Doğru minimum 200.000 usd nominal tutarlı alınıyor.
Printable View
Ayrica banka satis ile alis arasindaki degere gore en az 2 ay hic kazancinizin olmayacagini unutmayin, doviz burosu satis alis arasi fark gibi dusunun........
1039 usd a satilan bir eurobond alista 1019 gibi olabiliyor yani aradaki 20 usdi siz 60 gunde anca kurtarip elinize 1039 olarak elde edebilirsiniz eger satmaniz gerekir ise o sure sonunda....
Kisaca 2-3 ay gibi zaman da eurobond alinmamali...
Teşekkürler,sanirim %35 gibi bir vergisi var,bildigim kadariyla,
Neti 7 gibi falan kalir,
Birde fiyatlari nereden takip ediliyor
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaşlar Bireysel yatırımcıya döviz cinsi tahvil ihracı ile eurobond arasındaki fark nedir?
https://www.dunya.com/ekonomi/albayr...-haberi-434554
Eurobondun vergi dilimi %35'e kadar çıkıyor ancak pratikte durum biraz farklı. Döviz tevdiat ile karşılaştırırsak:
1-) Stopaj ne kadar kazanırsanız kazanın sabit, oysa Eurobond'un vergilendirilmesinde marjinal vergileme kullanılıyor. Yani gelirin tamamı tek orandan vergilendirilmiyor. Diyelim 2018'de 160.000TL Eurobond geliri elde ettiniz. Yarısını %27'den yarısını %35'den ödeyeceğiniz için ortalamada vergi oranınız %31 olacaktır.
2-) Stopajınızdan vergi indirimi yapmak mümkün değilken Eurobond gelirlerinden çocuklarınızın eğitim ücretleri, özel sağlık sigortası, hayat sigortası , birikimli hayat sigortası(%50) ya da diğer sağlık harcamalarınızı(diş hekimi dahil) gelirin %10'nunu geçmeyecek şekilde düşebilirsiniz. Bu %31'lik oranı 3 puan düşürüp % 28'e çekebilecektir.
3-) Stopajı peşin ödediğiniz halde Eurobond vergisini bir sonraki yılın Mart ayı sonunda ödüyorsunuz. Tüm stopaj ödemelerini baştan ve sondan getirirsek 30 Haziranda ödemiş gibi varsayabiliriz. Eurobondun kupon tarihlerinin ortalamasını da, aynı mantıkla, 30 Haziran varsayabiliriz. Bu durumda yüzde 18'lik stopaj miktarını 9 ay elinizde tutup sonra vergi olarak ödüyorsunuz. Aldığınız faiz döviz olmakla birlikte verginizi TL olarak yatırdığınız için Eurobond kupon faizini alır almaz %18'ini, yani stopaj kadarını, TL'ye çevirdiğinizi düşünelim. Bu rakamı 9 ay değerlendireceğize göre enflasyon oranını (%20)baz alırsak %15 ekstra getiriniz olacaktır. 18*%15 = %2,7 kadar daha kazancınız olcaktır. Bunu da 2. maddede hesapladığımız %28'den düşersek %25 civarı değer olacaktır nihai vergi oranınız.
Saygılar.
Gusel toparlamissiniz tskler...
Syg,
Rica ederim.
Sn diproyal'in sorusu ile ilgili görüşümü de burada belirteyim;
Vergilendirmesi açık değil. Eğer vergisi Eurobond ile aynı olacaksa amaç takası Euroclear'dan Takasbank'a almak olabilir.
Vergilendirmesi daha düşük olacaksa amaç yukarıdakine ek olarak yastık altındaki ve yurt dışındaki dövizi sisteme çekmek olacaktır.
Her iki durumda da alım-satım komisyonunu veya minimum alım adedini düşük tutarak da yastık altı hedefleniyor olabilir.
Saygılar.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Alım-satım komisyonu konusunda haklısınız günlük geri alım garantisi olduğu için n kolay bononun döviz versiyonu gibi olabilir.
Bence ön önemli konu vergi olayı eğer beyanname gereği duyulmayacaksa düşünülebilir. Ancak 10k ve üstü alınacaksa eurobondtan erişimi daha zor gibi geldi. Çünkü eurobondta bu iş 1k $ ile alınabiliyor.
