Bireysel DTH çözülmesinin miktarına bağlı sistemin ne kadar etkili olup olmayacağı. 50 milyar dolar çözülse kabaca 10 milyar dolar eder brütten nete geçen. Büyük parayı ikna edebilecekler mi bakalım?
Printable View
Bireysel DTH çözülmesinin miktarına bağlı sistemin ne kadar etkili olup olmayacağı. 50 milyar dolar çözülse kabaca 10 milyar dolar eder brütten nete geçen. Büyük parayı ikna edebilecekler mi bakalım?
Açtığı short pozlar da karla kapanacak gibi duruyor kalan günlerde Türkiye usülü yeni bir sürpriz yaşamazsak.
Genel olarak durumları fena değil, biraz köpük oluştu aldılar gibi.
Gelecek faiz indirimlerinin sıklığı ve şiddetine göre, borsada yan kağıtlarda artışlar bekliyorum, dolar ve coin konusu kapanınca millet borsada x30 dışı şirketlere rağbet edebilir diye düşünüyorum. Konut fiyatları bir süre yatay gidebilir, sonra yine artabilir faiz indirimine göre.
Deniz43 hocamı borsa öngörüsü için tekrar tebrik ederim, ben zaten pozlarımı kapatmış idim (x30) ama kendisi tam zamanında yazdı bana göre.
VİOP ta kar zarar yazması önemli değil hocam MB için. O iş çıktığında çözmüştük. Bankalar sattığı döviz kadar long, MB short açıyor. MB den dolar geldikçe sistem devam etti. Kur artarsa banka kur farkını MB den alıyor, kur düşerse sattığı doları MB den yine alttan alıyor zarar etmemiş oluyor.
Şu anda satışlar yine bankalar üzerinden geliyor. 2018 Ağustos sonrası olanın bir farklı versiyonunu izliyoruz, izleyeceğiz artık ne kadar başarılı olursa o kadar sürecek.
Faiz arttırıp ekonomiyi resesyona sokmak istemediler. Seçim zamanında olsa bile çok yaklaştı. Resesyonla seçime gidilmez. Eh zaten 2018 de yapılan da pek işe yaramadı sıcak para gelmedi aksine ucuz dövizi bulan çıktı. Şimdi de çıkıyor işte borsadan ucuz dövizi bulan borsa satıp gidiyor.
Ne diyelim İnşallah iyi olur ülke için millet için. Temenni. Şahsi fikrimi, teknik analizimi paylaşmak istemiyorum. Malum yüzler gülüyor gözler parlıyor olumlu hava hakim. Bizde ortak olalım bu havaya, halaya.
Sadece rakamsal olarak birşeyler karalayayım. 12 lira altı kapanışlar tehlikeyi kısa vade savuşturur. 11.14 mühim. 10-10.20 civarları dip oluşumu olası.
Bu ürün dth’a kaçışı engellemek için yapılmış bir ürün şimdi kapsamı genişliyor. Açıkçası işe yarayacağına inanıyor olsam bu ürün yerine düz mevduatı tercih ederdim. Sonuçta proje başarılı olursa kur artış seviyesinin faizin altında kalması beklenir.
Diğer yandan faiz düşürmek için hazineye bu riski yüklemeyi tercih etmezdim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sayın Deniz Hocam
Benim sorum şu diyelim ben dün bankaya gittim kur garantili hesap açtım elimdeki Türk Lirası ile 1.327.000 TL olarak. Dünkü saat 11 merkez bankası alış kuru bu. Dün gece bişey oldu kur düşdü 12 liraya ben de sabah 9 da gittim bankaya benim hesabımı kapatın dedim ne yapacaklar saat 11 i bekle mi diyecekler yoksa 13,27 den 1.327.0000 Tl mi ödeyecekler. İkinci sorum şu diyelim saat 11 de 12 lira kurdan açtım 1.200.000 TL hesap akşam saat 16:30 da kur düştü 11 seviyesine ben gittim bankaya kapatın benim hesabımı dedim ne olacak 1.200.000 mi ödeyecekler yoksa yürü git ne kapatması mı diyecekler yoksa 1.100.000 TL mi ödeyecekler? Teşekkürler
deniz hocam anladığım şu 2 tebliğ var birisi hazinenin tebliği ve tl mevduatları kapsıyor bunların kur farkını hazine karşılayacak
2. mb sının tebliği buda döviz hesaplarını kapsıyor burada oluşacak kur farkınıda merkez bankası aldığı dövizlerden karşılayacak
vadeyi yenilediğinizde onlarda tl olacağından artık oradaki kur fakınıda hazine karşılayacak
Avrupa doğalgaz fiyatlarındaki yükseliş hız kesmiyor
Avrupa'da doğalgaz vadeli kontratları son 10 günün 8'ini yükselişle kapatırken doğalgaz fiyatları da megavatsaat başına 180 euroya tırmanarak rekor tazeledi.
