1.29 a istediğin rakamda kredi buluyorsan hemen al.
Printable View
1.29 a istediğin rakamda kredi buluyorsan hemen al.
içeride saçma sapan regülasyonlarla yatırımcıyı kaçır bakalım sen daha..
https://www.ekonomim.com/sektorler/e...-haberi-696829
https://www.dunya.com/gundem/istanbu...-haberi-695387
1,29 bu günün şartlarında gayet cazip bir oran. Ancak genelde bu tür oranlar pazarlama taktiği oluyor.
Eskiden konut kredi faizleri misal en düşük 0,89 iken, 0,69-0,59la bazı siteler banka anlaşmalı satış yapıyordu.
0,89 ile 0,69 arasındaki farkı evin normal satış fiyatına ekleyip , bu tutarı krediye yapılan peşim ödeme gibi gösteriyorlardı.
Yani evi 0,89 kredi ile alırsanız 1 milyon tl, 0,69 ile alırsanız 1 milyon 50 bin ödüyordunuz.
1,29 bu günün şartlarında pek olası olmadığından, evi peşin alsanız kaça alabileceğinizi öğrenin derim.Aslında %3-4 ile alıyor olabilirsiniz.
İstanbul'da evini satan Portekiz'e koşuyor
Türkiye'de konut fiyatlarındaki artışlar sonrasında çok sayıda kişi yurt dışında ev sahibi olmayı tercih ediyor. En çok tercih edilen ülkeler arasına Portekiz'de katıldı.
https://www.patronlardunyasi.com/hab...kosuyor/281134
Bi zamanlar böyleydi,
neyseki kalmadı artık böyle mal sahipleri :evil:
https://www.youtube.com/watch?v=h0KlsEscb14
emlak fiyatlarında en azından dolar cinsi düşüş beklentisi eminim birçoğumuzda vardır (ben de vardı en azından)
az önce ekşi de okuduğum yorum sonrası bu beklentim maalesef çöp oldu.
KKM denen garabette 100 milyar doların üzerinde para var, gerçek tüzel kişi ayrımını bilmiyorum ama 25% i gerçek kişi diyelim.
bu paranın dolara gitmesi istenmez
mevduatta sürekli durması içinde sürekli yüksek faiz verilemez.
bir noktada bu paranın ciddi kısmı maalesef emlaka gidecek.
Nasıl bir yol izleyecek emlaka gitmek için M2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Dünyanın en fakir ülkesinden biri olan Venezuela'da ev kiraları 1000 dolar civarında diyor bu videonun 12. dakika 09.saniyesinden itibaren izleyebilirsiniz (Video: https://www.youtube.com/watch?v=xz7-hksYaxI&t=726s )
Yani bugünkü kurla Venzuela'da ev kiraları 23 bin TL civarı. Türkiye'de ev kiraları çok pahalı, evler çok pahalı diye algı kasanlara inanmayın. Geçen Hindistan'dan bugün ise Venezuela'dan video gönderdim.
Gezginler gerçekleri herkesten daha iyi bilir.
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Bu arada elimdeki dolar değerlensin öyle ev alırım diyenler vardır heralde bundan olsa gerek yine favorimdeki bütün ilanlar kalkmaya başladı.
Çevremdeki evlerin çoğu satıştan çekiyor evlerini. Kasım 2021 e benzemeye başladı yine...
Dolar kurunu sadece siz takip etmiyorsunuz mal sahipleri de takip ediyor ve malını ucuza kaptırmak istemiyorlar
-----
Döviz yokluğu sebebiyle default yaşayan ülkelerde konut fiyatları cash döviz bazlı aşırı düşme eğiliminde. Sonradan toparlıyor, mesele düştüğünde alabilecek psikolojiye sahip olmakta.
Arjantin'de 2018-2023 mayıs arasında konut fiyatları cash döviz bazlı 4'te bire düşmüş durumda. Şimdi buradan alınır mı yoksa bu ülke defaulta gider ve 6'da bir ya da 10'da bir fiyatına alabilir miyiz? Mesele bunun kararını vermek.
Buradan döviz bazlı 3te birine gelse 2020deki normale döneriz ztn. Bence yeterli değil :kahkah:
Arkadaş uygun fiyatla kiraya geçecekti Beşiktaş civarında. Anlaşmışlar falan, son anda ev sahibi tahliye taahhütnamesini koymuş önüne imzalasın diye. :kahkah: Kimse üzerine binmeyeceği eşşeğin önüne ot koymuyor :kahkah:
Dünyada birçok ülke gezdim En fakir ülkede bile kiralar aylık en düşük 500 dolar civarı satılık evler de genelde 150-200 Bin dolar civarıydı. Barınma da gıda gibi temel ihtiyaç ve temel ihtiyaçların düşüşünü bekleyenler çok bekler.. Çok kısa sürede belki.
