-
Tamam SPK’ya bravo da bu incelemeden bir şey çıkmaz. SPK kanunları zaten yetersiz, yaptırımlar ciddi değil. Hadi diyelim suçlular bulundu, bunlara 6 ay işlem yasağı gelir, tırışkadan bir mali ceza keserler, yasaklananların eşi dostu ortağı akrabası manipülasyona kaldığı yerden devam eder, 6 ay sonra işlem yasağı kalktıktan sonra esas manipülatör kaldığı yerden devam eder. 22. asır başlayana kadar yani 2100 yılına girene kadar ben reform filan beklemiyorum, ayni tas ayni hamam devam eder.
-
Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi manipülasyonu sabit bulunanlara af söz konusu olmaksızın 25 yıl hapis artı manipülasyonda elde edilen haksız kazancın bir kaç katı kadar mali ceza verilirse bu işin önü kesilir. Peki bu TR'de uygulanır m? Her daim satükoyu yani mevcut durumu korumaktan yana olan bu ülkede böyle bir uygulama olmaz kanımca. Uygulanmayacağı için de manipülasyonların önüne geçilemez. Buradaki borsacılar bu gerçekle yaşamak zorundalar
-
Ben şahsen dünkü işlemlerde bir manipülasyonun olduğunu sanmıyorum. BİST hem çok ufak hem de çok sığ bir piyasadır, halka açık kısmın toplam değeri olan ~90 milyar dolar gelişmiş ülke borsalarındaki tek bir büyükçe şirkete eşdeğer. Bunun da %35 i yabancılarda, %20 si yerli fonlarda, yani %55 lik kısım alsatçı değil, geri kalan %45lik kısım treydıbıl lotları oluşturur yani alım satıma konu edilebilecek lotları ki 40 milyar dolar ancak eder. Böyle bir piyasayı yönlendirmek zor değildir. Güçlü bir kurum start verir, trend takipçisi diğer oyuncular ve robotlar ona katılır, zincirleme reaksiyon ile iş çığırından pekala çıkabilir.
-
Bu sorunun çözümü çok basit aslında. Gelişmiş ülke borsalarında olduğu gibi her tahtaya 5 ila 25 tane piyasa yapıcısı kurum atanırsa bu sorun kökünden çözülür. Bunu yaparlar mı? Kısmetse 2100 yılından sonra bir ihtimal, tabi Allah izin verirse.
-
Bu reformlar yapılmadığı sürece tahtalar piyasa yapıcılığına soyunan, her türlü alavere dalavere peşinde koşmaktan ve katılımcıları manipüle etmekten çekinmeyen kurum ve oyuncuların insafına kalmaya devam edecektir. Neyse, 2100 yılına pek bir şey kalmadı içiniz rahat olsun. Torununuzun torunu güzel bir yatırım ortamında hisse alıp satacak.
-
Borsada equilibrium yani denge olmadığını söylüyorum hep. Ama borsada dengenin olduğu bir zaman dilimi de var, saat 18:05 den ertesi gün 10:00 a kadar ve borsanın kapalı olduğu günlerde mükemmel bir denge var borsada. Kendimizi örnek alırsak, biz öldüğümüz zaman mükemmel denge ortamına girmiş oluyoruz. Ölüm ayni zamanda maksimum entropi olayıdır, düzensizlik ve belirsizliğin zirve yaptığı andır. Şu gerçeğin altını çizelim, işlem yapmaya açık bir borsada asla denge yoktur, zaten fiyatların sürekli değişiyor olması dengenin olmamasının bir sonucudur.
-
İşte tam da bu yüzden o meşhur ve de klasik teoriler (EMH MPT RB vs) borsada işlemez çünkü bu teoriler dengenin var olduğu varsayımıyla hareket eder yani başkangıç noktaları hatalıdır.
-
Borsada dengenin olmadığı gerçeği ile BİST'in çok sığ bir borsa olduğu gerçeğini birleştirip daha önce dem vurduğum DELTA'yı yani "realite ile fiiliyat arasındaki algı farkını" buna eklersek çok başarılı bir borsacı olma yolunda dev bir adım atmış oluruz. Çünlü biz borsacıların temel görevi DELTA'yı mali kazanca dönüşürnektir. Tabii bunun için yeterli bir tecrübeye sahip olmak da gerekiyor.