https://www.bloomberght.com/avrupa-d...smiyor-2295039
Kalorifik değer olarak bakıldığında Deniz hocam'ın hesabına göre sıvı yakıt ucuz kalmıştı bir şekilde yakınsaması gerekiyor ama ne yönde? petrol fiyatı geriledi ama gaz petrol makası açılıyor mu acaba?
Şu ana kadar sadece 1 tebliğ yayınlandı ve yorum da tabii,bu tebliğ çerçevesinde.İkinci bir tebliğ yayınlanırsa ,o zaman tabii ki yorum da değişebilir.Ama ikinci bir tebliğ yayınlanacaksa, -yanlış anlaşılmalara mahal vermemek için- ikisinin aynı anda resmi gezete'de yayınlanması gerekirdi.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...211221M1-1.htm
-Saat 11'de açıklanacak döviz kuruna göre ödeme yapacaklar,ödeme saat 11'den sonra olacak.Benim yorumum ;açılan hesabın kapatılması için en az 1 gün geçmesi gerekiyor,ertesi günün saat 11'de ilan edilen döviz kuruna göre hesabınız kapatılabilecek.
- Ertesi gün döviz kuru 12'den 11'e düşmüş olduğu ilan edilirse bankada 1 gün önce 1.200,000 TL olarak açılan hesabınızı,100,000 TL daha düşük olarak. 1,100,000 TL olarak alabileceksiniz.
-Uygulamadaki tereddütleri gidermek için;hesapları kapatmak ya da para çekmek için,taleplerin saat 09-11 arası iletilmesi,ödemelerin ve hesapların kapatılmasının 11-17 arasında yapılacağı ilan edilebilir.
Türkiye CDS:604
Dış piyasaların fiyatlaması ve bakış açısı,son gelişmelerden sonra da , "Türkiye ekonomisini" çok kırılgan ve aşırı riskli olarak olarak görmeye devam etiğini gösteriyor.
TL olarak hesap açtırıyor ve ertesi gün kapattırıyorsa ne yatırıyorsa onu alır. Paradan kesinti olmaz kazanç da olmaz. Zira vade dolmamış hesap vadesiz hesap hükmündedir. Doları TL'ye çevirip yatırmışsa yine aynı şekilde 1 gün sonra yatırdığı TL karşılığını alır.
Sistemde bir projeksiyon yapsak, 3 ve 6 aylık vadelerde zaten kur farkının tamamını alamıyorsunuz o nedenle bunu burada değerlendirmiyorum bile.
dolar 12 TL an itibariyle 1 yıllık yatırdınız diyelim en iyi koşullarda %20 faiz alacağınızı düşünelim. her 12 TL'nize 2,4 TL faiz alacaksınız.
1 yıl vadede doların 14,4 TL'den düşük olacağına inanıyorsanız mantıklı...
Hazine'nin söylediği şu ,sen 100 bin doları tl ye çevirdin döviz kuru 12 üzerinden 1.2 milyon tl lik hesap açtın ,vade sonunu beklemedin,ertesi gün hesabı kapattın,döviz kuru 11'e düşmüşse ben sana yine 100 bin dolar, 1100/1.1=100 bin dolar karşılığı ,TL ,1.1 milyon TL vereceğim şeklinde.
