Originally Posted by
thinktank
Sayın Serkan74, XS1117601796 kodlu eurobond örneğiniz gerçektende ekstrem bir örnek olmuş, nominal değerden çıkan bu eurobond, vadesi geldiğindede TSKB tarafından nominal değerdende geri ödeniyor diye biliyorum, yani TSKB faizini ödediği sürece ve batmadığı sürece ISYAT vade sonu ana parasını geri alıyor. Sabit faizli enstrümanlarda süreç içinde al satlarla bu sizin bahsettiğiniz dalgalanmalardan korunuluyor veya ekstra para kazanılıyor.
Özel Sektör tahvillerinde ise, iki yıllık gösterge tahvili baz alınarak şirketler artı bir risk primi ödüyorlar, faizler değişken olduğu için, genel faiz artışlarını iyi bir reaksiyon verebiliyorlar.
2017 yılında doların tl karşısında değer kaybetmesi şürecinde eurobondlar viop kısa pozisyonla hedgelenmişti, kurdan zarar yazmadı ancak dolar faizleri (%5-7) sanki TL faizi gibi bir durum oluştu ve düşük getiri getirdi. 2017 başında borsadan erken çıkması nedeniyle getiriler diğer bacaktada düşük kaldı.
Haklısınız, 2017 performansı mevduat kadar (stopaj düşülerek düşünüyorum) getirisi var. Ancak, benim fikrimce, ISYAT stratejisi dünyada toplu faiz artışlarına ve değerli dolara göre kurgulanmış. Eğer dolar bu günlerde olduğu gibi düşüş eğilimi sergilerse ana parasını anca 2017 de olduğu gibi mevduat oranlarında değerlendirir, bizimde tek teselliğimiz düşük defter değerinden hisseye girmiş olmamız olur.
Ama eğer amerikan 2 ve 10 yıllıkların yükselişi devam ederse, amerikada enflasyon artarsa, 2019 yılında avrupa faiz artışlarına başlarsa işin rengi çok değişir.
Saygılarımla...
Yatırım tavsiyesi değildir, sadece fikirlerimi sizinle paylaşıyorum....