:dvr: :dvr: :dvr:
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
:dvr: :dvr: :dvr:
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Anlamıyorsanız bu arkadaşa danışın o anlatsın ondan özendim aslında .
Konuşarak yazmak olduğu için bu şekilde olabiliyor Apple iOS atarsa devrik cümleleri düzeltmıyor sanırım hala geliştirme aşamasında bu bir eksiklik olsa da ileride daha akıllı yapabilirler Telefonla konuşmayı Ama iyi Böyle de
Zaten formlara klavyeyle yazı yazmak zaman kaybı
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Benim ne yazdığım belli senden başka da anlamayan yok.O da bence senin anlayış kıtlığından .Olay belli ,burası bir forum ,millet sen zaman kaybetme diye klavye kullanmadığından garip garip cümlelerini okumak zorunda değil.Önce sen forumdaşlarına saygı göster ,sonra borsa bilgini falan konuşuruz.Olay belli yaptığın saygısızlığı bana laf atarak telafi edemezsin ya klavye kullan adam gibi yaz herkesin vaktini çalma ya da bence hiç yazma .
Benim yazılarımı okumak zorunda zorunda değilsiniz .
Devrik Cümle yazmış olabilirim ama Biraz kıvrak ve pratik zeka sonra anlatım ihtiyacı olmazdı .
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu entry nin neresinde 7 lerden ALGYO aldım diye yazıyor.Açın bakın grafiğine demişim,grafik bedelsiz sonrası düzeltilmiş fiyatları verdiği için ALGYO 7 lerden işlem görmüş gibi gözüküyor.Bedelsiz sonrası düzeltilmiş grafik olduğunu yazmaya üşendim, nasılsa kağıtla ilgilenenler bunu biliyordur diye.Yazma özürlü olduğun gibi okuma özürlüsün de.Neyse ben bir şey anlatayım size .İzmitde kandıralıların saf olduğu varsayılır.O yüzden askerde bölük yürü ,kandıralı sen de yürü denirmiş, yoksa anlamazlarmış.Aranızda kandıralı varsa özür dilerim ,espri tabi bu.
Klavye ile yazı yazmak zaman kaybıymış ,bu kadar insan senin cümlelerini anlamak için zaman kaybedecek, o önemsiz tabi,nasılsa senin zamanın değil.
Hocam,
Value vs growth stock tartışması bana Türkiye için ilginç geliyor. Yurt dışında bazı yatırım fonları bunları doğrudan value ve growth pazarlıyor ama içlerinde genelde gelişen piyasa şirketleri olmuyor.
Örneğin Tüpraş değer hissesi ama büyümüyor mu? (Büyüme birim bazında satış)
Her değer hissesi olarak düşünülen şirket bir şekilde büyüme sağlıyordur gibi düşünülünce value vs growth stock tartışmasında hangisi değer hangisi büyüme hissesi olduğuna dair somut bir ayrım bulamıyorum.
Her değer şirketi de bir şekilde büyüyor gibi geliyor :)
Bu konuda nasıl bir ayrıma gitmeliyiz? Örneğin TTRAK büyüme hissesi ancak FROTO değil mi? Hisse isimleri elbette çoğaltılır ama sayısal bir çözüm olsa formülize edebiliriz :)
Bu biraz şirketlerin hangi döngü seviyesinde olduğu ile alakalı sanırım.
Yani olgunlaşmış bir şirket elbette büyüyor olabilir ama sınırlıdır.
Yani Tüpraş da büyüyor olabilir ama %3-4 büyüyordur. Olgunlaşan şirketler sonunda ülke ekonomisi ne kadar büyüyorsa o kadar büyüyebiliyor gibi bir bağ var aralarında. INA değerlemesinde mesela terminal değeri olarak adlandırılan kısım için büyüme oranı ülke büyüme oranı olarak 2-5 arası alınabiliyor.
Ancak growth şirketlerin satışları çift haneli rakamlarda ivmeli büyüyor, örneğin aselsan, satışlar %30-40 artıyor, hektaş vb.
Eski zamanlar bir hissenin tahta yapıcısı hapse girer .
Ne hikmetse şirket hep zarardadır yada çok cüzii kar eder .
