Sn. Cautionary
Sizin hisse durumunuz nedir? Alıma başladınız mı yoksa henüz erken mi?
Printable View
Sn. Cautionary
Sizin hisse durumunuz nedir? Alıma başladınız mı yoksa henüz erken mi?
Bulunan doğalgaz 320 milyar M3,,Türkiye nin 7-8 senelik ihtiyacı.Elbette çok iyi haber ve gerisinin gelmesi de büyük olasılık.Eger gerçekleşir ise yani bir yörüngeye geçer Türkiye.Ama borsa bu habere rağmen kar realizasyonu yapip düştü, ilginç.Demekki Turkiye'de kısa vade hala problemli görülüyor.
Tabii siyasi ve hukuk ortamı olumlu olsa idi bu haber ile dışardan uygun maliyetli para bulmak kolay olur.Bakalim yabancı portföy yatırımı gelecek mi
bir haftadır hem döviz piyasası hem bist yıldırdı gerçekten inşallah artık daha normal hareketler olur
Tum arkadaslara iyi haftasonlari dilerim saygilar
henüz hiçbir resmi veri yokken sayılar veren yabancı basına ne denir şimdi?
bu iş bu kadar kolay mıdır yani?
yalnız gizli adama inanmaya hazır milyonlar abi bizde bunu gördüm ve inanamadım.
inanamadım ya adam ciddi ciddi yüzlerce milyar doların şaaaakkkkk diye geleceğini falan konuşuyor :thumbdown:
bu arada haber gerçekten de müjde niteliğinde bir haber bence.
gayet iyi bir miktar ve tamamen dışa bağlı olduğumuz bir konu bereketli olsun umarım sorunsuz faydalanırız.
Sn Cautionary, twitterdan yorumlariniza ara verdiniz gibi. Yogunlugunuz gecince paylasimlarinizin devamini bekliyoruz
Sorular şunlar,
i-) 320 milyar m3, muhtemel rezerv...bunun ekonomik olarak çıkartılabilecek kısmı çok daha az olabilir...max 320 bin tümünün çıkarılabilmesi imkansız.
ii-) dünyada her yerden gaz fışkırıyor...fiyatlar daha da düşecek...bu durumda çıkaracağınız gazın maliyeti önemli oluyor...pek çok saha ekonomik olmadığı için hiç yatırıma değer bile olmayabilir ileride.
Bu nedenle bu olay için kuşa vadede şu kadar yıllık ihtiyacımız karşılanır, şu kadar milyar dolar avantajımız olur ifadelerinin ayağı yere basmıyor maalesef.
Bu konu seneye başlayacak Rusya gaz anlaşmasının revizyonu sırasında masaya koz olarak olarak konulacaktır...doğrudan olmasa bile dolaylı faydası illa ki olacak...ama şimdiden net rakamlar ortaya koymak rasyonel olmaz.
Orkun Gödek
@orkungodek
Strategist, not an Economist
Bir stratejistin rakamlarla konuşması gerekmez mi ?
Bugün bloomberght’de iki yorumu beğendim. Birincisi tuna havzasında iyi kalite doğalgaz olma ihtimalini yüksek gören konuktu. Jeolojik olarak mümkün dedi.
Diğeride buraya kurulacak ekipmanlar ancak amerikadan tedarik edilebilir diyen konuktu. Direk aklıma catsa yaptırımları geldi.
Tabiki ilk konuğu dinleyince aklıma şu soru geldi. Bizim ve yunanistanın birbirine girdiği alanda petrol olma ihtimali bilimsel olarak mümkün mü ? Yoksa iki ülke boşa mı mazot yakıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bugün 2023'te çıkarmayı hedeflediklerini söyleyince kahkaha attım :dvr: :dvr:
Dün okuduklarıma göre İMKANSIZ.
Zaten bunu yapan çok fazla ülke yok, daha doğrusu başaran
Almanlar metan-hidrat bulamamış ama işin teknolojisi ile uğraşmaya devam ediyorlar, bu teknolojinin gazdan daha değerli olabileceğini düşünüyorlar.
Üretim yapılırken ortaya çıkan kum sorununu çözmek için Japonlar 4-5 sene harcamış.
