Originally Posted by
Lonely_Trader
24 yýllýk Borsada iþlem yaptým , hayatým boyunca yaþadýklarým hep üçkaðýt , hep iyi senetlerde baský býktýrma politikasý. ne zaman insanlar ellerindekini satýyor , senetler akýl almaz fiyatlara gidiyor oldu... 24 yýlýmý sinir stres içinde yýpratmak dýþýnda elimde koca sýfýr... 2008 de full portföyüme koyduðum ASelsanlarý satmamýþ olsam bugün en az 60-70 milyon tl varlýðým olucaktý...
Forumda yazmak istemediðim halde , neredeyse 1.5 yýldýr VESBE de yaþadýklarýmdan dolayý hesap açýp sizlere görüþlerimi yazmak istedim... Öncelikle Vesbeyi yaklaþýk 3-3.5 sene önce (temettüler düþülmemiþ haliyle) 3.40 lý fiyatlardan almýþtým , senetteki kar potansiyelini görüp tüm paramý VESBE ve VESTL (1.70 lerde) e aktarmýþtým.... Nitekim 1 ay gibi kýsa sürede %30-50 karý görünce , her ne kadar çoðunluðunu %200-300 prim yapmadan satmayacaðým dediðim halde , maalesef düzeltme yaparlar geri alýrým beklentisiyle erkenden satýp , bu pozisyonlarý kaybetmiþtim.... VESBE 5.50 - 6 tl civarlarýnda elimde kalmamýþtý... sonrasýnda 15-16 tl lere kadar yükseldi....
Verdiði ve vereceði temettüleri düþünerek 1.5 senedir 13 tl li fiyatlardan yeniden ilgilenmeye baþladým... hatta elimdeki THYAO larý zararýna 5.70 den sattým, temettü veren borçsuz þirkette bulunmak daha mantýklý gelmiþti... Finansal tablolarý incelediðimde finansal borçlarý yoktu , çok azdý.... karlýlýk hisse baþýna 1.70 tl lerde idi.... basit hesaplamaya göre 6-7 sene içinde yatýrdýðýný karlýlýkla geri kazandýrma potansiyeli vardý....
Muhtemelen çoðunuzda benle ayný þeyleri yaþadýnýz, borsa rekorlar kýrdý . Rekor zarar açýklayan THYAO bile bugün 11 tl lere geldi... Bir çok zararda olan firma karlarý olmayan firmalar bile ne çarpanlarla iþlem gördü yükseldi, ayný sektör senedi ARCLK bile 20 F/K oraný ile iþlem görürken, bizim VESBE 7-8 F/K oranýyla iþlem görmeye devam etti... ama bizim Vesbe , açýkladýðý kar sözde çok kötü geldi gerekçesiyle 14 lerden 11-10 lt lere düþmeler ... 3 bilanço dönemindede ayný hareketler.... kim yapýyor bu hareketi ????
Þimdi herkes VESTL in VESBE deki toplamýþ olduðu %5 hisseyi satýcak , bu fiyattan satýlýrmý gibilerinden þaþkýnlýk var.... burada yazacaðým tümüyle kendi görüþlerimi yansýtmaktadýr.... Þimdi herkes %5 i yabancý ve kurumsallara satýcak neden ucuza satsýn gibi düþünce içinde.... ben sizden farklý düþünüyorum . Bu patronlar dünyasýnýn kafalarý farklý iþlerler !!!! Nisandan beri yabancý takaslarda görünen pozisyonlardan 2 milyon lot azaltma yaþandý.... Biz 6-7 F/K oranýný ucuz bulurken , sözde yabancý birileri bunlarý sattý???? Acaba bunlar gerçekten yabancýmý ???? Yoksa acaba bizim patronlarýn yada býyýklý Türklerin yurtdýþýndaki sakladýklarý gizli fonlarý mý ???? Nitekim satýlmayý bekleyen 10 milyon lot , ne zaman satýlacaðý belirsiz... Þimdi VESTL in sahip olduðu bu hisseleri mantýk olarak en az 10-12 F/K ile satýlmasý beklenir...hep halka arzlar bu çarpanlarla olmuþtur....
