İnşallah kimler geldi kimler geçti. Giden kurtuldu. Yolları açık olsun. Bizim göbek şeylerini buraya gömmüşler:)
Printable View
Örneğin geçen haftalarda Halk Bankası aldım, 5.03'ten. Kendi kendime deseydim ki 4.90 stop. E, hisse 4.70'lere geriledi. Şu an 5.40. Neye göre bekledim hissede, benzerlik grafiğime bakıp bekledim.
Diyelim ki yarın hisse 6.00 oldu... Artık benim için "stopun" bir anlamı kalmaz. Üstüne üstlük kârı realize edersem hiç anlamı kalmaz stopun.
Metropol insanı kalabalıklar arasında yaşadığı yalnızlığı bir heyecan sahası olarak gördüğü borsayla gideriyor, halbuki borsa ticarethanedir. Yatırımda özensizlik ve tedbirsizlikte olan eş ve çocuklara, sıcacık yuvalara oluyor. İnsan kalabalıklar arasında yalnızken tutunacak bir dal bile bulamaz hâle geliyor.
Araba alır, ailenizi gezdirirsiniz... Arabanızı satıp ailenizi eve kilitleyip borsa oyununa mı dalıyorsunuz?.. Vah vah!
Anne babalık omuzları çatır çatır çatırdatacak bir sorumluluktur. Ağır konuşuyorum farkındayım, ama borsa büyüsüne kapılmış birinin uyanması pek zordur.
Şimdi, ben ne yapacağım? 24 Aralık'a kadar hisselerimde bekleyeceğim (Benzerlik grafiğime göre konuşuyorum.) O gün geldiğinde beklentim de gerçekleşmişse hesabımda 10 lira var diyelim, 1 lira bırakacağım (10'u 100, 100'ü 1000 yapma peşinde koşmam, bunun sonu yok.) Aileme, eşe dosta, fakir fukaraya dağıtacağım parayı. Para dediğin nedir ki?
İnanın kendime yıllardır giysi almadım. Benden iki yaş küçük kardeşim giyime düşkündür, hep onun kıyafetlerini giyerim.
Eşime portföyümü sürekli gösteririm. Eşimden gizli işim olmaz.
Geçen hafta, "Portföyden 200 lira çıkar, evde meyve sebze kalmadı." dedi. 200 liralık kârı realize ettim.
Isparta'da üniversitede okuyan kızının ev kirası için benden yardım isteyen bir akrabama aralıkta çocuğa para gönderebileceğimi söylemiştim, unutmadım.
Süslü sözlerin arasında bütün yalınlığıyla parlar rahmetlik babamdan sürekli duyduğum şu söz: "Aha geldik, gidiyoruz."
Benim yatırımcı profilim çok denüşük tek hocam sizin gibi stratejik davranışta bulunamıyorum.
mesela trend yukarı giderken hissede stop seviyemi yüzde 3 koyarım, mesela trend aşağı giderken profesyonel analistler kesinlikle alım yapmamayı önerir.
Bu borsada rüzgarın hızı ve yönü önemli birde hisse seçimi
Ve
Herkesin farklı stili mevcut,risk skalası sana uyan bana uymaz yada bana uyan sana uymaz.
Abi, işin en zahmetli kısmı bir strateji oluşturmaktır. Bu aylar sürebilir. Benzerlik grafiklerimi oluşturmak için aylarca çalıştım ve sürekli yeni grafikler ekledim grafiklerime... Bu işi bir meslek olarak görüyorum. Borsanın benim gözümde OSTİM Sanayi Bölgesi'nden, Ulus Kapalı Çarşı'dan bir farkı yokur. Oralardakiler ne kadar esnafsa borsada yatırım yapan da o kadar esnaftır.
İşte bu güne kadar hiç strateji planımız olmadığı için borsada köşeyi dönemedik.
Hep en kısa vadeli takıldık, ödediğimiz komisyonlar ve zararlı poz. lar sayesinde fakirlikten kurtulamadık.
Sanırım hamdık, yeni pişiyoruz.
Tek abi biraz grafik çalıştım, yarın gırnızı olasılığı yüzde 72 çıktı, kâr realize gelebilir
Abi, işin mizahi tarafı şu: Azıcık param var, 1003 sayfa yazı yazmışım.