Misal şuan antirkot et almak isteseydiniz düne göre %7 ucuza almış olurdunuzç Yani anca o kadar kısa vadede dolar bazlı kar edersiniz. Zaten Devalüasyon döneminde sazan, saf ev sahibi bulmanız neredeyse imkansız. Ya satıştan çekerler ya da fiyatı güncellerler
2015 gibi arz fazlası bir durum yok zaten o dönemde enflasyon da yoktu. Barınma krizi bu seviyelerdeyken, konut fiyatlarının dolar bazlı bile düşmesini bekleyenler bence daha çok beklerler. Ama arz artarsa durum değişir fakat mevcut durum şimdilik bu...
----------
İncelediğim veriler şu şekilde:
https://tradingeconomics.com/argenti...sing-utilities
Bu da serbest piyasa döviz kuru:
https://bluedollar.net/informal-rate/
Ev fiyatları yerel para birimi karşısında 5,5 kat civarında, serbest piyasa döviz kuru ise 18,9'dan 493'e gelmiş, 26 kat artmış.
İnternette bulduğunuz konut verileri çok sağlıklı değil sokak kuru ile karşılaştırma yapmak da ayrıca çok doğru değil mesela arjantinde sokaktaki dolarcılardan en fazla 150-200 dolar bozabilirsiniz o da sanki yasak iş yapıyormuşsunuz gibi bir olay. Sizi alırlar bilmediğiniz bir dükkana perde arkasına götürürler. Koskoca ev parasını sokak kuruyla karşılaştırma yapmak komik olur. Onlardaki blue dollar bizdeki kapalıçarşı döviz büroları gibi değil yani..
Bu veriler çok sağlıklı ve doğru veriler değil. Misal ben 2019 da Buenos Airesdeyken kiralar 500-800 dolar civarı konut fiyatları 100 metrekare evler 100-150 bin dolar civarıydı. Ayrıca son aldığım bilgiye göre pandemi nedeniyle orada da her ülkede olduğu gibi fiyatlar dolar bazlı artmış durumda. Öyle grafiklerde gördüğünüz gibi olmuyor genelde gerçekler..
Türkiye'de konut faizliyle ev alan pek yok ki zaten? Burası ABD gibi değil orada her 5 evin 4 'ü krediyle bizde her 5 evin sadece 1'i krediyle..
Burası kayıt dışı para cenneti... Hiçbir ülkeyle karşılaştırma yapılamayacak kadar ilginç bir ülkeyiz
-----
Hocam Mısıra hiç gitmediniz herhalde. Mısırda 200 bin dolara 5-6 tane 100 m2 ev alırsınız herhalde.
Son 5-6 aydır yazıyorum dolar bazında ev fiyatlarının buralarda kalmasını pek mümkün görmüyorum. Benim tahminim ev fiyatları dolar bazında %30-40 gerileyecek.
Nedenlerine gelirsek;
1-Döviz çok baskılandı önümüzdeki dönemde enflasyondan birkaç tık fazla artacak.
2-Konjektür gereği dünyada petrol fiyatları ve beraberinde hammadde fiyatları geriliyor.
3-Hükumetin 1 yıl içindeki en büyük amacı Deprem konutlarını hızla bitirmek olacak,
4-Mültecilerin birkaç milyonunun geri dönüşü konusunda söz verildi, Suriye'nin kuzeyine bir kısmı yerleştirilecek.
5-Ekonomi konusundaki acı reçetelerden bir tanesi Emlak vergisi artışı olacak muhtemelen. Boş evi elinde tutmanın maliyeti artacak.
Deprem konutları ve mültecilerle ilgili hedeflerin %50'si bile tutturulsa bu yüzbinlerce konutun boşalması demek. Ev fiyatları geçmişte onlarca kez dolar bazında düşüş dönemine girdi yine girecektir. Bu kaçınılmaz bir gerçek.
Mısıra da Fas'a da gittim o söylediğiniz mahallelerde takım elbiseniz ile sokaktan girdiğinizde sokaktan çıkarken don atlet terlikle sizi gönderirler. İnternetteki ilanlara aldanmayın. Bizde de buca'da Esenyurt'ta dolandırıcı ilanlar görebilirsiniz. Kahirede şuan medyan ortalama konut diyatları 140 bin dolar civarında. ( https://www.zillow.com/home-values/51223/cairo-ga/ )
Dolar bazlı antirkot fiyatları da çok kısa sürede düşer ama çok kısa sürede saftrik ev sahibi bulabilirseniz ne mutlu size. Ben genelde devalüasyon esnasında ne zaman ev almak istesem hepsi satıştan vazgeçiyorlar.
Venezuela göç alan değil göç veren ülke ona rağmen konut fiyatları dolar bazlı bile yükseliyor. Göçmen olayı yanlış ekonomiye kılıf.
Bizim insanımız emlak hastasıdır emlaktan başka yatırım yapmaz biriktirdiği altını bile zamanı geldiğinde ev almak için biriktirir. Bu ülkede konut arzı 2015 gibi artmadığı sürece dolar bazlı orta-uzun vadeli düşüş beklemek sizi yaya bırakabilir
Ayrıca deprem nedeniyle arz inanılmaz düştü. Bu son kira sınırlamaları nedeniyle müteahhitler artık konut inşa etmiyorlar. İnşaat ruhsat başvuruları inanılmaz düştü.
