penta hala düşüşte ondaki kar sıfırlandı
Printable View
penta hala düşüşte ondaki kar sıfırlandı
Azda olsa
satıp geldiğim hisseye göre kazandım
yolunuz bahtınız açık olsun.
Bu hisseyi bu aralar anlik takip etmemek daha hayirli olur..macun tüpten cikti bi kere..penta daki satisin sebebi 6 aylik ortak satis yasagi doneminin sona ermesi..ama gene de son sok-getir ortaklik haberiyle beraber gozde portfoyu cok daha ust seviyeleri hak ediyor..MU nun ky dusmani oldugu herkesin malumu..ust uste 3 tavan hatirlamiyorum 6 senedir..o yuzden sabirli olmak lazim ..ytdegildir
Sent from my iPhone using Tapatalk
7,29 da bir gab bırakmıştı onu kapatırmı acaba
Şok hisselerinin satışı bana göre gözde açısından zamansız oldu.Belkide buna şartlar zorlamış olabilir.
Umarım tamamı elden çıkmaz ,sadece borcu kadar satılır.Borsa fiyatının 13 lerde olduğu bir zamanda satış görüşmeleri başladı,dolayısıyla 20-25 li fiyatlardan yani 1 milyar dolara tekabül eden bir fiyata bile satış imkanı olmayabilir. Halbuki şok marketlerin bana göre en azından 2 milyar dolar civarında bir değeri olması gerekirdi.
Buradaki yaklaşık 1 yıl önceki yazımda gözde için şok marketin en önemli iştirak olduğunu ve ancak bununla çok iyi yerlere geleceğini söylemiştim.
Bunu söylerken şokun 2-3 milyar dolarlık piyasa fiyatına geleceğini düşünmüştüm. Şok marketleri belkide bugünkü haliylede bu değerdedir ancak bunun piyasa değerininde bu şekilde oluşması gerekir.Buda ne zaman gerçekleşir bilinmez.
Umarım şok marketleri hiç olmazsa 20 li fiyatlardan satılır.Bu birazda elinizin güçlü olmasına bağlıdır.Yoksa hisselerin ucuz fiyata elden çıkacağını düşünüyorum.
Bu konuda yatırımcı görüşlerini almak için yazdım.Bu yazı yatırımcıya tavsiye niteliğinde değildir.
Sirf son 2 yillik usd bazinda devaluasyon %70..sirket degerlemelerinin dolar bazinda bahsettiginiz seviyelere cikmasi mumkun degil nerdeyse..sok un doviz geliri yok ve buyume yuksek olsa da kar marjlari ortada..bu son stratejik ortaklik haberi ivme kazandirabilir ama detaylari ogrenmek lazim
bu ortaklık olursa en erken ocak ayında açıklanır
hissedeki oyuncularda günlükçülere para kazandırmamasını anlamak gerekir yaptıkları %100 doğru
aşağı yukarı çok volatil olacaktır
ben hisse satışının toplamda %15-20 geçeceğini sanmıyorum
değerleme 15-25 arası biyerde olur
önemli olan getir şok ortak olursa zetn şok değerlemelerinin %50 en az artacağı
gözde %7 hissesini 15 den satsın 700 milyon para yapıyor toplam %23 hisse:2090 milyon
kalan %16 hisse şok 25 çıktığında :2.5 milyar yapıyor
hem 700 nakit aldın hemde nad 400 milyon arttırdın
15 üstü her sayı benim için makbul
ama kısa sürede bişeyler beklemek manasız
Tam olarak anlayamadım ama enflasyon veya tl nin dolar bazında %70 düşmesi şoku niye olumsuz etkilesin.
Tl nin değeri düştü diye aklınıza gelen hiç bir malın değeri düşmüyorki.Hemen herkes düşme oranında ki payı anında ilave ediyor.
Şokun 2 yıllık borsa ortalaması dolar bazında 1,62 dolar olarak görünüyor.
Borsa fiyatlarını da aslında baz olarak almamak gerekir.
Bim marketlerine baktığımızda ciro ve net kar marjı olarak şoku 2,5 -3 katladığını görüyoruz .Şu anda bimin yurt dışı ve mağaza sayısı ve karlılık anlamında şoka göre bazı avantajları olsada, bu büyüme hızı devam edebilrse , şok bimi yakalayacaktır.
Bimin bu günkü piyasa değeri 4 milyar dolardır .
Şokun ise 800 mn dolarlarda .
Kesin olarak söylenemez belki ama bana göre, şokun da belki 1-2 yıl içinde, bimin şu an yaptığı karları yapma olasılığı vardır.
Şok ile bim arasında ki 5 kat fark bana çok doğru gibi gelmiyor.
Insanlarin alim gucu %70 artmadi dolar bazinda..yani devaluasyon kadar fiyat artisi yapamaz marketler veya dolar bazinda reel ciro artisi elde edemezler cunku insanlarin ozellikle ucretliler maksimum resmi %20 zam yasayacaklar..zaten devlet orda buyuk soygun yapiyor..bim-sok karsilastirmasi mantiksiz degil ama yurt disi geliri var bim in..o ciddi fark unsuru..sarayin sopasi marketlerin uzerindeyken devaluasyon kadar urun fiyat yansimasi ve buna bagli dolar bazinda bu degerleme suanki konjonkturde mumkun degil..3 milyar dolar sok tan bahsediyorum
Evet çok doğru ,aynı düşüncedeyim,oyuncular çok güzel beklentili 2 tahta buldular .Aşağı yukarı hareketler için bulunmaz fırsat oldu. Yapabilen yapsın ama tahtada hareket etmek daha ziyade zarar getirebilir.
Sn Tarık ,sizin senaryo çok güzel bana göre ve eğer gerçekleşirse hem şirket kazanır ve hemde yatırımcıları.
alım güçleri düşmesi şok için olumlu migros vs private ürün üretenler için olumsuz
şok ürün zamlarını müşteriye yansıtması çok daha kolay benchmark olarak migros ve bakkalı alıyorsun
devasa fark var
alım gücü düşmesi indirim marketlerinin müşterisini arttırır
bu sebeple 1000 mağza ve üstü açıyor
bim yurt dışı zayıf mısırda büyüme 0
bide fas var zaten
şok mağzalar yeni getir ile mağaza başı ciroları artıcak böylece karlılık beklenenin çok üstüne çıkacaktır
Penta bugünde taban ne olacak şimdi bütün karlar gider oniki aylıkta
Şirketlerle ilgili çok önemli ve büyük gelişmeler var. Pentadan gelecek değerleme karı eksik olsun , zaten gördüğümüz gibi şirket değerlemesiyle çok fazla fayda sağlayamadık.
Ayrıca endişe etmeyin yıl sonu bilançoya kadar bu hisseler daha çok iner ve çıkarlar ve bakarsınız çok daha fazla değerlemeler gelebilir.
7,60 a gelirse alırım 7,60 a satmıştım aradaki karı kaçırdık 7,60 a bugün gelecek galiba
dün kar realizasyonunu yaptıydı bugün sekize gitmesi lazım
7,70 e gelecek galiba
Gelir gelir bence beklemelisin. SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gözde girişim 9 aylık bilançoda müthiş kar açıklamış ve piyasa değeri bu karla birlikte çok düşük kalmıştı. Hisse fiyatı bu karla 5.50 den 8.20 ye kısa sürede çıkarak tepki verdi. Bu karlılığın sürdürülebilirliği konuşulurken şok marketlerin satışı gündeme geldi. Gerçi şok marketlerdeki hisse devrinin ,gözde hisselerimi olacağı henüz belli değil, düşünülen fiyat aralığı da henüz açıklanmadı. Biz şok marketlerdeki hisse devrini yok saysak ,karlılığa odaklansak bile 12 aylık bilançonun yine uçuk olacağı muhtemel. Bugün için basit bir hesaplama yaparsak; şok 11.78-13.92 den +300 milyon, maktak 2.82-3.12 den +8 milyon artı kar yazarken, penta 173.40-170.60 dan -28 milyon zarar yazacak .. Yani şu an için borsa ya açık hisselerden gözdeye +280 milyon fazladan kar gelecek.( 31 aralık hisse kapanışları asıl belirleyici olacaktır. Hisse fiyatlarında artış karlılığı artırırken, düşüş karlılığı azaltacaktır..) Ve nihayet halka açık olmayan şirketlerin yeniden değerlenmeleri bu hesaba dahil olacak.. Demem o ki bu hamur daha çoook su götürür , kısa bir analiz yaptım . Yatırım tavsiyesi asla değildir...
Dur daha yeni başlıyoruz nereye akrep başkan SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzun süre burdayız daha daha imar gelecek kat karşılığı mütahite veririz
şok satılırsa bunun kasasına tahminen ne kadar nakit girer???
o da hisse başı yaklaşık 5 tl demektir.ama ben borsa değeri üzerinden şokun satılacağına inanmam.bim ile şok arasında mağaza sayısı bakımından fark yok gibi ama şok zincirin piyasa ederi 8 milyar,bimin ise 40 milyar.o zaman adama demezler mi ki,peşkeş çektiniz şok'u??? karlılık bakımından değerlendirirseniz tamam bim karlı ama,şok da iyi yönetilirse karlılık artar.