Şunu da unutmamak lazım: "Borsada az çok, çok az olur."
Abi, hatırlıyor musun KOÇ Hoca'm bu saatlerde ne derdi: "Dow vadeliler açıldı, bir bakalım."
2021 Şubat-Mart'ında (Grafikte dikey mavi çizgiyle işaretli) çok sert bir şekilde terk ettiğimiz kanala çok daha sert biçimde yeniden girdik: https://invst.ly/wvpsy
Tek abi ben yine sepetimi boşalttım.
Tüpü 196 dan
Ereğliyi 30 dan
Şişeyi 16.50 den
Thyyi 23 den
Verdim kâr al yabtım
Dün açılan u30 şort poz. 2440 dan kapattım
Ben bu işi beceremiyorum sanırım.
Tüm pırtföyümü 1418 den yılanoğluna yatırdım
Bi süre piyasada işlem yapmıycam, benim bir strateji planım olmadığı için çok çabuk heyecana kapıldığımı ve trend de oturamadığımı anladım.
Bol kazançlar tek abi
Beklemek gerekirken beklememek, beklememek gerekirken beklemek...
8021 nolu gönderimdeki grafiğim borsanın bir bilim olduğunu gösteriyor. Borsa ekonomi sahasında bir bilimdir.
Hisse grafiklerini incelerken bir noktanın farkına vardım. BİST 30 hisseleri üç yıldır dolar karşında zayıf düşseler de on iki yılda çok iyi performans sergilemişler.
THY 2009'DA 0,40 lira, Tüpraş 5 lira, Ereğli 0,50 lira, Koç Holding 1.40 lira...
Demekki 12 yıl önce BİST 30 hissesine yatırım yapan bir vatandaş çok kazanç elde etmiş. Peki, 2018'de BİST 30 hissesi alan vatandaş ileride, "İyi ki dolar değil BİST 30 hissesi almışım." demeyecek mi? Bence diyecek.
Video kontrolörlüğüne devam. Bugün epey video kontrol ettim. İncelediğim videolar şirkete gidiyor. Yüzde 93 doğruluk oranını yakalayamazsan videolar geri dönüyor, sana para vermiyorlar. Gelen videoları tekrar inceleyip yüzde 93 oranını yakalıyorsun ancak öyle para alabiliyorsun. Dışarıda para kazanmak hayli zor.
Bozkurt abinin bir sözü vardı, borsada kolay para kazanmaya alışan dışarıda çalışamaz.
Ne diyordu ihtiyar zenci yetenekli küçük basketbolcuya, "Dünyaca ünlü bir basketbolcu olduğun zaman Harlem sokaklarından geldiğini unutma."
- Hocam böyle bir anekdotu Google'de göremedim.
- Hocanın kendi uydurdu herhalde.
- Ama konuya çok güzel uydu, ben çok beğendim.
- Olaya fantastik bir hava kattı.
Aylığımı aldığımı hayalliyorum, o paranın tadı hiçbir şeyde olmaz.
- Bitmez hocam o para, bereketlenir.
- Matematik işlemez o parada.
- Alın teri ve akıl teri
- Akıl teri insana her zaman fazla kazandırır
Asıl işinize saygılıysanız borsada da başarılı olursunuz, çünkü asıl işinize saygınız disiplinli bir insan olduğunuzu gösterir.
Disiplinsizliğin hüküm sürdüğü insan ve yer laçkalaşır.
Bu akşam şiir yok mu abi
Abi, elli yaşlarındaki bir kadın anlatmıştı: Yedi sekiz yaşlarındayım. Babam Almanya'da çalışıyor, biz Türkiye'deyiz. Evimizin üstünden geçen uçaklara el sallayarak bağırıyorum: "Uçaklaaar, babama selam söyleyin." O kadar samimi anlatımı vardı ki yedi sekiz yaşlarındaki kız çocuğu gibiydi...
Şiirim bütün gurbetçilere gelsin:
GURBETÇİLER
Ellerinde bavullar
Meraklı ve ürkek
İnsanlarımız inmiş tren garlarına
Yürüseler selametmiş
Geriye dönseler sefalet
Üstleri başları kir pas içinde
Bakışları donuk
İnsanlarımız çalışmış çok uzaklarda
Dertleri maişetmiş
Huyları gayret