Originally Posted by
deva-i dert
Enflasyon muhasebesi konusunda millet neler konuşuyor diye dinliyorum. Herkesin kafası karışmış durumda. Bunun etkilerinin ne olacağı ve piyasanın hangi şirketlere ilgi duyacağı konusunda benim kafam da belki çok net değil, ama milletin genel kanaatinin aksine düşünüyorum bazı şeyleri. Çoğunluk genelde enflasyon muhasebesi sonucu bazı şirketlerde Vergi Matrahı artacağı için çok vergi ödeyecek şirketlerden uzaklaşma eğilimi içinde, ona göre gardını alacakmış gibi görünüyor. Bense tam tersi bir yaklaşım içerisindeyim. Sonuçta Kurumlar Vergisi (teşvik ve vergi indirimlerine tabi olanları hariç tutarsak) herkese eşit oranda uygulanan sabit bir oran, nominal olarak ödeyeceğin verginin artıyor olması aslında senin Vergi Harcırahının artıyor olmasını, dolayısıyla Vergi Öncesi Kârının artıyor olmasını gösterir. Sonuçta çok vergi ödeyecekmiş diye Vergi Öncesi Kârı artacak olan şirketten uzaklaşma eğilimine girmek bana saçma geliyor. Yaklaşımın mantığını anlıyorum, o şirketten daha çok para çıkacak diye ürküyor insanlar, ve bu konuda daha inceci düşünenler bazı şirketlerin nakit akışları bozulabilir, bu sebeple tekrar borçlanma zorunda kalabilir diye bakıyor olaya. Doğrudur. Ama Öz Kaynak zengini olan şirketlerde bu risk daha az olacağı için, bunların arasından enflasyon muhasebesi sonucunda olası vergi harcırahı daha çok artacak olanlar benim kabulümdür. Sonuçta fiktif ya da değil, ortada artan bir gelir olacak, artan bir Öz Kaynak olacak. Sonuçta bir firmanın değerlemesini yaparken baktığımız temel şeylerden birisi Net Varlık Değeri yani Öz Kaynakları değil mi, kazançları ve kârlılığının gidişatı haricinde. Öz Kaynak büyümesine yol açacak ve göreceli olarak da aynı zamanda toplam borç yüzdesini düşürecek bu durum neden kaçılacak bir şey olsun ki?
Piyasa eninde sonunda bu noktaya gelecek bence. Bu sebeple dededen kalma değerleme rasyoları ve Öz Kaynak Büyüme potansiyelleri dikkatle izlenmeli diye düşünüyorum.
Bu konuda farklı düşünen arkadaşların burada fikirlerini paylaşmalarını rica edeceğim.