Originally Posted by
hellistheothers
Bence bddk'ya şikayet edin. Bizim mudilerde şöyle bir yanlış inanış var. ''Eğer para büyükse haber vermek zorundayım önceden''. Evet nezaketen haber verilebilir, ben de bilgi veriyorum çekeceğim diye ama aslen haber vermeseniz dahi, talep ettiğiniz gün banka parayı vermek zorunda.
Kanunen, böyle bir yükümlülüğü yok banka müşterisinin, bunu bizdeki bankalar yavaş yavaş normalmiş gibi dayatmış herkese.
Geçmişte, yurtdışından döndüğüm için ykbyı arayamamış, vade gününde parayı çekmeye gittiğimde, parayı veremeyeceklerini şubede olmadığını söylediler, ben de diğer şubelerden bulun, o kısmı beni ilgilendirmiyor, para benim ve gün itibarıyle istiyorum demiştim.
Sonrasında paramı alıkoydukları için polisi arayacağımı ilerleyen günlerde de şube müdürü hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağımı söyledim, aynı gün verdiler. Vermek zorundalar. Kimse kendine ait parayı çekmek için, bankaya haber vermek zorunda değil. Şube o gün vadesi dolan mevduatlara nispeten belli bir meblağı kasasında tutar.
Benim kredi ödemem gelmeden bir gün önce arayıp o bana haber veriyor mu, var mı naktin diye soruyor mu ?
Benim acil nakite o gün ihtiyacım olabilir, başka bir problem olabilir vs.
E nasıl tutar, kasasında tutmuyor, merkeze gönderiyor vs. vs kısmı , mevduat sahibini hiç ilgilendirmez açıkçası. Niye haber vereyim ki, belki o gün önemli bir faiz değişikliği oldu karar değiştirdim, kendi paramı almak için neden bankaya haber vermek zorunda olayım ki ?
Ne mevzuatta ne kanunda böyle bir hak var, bu sadece bankaların işine geldiği için uydurduğu, insanlar arasında da efsane gibi yayılıp, mecbur yapılması gereken bir şey gibi düşünülen bir durum.
Şunu akıldan çıkarmamak gerek, kanunen değil, nezaketen haber veriyoruz, haber vere vere de bu boktan adeti bankalara normalleştiriyoruz.
150 milyon mevduat toplamış şube, 5 bin lirayla günü çevirmeye çalışıyor. Oh ne ala.