10-15 yıl sonra hapisten çıkana kadar devam eder bu süreç adam hapishanedekine çıkar
şirket bir anda tahsilat sıkıntısı çözmeye çok yüklü sipariş almaya başlar .
Karlar 5 10 katlar temettü verir herkes temettü veriyor tüm uzun vadeliler ile alır ve süper şirket diye överken dipten 1 e 10 yapmıştır bile .
İşte temettü yatırımı başlangıçı bir tahta yapıcının hapiste çıkmasıyla başlar o hisse ile aynı akıbeti olan konusuda geyeoda aynen öyle idi o yüzden Belki bilenler vardır diye bu anekdotu diye paylaşmıştım
Gyo daki ekibide biliyorum tanıyorum arkadaşına değil öz kardeşine kazık atan kişilerdi .
Belki bu açıklamayı okuyabilecek kapasiteniz vardı meşhur kişiniz kim ise ben tanımıyorum ona anlatın belki oda anlar
ürküterek berkitmek deyimdir 6-7 haneli portföy bir hisseye giriş yaparsanız eğer bu taktik önemlidir demek istedim .
Diğer yazı gibi anlık üslüpa spontane gelişti denizde yüzme arası verirken düzeltme zamanı geçince okuma özrü olduğumu belirtene cevap olarak yazmıştım .
Benim Türkçe zayıf edebiyatım zayıf kompozisyon zayıf ne yaparsın cahelez işte
boşuna az gelişmiş ülke değiliz demiştim ya, bir anımı anlatayım da, hisse yönetimlerine ve bist yöneticilerine neden güvenmeyeceğinizi daha iyi anlayın:
çok yıllar önce , gs hissesi borsaya açılmıştı, sadece gelirler vardı, hiçbir gider yoktu. bu şartlarla fiyat biçip halka açtılar. büyük oranda yabancıya satıldı. bir iki yıl sonra alıma başladım, kısa sürede tüm paramı gs ye yatırdım. az bir rakam değildi, öyle ki takas da 4. sıradaydım. neden almıştım, temettüsü için, % 30 üzeri temettü verimi vardı, 3-4 yıl temettüsünü aldım. büyük para kazandım mı? hayır, enflasyon % 50-60 idi. sonra tüzüğü değiştirdiler, giderleri de dahil ettiler. o ara satıp çıktık. tecrübesi yanımıza kar, ara sıra çocuklarıma anlattığım anı olarak kaldı, bu arada ailecek gs liyiz.
Zaman kaybı tabii ki Teknolojiyi afiyetle yemek varken
Alıver üstadım. Satılıyor hala :)
Tabi spekülatif hareket edip 20 liralara çıkmış ve pahalı durumdaki hisseyi de almazsın şimdi :)
Onu da not düşün isterseniz yorumlarınızın yanına. Yakında da merak ediyorum yukarı mı aşağı mı gidecek.
Okuyan güzelmiş deyip hemen alma moduna girmesin .
selamlar
Boyle düzensiz yazıları hiç okumam.Yazıya gerekli özeni göstermek okuyana saygıdır. Haa.. kişinin eğitim seviyesi yetersizdir veya düşüncelerini doğru şekilde yazıya dökmekte sorunu vardır, o zaman zaten bu tür yazıları anlamaya çalışmak okuyanda gereksiz stres yaratir.Zaten yaşam yeteri kadar stresli, fazlalaştırmaya gerek yok..
Arkadaşlar aşağıdaki grafik üstüne grafik tanımam . Son 20 yıl gram altın grafiği. Kusura bakmayın ama banka faizi, borsa,bes, ev , dükkan ,bağ ,bahçe hepsini ezip geçmiş.Ek 25578
Mi A3 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
20 yıl önce sadece 100 bin tl altın alan ve bekleyen birisi şuan 4.1 milyon TL si oldu. Yemişim evini borsasını bes ini.
Yuksek faiz en fazla 1-2 yıl sürmüstür. 20 yıl önce altın alsa ve finansal piyasaları hiç izlemeyip bu süreyi kitap okuyarak geçirse şuan elde ettiği para ve kültürel seviye ile kendi ütopyasını yaşayabilir seviyeye gelmişti.
