Originally Posted by
thinktank
Sayın Oralet_Osman, Sayın Serkan74 ünde bahsettiği gibi toplu faiz artışları var, bu durum üç ay beş ay süreçtede bitecek gibi değil, uzun yıllara yayılacak gibi gözüküyor, Trump değerli dolara karşı ne kadar dirensede bu şüreçle karşı karşıyız. Teorik olarak dünyada faizler yükselirken sizde bilirsiniz altın düşer, faizi yükselen dolar yükselir (şu anda tam tersi oluyor Trump sayesinde :) ). Bu kaotik ortamda benim ISYATı tercih etme sebeblerimden bir iki tanesini sıralayım:
-Portföyde döviz bazlı enstrümanların tutulması. Ne kadar sabit getirili ürünlerin tehlikesinin farkında olsamda bu durumu İSYAT iyi yönetecektir. Kıymetini dolar yükseldiğinde daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. Ayrıca Eurobond ları kendi porföyüme koymayı sakıncalı gördüğüm için (vergi, piyasa koşulları vs...) ellemedim. Alternatif olarak geçen sene 3.70 ten dolar almak vardı, 2016 yılı sonu 3.70 ten dolar alım fırsatı verdiğini anımsatmak isterim. Dolardaki düşüşleride ISYAT VİOP ile dengelemiştir. Sonuç olarak ISYATı tercih ettim...
- Portföyde Özel Sektör Tahvili bulundurmak. Dünyada topluca yükselen faizlerden Türkiyede etkilenecektir. Dolar borcu ve cari açığı yüksek olan ülkemizde dolar yükselişlerini yumuşatmak için Merkez Bankası devreye girecektir, umarım ılımlı bir şekilde durumu idare ederler. Değişken faizli bu tahviller iyi getiri sağlayabilir. Ben şahsen elimde Pakpen ve Rönesans ÖSTsi tutuyordum. 2016 sonu riskli gördüğüm için tahvilleri elimden çıkarttım. İyide yapmışım, biliyorsunuzki ISYATında elinde bulundurduğu Pakpen tahvili ana para geri ödemesinde zorluk yaşıyor, taksite bağladılar. Ben şahsen sorunlu ürünlerle uğraşacağıma ÖST riskimi ISYAT ile dağıtıyorum.
-ISYATın portföy kurgusu yükselen faizler ve dolar üzerine kurulmuş. Bu durumlar oluşana kadar büyük çabalarla ancak mevduat kadar getirmeye devam edecek gibi gözüküyor.
Saygılarımla
Kendi fikirlerimi sizlerle paylaşıyorum, yatırım tavsiyesi değildir...