3,94 çok uzaklarda değil...... gibi... mi...?
3,7674 bugünün dibi gibi.... mi...? :whistling:
Printable View
deniz43 hem bir yazıya cevap, hem geçmiş yazılarıyla ilgili bir muhasebe, hem gelecekle ilgili bir projeksiyon, hem de bir veda için viop'ta yazmış:
1)Uzun vadeli öngörülerimi yıllık olarak oluşturuyorum, örnek olarak geçen yılın son günü 31 Aralık tarihinde 1usd:3.5255 tl, 1 euro: 3.7166 tl oldu.
(1usd+1dolar) kur paketi ise:7.2421 tl iken bu yıl sonunda kur paketinin %18 artış ile 8.5457 kapanmasını öngörmüştüm. Şu anda kur paketi (3.8644+4.5091)=8.3735 de), yıl başından beri kur paketi %15.62 artmış, yılın kapanmasına daha 1.5 aydan fazla zaman var ama şimdiden görünen yılın bu öngörüye çok bir rakamdan kapanacağı, yine bir başka öngörüm yıl başında Brent petrolü 56.82 dolar iken bu yılı 65 dolar civarında kapatacağı idi, şu anda bu rakam 63.52 dolar da, yine bunda da öngörünün büyük ihtimalle tutacağı gözüküyor.
Ama tutmayan öngörüler de var, bunun bir tanesi euro/usd paritesi.
Bunu, daha önce yine, başkaları da bana aynı soruyu yöneltti, cevaplamıştım, şimdi son defa yeniden cevaplıyorum.
Bir projeksiyon varsayımlarıyla birlikte bir bütündür.
O projeksiyonu yaptığımda yani 31 Aralık tarihinde, Trump henüz başkanlık görevine başlamamıştı, varsayım Trump'ın göreve başlar başlamaz seçim vaatlerini yerine getirmeye başlayacağını, vergi kesintileri, altyapı yatırımları ve regülasyonları gevşetmek suretiyle mali genişleme sağlayacağı, mali genişleme ile ABD de önce enflasyon sonra faizlerin artacağı, faizlerin artması ile global paranın ABD 'ye akacağı bunun da ABD dolarına , diğer paralara karşı değer kazandıracağı varsayılmıştı.
Ama Trump göreve geldikten sonra Rusya'nın seçimlere müdahalesi ile ilgili soruşturma açıldı. Trump politikada da abuk sabukluklar yaptı kırdı döktü. Kasım ayına geldik, daha vergi kesintileri yeni kongrenin gündemine geldi, dolayısıyla parite öngörüleri de gerçekleşmedi. Ben yılbaşında o öngörüyü yaptıktan 1 hafta sonra Goldman Sachs yıl sonu parite tahminini 0.95, Deutsche bank da 1 olarak yapmıştı, aynı nedenlere onlarınkiler de tutmadı.
Aynı şekilde 31 Aralık tarihinde ABD enflasyonu için, o sırada yıllık enflasyon %1.7 iken öngörüde bulunurken (Kasım 2016'nın yıllık enflasyon verisi), Mart ayına kadar enflasyonun %2.7'ye geleceğini yılı ise %3 civarında kapatacağını öngörmüştüm. Gerçekten de enflasyonu Mart ayında, (Şubat enflasyon verisi ) %2.7 olarak gördük ama daha sonra yukarıda anlattığım euro/dolar paritesini, dolar aleyhine biçimlendiren nedenler enflasyon öngörüsünü de saptırdı, şu an ki rakam %2.2 seviyesinde, yıl sonunda tutmayacağı gözüküyor.
Uzun vadeli tahminleri tutturmak zordur. Ciddi bir birikim ve altyapı gerekir ama çoğu zaman o da yetmez hiç hesapta olmayan siyasi ya da ekonomik gelişmeler bütün hesapları alt üst eder,benim yaptığım tahminleri ekrana çıkan piyasa yorumcuları da yaptı, hafızanızı bir yoklayın, 3.70-3.75 in üzeri dolar tahmini ya da benim yaptığım kur paketinde %18 lik artış öngören tek bir ekran yorumcusu oldu mu?
Onu bırakın, Merkez Bankası daha Çarşamba günü bir sunum yaptı, ellerinde devasa veri seti ve emirlerinde çalışan yüzlerce araştırma uzmanına rağmen yılın %9.8'lik enflasyon ile kapatacağı öngörüsü sadece 2 gün sonra kadük oldu.
Bu arada söylemeliyim ki yukarıdaki sebepler yüzünden doların euro'ya karşı değer kazanması gecikmiş olsa da , gecikmeli olarak gerçekleşecektir.