Basit bir internet şirketinin milyar dolarlar ettiği bir dünyada, şok gibi kendini ispatlamış doğrudan tedarik yapabilen binlerce mağazası olan bir zincirin 1 milyar dolara satılması komik kalır. Kaldı ki ülker hiçbir malını kelepire vermez. Velev ki 1 milyar dolara verdi, bu fiyat 11 milyar tl ye hisse başı ise 18.3 tl ye denk gelir. Eğer satılan hisseler gözdeninkiler olursa ,gözde kasasına 2.5 milyar tl girer.. Diyelim ki gözde hisseleri satılmadı ,o halde bile 9 aylığa göre ,şok değerlenmesinin gözde karına 950 milyon gibi bir katkısı olur. Bana kalsa şok hisseleri elde kalsın ,ancak şok fiyatlaması yüksekten yapılsın.
Getiri niye bukadar küçümsersiniz anlamak güç
kaç ülkede faaliyet gösteriyor bilyormusunuz ?
adam alibabanın sahibi olduğu trendyola kafa tutuyor
çok başarılı bir girişim
esas basit kolay olan şok tarzı firmalar
zor olan getir tarzı firma yaratıp büyütmek
şok ve bim sat getiri anca alırsın sen değerlemesi 7.5 milyar dolar yeni yatırım aldığında bununda üstü olacak
getir bu gün n11 de alıyor şokdanda pay alacak
vizyon olarak şok ve yıldızın 100 sene önündeler
Yanlış anlatmış ve anlaşılmışız demek ki. Getir şirketini küçümsemek değildi kastım, aksine getir-şok birlikteliği artı bir sinerji yaratacaktır. Gözde olarak girişim sermayesi şirketi olduğumuz için, ola ki getir e ortak olma fırsatını bile sevinçle karşılarım.. Ancak sanal ticaret şirketlerinin yerel dağıtım ağı olmadan fazla bir anlamı olmaz, bu yönüyle getir için birliktelik şok için olandan daha önemlidir. Neyse her durumda güzel gelişmelerin olacağına inanıyorum...
AH GÖZDE AH,
Ne günlere ne hallere kaldık. Her gün ayrı bir heyecan. Önceleri her sıkıntıda gözdeden korkuyorduk şimdi ise dövizden korkuyoruz.
Ama güzel olan çıkış trendinde olan gözde her ne olursa olsun dirençli durmaya çalışıyor. Yer yer korkutsa da çıkış trendine devam ediyor.
Şimdi diyelim ki gözdeyi sattık. ve elimizde bol miktarda nakit var, ne yapsak ne yapsak acaba, DÖVİZMİ ALSAK,ARABA MI ALSAK,ARSAMI ALSAK ,ALTINMI ALSAK,COIN Mİ ALSAK ,yada başka bir hisse mi alsak .Ucuz olan ne kaldı piyasada acaba ben bulamadım siz bulduysanız bana söyleyin.
Neyse bugün uzun uzun yazmadan direkt konuya geleyim. SADECE 9,16 diyorum
SEVGİLER SAYGILAR
Analiz ucuzken yapılır, yazılır bırakılır.
Şimdi maliyetim 5 lerde kağıt gelmiş 9 a, övsen mal pazarlıyor derler, yersen verdi mal alacak satacak keriz arıyor derler, derler de derler. Biz diyeceğimizi zamanında dedik artık bundan sonrası nasip yani.
Ki gene arada heyecan yapıp yazıyorum sonra pişman oluyorum gerek yok.
KAP a haber düştü ..Polinasın tamamının yada bir kısmının satışı ile ilgili yetkilendirme yapılmış. Polinas ın yüzde 99 u gözde ye ait...
"GÖZDE GİRİŞİM: POLİNAS VE İŞTİRAKLERİNİN HİSSELERİNİN, FAALİYETLERİNİN VEYA VARLIKLARININ BİR BÖLÜMÜNÜN VEYA TAMAMININ DOĞRUDAN YA DA DOLAYLI OLARAK SATIŞI VB SEÇENEKLER İÇİN REİMEİ GLOBAL ADVİSORS DANIŞMANLIK SÖZLEŞMESİ İLE YETKİLENDİRİLDİ"
İlk yazdığınız doğru sanki.