NOT:Uygulamadaki tereddütleri gidermek için;Bankalarda hesapları kapatmak ya da para çekmek için,taleplerin saat 09-11 arası iletilmesi,ödemelerin ve hesapların kapatılmasının 11-17 arasında yapılacağı ilan edilebilir
Sayın hocam bir gün sonra da çözüm değil şöyleki dün açtım 1.200.000 TL bu gün 11 de kur açıklandı 12,50 ve sonra bir haber geldi örneğin saat 14:00 de merkez bankası faiz arttırdı kur 11 lere geriledi bu durumda vatandaş hesabını kapattığında 12 den dahi kapatsa 1.200.000 TL alabilir oysa kur 11 TL ise 100.000 TL karlı işlem yapabilir. Biraz aceleye gelmiş bir ürün sanırım. Ya da hesap kapatmalarda anlık kurlar kullanılsa daha iyi olurdu sanki. Teşekkürler
Anlık kura göre yapılan hesaplamaların takibi ve denetlenmesi zor.En makulu,yazdığım gibi,"hesapları kapatmak ya da para çekmek için,taleplerin saat 09-11 arası iletilmesi,ödemelerin ve hesapların kapatılmasının 11-17 arasında yapılacağı ilan edilmesi" olabilir..
Hocam bu uygulamalarla ne kadar dth çözülür emin değilim. Zaten bu sisteme geçildiği açıklaması da çok unfair şekilde yapıldı. Yani Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte yapıldı. O saatlerde derinlik yok, satış yapmak isteyenin karşısında alıcı yok, sadece bankaların yazılımlarına satış yapabilirdin. Öte tarafta vadeli taraf zaten kapalıydı vadeli tarafta 1.5 milyar TL gibi margin call oldu. Tüm teminatı artı margin call u düşünürsen 2 milyar TL gibi kabaca bir rakam döviz kontratlarından dolayı el değiştirdi. Piyasa açıkken taban limiti %80 e çıkarıldı vs vs.
Tabi bu dediklerimiz iyi işleyen piyasalarda olmayacak işler ama bizde oldu. Sanırım cumadan beri piyasalardaki volatilite nedeniyle intiharın eşiğine gelmiş çok kişi olmuştur :(
Özel sektör tarafında 2022 bütçeleri tamamen çok değişkenli bilinmez duruma geldi. Kim neye göre satınalma, satış, üretim bütçesi yapacak belli değil. Tuik tarafından sunulan veri setine güven sıfır. Beyaz yakalı personeline buna göre zam yapsan mavi yaka %50 aldı vs vs
Tüm bunlar olurken cds 600 olmaz mı olur tabi...
Hepsi doğru.Şu anda büyük bir kargaşa var,merkez bankasının bir tebliği resmi gazetede yayınlandı ama bir de hazinenin tebliği yayınlanacağı söyleniyor,ikisinin aynı anda yayınlanmaması belirsizlik yarattı,koordinasyon yok,iki başlılık ortaya çıktı.
Bence,planlanan resim aşağı yukarı ortaya çıktı.
İşler umdukları gibi giderse,bankalardaki gerçek kişi döviz tevdiat hesaplarındaki 161.6 milyar dolardan 25-30 milyar dolar TL hesaba çevrilir ve merkez bankası rezervlerine aktarılırsa;
-Şu anda %58 olan enflasyon(ENAG), önümüzdeki aylarda ücret artışları, sanayide elektrik ve doğalgaza yüksek oranlı zamlar ve üretimde kulanılan girdi fiyatlarında büyük artışlarla sanayi ürünlerinde büyük artışlar, başta gübre olmak üzere mazot,yem,tohum,tarım ilaçlarında astronomik fiyat artışlarıyla gıda fiyatlarında büyük artışlar ,akaryakıt zamlarıyla nakliye maliyetlerinde artışlarla önümüzdeki yıl %80'lerin üzerinde enflasyonu yaşayacağız.
