Doğalgaz fiyatı eğer yukarıya giderse gübre fiyatları da sert yukarı yapar. Bu durumda yüksek stok tutan gübreciler köşe olur.
Printable View
Şöyle bir bilgi var. Azotlu gübrede maliyetin %85 i doğal gaz denmiş.
>>>>>>>>>>
https://www.trthaber.com/haber/ekono...ak-736729.html
...
Peki, Türkiye gübreyi nereden alıyor?
Gübrenin bazı çeşitleri var ancak üretimde en çok kullanılan ham maddeler azot, fosfor ve potasyum oluyor. Türkiye, bu hammaddeleri ithal ediyor..
“Gübre; azot, fosfat ve potasyum kaynaklı ürünlerde birinci olarak öne çıkar. Kuzey Afrika ülkelerinden, Fas'tan ağırlıklı olarak fosfor kaynaklarımızı tedarik ediyoruz. Ülkemizde fosfor kaynağı miktarı az. Fosforlu olan ihtiyaçlarımızı ağırlıklı Kuzey Afrika ülkeleri ve Rusya olmak üzere bu ülkelerden ithalat ediyoruz.
Dünyada bize yakın olan ülkeler açısından Belarus, Rusya gibi ülkeler bu konuda oldukça yüksek kaynaklara sahip. Biz potasyumlu gübre ihtiyaçlarımızı da büyük bir bölümünü bu ülkelerden gideriyoruz.”
Doğal gaz, azotlu gübrenin hammaddesi
Türkiye’de yılda 7 milyon ton gübre kullanılıyor. Azotlu gübre ise bu miktarın yarısını oluşturuyor. Güneş, doğal gazın azotlu gübre üretimindeki payının yüzde 85’lerde olduğu bilgisini veriyor:
...
o hesap öyle yapılmaz, grafikte gördüğün bir illüzyon.. çünkü bizim borsanın işleyişi -temettü kesildiği anda fiyattan düşer, ödenen temettü kadar fiyat eksi açar ertesi gün.. aslında bunu borsa hesaplıyor getiri endeksi diye ama bizim hergün kullandığımız şey nominal endeks
şöyle düşün- mesela sen 2007 yılında halka arza katıldın 4.40 usd ile halkb aldın ve 15 senedir tutuyosun hala.. bu süre içinde temettüleri nakit aldın, temettüler cepte, başka ne var, elindeki hisse var.. hisse kaç dolar şu an 0.58.. peki 15 senedir aldığın nakit temettüler, ne kadar o temettüler ? hisse başı 1.70 usd- sırf mayıs.2008 ilk aldığın temettü 67.86 kuruş yani 0.54 usd.. şimdiye kadar aldığın temettülerini hisse değerini de ekle 1.70 + 0.58 = 2.28
kaç para yatırmıştın 15 sene evvel 4.40 .. şimdi ne kadarın var 2.28, yüzde 48 dolar bazında zarardasın.. yada 2013 zirvesinde 10.80 usd fiyatla en tepeden yakalandın, 22.28/10.80 zararın dolar bazında yüzde 78..
bu rakamları piyasa değerine uyarlarsak- şu anda 4.2 milyar dolar piyasa değerinin karşılığı- 2007 halka arz anında 8.3 milyar dolar, 2013 zirvesinde ise 18 milyar dolar civarında.. 144 milyar dolar falan diye bi şey yok, hiç olmadı
https://i.hizliresim.com/poswukt.png
Doğalgaz olmadan amonyak üretilebiliyormuş. Bu alanda bence büyük potansiyel var. Nabibya bu işe giriyormuş.
>>>>>>>>>>>>>
https://thinpo.com/kuresel-isinmaya-...yesil-amonyak/
Yeşil Amonyak Nedir?
Amonyak (NH3), azot ve hidrojen atomlarından oluşan bir gazdır. Sağlıktan sanayiye kadar oldukça geniş bir kullanım alanı olan amonyak, özellikle gübre üretimindeki rolü ile bilinmektedir. Amonyak, renksiz ve zehirlidir. Oldukça keskin bir kokuya sahiptir.
Amonyak, yenilenebilir enerjiler ile üretildiği ve kullanıldığı durumlarda ‘’yeşil amonyak’’ olarak isimlendirilir. Yeşil amonyak üretimi, amonyak üretme sürecinin %100 yenilenebilir ve karbonsuz olmasıdır. Yenilenebilir enerjilerle sürdürülebilir bir şekilde üretilen amonyak, emisyonsuz yeşil bir yakıt haline gelmektedir. Yeşil amonyak başta enerji depolama ve taşıma olmak üzere elektrik üretimi ve gemilere güç sağlanması gibi önemli birçok alanda temiz yakıt kaynağı olmaya adaydır.
