Soru;
Sıfır problemli, oldukça eski bir kiracıya geçen yıl %100 zam yapıldı.
Dönem sonu yaklaşıyor , önümüzdeki yıl için %? zam yapılır ise adil olur?
Printable View
Soru;
Sıfır problemli, oldukça eski bir kiracıya geçen yıl %100 zam yapıldı.
Dönem sonu yaklaşıyor , önümüzdeki yıl için %? zam yapılır ise adil olur?
En az % 70-80 artış adil bi artıştır.
Annemin kiracısı 1.000 tl ödüyordu. Ocakta %100 arttırdı. 2.000 oldu.
Bu mayısta %50 daha arttırdı. 3.000 tl oldu çevrede emsal evler 5.000 tl
Doğrusu çevredeki evlere göre belli bir iskontolu vermek.
Ancak kiracı ücretliyse kiracının maaş zammının oran olarak üstüne çıkmayacak bir rakam doğru olur. Ocakta maaş artışına göre ikinci bir zam düşünülebilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ocak tan sonra Mayıs ta da ara zam vermesi kiracının , makul mantıklı biri olduğunu ortaya koyuyor. Bence anneniz devam etmeli böyle makul kiracılarla , varsın biraz iskontolu olsun. Şahsen ben de razıyım eski kiracının biraz olsun iskontolu devam etmesine.
Mesela bi dükkan kiracı var , onunla her yıl iş yerlerinin uyguladığı ortalama tüfe ye göre güncelliyoruz. Aslında tüfe deki üç kağıt yüzünden muadillerine göre uygun kullanıyor ama gene de çok da mantıksız sayılmaz muadillere göre.
Evet hemen noterden 10 yılınız doluyor evi bosaltin diye yazi gonderin. Bosaltmaz isr Ardindan tahliye davasini açın. Yüzde 100 kazanacağınız için masraflar kiraciya kalacaktirM2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
7 yıldır kiracısı önceki 15 yıl oturdu. Ev aldı çıktı. Bunlar en düşükden 2 tane emekli maaşı alan kişi. Yıllardır biz anlayış gösterdik. En düşük maaş alanlara yüksek zam yapılınca son bir senede mecbur arttırdılar. Biz şimdiye kadar bir tane kiracımızo çıkqrtmadık ya ev aldılar ya tayinleri çıktı ya semt değiştirmek için kendileri çoktı.
Dikkat edin 10 yil kurali, 10 yil uzatma icin gecerli. Yani toplamda 11 yil!
Bu surenin dolacağı yıl, kontrat tarihi gelmeden 3 ay once (teyit edin sureyi) noterden ihtar cekmelisiniz, cikmazsa tahliye davasi acilir. Kesin kazanirsiniz ama 2 yil da surer diyenler var.
Gaziosmanpasa nin bu kadar guzel oldugunu bilmiyordum
https://www.instagram.com/reel/Cr_qK...c4MTIwNjQ2YQ==
https://twitter.com/fza_ant/status/1...jVyDeLD1bqGYBA
kişisel fikrim,
yerli yatırımcı için konut işi bitmiştir..
yani al kiraya ver...
konut fiyatları katlansa ha katlansın..
kiralar katlansın ha katlansın.
hem de döviz fiyatıyla...
bundan sonra kanımca çok zor...
yine çok değil üç sene önceki fiyatlamalara gelirse (tabii ki döviz /altın bazlı olarak)
Belik de daha dibi...
olabilir.
emlak fiyatlarının-borsanın özellikle son üç yıldaki SUPERSONİK ralisi Reislik makamının bir ekonomik-siyasi tercihi idi...
bu gerçeği unutmamak gerekir ,
Mülkiyet hakkının olmadığı bir yerde yatırım için bittabi ev alınmaz...Bir süre sonra "hesaben dolar yatırımı doğru yatırım mı" diye topiklerin açılması pek mümkün zannındayım...toplumlar hakettigini yaşar...Sebati ışık lütfen...
Uzmanlar uyardı: Seçim sonrası konut fiyatları yüzde 40 artabilir.
Gayrimenkul sektöründe fiyat değişimi için seçim sonuçları bekleniyor. Uzmanlar, seçimden sonra fiyatların yüzde 40 artabileceğini ifade etti. Konut satışları yılın ilk 4 ayında yıllık bazda yüzde 18'den fazla düşmüştü.