Eurobondta vergi olayını çok iyi açıklamışsınız. Eurobond alım satım karı elde edince de aynı şekilde mi beyanname verilecek?
Rica ederim.
Eurobond'da alım ile satım günü arasında dolar değerlenmiș ise onun da vergisini veriyorsunuz tabi dolar düşmüș ise tam tersi daha az vergi ödüyorsunuz.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bilgi için teşekkürler. Fonksiyonel para birimimizi de usd vb. yapabilsek ne güzel olacak...
Örneğin eurobond faizi %10 ve bir ay sonra %8'e düştü. Sayısal olarak nominal 75'ten aldık 80'den sattık. 1 ayda kur sabit kaldı. Yine de 5$ kazandık. Bunun da vergisini daha önceki gibi vereceğiz diye anladım.
Cevap icin cok teşekkürler,burada bilgilenme cok önemli,
Beyannameleri herhangi bir vergi dairesine mi veriyoruz,ekine masraf belgeleri ekleniuormu?
Rica ederim. İnternetten beyanname verilebiliyor diye biliyorum, diğer vergi dairelerinden emin değilim ama alırlar herhalde. Evet masraf belgesi istiyorlar ama fatura şart değil. Doktorun verdiği serbest meslek makbuzu kabul ediliyor.
Evet, kur sabit kalırsa sadece 5 doların vergisini ödersiniz.
Elinize sağlık.
Özel sektör eurobond kupon ödemelerinde, itfasina kalan vadeye bağlı 10%'a varan stopaj uygulaması var bir de yazdıklarıniza ek olarak. Eğer bahsettiğiniz 18%'lik stopaj buysa oran daha düşük ancak vergilendirme ödeme sırasında yapılıyor ertesi yıl değil.
-------------------
Saygılarımla
Doğrudur, yalnız benim bahsettiğim stopaj döviz tevdiat hesaplarından alınan %18'lik stopaj, karşılaştırmak amaçlı yazdım.
Yalnız bir konuyu düzelteyim, bahsettiğiniz stopaj itfaya kalan vadeye göre alınmıyor. Eurobondun ihracındaki vadesine göre alınıyor. Diyelim Eurobond 5 yıllık olarak çıkarıldı stopajı 0 oluyor. Bir çok Eurobond 5 yıl veya daha uzun vadeli olduğu için stopajı 0.
Saygılar.
Yurtdışında (Almanya) hesap açmak istiyenlere faydalı olabilir !
Komşum, kızı ile birlikte, kızının master'ı için ceplerinde okul ve 1 yıllık geçim parası ile Almanya'ya gittiler.
Okula gidip parayı yatırmak istediler.
Okul kabul etmedi , 'bir banka hesabından gelmesi lazım' dedi..
Bankaya hesap açmaya gittiler, banka 'sen kimsin, ne yapmaya geldin, git göçmen dairesinden onay yazısı getir' vs dedi ..(15 gün sürermiş)
Okul açılacak , zaman yok...
Göçmen dairesi yatırılacak paranın , aylık asgari geçim için geçerli olan tutarı tespit edip (yaklaşık ,yatırılacak paranın 12 de 1 i)'nin,
her ay serbest kalacak şekilde bankaya bir yazı veriyormuş, ana para bloke ediliyormuş.
Burda amaç, öğrencinin tüm paraya ulaşmamasını ve eğitimini aksatmamasını sağlamak !!!!!
Eş dosta danıştıktan sonra Almanya'da mukim Türk'e yönlendirdiler, parayı elden alıp ,
Türk ,kendi hesabından kızın okul ücreti gönderdi..
Okulda kalacağı yer için , kampusta yer yok , Meksikalı bir kız (açıktan) kendi odasını 6 aylığına kıza verdi.
Ancak , anahtarın aslının (kart) kendinde kalmasını , bir yedek kartın yaptırılmasını istedi.
Çilingire gidildi , çilingir , 'kira kontratı , belediyeden yazı vs vs ' istedi ...
Meksikalı kıza durum izah edildi ..
Mekskalı kız dediki 'dert ettiğiniz şeye bakın, Türk çilingirler sorgusuz sualsiz yapıyor' !!
Selamlar,
Bundan net bir sekilde emin misiniz, bu sekilde kesintiye ugramis ya da ugramamis geliriniz oldu mu? Benim stopaja ugrayan ya da ugramayan bir kuponum olmadi sadece okudugumu boyle yorumlamistim. Hakli olmanizi dileyerek emin olmak icin soruyorum bunu.
Tesekkurler.
Arkadaslar birde yillik kupon faizi nominal degerden mi yoksa güncel degerden mi hesaplaniyor,guncel deger ise oda cok degisken olur,kupon odemesundeki fiyat bilinmedigi icin
Selamlar,
Daha önce yazmış olduğum gibi ben uzman değilim. Sizin yazdığınız şekil bir uygulama aklıma yatmadığı için baktım. Neden aklıma yatmadığını ve neden yazdığım sonuca ulaştığımı yazayım herkes kendi kararını versin.
1-) "Tam mükellef kurumlar tarafından ihraç
edilerek yurt dışında satılan tahvillerin
vadesi 1 yıla kadar olanlardan elde edilen
faizler %10, vadesi 1 yıl (1 yıl dahil) ile 3 yıl
arası olanlardan elde edilen faizler %7, vadesi
3 yıl (3 yıl dahil) ile 5 yıl arası olanlardan
elde edilen faizler %3, vadesi 5 yıl (5 yıl dahil)
ve daha uzun olanlardan elde edilen faizler
%0 oranında stopaja tabidir."
Mevzuatta yazılı olan bu, genel kullanımda tahvilin vadesi denildiğinde kasıt ihraç tarihindeki vadesidir. Örnek olarak 2 yıllık bir tahvilin vadesine 6 ay kalabilir ama o zaman 6 aylık tahvil olarak adlandırılmaz. Eğer mevzuatta kalan vade kastediliyor ise öyle yazılmalıydı.
2-) Stopaj denen verginin amacı işlemi ve tahsili basitleştirmek. Kalan vadeye göre stopaj oranı değişecek ise stopaj koymanın anlamı kalmıyor, çünkü aracı kurumlar kupondan kupona ayrı oranlarda kesinti yapabilecekler. Bu aracı kurum için sorun olduğu gibi inceleyen vergi memuru için de sorun. Bu stopaj denilen verginin koyulma amacına aykırı.
3-) Kalan vadeye göre stopaj, teorik olarak, piyasadaki likiditeyi olumsuz etkiler. Stopajı yükselecek kağıtlara daha az talep olur, bu ihtiyaç anında likiditenin kurumasına katkı yapar. Vergi koyucu bunu istemez.
4-) Diğer taraftan düşünelim; ihraçtaki vadeye göre stopaj alınıyorsa bu uygun mudur ve amacı ne olabilir? Bu durumda her tahvilin stopajı başlangıçta belirlenecek ve sabit olacaktır. Hem aracı kurum, hem vergi memuru tarafından uygulaması/incelenmesi kolay olacaktır. Neden ihraçtaki vadeye göre değişen oranlarda stopaj alındığına gelirsek, bence sebebi şudur; bu tahviller döviz bazlı olduğu için devlet finansal risk açısından bunların uzun vadeli olmasını istemektedir. Böylece kısa zaman önce yaşadığımız sıkışma gibi bir durumları daha rahat atlatmak mümkün olur. Eğer amaç buysa başarılı olmuş mudur, bence evet çünkü kimse stopaj ile uğraşmak istemediği için Eurobond'lar genellikle 5 yıllık.
Son bir şey söyleyeyim; benim burada sebebim ego tatmini değil bir şeyler öğrenmek. Siz yazana kadar konu dikkatimi çekmemişti, araştırmama vesile oldunuz. Eğer siz haklıysanız yeni bir şey öğrenmiş olurum, size teşekkür etmem gerekir.
Saygılar.
Estağfurullah "ego tatmini" gibi bir amacınız olduğunu düşünmedim de ifade etmedim de. Soru sorarkenki amacım yorumunuzun düşünceniz mi yoksa deneyiminiz mi olduğunu anlayıp doğruluğundan emin olmak istememdi. Üslubum biraz direkt olduğu için yıkıcı bir tartışmacılığın ürünü olarak algıladıysanız üzgünüm.
