mevzi imar plani:
Mevzii imar planı, İmar Kanunu ile düzenlenmiş uygulama imar planı türlerinden biridir. Mevcut planların nüfus gibi nedenlerle yetersiz kalması ya da yeni yerleşim alanlarının imara açılması gerekliliğinin oluşması halinde, yürürlükte bulunan planların sınırın dışında kalan, hali hazırdaki planlar ile bütünleşmeyen, sosyal ve teknik altyapıları plan sınırları dahilinde karşılayan planlara mevzii imar planı adı verilir.
Bu da kisiye ozel imar plani degisikliginin kilifina uydurulmasi...
Syg,
İtalya'da emeklilik maaşı alan kişi sayısı aktif olarak kamu veya özel sektörde çalışanların sayısını geçti. Bu tespit İtalya'nın Veneto bölgesi Zanaatçiler Konfederasyonu (CGIA) yetkilisi Paolo Zabeo'nun yayınladığı raporda yer alıyor.
https://tr.euronews.com/2020/07/15/r...-cal-san-gecti
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
bu konuda fazla karamsar buldum sizi.
Evet imar geçecek 10 a katlayacak arsayı elbet bize yedirmezler.
Fakat meseleye sadece arsa olarak bakmayın.
İşin tarla boyutu var.
Mesela sadece imar çıksın şehir gelsin değil gelişmenin tek modeli de bu değil.
Tarım hayvancılığın geliştiği ilçelere yakın tarlaları tavsiye ederim.
Bunun ülkemizde en klas örneklerinden biri Tire dir mesela. Öyle ilçeler var ki gelişen. Hiç bakmadım ama Tire uçmuştur zaten sanırım potansiyeller var ama.
Ama ben bir arsa alayım 10 seneye imar vursun gidip bozdurayım o kolay değil abi.
devir teknoloji devri herkes malının ederini biliyor. 10 sene sonra oraya şehir geleceğini o adam da biliyor.
TTRK bir haziranda 60 civarıydı şimdi 100 ü devirdi...
1400 000 adet işlem var
1000 000 adet citi satışı
Cauti Hocam son bir haftadır genel bir değerlendirme yapmadınız.
Bist 100 bu yıl için öngördüğünüz sınıra dayandık ve yerlilerle enteresan
hisse bazlı hareketlerle ilerliyoruz.
Lolitop şekerleri satan Kent bir numara olmasına az kaldı, neredeyse Kocaoğlanı
bile geçti. Ereğliyi solladı sanırım.
Küçük bir genel değerlendirme yapabilirseniz memnun oluruz.
Syg.
Yatirimcilarin genelinde son vurgunuda yapip 2. ceyrek bilanco aciklamalarindan sonra satisa gecmek ve gerek virus gerekse amerika secimlerindeki beklentilere gore tekrar gerekli pozisyonu almak var
Ama bu piyasa kurtlari herzamanki gibi ters kose yaparlar mi iyi dusunmek gerek. 2. Ceyrek bilancolarindan once mi, yoksa boga piyasasini sonbahara kadar goturup tum satanlar tekrar almaya baslayinca mi cikarlar?
Sakin olmakta, ve hisse senedindeysek guclu saglam ve beklentileri olan hisselerden sasmamak gerekli. Macera aranacak zaman degil diye dusunuyorum
Herkese saglikli ve bol kazancli bir hafta dilerim
ons 1823
2011 de 1835e degmis diye görüyorum.
canak tamamlandı.
bakalim yukari kiracak mi.
zemin musait
hocam biraz altın yaptım 120 den başladım 380'den de aldım hatta 390 dan da falan.
ama ağırlığım 120-150 arasındandır 2016'dan.
ama artık tutmakta zorlanıyorum. Hanım bir yandan toplum baskısı bir yandan ev al da ev al ev de ev.
kafamı açıyorlar resmen.
ben ise bu zamana bekledim 1 sene daha bekleyip şu işin sonunu göreyim kafasındayım.
şu an herkes ev alıcısı olmuş bu da hoşuma gitmiyor. Alacaksam da biraz tenhalaşınca almalıyım düşüncesine geliyorum.
onsta 2021 sonu beklentiniz desem çok mu önden girmiş olurum ? :)
1900 beklentiniz 12 den isabet aldı görünüyor.
Doğmamış çocuğa don biçmeyelim:) 2021 hedefini 2021 başında konuşuruz. Ama trend yukarı ve dönüş konusunda hiç bir emare yok.
Bu yıl için 1900 usd dedim ama, satış için sinyaller gelmeli.
Bu arada. Şu an altın satıp ev almaya çalışmak yapılabilecek en yanlış adım olur bence. Bu karar çok büyük, belki tüm varlık dengesini etkileyebilecek bir şey. Bu nedenle çok dikkatli olmak lazım.
Ayrıca, altınları en iyi yerden satıp evi de en uygun yerden almak mümkün olmayabilir. Önce altınları dönüş sinyali gelince satmak, sonra da ev için uygun zamanı beklemek lazim.
Emlakta fiyatlar ciddi şişmiş mi bana mı öyle geliyor ?