Bizim sahada oluşabilecek problemlerin çözümü, gerekli teknolojilerin öğrenimi, sahanın yapısı, ortak arayışı, maliyet - getiri vs ... uzayıp gidecek bir liste var.
İnşallah sorunlar hızla çözülür ve bir an önce üretime geçilir. Ülkemiz için çok önemli bir konu.
Saygılar
Bugün öğlen saatlerinde orta vade sistem çok kritik noktada, gün sonu kapanış önemli demiştim.. detaylar icin tweet lere bakılabilir.
Gün sonu pek hayırlı olmadı.
https://i.hizliresim.com/rSW8cz.png
Konuşurken kendi söylediklerinden kendisi bile emin değildi. Tedirgindi Reis.
Bu da gün sonu kapanış,
https://i.hizliresim.com/1Z7JVe.png
Kader ağlarını örüyor. Damatı yerine hazırlamaya çalıştığı belli oluyor.
Bir hafta sonra unutulur bu mevzu. Bunun yerine, madem gaz bulduk, gaz daki ÖTV yi düşürdük, LPG li otonuz artık %10 daha az yakacak deseydi daha etkili olurdu. Her gaz doldururken yapılan keşif akla gelirdi. Millet ay sonunu nasıl getiririm derdinde, 4-5 sene sonraki beklenti karın doyurmaz.
Herşeyi boşverelim. Diyelim ki gaz yarın sabahtan itibaren çıkarılmaya başlandı. Bir Allah ın kulunun umudu var mı vatandaşa faydalı olacağından.
Sanayi-Teknoloji Bakanı nın twitter dan Özgür Demirtaş a yazdığını okudum. Böyle ciddiyetsizlikte artık sıkıyor. Senin bir ağırlığın olmalı.
Kokuyoruz artık buram buram....
Şaka maka piyasa 3 4 yılda bizi baya farklı konularda uzman yaptı.
Tam bir yaşam boyu öğrenme programı.
Ortadoğu analisti olduk.
Cds swap glp ZK vs finansal terimleri özümsedik
Bağışıklık sistemi enfeksiyon hastalıkları giriş dersi aldık.
Madenciliğe giriş dersi alıyoruz.
Bir ara bol bol seçim oluyordu oradan da baya şey kaptık ysk anayasa mahkemesinin görevleri gibi.
Arada daha seçmeli ders tadında başka kısa müfredat konuları da girdi.
Bakalım sıradaki ne?
Hocanın cv si çok çok iyi ama popülizm denen bir illet var en iyi cv den en kötü cv ye kadar hepimizi sarmış. Hoca karnından anlatıyor ama özünde onun da malesef derdi beyaz yakanın hoşuna gidecek laflar edip konferanslara etkinliklere baş konuşmacı olmaya devam etmek. Çok akıllı çok zeki o nedenle de işler nasıl yürüyor çözmüş veriyor demagojiyi. Hoca da suçlu bence ne gerek var. ODTÜ nün, mülkiyenin filan eski hocaları hocaymış şimdi herkes ekmek derdinde malesef.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Fitch, Türkiye'nin notunu teyit etti, görünümünü negatif'e çekti
Syg
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Her sey siradanlasti, vasatlasti, pespayelesti..
Ayaklar bas, baslar ayak oldu.
Hic bir sey eski tadinda degil.
Ben mi yaslandim?
Dunya mi degisti?
