Originally Posted by
ROMEO
Yataş Grup, yeni yatırımlarla 2018 yılında 1.3 milyar TL ciro hedefliyor
Enza Home ve Yataş markaları ile yatak, yorgan, ev tekstili, kanepe ve mobilya imalatı yapan Yataş Grubu, Kayseri ve Ankara fabrikasına 40 milyon liralık ek tesis ve makine parkı yatırımlarını yıl sonunda faaliyete geçirecek. Firma, söz konusu yatırımın ardından 2018 yılında 400 mağaza ve 1.3 milyar TL ciro hedefliyor. Yeni tesis ve makine parkı yatırımlarıyla 252 bin metrekarelik alana ulaşacaklarını ve üretim kapasitelerini yüzde 15 artıracaklarını kaydeden Yataş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, "Söz konusu yatırımların tamamlanmasıyla Kayseri'deki yatak fabrikamızda 52 saniyede bir yatak üreteceğiz. Böylece yatak üretiminde yıllık kapasitemizi 1 milyon adede çıkaracağız" dedi.
Başta Avrupa, Ortadoğu, Balkanlar ve Çin başta olmak üzere 49 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Yavuz Altop, 29 ülkede de 52 Enza Home ve Yataş Bedding tabelalı konsept mağazalarının bulunduğunu bildirdi. 2016 yılında 500 milyon liranın üzerinde ciro ve yüzde 54'lük büyüme ile kapattıklarını ifade eden Altop, "2016'da ihracatımızı bir önceki yıla oranla yüzde 61 arttırdık. 2017 yılı itibarıyla ikinci beş yıllık planlama sürecimizi başlattık. Bu plan doğrultusunda yılın ilk yarısında büyüme hedefimizi beklenenin üstünde olmasından dolayı 720 milyon liralık hedefleri 800 milyon TL şeklinde revize ettik. Yılın ilk yasınıda ise 346.4 milyon TL net satış geliri elde ederek, bir önceki yıla göre yüzde 56 büyüme gerçekleştirdik" diye konuştu.
2021'e kadar yurtdışında 200 mağazaya ulaşacak
Mobilya ihracatlarının ithalatlarına oranla üç katı büyüklüğe ulaştığını açıklayan Yavuz Altop, bu alanda da 2017 yılında yüzde 15 büyüme öngördüklerini bildirdi. 2023 yılı ciro hedeflerini de 2 milyar TL olarak belirlediklerini aktaran Altop, beş yıl içinde cirolarını ilk etapta yüzde 20, 10 yıl içinde ise yüzde 50'sini yurtdışından sağlayacaklarını kaydetti. Bu çerçevede global bir marka olmak için Turquality Programı'na katıldıklarını duyuran Altop, "Turquality programıyla yurtdışında 2021 yıllına kadar 200 mağaza açmayı planlıyoruz. Ayrıca, yeni dönemde özellikle Avrupa ve Ortadoğu'da büyüme planlarımız var" açıklamasında bulundu.
Yıl sonunda toplamda 400 mağaza hedefliyor
Yurtiçinde ise 2017 yılı ekim ayı itibarıyla 323'ü satış noktasında ürünlerini tüketicilerle buluşturduklarını bildiren Yavuz Altop, bu sayıyı yıl sonuna kadar artıracaklarını iletti. Satışlarının yüzde 90'ından fazlası perakendeden sağladıklarını aktaran Altop, şöyle devam etti: "2017 yılını yurt içi ve dışında 400'e yakın satış noktasına ulaşmayı öngörüyoruz. Şu an dış pazarda İran'da 14, Çin'de beş, Fas'ta dört, Suudi Arabistan'da üç, Azerbeycan, Kazakistan, Mısır, İngiltere ve Almanya'da ikişer tane, Arnavutluk, Libya ve Lübnan'da da birer mağazamız bulunuyor. Yurtdışında yer alan 50 mağaza sayısını yıl sonunda 60'a çıkaracağız." Altop, 2021'e kadar yurtdışındaki mağaza sayılarını 200'e çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Güçlü olduğumuz pazarlar arasında şimdilik İran, Suudi Arabistan, Arnavutluuk ve Azerbaycan yer alıyor. Bunların yanı sıra yeni gireceğimiz pazarlarda da tanıtım çalışmalarına başladık" dedi.
Öte yandan, yataklarında Woolmark ve Dacron gibi ünlü markaların malzemelerini kullandıklarını dile getiren Altop, şunları kaydetti: "Bonell yay sistemleri, pocket yaylar gibi çeşitli teknolojideki ürünleri kullanarak üretim yapıyoruz. Globalde gelişmiş yay teknolojileri uzmanı Leggett ve Platt ile yaptığımız işbirliği sonucunda aldığımız yeni yay teknolojileri ile ürettiğimiz yataklarda 'Uyku Devrimi'ni başlattık. 2012 yılında başlattığımız yenileşme süreciyle kurumsal kimliğimizin yanı sıra mağaza konseptlerimizi ve tasarımlarımızı da yeniledik."
Hastane yatağı üretimi için makine yatırımı yapıyor
Ankara'da 88 bin metrekare açık ve 30 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikalarında yıllık 600 bin metrekare üretim kapasitelerinin bulunduğunu belirten Yavuz Altop, Kayseri'de ise 300 bin metrekare açık ve 210 bin metrekare kaplı alanda yıllık 200 bin adet döşeme ürünü, 4450 bin adet yatak ve 600 bin adet de ev tekstili üretim kapasitelerinin bulunduğu bilgisini verdi. Yine Türkiye'de sayısı artan şehir hastaneleri nedeniyle 2018 yılında hastane yatağı üretmek istediklerini açıklayan Altop, "Bu hedef doğrultusunda ön ödemelerini yaparak 18 yeni makine aldık. Makinelerin tamamının gelmesi ve montajının 2018 yılı şubat sonunu tamamlanacak. Bu 18 makinenin beş tanesi ise robot. Tamamı öz kaynak olmak üzere 25 milyon liralık yatırım yaptık" dedi.