Kardeşim Bursa Tofaş Fen Lisesi'ni kazandı ama Bursa'da ev fiyatları uçmuş normal bı ev almak istesen en az 700.000 TL vermen gerekiyor. Bu da elimizi ayağımızı bağlıyor.
Ev fiyatlarında kış aylarında bir ucuzlama öngörün var mı abi ?
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bir cok kisi odeyemeyecek bence ve evler pazara dokulecek.
Bu ortamda ev alinmaz.
%15 den fazla zamli alininca dusuk faizin etkisi notrlenir.
Syg,
İnşallah %10 ucuzlasa bile yeter, ilk etapta yatılı kalır sonrasında biz geçiş yaparız
Saygılar
Dönemsel yaşanacak yer için bu fiyatlardan satın alma yerine, kiralamak daha uygun bence. Şu an piyasalar çok dengesiz, ne ev, ne araba almazdım şahsen bu aralar.
Hisse bile almam aslında. Fiyatlamaların oturmasını beklemek lazım. Şu ortamda sadece altın alırdım.
Altın için stratejiyi temel analizle belirliyorum. Fed politikaları, faiz ve enflasyon seyri vs... buna göre karar veriyorum stratejiye.
Ama, satış noktası için tepeden en az %10 düşüş olmasını beklerim. Böyle bir düşüş gelmeden ya da makro çerçeve değişmeden satış düşünmüyorum.
Bu saatten sonra kalıcı olur abi, zaten hayatımız oradan oraya taşınmak ile geçti :)
Teşekkür ederim cevabın için
Saygılar
arsa, tarla, ev gibi yatırımların kaymağını 50'lerde 60'larda 70'lerde 80'lerde gençliğini yaşayan ve cebinde para olan insanlar yediler ve yiyorlar. belki inanmayacaksınız ama arsanız, tarlanız, eviniz beklediğiniz primi yapamayacak. çünkü şu an alanlar malı tavandan alıyorlar. belki kar elde edebilirsiniz ama tepeden dönüşte elde kalabilecek varlıklar bunlar. artık bundan sonra parayı kazanmak daha da zorlaşacak. 80'lerde beyaz yaka olarak çalışan hemen herkes (akıllı olanlar) çok konforlu yaşam sürüyor.
fiyatlar artık dengelenecek babalarımız-dedelerimiz 8-9 kardeş iken artık çoğu aile 2 veya 3 çocuklu. nüfusumuz yaşlanıyor artık. artık fizik varlık sahipliği yerine kiralama yaygınlaşacak. otel kiralama (airbnb), araç kiralama (blablacar), scooter kiralama (martı), taksi kiralama (über) gibi gibi.. bir kaç yıla ofisler de kalkacak ve büyükşehirlerde yaşamın pek bir esprisi kalmayacak.
sonuç olarak pandemi bir devri değiştirmeye başladı. belki pandemi olmaz başka bir şey olurdu ama dünya pek de hazırlıksız değilmiş bu pandemiye. hazırlıksız olsa zaten şu an 1929 benzerini yaşardık.
Bence şu şartlarda 240 kira çarpanı olan evler hala çok sayıda var. Evin %25-30unu peşinatla, kalanı düşük kredi oranlarıyla alınması avantajlı. Konut endeksine bakın, yıllık ortalama %10-15 arası değerlenmiş. Kira getirisini de ekleyince riski düşük iyi bir yatırım imkanı oluşturuyor.
Tabi tercih sizlerin ama kira da oturanlar için bence şart. Kira da oturmayanlar içinse, nüfusu artan bölgelerde 1 tane yatırım için ev alınması kötü bir tercih olmaz
Sn. Tasarrufcu,
240 çarpanlı yani 20 fiyat kazançlı bir yatırımı geleceğe yönelik olarak 4 kaldıraç kullanarak kira(temettü) gelirlerini dikkate alarak yıllık ortalama %10-15 arası nominal getiri ile avantajlarını sayısal olarak değerlendirdiniz mi?
Örneğin 720k tutarında bir ev için brüt 3k (vergi sonrası 2.550) kira alıyorum. Evi alırken %25 peşinat cebimden çıkar. Kalan bedel için kredi gerekir. Bu bedele 22k+döner sermaye tapu harcı öderiz. 3k civarında banka masrafı çıkar. Ufak tefek masrafları ve sahibinden aldığınız varsayımı altında 25k komisyon harcanır.
%0.74 faiz ile 180 ay vadeli olarak 4834 tl para çıkışınız olur. Yıllık bazda bakarsanız 58k gider olurken ilaveten 5.4k vergi ve 1k civarında da emlak vergisi çıkar.
Yıllık ortalama %10-15 arası değerlenen bir varlığıa ilk etapta 265k yatırım yapıp ilave olarakta yaklaşık 29k (65k-36k) yatırım yapmak ne kadar mantıklıdır bilemiyorum. Kiranın ve vergilerin %10 arttığı varsayımı ile bu yatırımın pozitif nakit akımına döneceği ilk ay 70 ay sonradır.
Bu hesaplamada karşı taraf riski göz ardı edilmiş olup yanlışım var ise düzeltilirse sevinirim.