https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...eridi-7518180/
Printable View
ana akım medyada olmasa da politik tarafı da olan haberlerde T24e daha çok güvenirim:
https://t24.com.tr/haber/mugla-eczac...iyoruz,1076848
Deva ortaklarından twittter kullanıcısı olanların eczacıları da takip etmesi faydalı olabilir... ilaç yokluğu hakkında bilgi sirküle ediyorlar (ben takip ediyorum).
şubatı beklemeden zam olur mu?
ilaç yokluğu yine arttı ama tek başına bu habere güvenerek hissede pozisyon almak doğru olmaz..
ayrıca, yokluğun bir diğer sebebi de influenza/grip/nezle/üst solunum yolu enfeksiyonları tavan yapmış durumda.. bu segment ürünlerde bu nedenle bir tüketim artışı var (aile hekimmin reçetelediği 3 üründen 2isini eczanede bulamadım.. bu ürünlerde beklenmedik talep artışı yokluğa yol açtı. muadil dahi yoktu.. cepten otc aldım..).. yani yok olan işlaçların bir kısmı artan talep bir kısmı kur doalyısıyladır, diye tahmin ediyorum/izliyorum..
https://twitter.com/sabiotekk/status...xstINxQOJB7rCw
3 üniversitenin ortaklaşa oluşturduğu bilimsel platformdan hocalarımızın Deva'ya teveccüh göstermesi Deva için iyi bir referans..
bu arada, haber içindeki haber (tahmin ediyorduk) : biotech tesis üretime hazır yada eli kulağında.. bize de bir KAP haberi ile bildirseler iyi olacak..
sabiotek nedir?
https://www.hurriyet.com.tr/egitim/u...tirdi-42005108
https://www.internethaber.com/saglik...edium=referral
Sağlık Bakanı:
"....Piyasada eksikliği hissedilen ilaçlar olduğunu inkâr etmek gibi bir düşüncem yok. Ancak gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu, gerekse kur farkı kaynaklı fiyatlama problemi var.........."
"......Bir başka sorun da kur güncellemesinin dönemsel olarak yılda bir kez, Şubat ayında gerçekleşmesidir. Bu tarih yaklaştıkça stok sorunları baş göstermektedir. Sorunun farkındayız ve çözümümüz var. Müsterih olunuz........."
Sektör açısından haberin önemi:
1-İlaç yokluğunu bakanın da teyit etmiş olması (2 hafta kadar evvel bu sornu rededen beyanları okumuştum)..
2-Kur dolayısıyla, sorunun kök sebeplerinden birinin; fiyatlama olduğunun beyanı,
3-aktif madde üretiminde küresel tedarik zincirinde sorun olduğunun bizim yetkililerce de beyanı, kabulü
Tüm bunlar ne getirebilir:
1-zam ve daha adil ve sürdürülebilir fiyatlama: daha yüksek kur seviyesi, daha sık aralıkla fiyat artışları vb
2-yerli aktif madde üreticilerinin daha artan oranda desteklenmesi (ar-ge, yatırım teşvikleri.. burda olabilecek teşvik yelpazesi küresel ölçekte oldukça geniş.. detaya girmiyorum.. bakanlıkta da bu konuyu anlayacak yeterli bilgi birikimi var. TRde, eğitimden adalate , gelir dağilımına , servet dağılımana vb bir çok şeyi eleştirmek mümkün ve hem caizdir hem de müstahaktır ancak; özetle belirtmek gerekirse; akran ülkelere göre sağlık sistemi hala iyi işliyor ve bürokrasi bu işin ekosistemine hakimdir.. iktidar değiştiğinde de bu miras değişmeyecektir.. zira kurumsallaşmıştır.. haklarını teslim ederim.)
ilaç sektörü, zaten stratejik 5 sektör arasındadır. sanırım bir kaç kademe daha öne çıkmaya hazırlık yapılacaktır , yapılmalıdır .. beyan ortada: "..........gerek ilaç etken maddelerinin tedariki ile ilgili küresel arz sorunu......." ve doğrudur..
Deva için anlamı.
1-Deva, zaten net kar marjı uzun zamandır %35-50 aralığında olan bir firmadır. Karlılık sorunu yoktur. Bu net kar marjı ile çalışan firma çok azdır. hatta bu marja brüt seviyede ulaşamayan bir çok firma vardır. Öte yandan, yapılacak fiyat iyileştirmesi firma bazında olmuyor, sektörün tamamına uygulanıyor.. bu da Deva için kuvvetli avantaj sağlıyor.. sektörde olan her firmayı Deva gibi karlı değil..
2-"kök sorunlardan birinin aktif madde tedariki olduğuna göre"; Deva için fırsat söz konusu.. Ar-ge departmanını görevi aktif madde geliştirmek, sentezlemektir. 400 argeci var. Bu rakam Abi İbrahimin neredeyse 3 katıdır.. söktördeki argecilerin neredeyse %20si Devadadır (bulduğum en son rakamları burda geçen yıl paylaşmıştım). Burdaki fırsat sadece iç piyasa değil, deva için Çin'den aktif madde ithal eden Avrupa ve Amerika için de geçerli. Devanın her 2 taraftan da GMP belgesi var. Ruhsatları var.. Avrupa ve Amerikada şirketleri var (bu başlıkta yakın zamanda yazmıştım).
selamlar
E ne oldu tahtacı 60 da bekliyorum demiştim kirmamissin bu sefer
62 63 dinlenir çok çıktı
Kutu kutu pense .......
ilaçta durum o kadar vahim bir hale geldi ki artık inkar edip sorun yok da diyemiyorlar fiyatını kendileri belirledikleri için kimseyi de suçlayamıyorlar yazık insanlar ellerinde reçete eczane eczane geziyorlar hala çözeceğiz diyor e çöz o zaman neyi bekliyorsun bir gecede çözersin yazık değil mi bu insanlara. Bunları devanın hisse performansı için yazmıyorum % 56 olan bürüt kar marjı % 52 ye düştü en fazla bürüt karmojımız % 50 ye düşer % 3-5 lik marj daralması olur artan ciroyla telafinde edilir mevzu bu değil bunları bu ülkede yaşayan bir yurttaş olarak yazıyorum twitterda bakarken agumentin bulamadık amoklavin bulduk gibi yazanları da gördüm umarım bu süreçte deva yönetimi elinden geldiği kadar üretimi arttırıp daha fazla ilaç sürmüştür piyasaya.