-Enflasyon %80'nin üzerinde koşarken , TL hesaba geçen dövizlerin merkez bankası hesabına geçmesiyle merkez bankası bu dövizleri satarak döviz fiyatındaki artışları baskılayacak,ve bu hesaptaki paralar %14 politika faizinde enflasyonda reel olarak eriyecek(Önümüzdeki dönemde bu politika faizinin tek hanelere kadar düşürülmesini bekliyorum).Halkın birikimi enflasyonda eritilirken,bankalardan enflasyonun çok altında kredi alan küçük bir kesim halkın sırtından haksız yere aşırı zenginleşecek,büyük bir servet transferi gerçekleştirilmiş olacak.
-Halbuki,Anayasamızda yazılı olan "Türkiye Cumhuriyeti laik,demokratik,sosyal bir hukuk devletidir" maddesinin gereğini devletin tüm kurumlarında hayata geçirdiğinizde,bir de kurumların yönetiminde liyakatı esas aldığınızda zaten dışarıdan her yıl 40-50 milyar dolar doğrudan yatırım gelir,paranız değer kazanır,halkı dövize yönelten güvensizlik de ortadan kalkardı,döviz kurlarında istikrar olur,hem yerlilerin hem yabancıların yaptıkları yatırımlarla üretim ,istihdam,refah artar hem fiyat istikrarı hem de finansal istikrar sağlanmış olurdu.Daha önce "eksiklerimiz olmasına rağmen", yüzü batıya dönük, avrupa birliği standartlarını yakalamaya çalışan demokratik,laik,sosyal hukuk devleti idik.Şimdi ise tüm anayasal çizgileri solmuş tipik bir ortadoğu ülkesiyiz.Bu nedenle de sürekli duvara çarpıyoruz.
Hastalığın esas kaynağı doğru teşhis edilmez ise, bu tür çare arayışları sadece günü kurtarmaya yönelik olur,kısa süre sonra çok daha büyük sorunları karşımızda buluruz.
Hocam bu operasyonun borsa ayağı da var.
Benim tahminim, Mart ayında %40 döviz bazlı zarar yazan yatırımcı ile anlaşıldı. Sen malı tepeden kitle, ben de doları düşüreyim, 1 günde %50 karını al ödeşelim dendi.
Oyle de oldu.
Adam şimdi huzur içinde Noel kutlayacak.
Böyle ise seneye gelirler, cds de düşürürler..
Naci olayı böylelikle kapatıldı yıl içinde helallesildi diye düşünüyorum. SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yani Deniz Hocam çok güzel kapsamlı yazmış zaten. Bilmiyorum riskli bir durum. Enflasyon yapışkan. Öyle hemen düşecek edecek bir durumu yok. Gerçek olan zaten çok yukarıda. Döviz artacaksa ben TL farkı alacağım ama 12 lerden, bugün için kur bozdurup alacağım. İki gün önce 18 olan şeyi yüzde 30 iskontolu veriyorum. Enflasyon artacak belli. E döviz yine artarsa zaten yine enflasyon. Artmazsa enflasyon zaten var kısa-orta vade benim alacağım hem 12 lerden dolar bozdurup hemde yüzde 14 yıllık.
E şimdi istediğimde bozamıyorum. Dolarda hareketler kısa vade sert oluyor. Misal 6 aylık koydum parayı. 3 ay sonra bir başladı 20 lira dedi sonra geldi yine 13-14 e benim vade tarihimde. Ne yapacağız?
Bilmiyorum İbrahim. Bakalım DTH çılar ne diyecek bu duruma.
zaten sadece bireysel yatırımcılara yönelik ürün kurumsallara yok onlara siz karışmayın biz bu paraları çatur çutur
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...ilacak+Kurlar/
Merkez Bankası yeni link açmış,buradan takip edebilirsiniz.
Adam 14 TL'den döviz almış 18'de çıkamamış kur 12 TL'ye kadar kadar düşmüş şimdi zararına satıp bu vadeye girer mi?
Ya da maliyeti 7-8 TL 18 TL görmüş %30 kârı bırakıp bir yıl vade ile %18-19 faize tamam der mi?