Bugun cikarim Asos'dan Datca'ya dogru yollara duserim. :)
Syg,
Sadece Türkiye'de değil,birçok ülkede siyasiler artık iletişim ve bilgi çağında olduğumuzu, biraz bilinçli bir insanın bir siyasinin lafını günler içinde doğru perspektifte değerlendirecek bilgiye veya yoruma ulasabilecegini kabullenemiyor. Halka doğruları anlatmaktan kaçıp şov ve demogojiye bel bağlıyor.Tabi Türkiye gibi cehaletin fazla olduğu ülkelerde bunun dizi daha da fazla ve bu şovları göz yaşları ile izleyen büyük bir kitle var.Bunu eleştirenler de vatan haini oluyor.Zaten bu sebepten değil mi medyayı ele gecirmeleri,sosyal medyaya sınırlama getirmeleri ve derecelendirme kuruluslarini kötülemeleri.Yanlis politikaların sonuçları döviz kuru,bütçe açığı ve cari açık,borç ödeme riski (CDS),dış borç,işsizlik,enflasyon,,kişi başı gelir,eğitim başarısı,insan hakları ve hukuk seviyesi gibi somut değerlendirmelerde kısa zamanda gorulebiliyor.Para sahipleri de buna gore yol haritalarini çizip risklerini hesaplayabiliyor.Bizimkiler de bu olumsuz gorunluleri dış güçlerin kumpasi olarak nitelendirip onlara karşı cihat ilan etmeye çalışıyor.Ama insanlarin giderek fakirlesmesi bir noktada bu siyasi rant demogojilerinin inandırıcılığını azaltacaktır ve bu süreci canlı yaşıyoruz.Bu son doğal gaz müjdesi sürecinde borsada ve dövizde bir tezgah kurulduğu aşikar.
Yoksa günler öncesinden belli senetlerin yükselmesi ,konuşma gunu haberin medyada detaylı konusulmasi, bu senetlerin rekor hacimda alıcılara servis edilmesi ve şov un son perdesinde de yüksek hacimli açığa satışlar ile taban olmalari.Pazartesi sattıklarını yerine koyacaklar bakalım neler olacak.
muhtemelen bu gaz hikayesinin nedeni de buydu. Cuma günü not indirileceğini bilen hükümet gelecek olumsuz haberi yumuşatma için müjde yöntemini seçti.Tabi maniplatörlerde bunu kullandı ve güzel kar ettiler. Cuma sabahı tüpraş, petkim shortlayanlar akşam üstü para basmış durumdaydı.
Endeksin aşağı yönlü testere piyasası bir süre daha devam edecek gibi olursa hisse bazlı hareketler olur ancak...
Evet büyük manipülasyon döndü
Ben volatilitenin bu hafta devam edeceğini düşünüyorum
Yukarı aşağı büyük ziplamalar şeklinde
Örneğin Tüpraş 90-80 bant aralığında oynasa şaşırmam
Çünkü piyasa yerlilere kaldı
Bizim yerli speklerin tarzı bu
Ek olarak yanlışlıkla yazdınız sanırım, not değişmedi. Görünüm durağandan negatife indirildi
Saygılar
Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merak edip konunun ilk sayfalarini okudum bugun, genellikle 2018 doviz krizi gunlerine denk geliyor baslangic tarihi.
Tee o zamanlar artik dolar cok pahali borsa ucuz kaldi artik zararlar borsadan telafi edilir gibi yorumlar yazilmis.
Isin komigi 2 yildir borsa tl olarak ayni yerde kalmis, yerinde saymis.
Doviz o zamanki tepe noktasini bile gecmis, altin desen 3e katlamis,
Enflasyon resmi olani %30, gercekte olan %50++
Arac fiyatlari en az 2 katina cikmis, ev fiyatlari bile min % 50 artmis ama bizim borsa yine oldugu yerde.
Yazik gercekten cok yazik.
Iyi kotu 5-6 senedir hisse yatirimi yapiyorum ama artik biktim, altin alan nineye, arac al sat yapan galericiye yenilmekten biktim.
Hele su son gunlerde tuprs gibi agir siklet sirketi bile bi gun tavan ertes gun taban yaptiktan sonra yada oyak gibi kurumlarin siyasete bulasip ceolarinin hisse manipulasyonunu gordukten sonra ne desek bos..
Borsada ne guzel yabanci yatirimci agirligi vardi, onlar bi denge saglardi..simdi kaldik bademlere.
Bu ulkede artik zihniyet degismedikten sonra tl yatirim yapmanin bi anlami kalmadi. En guzeli yastik alti doviz ve altin.
Ne zaman Turkiye’nin yeni bir hikayesi olur(bkz 2004-2009 arasi) o zaman tl ye donme vakti gelir.
Geçen haftaki tüpraş’ın tepkisi inanılmazdı.
Bilançosu burada da kötü değerlendirilmişti.
Üstelik iktidarın koç holdinge bakışı düşünülürse yükseliş daha garip bir hal alıyordu.