Çünkü:
ABD 'nin GSYH'si 18.853 trilyon dolar, FED bilançosu 4.427 trilyon dolar. Bilançonun GSYH ya oranı :%23.48
Euro bölgesinde ise;
GSYH 12.041 trilyon dolar, AMB nın bilançosu 4.363 milyar euro*1.1598=5.060 trilyon dolar. Bilançonun GSYİH 'ya oranı %42.0
Euro bölgesinde politika faizi %0 iken, ABDde %1.25,Aralık ayında 1, gelecek yıl ise 3 kere daha faiz arttırımı ile politika faizinin %2.25'e çıkması bekleniyor. Aynı dönem içinde Euro bölgesinde faiz artırımı beklenmiyor.
Euro bölgesinde azalarak da olsa yılbaşından sonra 9 ay daha, aylık 30 milyar euro merkez bankasının bilançosu genişlemeye devam edereken, FED bilançosunu bu yıl 30 milyar dolar gelecek yıl 420 milyar dolar, 219 yılında 600 milyar dolar azaltmayı planlıyor. Şu anda ABD 10 yıllık tahvil faizleri 2.402 iken, Alman tahvillerinde bu oran 0.408'dir
Ekonomi teorisi bu tablo karşısında, parasal sıkılaştırma uygulayan, faizleri arttıran ABD'nin doları'nın, parasal genişlemeye devam eden ve faizleri sıfırda tutan Avrupa'nın euro'su na karşı değer kazanmasını öngörür, ''hard currency'' paralar arasında uluslararası faiz hadleri global para akımlarında belirleyici olur.
2) Kısa vadeli, ya da günlük tahminlerimin arasında ise hiç bir zaman hisse senetleri, faiz ya da kurların ne olacağı olmadı ama bunları doğrudan etkileyecek büyüme, işsizlik, enflasyon gibi Türkiye'den ve global piyasalara yön verici olması nedeniyle özellikle ABD'den gelecek verilere ilişkin hesaplama ve tahminlerim oldu.
Elimde kısıtlı veri setine sahip olmama ve arkamda benim için çalışan bir ekip olmamasına rağmen, bu öngörülerin ortalama olarak,içlerinde yüzlerce kişinin çalıştığı araştırma departmanlarının tahminlerine göre çok daha isabetli olduğu hissenet in arşivlerinde yer alıyor. Büyük sapmalar olması durumunda prestij kırıcı olmasına rağmen, risk alarak bu, hesaplamaları tahminleri yaparak elimi taşın altına sokmaktan çekinmedim.
3) Yukarıdaki yazıda "doğru da olsa hep olumsuz şeyler paylaştığım" yazılmış. Her şey ortada; enflasyon, işsizlik, borç düzeyi, bütçe açığı, dış ticaret açığı gibi bütün makroekonomik göstergeler kötü, yazdıklarım sadece aynanın yansıması. Ne görüyorsam onu yazıyorum, bütün yazılarımı bilgiye, habere,veriye, bir analiz ve hesaplamaya dayalı olarak oluşturuyorum. Birisi o öyle değil böyle dese akademik olarak zevkle tartışırım ama o tür bir eleştiri gelmiyor pozisyona göre geliyor. Vadeli piyasalar sadece hisse senetleri endeksinden ibaret değil,tahvil piyasası da var , döviz piyasası da var. Türkiye'de ekonomik verilerin farklı piyasalara etkisi farklı yansıyor,örneğin enflasyon rakamlarındaki değişim hemen faiz piyasasına da yansıyor, döviz piyasası ise başta faiz ekonomik göstergelerin yanında siyasi ve jeostratejik gelişmelere de duyarlı,hisse senetlerinde ise durum farklı, içlerinde en sığ piyasa burada, mal belli ellerde toplanmış en azından kısa vadede ne şirket değerlemelerine, ne ülkenin makroekonomik göstergelerine ne de piyasayı etkileyecek siyasi gelişmelere korele bir hareketi yok, hareketin yönünü büyük para kendi pozisyonuna göre düzenliyor. Fotoğraf bu.
Durum böyle olduğu halde hala bu tür sabit bakışlı yazılar yazılması artık beni bezdirdi, üstteki yazı da bardağı taşıran son damla oldu. Bu hisse.net' te son yazım. 2005 yılından beri, 12 yıldır üye olduğum, öncesinde de ilk kuruluşundan beri üye olmadan takip ettiğim Hisse.net'te yazmayı bugünden itibaren bırakıyorum.
4) Hafta içi hergün 03.30-4.00 civarlarında kalkarak günlük yatırım stratejimi gözden geçirmeden önce bir dünya turu sonra da Türkiye turu yaparak hem global piyasalarda en son hangi gelişmeler olmuş, hem de piyasalara doğrudan ya da dolaylı etkilerde bulunacak hangi haber akışları olmuş yabancı ve yerli finans, ekonomi ve haber sitelerini tararım.