VESBE nin bilançosuna baktýðýmýzda , sözde artan maaliyetlerden dolayý karlýlýk düþtü palavralarý atýlmakta.... ben ayný düþünmüyorum... EUR / USD ve EUR/ TL þirket lehine olduðu halde , oldukça iyi artan satýþlar yapýldýðý halde karlýlýkda düþüþ var.... bunun temel nedeni ödenen kredi faizleri... finansal gider karþýlýklarý..... 1 sene önce böyle bir finansman yükü yokken 2016/9 aylýk da 160 milyon Banka kredisi kullanmýþken , bu son bilançoda 530 milyon tl yi buluyor.... Þimdi herkes diyorki eee normal , çünkü yatýrým yapýyoruz . çamaþýr makinasý fabrikasý kuruyoruz... Açýklamalara göre 75 milyon euro yu geçmeyecek yatýrým zaten Vesbe nin neredeyse 1-1.5 yýllýk karýyla çok rahat karþýlayabileceði bir türden... Bilançolara iyi bakarsak ; VESBE nin iliþkili taraflardan alacaklarý 2016/9 aylýkda 1.076 milyar iken, son bilançoda 2017/9 da 1637 milyar tl , yani 561 milyon tl artan iliþkili taraftan alacaðýmýz var..... Bunu þirketi arayýp sorgulayacaðým ama benim tahminlerim iliþkili taraf ana þirketimiz VESTL olma ihtimali yüksek(%99) ....
Þimdi þöyle düþünün ben bir VESBE hissedarý olarak , bir yatýrýmcý olarak , bu þirkete güvendim ve bu senetlere yatýrým yaptým. ama benim aldýðým þirket , ana þirket VESTL den alacaklarýný tahsil etmiyor ve bunun yerine banka kredisi kullanýyor !!! ve bunun faizini hissedar olarak ben öduyorum !!!! Bunun sonucundada VESBE geçen 2016/9 aylýkda neredeyse finanman gideri yokken , bu son bilançoda 122 milyon tl KREDÝ FAÝZÝ ödemesi yapmýþ bulunmakta.... Yani þahsi düþüncem VESTL a finansmaný VESBE olarak biz saðlamýþ bulunuyoruz !!!! VESTL in bilancosu iyi gelecek diye , ben yatýrýmcý olarak maðdur ediliyorum !!!! Burada kesinlikle etik dýþý bir icraat söz konusu......
Bunlarý paylaþma nedenim , burada büyük umutlar baðlamýþ yatýrýmcý arkadaþlara , özellikle büyük ölçüde yatýrým yapmýþ hissedarlara , birlik olup , SPK nezdinde baþvurular yapýp , gerekirse adli merceklerde hakkýmýzý arayalým..... Sonuçta ben bir yatýrýmcý olarak maðdur edildiðimizi düþünüyorum..... SPK nýn normalde bu denli yükselen iliþkili taraf alacaðýna sessiz kalmamasý gerekmektedir....
Ayrýca yapýlmasý planlanan senet satýþý ile ilgili , sadece bir teori paylaþacaðým... VESBE nin bilançosu söylediðim nedenlerden dolayý bozulmuþ gibi görünüyor , fiyatýda yatýrýmcý olarak biz 15-20 tl leri hak ediyor gibi düþünsekde , birileri bilançoyu kötü getirerek ve borsada üzerine baský kurarak fiyatý aþaðýlarda tutup , sonra bu satýlacak olan VESTL in 10 milyon lot VESBE Sini ucuzdan almaya kalkabilir..... Bize piyasaya sözde yabancý ve kurumsal müþteriler diyebilirler.... ama o kiþiler aslýnda bu þirketin patronlarýnýn þahýs hesaplarý olabilir !!!!! Böylece çok ucuzdan hisseleri almýþ olup , sonraki yýllarda Temettüyü ceplerine indirebilirler.... ne de olsa bir dolu OFFSHORE hesaplar , gizli yabancý hesaplar var !!! patronlarýn dünyasý böyle gizli hesaplarla dolu olduðunu zaten herkes biliyor.... Bu sadece teori arkadaþlar.... zaten buradan yazýyorum .... eðer VESBE nin 10 milyon lotluk kýsmý 8-9 tl gibi komik fiyatlardan borsada satýlýcak olursa benim teorimi doðrular !!!! Sonuçta kimse baþkasýna yabancýlara kelepir senet satýþý yapmaz !!!! he olurda 12-14 tl ve üstü fiyatlardan bu halka arzý tamamlarsa o zaman gerçekte yabancýlara satmýþ olabilirler diye düþünebiliriz... Bu arada kimse borsada oluþan fiyatlama böyle demesin. ben 24 yýldýr bu borsada ne pislikler döndüðünü yeterince yaþamýþ biriyim.... borsada oluþan fiyatlarda , heleki bizim gibi sýð piyasalarda , her türlü maniplasyon yapýlabilmektedir....
Son olarak , birlik olup , bizi maðdur edenlere karþý haklarýmýzý aramalýyýz... En azýndan buna hakkýmýz var ... Biz bu senede bu þirkete güvenerek yatýrým yaptýysak , bu þirketi yönetenlerde bize saygý duymalý , haklarýmýzý korumalý !!! Ýliþkili taraf alacaklarý en kýsa zamanda azaltýlamalý , bunun finansal yükünü hissedar olarak ben karþýlamak zorunda deðilim !!!
------------------------------------
Yatýrým tavsiyesi deðildir.... Fikir ve görüþlerimin forumda paylaþýlmasýdýr...