Ben de ilgi alanlarım dahilinde bir şeyler öğrenebileceğim insanlarla etkileşimde bulunmak amacıyla bu forumdayım. Haklı olmanızı isteme sebebim sizin yorumunuzun benim de dahil olabileceğim eurobond yatırımcıları için daha karlı olmasıydı ve yanlış yerleşmiş bir algımın yanlış olduğunu öğrenmeme vesile olmanızdı ki tam olarak burada olma nedenim bu. Tekrar teşekkürler. Jon Dowes üstadı çağıralım o bizi net bir şekilde bilgilendirsin diye düşünüyorum.
Ben yanlış ifade etmişim. Yazma şeklinizin beni kırmamaya yönelik olduğunu düşündüğüm için öyle yazdım. Kendisi ile aynı fikirde olmayınca hakaret edenlerden değilim demek istedim.
Benim elimdeki Eurobond konusunu mesaj olarak gönderdim.
Siz hakliymissiniz:
https://twitter.com/e507/status/1073930003350503425
Biraz ortaligi karsitridim ama bana cok faydasi oldu..
Merhabalar,
İlk kez eurobond yatırımı yapmayı düşünüyorum.
Halkbank'ın 2020 vadeli eurobondu %12 civarı cazip bir getirisi var.
İş yatırım ile telefonda görüştüm.
Bilgili arkadaşlara danışmak istediğim konu ise vergi;
Eğer alırsam eurobondu kesinlikle itfaya kadar tutucam.
İnternet araştırdığım ve anladığım kadarıyla kupon+usd olarak itfa-alım fiyatı farkından vergi veriyoruz.
İş yatırım yetkilisi ise yalnızca kupon faizi vergilendiriliyor der.
Sayısal olarak.
Nominal değeri: 100 USD
Alım fiyatı. :. 92 USD
Kupon faizi. :. 3,88 USd
İtfa tarihine kadar beklersek vergi matrahımız
11,88 USd mi
3,88 USD mi olacak.
https://kpmgvergi.com/Blog/Pages/Ful...px?article=872
Itfayi bekleyen sadece kupondan oder biliyorum.
Syg,
İş yatırımdaki arkadaşa bunu
http://www.finansgundem.com/yazarlar...yazisi/1001321
gösterip, ne demiş bu adam diye sorar mısınız?
2019 yılı için (Her biri 100$'lık toplam Eurobond sayınız x 3,88$)
2020 yılı için de (Her biri 100$'lık toplam Eurobond sayınız x 11,88$)'lık bedeller için gelir vergisi ödeyeceksiniz.
Bu bedeller(ilgili yıllardaki kira, temettü v.b. gelirlerle beraber) ilgili yıla ait beyan limitinin(2017 için bu bedel 34 bin TL'ydi sanırım) altındaysa beyanda bulunmanıza gerek yok. Üstündeyse tamamı için beyanda bulunuyorsunuz ve 15% ile 35% arasında değişen oranlarda vergiye tabi. Yüklü yatırım yapmayı düşünürseniz birden fazla ortaklı hesaba alım yaparsanız beyan limitinin altında kalma ihtimaliniz artar.
Teşekkürler.
Anladığım kadarıyla nominal-alım farkı vergiye tabi.
Eurobondun vadesi 5 Şubat 2020.
3,88/2 =1,89 kupon ödemesi Şubat ve Ağustos 2019 da olacak.
Şubat 2020 de anapara+1,89 kupon ödemesi
olacak.
Min 200 k alma zorunluluğu var. 2020 de her durumda beyanname verilecek.
Eğer 5 Şubat 2019 dan hemen sonra 300 k USD nominal alım yaparsam en azından tahminen 2019 da istisna tutarın altında kalırım.
300.000 USD*1,89*6,50(tahmini kur)= 36.855 TL
2019 istisna tutarı belli olduktan sonra, kur tahminime göre nominal 300k USD civarında alım yapmayı düşünüyorum.
Arkadaşlar 2023 vadeli 7,25 hazine eurobondu vardı...Onun detaylarını nerden bulabilirim ?