Dediğinizde çok haklısınız,
Eğer spekülatif bir hisse olsaydık, çarşamba günü tavan olacağımız garantiydi, ama değiliz...Ve bizim spek bizi hep yerden yere vuruyor...O zaman biraz rakamsal bakalım:
Bunlar şahsi görüşlerim olup, Selec’de yatırımım olduğu için objektif olmayabilir
Normal şartlarda,
1) 2017 yılından beri incelediğimde selec ilk çeyrek ne ciro yapmışsa 3 aşağı 5 yukarı her çeyrek aynı ciroyu gerçekleştirmiş dolayısıyla 22-22,5 arası bir senelik ciro beklerim
2)2017 yılından beri ilk çeyrek ile senelik net kar marjı arasında en az 1,5 puan düşüş olmuş dolayısıyla sene sonu marjını da 3 ya da hemen o civarda yani toplam karını en iyi ihtimalle geçen sene civarında beklerim
3) Stok kalemi 2017/2018 geçişinde de yüzde 30 bir artış göstermiş olduğu ve o sene de çeyreklerde normal kar gidişini sürdürdüğü için burdan extra bir kar rakamı beklemem
Yani bu pandemi olmasa çok kolaylıkla tahmin edilebilecek ve fiyata bağlı olarak 7,7-8,5 f/k ile değerlendirilebilecek bir firmamız olmuş olur ki, deva ile kıyaslandığında ve az çok temettüsü ile karşılaştırıldığında ucuz kalır,ki benim için öngörülürlük ayrıca önemli olup , Deva’nın bir sonraki çeyrekte aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceği riskini almak istemem
Lakin, çok acayip dönemlerden geçiyoruz, bu nedenle yukarıda yazdıklarımın hepsi çöp olmuş olabilir, hem iyi hem kötü anlamda, bu nedenle ben çevremdeki eczacı arkadaşlardan nisan ve sonraki yaz aylarını geçmiş yıllarla kıyaslamasını isteyeceğim, sonuçları burada paylaşırım, twitterda da yazıp yardım isteyeceğim burdaki eczacı arkadaşlardan da bu bilgileri bizlerle paylaşmasını rica ediyorum..
Benim yatırımımı devam ettirmek veya pozisyon arttırmak ile ilgili kafamdaki sorular şöyle:
1) Aynı sektördeki oyunculara baktığımızda bizim f/k rakamlarımızın ucuz bulunup diğerlerinin seviyesine çıkartılması olasılığı yani yeni bir fiyatlama evresine geçiş ihtimalimiz var Dediğinizde çok haklısınız,
Eğer spekülatif bir hisse olsaydık, çarşamba günü tavan olacağımız garantiydi, ama değiliz...Ve bizim spek bizi hep yerden yere vuruyor...O zaman biraz rakamsal bakalım:
Bunlar şahsi görüşlerim olup, Selec’de yatırımım olduğu için objektif olmayabilir
Normal şartlarda,
1) 2017 yılından beri incelediğimde selec ilk çeyrek ne ciro yapmışsa 3 aşağı 5 yukarı her çeyrek aynı ciroyu gerçekleştirmiş dolayısıyla 22-22,5 arası bir senelik ciro beklerim
2)2017 yılından beri ilk çeyrek ile senelik net kar marjı arasında en az 1,5 puan düşüş olmuş dolayısıyla sene sonu marjını da 3 ya da hemen o civarda yani toplam karını en iyi ihtimalle geçen sene civarında beklerim
3) Stok kalemi 2017/2018 geçişinde de yüzde 30 bir artış göstermiş olduğu ve o sene de çeyreklerde normal kar gidişini sürdürdüğü için burdan extra bir kar rakamı beklemem
Yani bu pandemi olmasa çok kolaylıkla tahmin edilebilecek ve fiyata bağlı olarak 7,7-8,5 f/k ile değerlendirilebilecek bir firmamız olmuş olur ki, deva ile kıyaslandığında ve az çok temettüsü ile karşılaştırıldığında ucuz kalır,ki benim için öngörülürlük ayrıca önemli olup , Deva’nın bir sonraki çeyrekte aynı başarıyı gösterip gösteremeyeceği riskini almak istemem
Lakin, çok acayip dönemlerden geçiyoruz, bu nedenle yukarıda yazdıklarımın hepsi çöp olmuş olabilir, hem iyi hem kötü anlamda, bu nedenle ben çevremdeki eczacı arkadaşlardan nisan ve sonraki yaz aylarını geçmiş yıllarla kıyaslamasını isteyeceğim, sonuçları burada paylaşırım, twitterda da yazıp yardım isteyeceğim burdaki eczacı arkadaşlardan da bu bilgileri bizlerle paylaşmasını rica ediyorum..
Benim yatırımımı devam ettirmek veya pozisyon arttırmak ile ilgili kafamdaki sorular şöyle:
1) Aynı sektördeki oyunculara baktığımızda bizim f/k rakamlarımızın ucuz bulunup diğerlerinin seviyesine çıkartılması olasılığı yani yeni bir fiyatlama evresine geçiş ihtimalimiz var mıdır?Bu bence en önemli nokta ,eğer ki piyasa: Bu şirket bu dönemde düzenli ve karını arttıracak bir şirket, piyasaya yeni oyuncu girmesi de zor, o zaman biz de bunu en az deva f/k sı ile fiyatlayalım derse zaten çift haneler bizim için yeni normal olur, o yüzden ben ne yazarsam yazayım, piyasanın nasıl algılayacağı en önemli kriter olarak karşımıza çıkmakta
2)Bodrum’da yaşıyorum, normalde bu aylarda yerli ve yabancı turist ile dolması gerekirken sokaklar ıssız ve tüm yaz da buna benzer geçecek bu nedenle yaza özel ürünlerde ve kuaförlerin açılmasıyla kozmetik ürünlerde ve biizm gibi düzenli ilaç kullananların mart ayında stoklamasıyla ikinci çeyrekte ciro düşüşü olacak mı? Supplement ve vitamin takviyelerinin ya da A ve B grubu ilaçların ciro geçişkenliği nasıl olacak?
3)Alınan banka kredisi ne için kullanılacak? Mevduat ile bir arbitraj yakalanmışsa bu ne kadar sürdürülebilecek? Bu arbitrajın 22 milyar ciroda net marja katkısı ne olacak? Yoksa likit kalmak için alınmış ise zaten düşük olan marjımızda exta bir baskı mı oluşturacak?(şirkeete soracağım)
4)Bulunması muhtemel aşı veya evde tanı kiti, bizim için en önemli katalizör olarak duruyor, özellikle aşı konusunda , bunun eczanelere dağıtılıp dağıtılmayacağını( ki iş yükünün dağılması ve hızlı aksiyon için bence gerekli) ve bu iki üründen ciro/kar alıp almayacağımızın da belirlenmesi güzel olacaktır.(şirkete soracağım)
Bu bir yatırım tavsiyesi değil, bilgi paylaşımıdır, KY olarak sadece bilgilerimizi paylaşarak SPEKleri yenebiriz...Lütfen yanlışlarımı düzeltiniz, varsa buraya sorularınızı ilave ediniz(Şirkete mesaj atacağım)
Herkese iyi bayramlar bol kazançlar...