(Not: Tüpraşın geçmişte batman rafinerisi ile hikayesi
https://www.google.com.tr/amp/s/www....YUOZvZsDCuYK7g )
Buna rağmen viop’ta düşüş pozisyonu açmakta tereddüt ettim. Piyasa istediği zaman hisseyi fezaya götürebiliyordu. Ben 100’ü görür demiştim görmeden geri döndü.
Uzun lafın kısası her gün yeni bir şey öğreniyoruz bu piyasada
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Gecmis net. Ya bundan sonrasi? Tamammi devammi? Ic ve dis piyasa, ustune gelen pandemi. Malum herzamanki gibi boyle belirsiz ortamlar cogu zaman zenginleri daha zengin, kulaktan duyma sozde bilgilerle alin terleriyle kazandiklariyla yatirim yapam KYleride fakirlestirir
Ama hepimiz biliyoruzki finansal piyasalarda firsatlar asla ama asla bitmez. KYler olarak pes etmek yok ama ortalik karisik temkinli olmaya devam
Herkese saglikli iyi pazarlar
Haklısınız, hatta bunlar iyi günlerimiz bile olabilir.
Twitter’da geçtiğimiz ay başkanın bir söyleşisi paylaşılmıştı.orada spk, Başkan vs etiketleyerek şunu önerdim. Dolaşımdaki payı %10 altında olan firmalar paylarını en az %10 yapacaklar, ya da adil değerleme ile kottan çıkacaklar. Çok basit, böylece borsadaki kumar hisseleri önemli ölçüde azalır. Bir gelişme olur mu, sanmam...zira kalkınma bankası dahi, devlet bankası olmasına rağmen aynı durumda. Kumarı oynayanlar devlet erkanı veya birinci derece yakınları olabilir.
Neden bunlar iyi günlerimiz olabilir diyorum. Yabancı yatırımcı en azından aşırı düşüş ya da yükselişlerde dengeleyici rolündeydi. Hızla çıkıp gidiyorlar. Artık bankalar, Tüpraş, Ereğli, THY bile birkaç büyük speğin oyuncağı haline gelebiliyor. 30-40 milyonla saçma sapan hareketler yapabiliyor bu büyük tahtalar.
En büyük tehlike de şu. Küçük yeni yatırımcı malda, hatta yüksek miktarlı kredi kullananlar da var. Yerli büyük fonlar da malda. Yabancı ortalıkta yok, alım yapmaya niyeti de pek yok. Herhangi türbülansta borsaya kim destek atacak, krediler patlayınca mecburi satışlar gelince hisselere kim destek atacak.
Borsamız dolar hareketlendiğinde, Birkaç günde 114 binlerden 100 bin altını gördü. Benzer daha büyük bir türbülansta 90 bin altı böle görülebilir. Küçük bir panik yaşanması yeterli bunun için.
Özetle...üzgünüm. Başta piyasa kural koyucuları, piyasa yapıcıları, hemen herkes suçlu. Elimizden gelen mümkün olduğunca defansif bir portföy ile beklemek. Çok büyük fırsatlar çıkmadıkça, orta vade portföyde hisse oranım çok yüksek olmayacak.
Müjde verileceği haberi ile enerji hisselerinin aşırı yükselmesi çok ilginç geldi bana. Ne bekliyordu ki insanlar? TÜPRAŞ veya Petkim kendisi petrol veya doğal gaz kaynağı bulsa, bunu anlarım. Ben şahsen elimdeki tüm Zoren, Petkim ve TÜPRAŞ hisselerini bu arada elden çıkardım ve hiç beklemediğim oranda kâr yaptım. Bunu kendimi övmek için yazmıyorum; zira miktarlar çok önemli değildi; ama çok açık bir konuda bile yatırımcıların nasıl hiç düşünmeden, koyun psikolojisine girdiğine işaret etmek için ifade ediyorum.
Bence şu anda asıl kafa yorulması gereken konu, Karadeniz'de bulunan doğal gazı çıkarmak için yapılması gerektiği söylenen 5 milyar dolar yatırımdan hangi şirketlerin pay alacağıdır. Mümkün olduğu kadar yerli ve milli kaynakların kullanılacağı ima edildiğine göre, bu işi yapabilecek şirketler ciddi paralar kazanabilecek.