Merhabalar Değerli Ortaklar,
Madem ki oyun planımızı 12 aylık bilanço üzerine kuruyoruz, ya da eldeki en değerli ve ilk sıradaki öykü bu!.. Olabildiğince farklı veri seti ile karşılaşılabilecek tabloyu tahmin etmek, olası kötü bir sürprizle (ki Silverline'ın geçmişte kötü sürprizlerde de usta olduğunu söylemek sanırım yanlış olmaz!) karşılaşmamak adına kafa yormak gerektiğini düşünüyorum. Yukarıdaki grafik, 2013-2017 yılları arasındaki her çeyrek dönemdeki dolar ve avro kuru ile şirketin brüt esas faaliyet karının zamana (çeyreklik dilimlere) göre değişimini gösteriyor. Yatay eksende çeyrek dönemler, düşey eksende ise endeks değerleri bulunuyor. Elmalar, armutlar ve kirazları karşılaştırabilmek için, hepsini boyutsuz büyüklüklere dönüştürüp aynı grafikte vermeyi tercih ettim. 2013/1. çeyrek endeks değeri =100 alınırsa sonraki çeyrek dönemlerdeki değişim değeri de yine yatay eksendeki gibi hesaplanabiliyor (1 ve 2. çeyreklerde doğası gereği geri dönüşler olacaktır tabii)... Mavi düşey çizgiler yıllar birbirinden kolayca ayrılsın diye çizildi... Aslında başka bir analiz ve koreleasyonu incelemek istemiştim ancak 2015 dışında yılların kendi içerisinde (yani3,6,9,12 aylık dört dönemde) mükemmel bir doğrusal ilişki eğiliminin bulunduğunu ve bunun da yıl boyunca sürdüğünü fark ettim. Mavi oklar da 1 yıllık süredeki bu doğrusal ilişkiye işaret etmek amacıyla çizildi zaten... Bu grafikten ve oluşturan veri setinden daha sonra da birçok çıkarsama yapmayı planlıyorum ancak bu mesajda söylemek istediğim şu (oh be!.. dediğinizi duyar gibiyim): Grafiğin son kısmındaki mükemmel doğrusal ilişkinin de diğer yıllardaki gibi bozulmadığını düşünürsek 2017 yılı 4. çeyrekde ulaşılabilecek sonuç (yani brüt esas faaliyet karı 28-30 milyon TL arasında hesaplanıyor. Daha önce geçmiş yıla göre yapılan 5 yıllık trend çalışmasında da 24,93 ile 35,41 milyon TL arasında bir sonuç elde etmiştim, anımsarsanız...
Uğur ERSOY hocamın dediği gibi sayısal çözümleme sonucunda ulaşılan değerler başlangıçta yapılan kabuller kadar doğrudur. Ve yukarıdaki grafikde elde edilen sonuçların da buna dayandığını unutmamak gerek... Yani salt matematiksel ilişkilerden elde edilmiş sonuçlar, gerçak yaşamın kaotik ilişki ve değişkenlerinin ulaştığı sonuçları içermiyor doğal olarak... Demek istediğim özetle şu: Eğer hisse, geçmişteki gibi davranmaya devam eder ve yakaladığı trendi korursa elde edilecek sonuçlar 30 milyon brüt esas falliyet karı değerine işaret ediyor... Son olarak da sondaki doğrunun eğimi en yüksek görüldüğü gibi, yani şirketin en iyi performans yılı bu yıl tartışmasız... Ve diğer yıllarda da son çeyreklerin -brüt faaliyet karı açısından- diğer döenmlere göre çok daha iyi olduğu doğruların eğiminden anlaşılabiliyor... Sabrınız için hepinize teşekkür ederim... Saygılar, bol kazançlar...
Yatırım Tavsiyesi Değildir.