Keşke kuru daha yavaş düşürselerdi insanlar kar realize eder ya da zarar etmez ve bu sisteme girerlerdi.
Şimdi ise bilemiyorum Altan.
Bu arada sabahtan beri üç bankadan mesaj geldi %19 günlük faize gel diye. Hatta birisi +2 de veririm falan diyor.
E hani faiz düşürdük o kadar %19-20 nasıl oluyor hala?
Kafamda deli sorular... :wu:
Kamu bankalarının VERMEDİKLERİ bireysel ihtiyaç kredileri hariç;
MB faiz indirme sürecinden önce sektördeki özel bankalarda faiz oranları %1,50-1,90 aralığında idi,
Son bir haftadır israrli bir şekilde artiriyorlar ve şu an %2,00-2,65 aralığında.
Hazine daha yüksek faizle borçlanıyor...
Son düzenleme hökümatın PARDON demesinden başka bişiy değil.
Örtülü/İsmi konmayan faiz artırımı.
Kibarca da dolar risk primi...
İki günde 7 milyar dolar satılmış. Kur düşüşü için. arka kapı
Damat is back
Kaynak: uğur gürses
Doğru olmalı,hatta merkez bankası daha fazla da döviz satmış olabilir ,çünkü "swaplar dahil" de net döviz rezervi eksiye geçmiş.Böylece döviz kurundaki büyük düşüşün merkez bankasının (döviz satışı+algı yönetimi )
sonucu geldiği,gerçek kişilerden ya da şirketlerden bir satış olmadığı,alış-satış makasının 100 kuruş kadar açılarak muhtemel alıcıların almasına da fırsat verilmediği anlaşılıyor.
Hesabı şimdi ben de yapıyorum 20 dakika içinde tabloyu buraya koyacağım.
https://twitter.com/ugurses/status/1473651680373792771
*BİN 21.12.2021 Salı
Dış varlıklar 2,010,528,627
Dış yükümlülükler 279,317,938
Bankalar döviz mevduatı 1,620,641,826
Kamu döviz mevduatı 199,275,765
NET DÖVİZ REZERVİ(TL) -88,706,902
1USD 13.0226
NET DÖVİZ REZERVİ(USD) -6,811,766
Altın rezervi 24,432,128
Swap ile merkez bankasına 60,421,000
emanet gelen para
Swap hariç net rezerv(altın dahil) -67,232,766
Swap hariç net rezerv(altın hariç) -91,664,894
(+)24.432,183 milyar dolar altın varlık;(-)91.664,894 milyar dolar döviz yükümlülük=(-)67.232,766 milyar dolar merkez bankası net döviz rezervi
Swap tutarları ve altın tutarları sürekli değişiyor,bunları ayrı tutarsak en son tabloyu Çarşamba günü yayınlamıştım,Çarşamba'dan Salı'ya merkez bankası net döviz rezervleri 4 iş gününde 12.507 milyar dolar azalmış.
Tabii kamu bankalarının döviz açık pozisyonları Perşembe günü yayınlanıyor,muhtemelen oradan da satışlar göreceğiz.
4 iş gününde döviz kurunda düşüş sağlamak için harcanan döviz ,korkunç tutarda gözüküyor.
rakamlara bakılırsa, Damat, yarım kalan işi tamamlamak üzere geri dönmüş Hocam :)
Deniz43 üstadım verilerinize baktim irkildim resmen ,yanlis yazmisim düzelttim
Uğur Gürses ,Merkez Bankasının döviz satışını ve kur düşüşü operasyonunu nasıl yaptığını anlatmış.
https://t24.com.tr/yazarlar/ugur-gur...n-donusu,33564
'Arka kapıdan' döviz satışının dönüşü
20 ve 21 Aralık günlerinde Merkez Bankası'nın hiç dövize satış yönünde doğrudan müdahale yapmadığı biliniyor. Böylelikle bu iki günlük toplam 7 milyar doların yine "arka kapıdan" kamu bankaları aracılığıyla satıldığı apaçık ortada. Son bir aydaki en güçlü satışlar da bunlar olmuş