üMRAN bORU oRYA pARK
http://www.dunya.com/sektorler/emlak...-haberi-280998
Printable View
üMRAN bORU oRYA pARK
http://www.dunya.com/sektorler/emlak...-haberi-280998
bir diğer emlak fiyatları uçacak haberi
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/452742.aspx
Konut ve işyeri kira geliri elde edenlere kötü haberler var,
Mart2016 da meclis alt komisyonuna gönderilen yeni vergi usul kanunu tasarısında konutta ödeyeceğiniz vergiler iyice arttırılıyor.
Konutta ne kadar gelir elde ederseniz edin yüzde25 olan götürü gider, belirlenen eşiklere göre yüzde 25 veya yüzde15 olarak uygulanacak.
İşyerinde ise götürü gider tamamen kaldırılıyor. Sadece gerçek gider yönteminde giderleri düşebileceksiniz.
Mesela aylık net 5binTL işyeri kira geliriniz var ise, 2binTL civarı vergi ödemeniz gerekecek. 10binTL aylık net işyeri geliriniz varsa 14binTL civarı vergi ödemeniz gerekiyor.
Bu arada işyeri çok işlek bir yerde değilse kira geliri açısından oldukça sorunludur, kiracın olur batar çıkar kiranı takar gider, başına bin tane dert açar. Kirasını ödemez, aman abi yandım abi der 3-4 ay öyle beklersin, kanunlar o kadar kötüdür ve yavaş işler ki 5-6 ay tahliye davan sürer, 2-3 aylık kira bedeli avukata masraflara veririsin, bir yıllık kira kaybın olur. işlek yerde olmadığı için yeni kiracıyı aylarca beklersin.
Ayrıca işyeri arsa ve ev satışlarında 5yıl sonra sattığınızda etiğiniz kar vergilendirilmiyordu, şimdi ise 5yıl sonra satsanız dahi kar gözükeceği için değer artış vergisi ödenecek.
Tabi bu değer artışından dolayı çok vergi vermemek için gayrimenkulün değeri gerçek bedel üstünden gösterilecek ve yüzde4 oranında alım satım tapu harcı vergisi ödenecek.
Abartılan emlak vergilerini ve bakım onarım giderlerini hesaba katmak lazım.
Diğer yandan 20 senelik mortgage çıktı, 30 yıllıkta çıkar, bu kadar uzun süreli mortgage çıkarsa ev fiyatları süratle artar. Sattığınızda ödeyeceğiniz değer artış kazancı vergisi ve yeni alacağınız eve gerçek değer üzerinden ödeyeceğiniz alım satım vergisi yüzünden eşdeğer bir ev almanız mümkün olmayacak. Tamam ev değerlenecek ancak satıştan sonra servetinizi koruyamamış olacaksınız.
kör bir noktaya koyulan metro niye fiyatları uçuruyor anlamadım. Başakşehir metrosu gibi ölü bir yatırım olur.Millet beylikdüzünden sefaköye gitmek için yanıp tutuşuyor sanki.Başakşehirede kirazlı denen bir yere metro yapmışlardı. Şimdi metro iş saatleri dışında sinek avlıyor.
konut satılsın diye m2 bazlı satış başlatacaklarmış ne diyorsunuz bu konuda ? Markalı projelerde benim 100,000 liram var deyip evin bir bölümüne yatırım yapabilecekmişsin. Bu ay hayata geçecekmiş. :he:
Bu uygulama ANAP hükümetinin ilk yıllarında da uygulandı. Sonuç hiç iyi olmadı bu işlere para yatıranlar kaybetti , aldıkları para o günkü faizlerin yanında çerez parası gibi kaldı. Her şey dönüp dolaşıyor milletin üç kuruş tasarrufunu BADEM etmeye dönüşüyor . Geçmişte yapılan üç kağıt uygulamaları pişirilip pişirilip millete iyi bir şeymiş diye yeniden yedirilmeye çalışılıyor. BES` de bunlardan biri m2 konut satışıda. Akıllı olan, geçmişi bilen, bilmiyorsa açıp okuyup ,araştırıp öğrenen kazıklanmaz bunları yapmayan kazık yemeye mahkumdur kazık atan devletinin kendisi bile olsa.