Uzmanlara göre, gayrimenkul sektöründe yaşanan düşüş eğilimi, seçim sonrası dönemde artış gösterebilir. Uzmanlar, seçimlerin ardından gayrimenkul fiyatlarının yüzde 40'a kadar artabileceğini ifade ediyor.
Ekonomim'den Leyla İlhan'ın haberine göre, konut satışları son üç yılda yıllık 1,5 milyon civarında seyrediyordu. Ancak nisan ayında yüzde 35,6 oranında bir düşüşle 85 bin 652'ye geriledi. İlk dört ayda ise satışlar yüzde 18,6 oranında bir düşüşle 368 bin 867 oldu. Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre, yılın tamamında satışlarda yüzde 25-30 oranında bir düşüş yaşanması bekleniyor.
Sektör temsilcileri, bu yavaşlamanın deprem ve seçim sürecinin etkisiyle gerçekleştiğini belirtiyor. Bunun yanı sıra, artan fiyatlar, yüzde 25 kira sınırı ve kredi kısıtlamaları da satışları olumsuz etkileyen faktörler olarak sıralanıyor.
hadi inşallah %240 artsın sesimi çıkarmıcam...
bu seçim sonucları görüşümü tamamen değiştirdi...
halkın büyük kesimi hayatından memnun mutlu...
onlar sesini çıkarmıyorsa biz tuzu kurular niye bas bas bağırıyoruz...
2+1 inşallah 20 milyon olur varoş bölgelerde...
kiralarda 50,000
Cumhurbaşkanı Erdoğan:
"Konut ve fiyat artışları can sıkıcı hale geldi. Aç gözlülükten fahiş kira artışı yapanların ümüğünü sıkacağız!"
https://twitter.com/HaberReport/stat...745324547?s=20
10 sene önce topikte konut fiyatları artacak dediğimizde, alım gücü düşüyor artamaz deniyordu. O zaman biz alamaz isek yabancı alacak ve yabancıların kiracısı olmak zorunda kalacağız diyorduk. Gelinen nokta o öngörüden daha beter oldu. Yabancılar şu an Türk kiracı beğenmiyor. Alım yapan yabancılar Türklerin Alım gücü düşük diye usd bazında yine yabancıya kiraya veriyorlar ya da boş tutuyorlar. Bunların emlakçıları da yabancı. Yabancıya vatandaşlık karşılığında konut satışına dur denmedikçe ne kira ne de konut fiyatları gevşemez. Bir ev alan kalabalık ailesini komple vatandaş yapıp neredeyse ömür boyu ücretsiz sağlık hizmetine kavuşuyor. Evi de beş sene sonra satabiiiyor. Ben dahi bundan beş sene önce manasız bir risk hissedip bazı gayrimenkullerimi elden çıkardım. Yaptığım en büyük finansal hatadır.
Bu ülkedeki kara para bolluğu, faiz hassasiyeti, yabancıya konut satışı, Komşu ülkelerde ki despot yönetimler ve hayat şartları düşünüldüğünde, bizim ülkemizde konut fiyatlarının gevşemesi hayal.
Üreteni, idealist düşüneni cezalandıran, betonu yücelten bir sistemimiz var. Rasyonel düşünce yapısı ile bu trendin karşısında pozisyon almak finansal kayıpla sonuçlanıyor.
seçim öncesi çıkmaz denilen eyt bile çıktı, bunun gibi bir sürü popülist eylemler ve vaatler oldu fakat yabancıya konut satışından vazgeçilmesi konusu bile geçmedi. seçim sonrası hükümet politikasının devamı düşünüldüğünde konut fiyatlarının nereye gideceği az çok kestirilebilir.
İleride ev sahibiniz belki de bir çinli olur.
Tabi evini kiraya verirse.
https://twitter.com/ahmet_tanman123/...80277163368450
enflasyon ve pahalılık onaylandı...
artık en kötü araba 1 milyon en düşük ev 10 milyon olur 3 vakte kadar...
betoncular yaşadı... :)
hocam eminim burada yazanların çoğu senle aynı fikirde ama halk bunu istiyor.
idiocracy lerde halkın istediği oluyor.
bizim tuzumuz nispeten kuru akılsız başın cezasını çekecek olanlar düşünsün.
bu halk fetö gibi ihanet şebekesini bile meclisi bombalayana kadar algılamadı.
dinleyerek öğrenme dönemi geçti artık inim inim inleyerek öğrenilecek bazı şeyler.