Polinas hakkında düşen haber sonrası bir değerlendirme yapalım...
Bana göre en değerli iştirakimiz bugün itibariyle tekrar masaya konulmuş durumda... bildiğiniz üzere Polinas'ın iştiraki olan Propak 120 milyon Euro'ya satıldı... Propak'ın 2020 yılında 19 milyon Euro favök ürettiği düşünüldüğünde satışın 6,3 çarğanla yapıldığını görürüz... Halka arz yapılsaydı muhtemelen 8 çarpan civarı arz edilebilirdi... Burda daha büyük parça olan polinas'ın değerini hesaplamaya çalışalım... geçen sene 329 mio tl favök yapılmış ayrıca iştirak satışı sonrası mayıs ayında şirkete 120 milyon euro para girmiş, borçsuz bir şirketten bahsediyoruz... Bistteki benzer şirketlerdeki satış ve favök büyümelerine bakarak ayrıca kasaya giren 120 mio euro'nun da etkisiyle 2021 yılında 450-500 mio favök yapabileceğini tahmin edebiliriz...bu hesapla satış yapılırsa minimum 3 milyar olmak üzere 3-3,5 milyar arası bir rakama satılması veya 3,5-4 milyar arası bir değerle Bistte halka arz edilmesi muhtemeldir... buraya bu sene ağustos ayında yapılan bir satışın da linkini koyuyorum... aşağı yukarı polinas büyüklüğünde olan bir ambalaj üreticisi 412 milyon euro bedel ile satılmış...
[URL="http://www. bloomberght.com/turk-ambalaj-sirketi-finlandiyali-sirkete-satildi-2285861"]
Bugünkü haberde yetkilendirme yapılan kurumu da inceledim, japonya merkezli bir m&a şirketi, daha önce de yıldız holding için bir kaç deal yapmışlar, ilgilenenler reimei global advisor'ın sitesinden bilgilere ulaşabilirler... Japonyadaki bir şirkete yetkilendirme verilmesi bana deal'ın yakın olabileceği izlenimi veriyor... Bu noktada Polinas'ın bilançoda 1,65 milyar olarak durduğunu ve işlem gerçekleşirse tahminime göre 2 milyar civarı kar yazılacağını söylemek gerek...
son çeyrek öncesi diğer iştiraklere de bakalım...
Penta bildiğimiz gibi bana göre ederi 45-50 Tl arası olması gereken hisse 310 tl seviyesine kadar yükseldi, bir önceki çeyrekte 170 tl civarında değerlendiğini düşündüğümüzde halihazırdaki fiyatla 1,9 milyar tl kar gözüküyor ama bu karın fiktif bir olduğunu unutmamak gerekir...
Diğer İştirakimiz SOKM de getir haberinden sonra güzel bir değerlenme görülüyor... Henüz Getir ile nasıl bir işbirliği yapılacağı meçhul ancak bu haberin SOKM'ye olumlu yansıyacağı aşikar... Şu anki seviyesine göre son çeyrekte 380 milyon Tl değerleme karı yazıyor ve burada yukarı gitme ihtimali bana göre daha yüksek...
Diğer iştiraklerden de tahmini 150-200 milyon tl değerleme karı beklenebilir son çeyrekte...
Hepsini topladığımızda penta'nın yıl sonundaki değerine göre ciddi sapma ihtimali olsa da cari fiyatlarla 4-4,5 milyar tl kar yazma potansiyeli olduğu görülüyor... özsermaye böylece 10,5-11 milyar seviyesine gelecektir. burda özsermayeye pentayı düzeltip öyle bakarsak da 7-7,5 milyar civarı NAV'a ulaşırız... böylelikle defter değerimi 19,5-20 arası bir seviyeye çıkacaktır... Gözde'nin tarihsel iskontosunun %20-25 bandında olduğunu düşündüğümüzde ciddi bir potansiyeli olduğunu görebiliriz...
Endekse göre yıllardır vasat bir performans sergileyen Gözde'de son bir yıl içerisinde yapılan çıkışların bir milat olduğunu düşünüyorum... Borç 1 milyar TL'nin altına geldi ve elimizde Polinas ve SOKM gibi çok değerli iki iştirakimiz var... önümüzdeki dönemde Polinas haberini takip etmekle birlikte olası satış sonrası net nakit pozisyonuna geçecek şirketin yeni bir satın alma yapmasını da bekleyebiliriz...
bakalım zaman bize ne gösterecek...