Yenilenebilir enerjiler ile kullanılması durumunda amonyak; deniz taşımacılığı için emisyonsuz yakıt, endüstriyel uygulamalar için karbonsuz gübre, yakıt ve ısı için temiz bir kaynak haline gelecektir.
>>>>>>>>
https://ticaret.gov.tr/blog/sektor-h...mayi-imzaliyor
Namibya, 10 Milyar Dolarlık Yeşil Amonyak Üretimi Projesi için Fizibilite Çalışması Yapılmasının Yolunu Açacak Anlaşmayı İmzalıyor
İnsanların bilgi edinmesinde gözler çok önemli. Bazen gördüğüm hiç bir şeyden korkmam diyenler oluyor. Bundan sonra işitme de önemli, bana göre işitme en önemli organ da olabilir. Koklama ve nispeten dokunma sakat yöntemler. Kıyafet genelde komple duyuları kullanarak alınıyor önce giyilip bir deneniyor aynaya bakılıyor vs.
İnsan öncelikle bakarak ve okuyarak veri alıp sonra düşünerek bilgi üretebiliyor. Sinema ve TV bu konuda oldukça iyi bir çığır açtı, bilgisayarlar ve artificial intelligence çok daha ileri seviyeye götürüyor.
Geçen oku düşün uygula neticelendir tekrar edildi.
Okuma ve malesef düşünme, hele analiz kısmı nispeten zor.
Bilgi konuşur para dinler diye de söz vardı sanki. Bir de rüşvetin belgesi mi olur denir. Dua ederken hafifi sesiniz duyulsun diye de bir şey vardı.
Muhtemelen iş adamları gördükleri konular üzerine girişimlerde bulunuyorlar. Yeni yeni melek yatırımcı kavramı çıktı ve anlamadıkları işlere yatırım yapmaya başladılar.
şimdi şöyle bi şey var, coronaya başlarken 2020 başında yüzde 70 olan yabancı payı yüzde 30 civarına düştü, kalanlar zaten collateral statüsünde teminat olarak verilen hisseler, yani yabancı malı hemen hemen sıfırladı sayılır.. tahvilde bunu net gördük, bi zamanlar piyasanın yüzde 35 sahibi olan yabancı takası net olarak sıfırladı.. yıllardır bu kadar yüklü yabancı satışını karşılamış bulunan, malın altına yatarak 150 usd endeks ortalamasıyla kumarhaneyi devralmış bulunan yerli piyasa yapıcılar için optimum hareket tarzı ne olmalı ? ellerindeki malı halka arz müşterisi yeni gelenlere devredip malı yıkıp kaçmak mı, eeee piyasa yapıcılığı ne olacak ??
ben kumarhanin sahibi olmuşum daha bi kaç senedir, bunu niye bırakıp gideyim ki ? bütün malı devredersem kontrolü kaybederim.. ben olsam, yeni gelenlerin marjinal alımlarını fiyatları yukarı sürmek için bi proxy olarak kullanırım sadece, efsaneleri büyütürüm daha da büyütürüm, ta ki kumarhaneyi geri devralmak isteyene kadar londra.. bunun altyapısı da var, ekonomi politikaları ortodoksa dönüyor, bunun anlamı londra geri dönebilir demek.. haziran-temmuz sadece 2 milyar usd giriş oldu, endeks yüzde 65 artı yazdı.. ağustos 500 milyon satış oldu yatayda emdi satışı.. şimdi tekrar alıma dönüyor gibiyse eylül itibariyle, ben yukarı oynardım, londra alacağı malın bedelini ödemeli.. yok öyle 3 kuruşa 5 köfte..
rating haberi gelir mi gelmez mi ?? s.ke seve artıracak notu- fitch zamanında cesur davranarak investment grade veren ilk kurumdu, esas önemli olan moodys ve sp diye küçümsenmişti ilkin, çok sonra moodys de IG verdi, standard poors hiç vermedi IG notunu ama üçün ikisi verdi diye tamam dendiydi
Bazen yeni düzenlemeler ve yorumlar orijinalini geçebiliyor.
Spotify'da daha iyi bir yorum da var.
>>>>>>>>
https://www.youtube.com/watch?v=zs0DGseTy0Q
Emrah - Ben Yetim
Sadece enstrümantal olan versiyon da varmış.
https://www.youtube.com/watch?v=NaKwgi-IJgk
BEN YETİM - FON MÜZİĞİ
>>>>>>>>>>
https://www.denizhaber.com/panama-ka...n-dolar-odendi
Tarihi kuraklık nedeniyle yüzlerce geminin mahsur kaldığı Panama Kanalı'nda gemi geçişleri karaborsaya düştü. Adı açıklanmayan bir şirket, bir gemisini geçirmek için 400 bin dolarlık geçiş ücretinin yanı sıra 2.4 milyon dolar ekstra para ödedi.