Bu başlıkta bi hastalık var. Dönüp dolaşıyoruz, bir zaman sonra tüm yazılanlar resetleniyor. Yine herkes tutturduğu yoldan, iman ettiği görüşten devam ediyor. Öğrenmek, ilerlemek vs bize uzak işler.
2000-2020 arası tarihin en büyük rallisini yaşadı altın. Gramdan bahsetmiyorum, çünkü uzun vadede TL bazlı getirilerin bir anlamı yok. Ons 2000-2020 arası 200 usd den 2000 usd ye geldi. Peki 1980-2000 arası ne yapmış diye baktın mı hiç, yok. Son 60 yıla bakılırsa, ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.
Yok o hikaye, bu hikaye. Hiç biri hikaye değil, her yatırım enstrümanının dönemsel yüksek getiri sağladığı olmuş. Önemli olan bu dönemleri iyi yakalamak.
10 yıl ve üzeri vadelerde altın dolar cinsinden iyi yatırım olmadı hiç. Bir kere 10 yıl ve üzerini konuşurken grafiklere TL olarak bakmayı bırakın.
bende düzeltilmemiş fiyatı yazayım
1.02.2002 piyasa fiyatı kapanışı: 11.50 TL
https://finance.yahoo.com/quote/TUPR...y&frequency=1d
Ben kimseyi red listesine almıyorum hatta sizi petrol başlığındaki herkesin toplamından iki katından fazla hissem var diye paylaşıp yazdığınızda bile .
Son 20 yılın ortalama Hazine faizini % 20 kabul edersek ,( 2001 de %250 faiz - 2008 e kadar %20 üstü faizler vardı )
20 yıl x 1.2 üsssü = 38,33
100.000 x38,33 = 3.833.000 TL
Sayın Cauti tecrübeniz elbete fazla, bir finansal getiriye bakmak için son 20 yıl bence yeterlidir, ondan önceki 20 yıla da bakmaya gerek yok. 20 yıl emeklilik primi için yeterli , eğitim için yeterli yani son 20 yıl her zaman en doğrusudur bence. Bu grafikteki örneğe dönersek 20 yaşındaki bir adam 40 yaşına geldiğidinde bu başlığında konusu olan erken emeklilik hayaline çok da rahat bişekilde ulaşmış oluyordu onu demek istedim.
Teadingview de en erken veri bu dönem hocam, varsa elinizde daha geçmiş veri hesaplarsanız öğrenmiş oluruz.
Ben o kazandı bu kazandı zorlama çalışma yapmam. Ama siz de 2 yıl geriye daha gidin derseniz bende sizde 2 yıl geriye gidin 2018i son tarih alın diyim o zaman olmaz mı ?
Herkes cebine giren paraya baksın gerisi boş işin özü.
Zaten her zaman dikiz aynasından geri bakıp berrak berrak görüyoruz olanları.
Gerek 20 yıldır altın tutan gerekse de 20 yıldır tüpraş tutan varsa beri gelsin öğrenelim hep birlikte.
Kimseye elbette bir fikri aşılama gayreti içinde değilim.
Sizin ifadenizden sonra bir bakayım dedim (çünkü yatırımda yeniyim, 2018den bu yana ilgileniyorum), gördüğüm buydu hesap doğru mu diye sordum.
Anlaşılan hesap doğru, sadece zaman aralığının yanlış olduğunu iddia ediyorsunuz ki öyle bakarsak uzar gider. Uzatmak da anlamsız tabiki.
Saygılar
Altın çıkartma maliyeti gerçekten Yüksek mi yoksa öyle mi gösteriliyor bizlere
Altını değerli olmasının sebebi nedir özkütlesi en ağır metal mi olması .
Nedir bundaki alameti farika
Devletler sınırsız para basmaya başladı ve üstüne bastığım parayı bankaya koyarsan faiz de vermem diyor. Altın yoluna devam etmesi için hiçbir engel yok.
Sayın Cautiyi fazla kızdırmayim ama bence gerçek para ve servet altındır. gerisi hikayedir.
Hurafelerle uğraşmayım grafiklere bakın.
bizde develasyon olmasa altın yatırımı küllü zarar.
fakat ne hikmetse bu ekonomik model değiştirilemiyor.
rant kafası
altına yatırım yapan dövize yatırmış oluyor parasını