Cari açık versek bile mi.
Printable View
Bir ülke rezerv para sahibi olan Amerika veya Japonya değilse, en ideal kur cari açığın sıfırlandığı kur değeridir.
Ancak Türkiye ekonomisinin güncel üretim çıktısı ve yapısı düşünüldüğünde sıfır cari açık aynı zamanda kuvvetli ve uzun süreli bir resesyon (ekonomik daralma) demektir.
Politikacı bu ikilem içinde gidip gelir. Resesyona uzun süre izin verip cari açığı sıfırlasa seçim kaybetme riski vardır. Dış borç bulup kuru baskılarsa da hem yüksek faize razı gelmelidir hem de gelecekten çalacaktır. Bu döngüyü çok sık tekrar ederse de yine uzun vadeli bir başarı kazanamayacaktır. Köşeye sıkışacaktır.
O nedenle ideal kur değeri politikacının bu git gellerinin ve kararsızlıklarının bir bileşkesi olan kur değeridir.
Anladım 5.05 5.80 arasında cari fazla veririz, net olarak borcumuzu öderiz o kurlarla, o nedenle 4 falan dolarda yanlış kurdu yüzde 30 devaülasyon yememiz 2018 için doğru oldu diyorsunuz.Eh katılmadığım yönleri olsa da bir fikirdir doğru mu yanlış mı 2019 da anlarız.Ama 2018 başında dolarda 4 kuru düşük yüzde 30 devaülasyon lazım diye bir entry nizi ben hatırlamıyorum.Aslında forumu sıkı takip ederim ama yaşlanıyorum tabi hatırlıyamamış olabilirm tabi.
Dengelenecek..ekonomik onlemlerle..ıthalat muslugunu kısıp..ıhracat agırlık.. Faızlerın kademeli dususu..ıssızlıge cesıtlı onlemlerle cozume ulasması..mali disiplın...Reis ve Bahcelının sorun yok Cumhur ıttıfakının devamı mesajı toplumsal uzlası enflasyonun hızla asagıya ınmesi..
Gencler birakin trolluguda AB dolarla odemeyi birakacagini acikladi bu konuda dolar uzun vadede ne olur yorumlari alalim,siz dolardasiniz diye illa yukselecekmi yani :)
y.t.degildir..
Dolar öyle 7-8 fıyatlar akıllara zıyandı.. O fıyat denıldıgı gıbı ıngıltere ayaklı bır op du..bitti o iş.. ülke hepımızın...hayırlısı inş...