Hisse.net' te yazdığım sürece, önemli gördüğüm haber ve verileri analiz ederek, bilgileri işleyerek, kendi yorumumu da ekleyerek veri ya da haber ile birlikte bir bilgi notu olarak hisse.net forumda sık sık paylaştım.
Umarım özellikle piyasalarla yeni tanışmış genç forum arkadaşlarımın analitik bir bakış açısı geliştirmelerine,sorgulama becerilerini ilerletmelerine bir katkı sağlamışlardır.
Hisse.net'e veda ederken, tüm hisse.net üyelerine bol kazançlı günler dilerim. Hoşça kalın.
Veda etmeniz üzücü oldu.
Maalesef, üretemeyen ancak her şeyi kolayca ve arkasındaki emeği düşünmeden acımasızca eleştirebilenler, bir şey üreten insanları da küstürüyorlar.
Dolayısıyla, hemen hemen her alanda tüketen, ancak üretemeyen eleştiri toplumu olduk, çıktık.
Diğer alanlardakinden daha çok, bilgi üretimine yapılan darbe en fazla zararı bugün ve geleceğimize vermektedir.
Herkes kadir kıymet nedir bilmese de, sizin yazılarınızı okuyan, faydalananlar adına tüm emekleriniz için çok teşekkür ediyorum.
Allah her şeyi gönlünüzce, hayırlısını versin.
Yolunuz açık olsun...
Hayal herkesin hakkı.
Her iş hayalle başlar aynı zamanda...
https://www.dunya.com/sirketler/gele...-haberi-390496
Bir grafik te böyle çizmişim....
Bakalım tutacak mı....?
Trump'un gününde patlar herhalde.... :whistling:
https://i.hizliresim.com/PO2Y29.png
Bir değerli dost yazmış;
Doların fiyatının ihracatı desteklemek, ithalatı kösteklemek için yüksek tutulduğunu düşünüyorum.Alıntı:
.....
.....
Şöyle düşünüyorum.
Faiz fazla diyerek doların ateşini arttırmaya çalışan bir siyaset var.
Ülkeye girecek para olmasa bunu yapmazlar emin olun. Yüksek kurdan girsin istiyorlar bence. Miktar olarak 5 ila 10 milyar dolar arası olabilir ki bize yeter.
Paritede uzun vadede yukarı gidişin sürmesini bekliyorum. Trump yerli malı hastası bir adam. Ticarette elini kuvvetli tutacak şekilde doların güç kazanmasını engelleyecektir.
Borsa ise gerek yerel gerekse içerideki fonlar ile ayakta duruyor. Yabancının o kadar da satıp kaçacağını düşünmüyorum. Belki ölçülü kar transferi olabilir.
Burada tek sorun Halkbank ve davası. Eğer o durumda şahıslar nezdinde çözülebilirse sıkıntı olmaz ama iş kurum ve devlet platformuna evrilirse o zaman kötü.
......
Selamlar.
Faizin yükselmesinin de devlet iç borçlanma tahvillerinin bu yıl itfanın çok üstünde olmasından kaynaklandığını, Kamu Net Borç stoku/GSYH oranının 2016 2.çeyrekte %6 iken şimdi %8,5 oranlarına çıkmasının bir sonucu olduğunu gözlemliyorum.
Paritenin 1,06 seviyelerine düşmesi ABD'nin sevmediği bir durum.
Ancak FED parasal daralma ve faiz artışı yapacak ise $ değer kazanmak zorunda. AMB parasal genişlemeye ve eksi faize devam ettikçe nasıl $ değer kazanamaz yaşayıp göreceğiz. (Gerçi pek çok ezberimiz yaşadığımız yıllar içinde tam tersi şekilde değişti.):notr:
Borsa biz gariban yatırımcıların ilgisini bir türlü çekemedi. :notr:Çekseydi yabancılar çakar kurtulurlardı safralarından. Dolayısıyla da dostumun da gözlemlediği gibi büyük düşüşler hayal gibi. (Dünyada bir kaos olursa belki).
Halkbank işinde ABD aklına eseni yapabilir. Doyçebank'a da geçen yıl yaptı bir şeyler. AB de ona misilleme ABD şirketlerine yaptı. Hatta en son Kuzey İrlandadaki bir uçak fabrikasına ABD bir çelme taktı.
Türkiye hangi ABD şirketine misilleme yapacağını şimdiden hesap etmeli derim.:whistling:
Saygılar.:wave:
filozof-16 17.8.2017 de yazmış....
Alıntı:
15 yıllık borsa geçmişimiz..bize şunu öğretti..
sattığınız kağıt..
yukarı giderse ALINIR..
ama YATIRIMCI..alınmaz sanıyor.:one: