Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alım satım zararı düşülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Printable View
Merhaba,
Eurobond faiz gelirinden, eurobond alım satım zararı düşülebiliyor mu?
Bilen varsa yazarsa sevinirim.
Bu değerli bilgiler için tüm arkadaşlara sonsuz saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Vergimizi vermek istiyoruz ancak o kadar karmaşık ki bazı konular. 8.09.2021 tarihinde ilk eurobondumu primli olarak almıştım. yani 1765 dolarlık bir fark vardı nominal ile ödediğim arasında. 2021 senesinde 1 kupon , 2022 de ise 2 kupon yattı. Şimdi bu beyan döneminde bu aradaki 1765 dolarlık farkı toplam kupon adedine böldükten sonra gelir vergisinden düşme şansım var mı yoksa ilk kupon 2021 de yattığı için bu şansı kullanamıyor muyum? Bir de eyt için askerlik borçlanması yapmıştım , bunu da düşebilir miyim gelir vergisinden? Saygılar sevgiler
Aldığınız eurobond'un temiz fiyatını bulup, temiz fiyat ile nominal arasındaki farkı kupon adedine böldükten sonra vergiden düşebilirsiniz.
Burada detaylı şekilde nasıl yapılacağı anlatılmış;
https://kpmgvergi.com/blog/eurobondl...f-noktalar/177
Merhaba aynı durum bende de oldu. Bildiğim kadarıyla sadece Eurobond geliriniz 70 bini geçti ise veya diğer gelirler + Eurobond gelirleri 70 bini geçti ise beyanname ve vergi vermeniz gerekiyor. Kural giderleri hesaplamadan sadece gelirlere göre şekillendiğinden, giderler düşüldüğünde bu limitleri geçmesenizde beyanname veriliyor.
Benimde gelirlerim, giderler düştükten sonra 70 binin altında kalmasına rağmen beyanname ve vergi verdim. vergi sistemi tamamen saçmalık. 69.999 tl Eurobond geliri elde eden vergi vermezken, 70.001 tl gelir elde eden 2 kuruş yüzünden %20ye yakın vergi veriyor. En azından sadece 70 bini geçen kısım için vergi verilmesi lazım.
Hocam Selamlar,
Doğru anladım diye teyit etmek istedim. Diyelim ki;
Eurobond geliri 75.000 TL (net safi İrat)
Eğitim ve sağlık harcamaları : 7.500 TL
Bu durumda vergiye tabii gelir : 67.500 TL (matrah)
67.500 TL , 70.000 TL limitin altında olmasına rağmen gelir vergisi mi öderiz? Ben hiç bu şekilde düşünmemiştim.
Teşekkürler
Yukarıda verdiğim örneği Mehmet Bingöl'e de sordum. Aşağıdaki şekilde dönüş yaptı.
-İlginç bir örnek.-Beyan yapılmalı ve eğitim&sağlık bu beyandan düşülmeli şeklnde değerlendirilebilir.-(GVK madde 86 ve madde 89 )-GİB'e sorabilirsiniz.
Beyanname süresi bitmeden netleştirebilirsem buraya da yazarım.
Teşekkürler
ya arkadaş
stopajla mtopajla faiz ödenirken vergisi kesilsin vatandaşı çıldırtmayın diyorum...
Ben kafama takılan bazı şeyleri sormaya çekindim. Çünkü bilmeyen birine denk gelip yanlış yada saçma şeylerde yaptırabilirler. İş nedeniyle başka konularda başıma gelmişti. Ancak sizin aldığınız cevap genelde bilinene uyduğundan banada doğru geliyor.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Eurobond büyük çaplı yatırımcıların da bulunduğu bir alan. O nedenle %15 ila %40 arası gelir vergisi kademeleri var.
Sabit bir stopaj koyulursa TL mevduatta olduğu gibi gelir arttıkça kademeli vergilendirme /veya bu gelirin diğer gelirlerle birleştirilerek tümünün daha yüksek orandan vergilendirilmesi mümkün olmaz.
adamın aylık 100.000TL kira geliri vardır konut için , eurobond alır vergi oranı fırlar %38'e
Stopajda bunu yapmak mümkün değil. Stopajda çok ısrar edilirse devlet stopajı koyar sorun yok ama bu yapıdan dolayı hem stopajı erkenden ödersin hem de üzerine beyanname vermek zorunda kalırsın. :yes:
(Nitekim bazı özel sektör tahvillerinde bu uygulanıyor. Stopajla hemen kesinti yapılıyor kalan kademeye giren kısım beyanname ile alınıyor).
Beyanname zorunluluğu olmayan stopaja tabi yatırım aracı sadece TL ve döviz mevduat.
Ayrıca yurtdışından da alınıp satılabilen bir ürün. Yurtiçi bankalarda var mı bilmiyorum ama başka ülke veya yabancı şirketlerinde Eurobond'unu alıp satabilir, nakil yapabilirsiniz. Bunları kapsayıcı bir yapı kurmam teknik olarakta zor.
Maliye tarafında detaylı bir rehber olmaması büyük sıkıntı. Ama son yıllarda Eurobondlar yurtiçinde çok ilgi gördüğünden önümüzdeki yıllarda daha net tanımlar yapılabilir. Daha da karman çorman yapmazlar umarım.
Geçen gün izlediğim bir videoda yabancıların ellerindeki Eurobondları Türklerin aldığını bundan dolayıda risklerin azaldığını ve CDS primlerin bu nedenle düştüğünden bahsediyordu. Seçim öncesi her şey karmakarışık ve çok büyük bir afet yaşanmışken, CDSlerin yaza göre çok daha iyi olması, bana oldukça anormal geliyor. Söylediklerine göre KKM'den çıkan bir kısım para Eurobondlara gidiyor ve bu nedenle fiyatları artıyor.
Yurt içi yatırımcıların yabancılardan eurobond aldıklarına katılıyorum ancak bu durum devletin hiç işine gelmez.
Böyle devam ederse devlet bunun tersine dönmesi için bazı balans ayarları yapmak isteyebilir.
Nedeni şu: Yurt içi yerleşiklerin aldığı yabancılardan satın aldığı eurobond Türkiye'den döviz çıkışı anlamına gelir.
Ayrıca eurobond borçlanmasındaki amaç yurt dışından taze kaynak elde etmek.
Yurt içinden yapılan döviz borçlanması zaten yurt içi likidite içinde olduğundan net nette içerideki döviz likidtesini değiştirmez.
Kısaca eurobondların yerlinin eline geçmesi devlet için orta ve uzun vadede olumsuz bir durum halini alabilir.
Unutmayalım yurt içindeki döviz zaten Tcmb'nin ve bankaların elinde. Onu zaten kullanıyor. Devlete cari açık finansmanı ve dış borç ödemeleri için *taze* dış kaynak lazım.
Eurobond da saklama MKK ücreti kesmişler başına gelen var mı ilk kez oldu bende
Herkese merhaba ; bildiğim kadarıyla Türk bankalarından alınan tüm eurobondlar Avrupa'da bir aracı kurumda saklanıyor.Olası bir banka batış durumunda elimizdeki tüm veriler dijital; banka sistemlerine ulaşılamaması, muhattap bulunamaması vb. durumlarda bu bondları nasıl belgeleyebilir veya bunların temini için nereye başvuru yapılabilir konuyla ilgili bilgisi olan var mı acaba ?Mevduatlar için olan devlet güvencesi bondları kapsamıyor bildiğim kadarıyla
Merhaba daha öncede bahsi geçmişti. Benim düşüncem şu şekilde;
Yurtiçi bankalardan alınan Eurobond bilgileri kişi bazında yurtiçi yada yurtdışı bir kayıt/aracı kurumuna bildirilmiyor. Banka kayıtlarında saklanıyor. MKK'ya girip baktığımda üzerimde olan Eurbondlarla ilgili bir bilgi göremedim.
Euroclear üzerinden işlemler 200 bin nominal ve üzeri gerçekleşiyor gibi.Banka yada diğer kurumlar min 200 bin nominal alıp satabiliyor. Anladığım kadarıyla bizim bankalar bu kadarlık bir Nominali alıp içeride müşterilerine parçalı satabiliyor. Belki bu 200 nominallik paket alımı yapan müşterileri Euroclear'a bildiriyor olabilirler.
Bankalar ciddi şekilde denetleniyor. Günlük,haftalık, aylık bildirimlerle müşteri, ürünler bazında, çeşitli kurumlara detaylı ve kümülatif bildirimler yapıyorlar.
Ayrıca digital ortamlar afet durum merkezlerine devalı olarak kopyalanıyor. Mevcut sistemlerin neredeyse birebir kopyasının olduğu ve verilerin devamlı aktarıldığı felaket durum merkezleri var. O gün yapılan işlemlerde sıkıntı çıkabilsede, daha önceki kayıtlar yedeklendiğinden varlıklarınızla ilgili bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
Batma olayında da sonuçta banka yok olmuyor, bazı yükümlülüklerini yerine getiremediğinden sıkıntıya düşüyor. O durumda yönetime devlet el koyduğundan işler devam ediyor. Batma durumunda bana en risksiz ürün Eurbondlar gibi geliyor. Misal mevduatta alacağınız faiz ve anaparayı o banka ödemek zorunda. Ama Eurobondda alacağınız faiz ve vadesindeki nominal değeri devlet ödüyor. Banka orada sadece aracılık ediyor.
Sahip olduğumuz Eurobondları Euroclear yada MKK üzerinden görebilsek çok iyi olurdu.
Ben pek sıkıntı olacağını düşünmüyorum.Kendi açımdan gördüğüm en büyük risk, ileride bizim devletin yapacağı vergi değişiklikleri diye düşünüyorum.
Yazdıklarım kesin bilgiler değil. Farklı görüş ve bilgileri araştırıp paylaşırsanız sevinirim.
formdaşlar iş yeri kira gelirim brüt 46 500 tl net 37200 tl elime gecen şimdi bu 70 bin tl nin altında kaldığı için beyan etmeme gerek yok ama 60 bin tl de eurobondlardan faiz gelirim var , beyana giriyormuyum sizce iş yerinden elde ettiğim gelir net 32700 tl 70 bin altında kaliyor ama eurobondlardan aldıgım faiz 2022 yili için toplam 60 bin tl ile 46 500 brütü toplayip ona göre beyanmı vermeliyim ne dersiniz.
Brüt kira geliri + eurobond geliri 70.000TL yi geçerse her ikisi de tek beyannamede bildirilmek zorunda.
Ayrıca vergi toplam meblağ üzerinden kesileceği için her bir gelir için daha yüksek oranda vergi verilecek.
Ayrıca çok önemli bir detay daha var: Tüm bunların yanında beyannameye tabi olmayan tüm gelirlerinizi de ayrıca hesaplamalısınız: Örneğin elde ettiğiniz TL mevduat faizleri, maaşlı çalışıyorsanız aldığnız net maaş, emekliyseniz emekli maaşınız.
Ve Şok işte bu beyana tabi olmayan gelirleriniz + yukarıdaki beyana tabi gelirlerinizin toplamı 250.000TL'yi geçiyorsa kira gelirinizdeki istisnayı da silmelisiniz beyannameden istisnasız olarak tüm kira gelirinizi beyan etmeniz gerekiyor. :)
Asgari ücretlilier dahi zaten yıllık 100.000TL net gelire sahipler. O nedenle bir asgari ücretli dahi çok kolaylıkla kira gelirindeki istisna tutarından yararlanamaz hale gelecektir.
Bu arada bu neden önemli istisna tutarı 2023 için epey arttı. 9250 değil 22-23 bin TL civarı .
Ama bu istisnadan yararlanamayacakların sayısı hızla artacak. Dikkat edin.
beyan etmelisiniz demiyor servet hocam. beyana tabi olmasa bile onları da hesaba katınca limiti aşıyorsanız kira istisnasından faydalanamazsınız diyor sn rxpu. açıkçası bana da teyite muhtaç bilgi gibi geldi. ama bilemedim. doğru olabilir.
edit: rxpu'nun verdiği bilginin doğru olduğunu belirten bir mesaj geldi özelden.
3 yıl once 5 yil vadeli olarak bond aldım. Elde ettigim faiz miktarı beyan sınırının altında kaldigi icin simdiye kadar vergi ödememiştim.
Bu sene beyan sınırı ustune ciktim.
Bondlari pirimli olarak almistim.
Pirim miktarinin tamamini gelirden dusunce beyan sinirinin altina kaldım ve beyanname doldururken vergi cikmadı.
Acaba pirim miktarini yillara mi bolup hesap yapacagiz.
Gib'den ozelge talep ettim bir aydir cevap gelmedi.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eurobondu aldiginiz tarihten itfa olana kadar kac adet kupon odemesi varsa, odediginiz primi(temiz fiyat - 100) kupon sayisina bolup, her bir kupon odemesinden bu tutari dusebilirisniz. Boylece faiz geliriniz dusmus olur.
Faiz geliriniz = Kupon Odemesi - Kupon Basina Fazla Odeme
Kupon Basina Fazla Odeme = (Temiz FIyat - 100) / (Aldiginiz tarihten iftaya kadar ki kupan odeme sayisi)
Prim miktarinin tamamini gelirden dustum yazmissiniz. Ben bu tutarin kupon sayisina bolunup, her bir kupan odemesinden dusulur diye biliyorum.