Sana alıntı yaparak yanıt vermek beni üzüyor...
Ama nitelemelerin tatsız...
ABD bazı şeyleri bazı ülkelerin üretmesine bırakıyorsa nedeni belli...
Yani dışarıdan gelen o ürünleri istese ABD üretemez mi diyorsun?
Printable View
İhtiyaç olmayan bir bölgeye havaalanı yapılmasına kökünden karşıyım. Büyük ihtimalle oy avcılığı için yapılmış bir proje.
Ancak 50 milyon euroya mal edilen bir havalimanının 30 yılda 200 milyon euro olarak ödenmesi durumu tamamen devletin kazıklanmasından ziyade kısmen de Türkiye ekonomisinin borçlanma şartlarının kötüleşmesinden kaynaklanıyor olabilir.
Zira yüklenici firmaya borç veren sermayedar hiç buraya borç vermese gitse Türkiye eurobondu alsa 30 senede zaten benzer bir getiri elde edebilir.
Yani ortada 50 koydu 200 aldı gibi bir durumdan ziyade
1- İhtiyaç olmayan bir yatırım yapılmış, para sokağa atılmış
2- Yatırım ülkenin içinde bulunduğu şartlara paralel çok yüksek faizli bir borç ile finanse edilmiş.
3- Bu arada yüklenici firmanın bu denli yüksek faizli bir finansman ortamının yükünden arındırdıktan sonra aradan ne kadar kar ettiği devletini kazıklayıp kazıklamadığını hesaplamak zor. Ama bu işi hayrına yapmadığı da ortada.
Ancak konuyu değerlendirirken devlete yüklenen gereksiz ve israf içeren bu faturanın yukarıda belirtilen 3 ana unsura dengeli dağıtılması gerektiği de açık.
bu tip karşılaştırmalar yanlış sonuçlara götürebilir. şöyle ki,
Venezüella da bildiğimiz anlamda bir para ve sermaye piyasası mekanızması kalmadı.
Arjantin in 2002 de küresel babalara attığı kazığın hesabı tam olarak görülmedi. ülkenin dış line ı hala kapalı..
Yaşar Holding ikinci çeyrek sonuçları ile alakalı düşüncelerim...
https://suphecikimse.blogspot.com/20...r-uzerine.html
YTD
Ülkemizde önemli bir kesiminin yaşam standardının herhangi bir Avrupalıdan çok fazla bir farkı olduğunu düşünmüyorum.
Yeme, içme, giyim, gezme, mülk edinme, araba ve iletişim vasıtaları vs...
Ama geldiğimiz noktayı ne yazık ki üreterek hak etmedik.
İşte bu noktada biz dış dünya ile ilişkilerimiz olmasa yaşayamayız.
En azından şu an yaşadığımız standardının oldukça gerisine düşeriz bir kaç yılda...
Çalışmadan yaşama deyince bunun efendisi Osmanlı idi...:)
Bir de halkımızın bu konuda söylediği bir mani vardı malum:
"Şalvarı şaltak Osmanlı,
eğeri kaltak Osmanlı,
ekende yok, dikende yok,
yemede ortak Osmanlı''
Evet ama değil 500'cüler, 400'cülerin bile büyük bir kısmı işlem yapmıyor. Son iki günde 500'cülerin hissedilir şekilde piyasada olması gerekliydi. Eğer piyasada değillerse bence şu an için kesinleştirilmiş bir faiz kararı henüz yok. Oran toplantı sırasında belirlenecek. Eğer faiz kararı ve oranı daha önceden ufak ta olsa bazı yatırımcılara sızsa idi, dün ve özellikle bugün biraz daha şiddetli hareketler görmemiz gerekirdi. Şu anda herkes ip üstünde oynuyor.
https://www.youtube.com/watch?v=hLQXBK_MyEQ&t=57
Aklımda kaldığı kadarıyla İsviçre'ydi Bora abi ama kriterleri hakkında bilgim yok.
Bence 6.35TL'lik bir kur değeri 500 baz puana inananların oluşturacağı bir denge noktası değil. Ayrıca bu tür kararların ppk toplantısında kararlaştırılması devletin ekonomik güvenliği ve kararın etkisi açısından çok önemli. Bu para mevzu öyle bir illettir ki karar 1-2 kişiye sızarsa bir anda çok fazla kişiye sızabilir.
Hatta bence hiç bir ppk üyesi toplantıya girmeden önce nihai kararı bilmemelidir. Çünkü eğer karar önceden bilinirse kararın etkisi ciddi anlamda öreselenecektir. Bu da sonuçta yine gelir kararı vereni vurur.
O nedenle öyle bir hataya düşeceklerini sanmam.Ancak politikacılara bir artış yapılacağı konusunda önceden bilgi verilmiş olabilir. Oran telaffuz edilmemiştir diye düşünüyorum.
ATV, dün akşam ekrana taşıdığı 'Ölümlü Dünya' isimli filme 'sansür' uyguladı. Kanal, filmde geçen "Dolar olmuş 4 lira" repliğini kesti.