Yeni düzenleme yolda:
📌Kirada yüzde 25 tavan uygulamasının süresi uzatılacak.
📌Kiraların yüksek olduğu illerde memura il ve ilçe bazında kira desteği verilecek.
📌Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...basildi/280485
evi kiraya verenin aq.hapismişşşş
5 yıllık evli ve kiradaydım. Elimdeki birikimi altın, dolar ve borsada korumaya çalıştım. Malesef enflasyona karşı sürekli yenildim. Yeni evim kredi kampanyası ile 0,79 oran ile 3m kredi kullanarak istediğim lokasyonda olmayan ederinin üzerinde bir daire aldım. Şimdiye kadar tüm kredi kampanyalarını erteleyip zarar gördüm, bunu da kaçırmak istemedim. Ödemelerim kredi kampanyasına göre ilk 3 yıl uygun olsa da 4. yıl ki ödemem neredeyse hane halkı geliri kadar. 15 yıl geleceğimi ipotek ederek girdiğim bu yolun iyi mi kötü mü olacağını zaman gösterecek. Sürekli bu formu okuyan olarak tecrübemi yazmak istedim.
Alınmış alınmıştır. Aktif olarak portföy yönetmek herkese uygun değil. Zamanlama gerektiriyor, takip gerektiriyor. Hayal kırıklıkları var.
Bu nedenle evinizde biriktireceğiniz anıların tadını çıkarın zaman geriye işlemez.
Allahın bagcılarındaki ev miamiden pahalı...
https://i.hizliresim.com/ln0q9c9.png
Miami gibi heran bir avm de öldürulme, bir tayfunun ( hörükeyn diyolar galiba onlar) vurma riski olan bolgede 350k dolara ev tabiki cok yüksek ve balon acayip şişmiş durumda oralarda.
Bağcılar gibi seckin bir bolgede ise gordugünüz üzere fiyatlar hala cok uygun..Hemde hicbir hörükeyn vurmaya cesaret edemez..
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Karımla anlaşamıyorum ve boşanmadan ayrı oturmak istiyorum diyerek, veya reşit olan çocuğum artık ayrı evde yalnız yaşamak istiyor diyerek, kiracınıza "ihtiyaç sebebiyle tahliye" davası açabilirsiniz.
https://www.hukukihaber.net/kiralana...si-begum-gurel
Yeniden Kiralama Yasağı Ve Eski Kiracının Tazminat Hakkı
Kiraya veren, ihtiyaç nedenine dayanarak tahliyeyi sağlamışsa, kira konusu taşınmazı üç yıl süre ile başka birisine kiraya veremez. Yeniden Kiralama Yasağı başlıklı Borçlar Kanunu 355. Maddesi;
Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiral*****n boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiral***** üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz.
(TBK m.355)
Madde devamında, bu yasağı ihlal eden kiraya verenin, eski kiracıya karşı, son kira döneminde ödenen bir yıllık kira tutarından az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olacağı açıkça belirtilmiştir. Kanunda belirlenen “son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedeli”, belirlenecek tazminatın alt sınırını oluşturmaktadır. Eski kiracının, tahliye nedeni ile uğradığı zararın bundan yüksek olması durumunda bu zarar miktarı da talep edilebilir.
Tahliyenin mahkeme kararına dayalı olarak gerçekleşmesi gerekir. Yeniden kiralama yasağının ihlali sonucunda tazminat davası açılabilmesi için Yargıtay “tahliyeye zorlama” şartını aramaktadır. Yargıtay yerleşmiş kararlarında tahliye konusunda bir mahkeme kararının varlığı ve bu karara ilişkin icra emrinin kiracıya tebliğ edilmiş olma şartına vurgu yapılmıştır. Kanun gerekçesinde de tahliyenin mahkeme kararına dayalı olması gerekliliği yer almıştır.
Yani kiraya verenin sadece sözlü olarak ihtiyaç nedeni ile tahliye talep etmesi ve hatta ihtarname göndermiş olması dahi, tazminata hak kazanmak için yeterli sayılmamakta, tahliyeye zorlama şartının ancak mahkeme kararının icraya konması ile sağlanmış olacağı kabul edilmektedir.