-------
Aynı ülkede araba fiyatları da milyon oldu.
Peki piyasa ortalamasının %10-20 aşağısına satışa koysanız satılmayacak araba var mı? Yok.
Demek ki mesele mayış değil, fiyat da değil, sadece algı..
İnsanların bir şeyi almaya niyetleri varsa, o düşük mayışlı kişilerden ne paralar çıkar, inanamazsınız.
Ama diğer şeyi almaya niyetleri yoksa fiyat hep fahiştir, mal da zaten kötüdür, beş para etmez "dam"dır falan.
Alt komşum geçen sene nissan micra'sı için telefonda "sence 60'a satabilir miyim kanka" diye konuşuyordu. Şimdi ilanlar 250-300 gayme.
Geçen yıl 60 eden micra'yı bugün 200'e koysanız telefon susmaz.
Ama konu ev olunca fiyat fahiş, millette de para yok, yerim dar, yenim dar, vb.
Sn RJ16 haklısınız sehven hata yapmışım. Bugün al-sat yapmaktan ve ekranda yoğun işlem yapmaktan iyi araştırma yapmadan üstün körü size mesaj atmışım. Ama şunu söyliyeyim bizzat sahaya gittiğinizde o fiyatlara gördüğünüz ilanların hemen hepsi sahte. aynısı bizde sarı sitelerdede de var. misal 500 bin tl ye bucada gördüğünüz ilanların çoğu dolandırıcı ilanlar. Çok denedim hemen hepsi yalan ilan.
Onun gibi düşünün
Aynen ilk gördüğüm yerden hızlıca gönderdim hata yaptığımı da söyledim malum trader olarak en hareketli günüm. yememiş içmemiş hatamı aportta beklemişsin ...
Ben bilmediğimi bilir hata yaptığımda hemen düzeltirim. sen bilmediğini de bilmeyenlerdensin. beni cakillikte doktorayla suçlayan sen cahilin Profusun... üstüne tanımam
Bu arada tuttuğun dolarla ucuza ev alacağını sanıyorsan sana söylüyorum: AVUCUNU YALARSIN
40 yıllık evimiz kentsel donusumden yeni dondu, satmak istiyoruz, gelir vergisine tabi olur muyuz? 5 yildan az alim-satimi yapilan GM'ler icin gelir vergisine girer miyiz? Yoksa kentsel donusum icin muafiyet var mı?
Tecrubesi olan var mı? Ya da bir uzamana nasil danisabilirim? Galiba Gelir Vergisi Dairesine soru sorabilecegimiz bir site vardı?
Ben araba için de aynı şeyi düşünüyorum bu arada.
Mesele ev fiyatlarına fahiş denmesi değil sadece.
Araba da ucuz değil hatta 1 haftalık tatil de çok pahalı.
Mayış istatistikleri belli. Alınan ücretler belli orada hata yapma ihtimalimiz yok.
Kredi desen çekmek zorlaştı herkes vermiyor ve veren de aylık taksidi 50 bine dayanıyor.
Soru çok basit bu düzen nasıl döneceK?
Türkiye'de yaşamak Avrupa'da yaşamaktan pahalı hale geldi. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Memet Şimşek abim olaya el koyacak. Böyle gitmez. Bizim çapımız belli. :kahkah:
Böyle devam edilirse de olacak olan zenginlerin TC'yi bırakıp AB'ye göçmeleridir... Bu da olmayacağına göre olacak olan belli.
ytd
o 50 bin kredi çekecek dedikleriniz sıfırdan ev almaya çalışanlar.
hali hazırda tüm evlerin bir sahibi var TR de, mevcut evlerini satıp bir tık üstünü almak isterlerse atıyorum aylık 20 bin ödeyecekler.
ki TR de kredi ile ev alanlar 20% civarı yani kredileri konuşmak kısmen anlamlı.
yabancı alımları kredi vs den bağımsız hatta devaluasyon olursa daha da artabilir.
bu arada bir ev alıp vatandaşlık aldıktan sonra yeni ev alan nerede değerlendiriliyor bilmiyorum, eğer onları da vatandaş sayıyorlarsa ki teknik olarak saymalılar yabancı alımı tahminlerin çok ötesinde.
uzmanlık alanım değil ama
Maliye, kentsel dönüşümdende olsa müteahhide verilmeden önceki edinim tarihini dikkate almaz dolayısıyla yenilenen evinizin iktisap tarihini dikkate alır. Bu durumda satış için 5 yıl beklemelisiniz.
eski değeri ile satış arasındaki fark vergilendirilir.
eski miras olarak kalmışsa yenisini satarken vergi ödemez 5 yılda beklemezsiniz
Döner döner..
Her ülkenin fakiri de var, zengini de.
Şu videodaki insanların parası yok diye ne o ülkedeki araba fiyatları düşüyordur, ne de "düzgün ev" fiyatları.
https://youtu.be/L8K8UAsVbzA