Allahtan, dolar olmus 7 gayme repligi yokmus!:he:
Madem dolar kurunu beklerken laflıyoruz...
Dışa bağımlılık deyince...
Biraz önce bir ihtiyaç listesi çıkardık...
Acil olanlar...
Sadece evdeki aletlerde kullandığımız pil olarak...
Saat, radyo, el feneri, bir çok uzaktan kumanda aletlerinde kullandığımız 7 farklı cins ve ebatta pil var...
Son aldığımız bir tanesinin cinsini bilmyoruz bile...
Bunun yanında İsrail yapımı alarm sisteminde 3 farklı cins ve ebatta pil vardı. Temin etmekten yorulduk ve bıraktık.
Bahçedeki bitkileri ilaçlama için kullandığım şarjlı pulvarizötürün pili aletin alım fiyatından pahalı. Kullanmıyoruz artık.
Vida sökücünün şarjlı pili de öyle...
Yarın bunları bulamasak evde bir çok şeyi kullanamayacağız.
Bu dışa bağımlılık değil de nedir?
Yerli Malı Berec Pil Fabrikası 1956 - 1989
https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net...2b&oe=5C1DD57D
Adam güvenmiş sisteme...
Döviz kredisi ile AVM yaptırmış.
Döviz cinsinden kiraya verirsem üzerinden mali tablolarını hazırlamış.
Şİmdi emirle "dövizle kiralamak yok" dersen nasıl olacak?
Kim karşılayacak zararını?
Köprüleri, yoları, hava meydanlarını vs...yap-işlet-hüpletle yapanlara devlet döviz bazında garanti verecek, AVM sahiplerine ise vurun abalıya...
Komedi...
*merkez bankası 1 ay vadeli tl uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 0 milyon dolar
Politika faizi ve yan oranları artar veya artmaz,
ama bildik ruh hali ana akım medyada ve sosyal paylaşım ortamlarında belirmeye başladı.
Piyasanın tam istediği artış veya ona yakın olacak (artık mümkün olduğunca),
sonra sıcak para ürkek ürkek sonra hızlanarak gelecek,
belki öyle bir artış olabilir ki hiç ürkmeden hücum eder.
Sonra, yerliler bozacak, kur düşecek düşecek düşecek.
E sonra, sonsuza kadar yükselemediği gibi sonsuza kadar düşemez de.
Makul bir süre stabil seyredecek, bu arada tüm şartlar veri ve pozitif.
Kur düştü, fiyat artışları geri gelmez ama enflasyon,
talep yönlü olmamasına rağmen faiz artışından maliyet yönlü süper pozitif
etkilenip gözünü aşağı dikecek.
Ha bu arada iyimser tatlı bir çakılış yaşayacağız, öyle sert olmayacak, sağlam faiz arttırdık çünkü.
Şimdilik dvz veya TL olup olmadığına bakmadan kredi borçlarını dikkate almayacağız.
Bu arada ekonomik faaliyetin %70 kredili dönmesi önemli değil çünkü tercihimizi en iyi senaryo üzerine yaptık.
OVP açıklanacak, geçmiş sabıka kayıtları temiz, ne hedeflemişlerse ona yaklaşmaya çalışmışlar.
Yapısal reform diye diye kafa şişiren klasik iktisat ekolünden piyasacı abileri,ablaları reform manyağı yapacaklar,
borsacıları, müsiadcıları,tüsiadcıları sevinçten ağlata ağlata gebertecekler.
Sevinçten memleketimizin en muteber adamları telef olacak, malum zamanın ruhu,
her şeyin aşırısı yaşanıyor.
Bu yıl ortalama kur hesabı nedeniyle USD cinsinden milli gelirde o kadar düşük çıkmayacak, gelecek seneyi düşünmüyoruz,
o zaman bakarız.
Sonra, sonrası iyilik sağlık.
O, briket görünümünde, yüz elli voltluk pili az kullanmadık radyolarda...
1950 lerde...
Hani aile reisinden başka kimsenin açma izninin olmadığı, üzeri daima dantelle örtülü lambalı radyolar...
Reha bey teknik olarak daha iyi bilebilir.
Bu tip pillere dayım, kullanımdan önce su koyardı...
Öyle hatırlıyorum.
Belki o fotoğraftaki kuru pildir.
Bilgim yok.
Ama pil sektörü geldiğimiz noktada dünyada ÇİN ve Kore (galiba) nin baskın olduğu d,iğer ülkelerin geride kaldığı bir sektör.
Kolay değil yerli üretim artık.
İsimiz pile kalirsa kolay, mini 9 volt pille calisan radyolari, ki omru cok kisa olurdu o pillerin, iki dene yassi 4.5 volt pillen calistirirdi ahali.
Evdeli tum elektronik/cereyanli esyalar, tumofil yedek parcalari say say say bitmez, babalara geliriz valla!
