Originally Posted by
dividend
Benim bu işe bakışım biraz şöyle cauti üstadın 1-0 yaklaşımına benzer.
İktisatta kötü para iyi parayı kovar denilen bir kavram var detayını araştırıp bulabilirsiniz. Bunu borsaya uyarlarsak aslında insanların bir çoğu iyi bir şeyi paylaşmak istemezler. Şahsen iyi bir şirketim olsa işlerim güzel olsa ortak falan istemem hele ki işi yine ben yürütmeye devam edeceksem o sadece para koyacaksa hiç istemem ama işlerim kötüyse seve seve kabul ederim. Dolayısıyla şirketlerin hepsine şüpheyle yaklaşırım ve hepsi aslında 0 durumundadır. Sonra detayına bakarım bu şirket neden halka açık. Misal brisa halka açıklık oranı düşük ve iki büyük ortak tarafından yönetiliyor. Yabancı ortağın yerine kendinizi koyun yurtdışında bir ortakla iş yapıyorsanız şeffaflık sizin için önemli olur veya yabancı kaynak ihtiyacınız varsa şeffaflık sizin için önemli olur. Bunu sağlamanın en güvenilir yöntemi de halka açık olmaktır. Bilinilirlik, gündem oluşturma gibi amaçlarla birlikte halka açık olma ile satış arasında pozitif ilişki bulan çalışmalar var. Tüm bunları değerlendirdiğimizde yani gerekçeyi anladığımızda bir şirketin halka açılarak hakim ortağın elde edeceği faydalar elindeki iyi parayı (örneğimizde iyi şirket) paylaşmaya değiyorsa ve bu gerekçe benim de faydama ise ortak olmaya değer olarak nitelendiriyorum (diğer kriterleri de sağladığı takdirde tabiki). Eğer ki bu kriterler yalnızca patronun lehine bizim aleyhimize olacaksa o şirket benim için bir hiçtir ve malesef bunlar borsamızda çoğunluktadır. Dolayısıyla borsamızda malesef kötü para iyi parayı kovar prensibi bir çok şirket için geçerlidir.