Bist bankacılık bugün çıkan borsayı yere serdi, sert satışlara konu oluyor. An itibari ile Xbank: -%1,93.
Faiz artırımı yüksek olacak beklentisi bu satışları kızıştırmış olabilir. Ya da garanti bankasının büyük miktarda hissesine sahip BBVA'nın ceo'sunun başkan ile yapmış olduğu görüşmelerden çıkan sonuç buna sebep olmuş olabilir.
Ben gerek atölyedeki gerekse evdeki pil çeşitliliği ve masrafından bıktığım için sık pil değiştirilen cihazlarda her cihaz için özel adaptör yaptım. Öncelikle bu işe şarjlı matkaplardan başladım zira imalat sırasında pilleri çabuk bitiyordu ve yedek pilin şarjını beklemek iş gücü kaybı yaratıyordu.
Yok mu bunun bütün gün çalışanı dedim, 24V lithium iyon pilli profesyonel bir model getirdiler. Tanesi 4000TL , 4 adet lazımdı. Gittim A101'den 50TL'ye 2 tane daha şarjlı tornavida aldım ve hepsini 24V bir güç kaynağına bağladım.
Daha sonra işi ilerlettim. Çok pahalı bir ölçü aletinin pili şarj tutmamaya başladı, Yüksek voltaj ölçümü yapan bir alet olduğundan pil şarttı. Piline 1000$ istediler. Aliexpress'ten 0.8$'a içindeki lityum iyon hücreleri ısmarladım, Aynı adette seri bağlayarak aynı pili imal ettim. Yaklaşık 8 dolara mal oldu.
Eğer pil yerine adaptör kullanamıyorsanız, çok uygun fiyatlı lityum iyon pil hücrelerini araştırın, Bunların voltajları 0.7V ile 3.7V arasında oluyor istediğiniz voltaj için seri ya da paralel bağlayarak istediğiniz pili üretebilirsiniz.
Moody's, "ABD Doları öngörülebilir gelecekte hakim global rezerv para olmaya devam edecek"
Stanford Üniversitesi kimya profesörü ekibiyle birlikte alüminyum ion pil deneyi yapmış ve başarılı olmuş 1 dakikada tam şarj oluyormuş ama şimdilik gücü düşükmüş.
19 milyar dolar gayme bütçeli üniversite bir pil üretsin artık di mi :evil:
https://www.google.com/url?sa=t&sour...dQcT6Z69y4lP2z
Madem herkes merkezin faiz kararı hakkında bir tahmin yapıyor. Bari ben de tahmin yapayım... Bence vioptaki short pozisyonundan tutun da yaşanılanların çoğunu blöf olarak algılıyorum ve bence merkez faiz arttırmaz diyorum (Tahminlere Sn. Tengri Han beni de bu şekilde ekleyebilir)
(Eğer arttırsa da en fazla 275 puan anca olur o da şu glp falan tuhaf uygulama varya yine ona benzer şeylere tevessül edebilir diyorum. Yani Sadeleştirme dedikleri şey tekrardan hikaye olabilir.)
Sonuç olarak Piyasanın istediği oran olan 400-500 puan üstü faizi verecek olsaydı bunca zamandır çoktan verirdi ve bu kadar alengirli işlere girmezdi diye düşünüyorum.
(Tabi bu benim tahminim beni bağlar. Yatırım tavsiyesi değildir.)
Benim bulduğum genel çözüm tüm aletlere alternatif olarak uygun adaptör yapmaktı. Ancak 1000V izolasyonlu yüksek frekans osiloskopta bu mümkün olmadığı için epey büyük ve özel bir lityum pil bloğunu be şu parçalardan üretmiştim.
Ama eğer sadece tek bir AAA pil ihtiyacı varsa bu üniteleri kullanarak o boyuta inmek zor olabilir. Benim sistem daha çok büyük ve pahalı pil blokları için uygun.
https://www.aliexpress.com/item/1-2-...ceBeautifyAB=0
aldığım bilgiye göre 300 puan olacak kesin bilgi yayalım:whistling::whistling::shh:
Normal piller gorunumde olanindan, saat pili seklinde olanina kadar yuzlerce cesidi vardir. En yaygin olani yassi paket gorunumlu olan cesididir, cep telefonu, tablet v.s. icindekiler bu tarzdir.
Esas sorun normal pil kullanan aletlerin 1.2 - 1.5 volt hucre gerilimi varken li-ion pillerin 3.7 v olmalari ve cok hassas sarj/desarj rejimi istemeleridir.
Kisaca, elektronik bilmeyen bir kimsenin, yapabilecegi bir is degildir.
Al bir şıracı daha..:he:
Alıntı:
The Trade War Will Likely Cost China 700,000 Jobs, JPMorgan Says
https://www.bloomberg.com/news/artic...-jpmorgan-says
Mevcut iktidar döneminde herhangi bir artırım tek seferde yüzde 5 oldu mu şimdiye değin?
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.