Peki global borsalarin zirvelerdeki konumunu dusunecek olursak uluslararasi piyasalarda yasanabilecek bir dusus bizim borsamizdaki uzun ve zorlu dip olusumunu sizce ne kadar etkiler?
Tesekkurler.
Printable View
son ötv zammı ile yeni neslin işinin ne kadar zor olduğu yine yüzümüze tokat gibi çarptı. bir ev ve bir araba için bir ömür feda edecek yeni nesil veya Z kuşağı. çok değil bundan 10 yıl önce beyaz yakalı kardeşlerimiz A3 alır, ev kredisine girer ev alırdı. en azından bu şekilde bir kaç yıl sonra belirli bir refah seviyesine ulaşıp finansal özgürlüklerine bir kaç adım yaklaşmış olurlardı.
şimdi gelirler çok daha düşük, fiyatlar giderler çok daha yüksek. düzgün bir ev araba almanın maliyeti en az 1 milyon tl olmuş durumda. gençlerin umutlarını tükettiler. ülkenin geleceğinin emanet edileceği gençler hakettiklerini alıp insanca yaşayabilecekleri yerlere gidiyorlar. belki gelecekte doktor bile bulamayacağız. orta uzun vadede elimizde milyonlarca afgan, suriyeli ve bir o kadar da niteliksiz nüfus ile işimiz çok çok zor.
Ağustos 2020 itibariyle 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.384 TL, yoksulluk sınırı 7.765 TL'dir. Resmi verilere göre Türk halkının %80'i yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır.
Bugün içinde bulunduğumuz bu akıl almaz sefaletin müsebbibi afgan ya da suriyeliler değil, "istikrar sürsün, Türkiye büyüsün" diyerek a.k. partisinin liyakatten uzak kadrolarına bilmem kaçıncı kez yönetme yetkisi veren yerli ve milli Türk milletidir.
Çünkü aklınızdan bir an olsun çıkarmayın ki; Her millet layığıyla yönetilir.
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
sorumlusu afgan suriyeli demedim zaten. afgan suriyeli canı sıkıldı diye gelmedi sonuçta bu ülkeye. toplumun demografik yapısına bilerek kastediliyor. kaçak çalışan, çocuk bakan, hizmetçilik yapan milyonlar var bu ülkede. ne vergi veriyorlar ne de sosyal güvenlik sistemine dahiller. bunun sonucunda işsiz milyonlar var. esnaf patron takımı ise bu durumdan mutlu çünkü türk'e asgari ücret verip sigorta yapacağına gidip türkmeni'i 1000 liraya sigortasız çalıştırıyor. gelecekte pasta azalınca bu yabancılar toplumsal kaosun sebebi olacaklar.
ve evet haklısınız maalesef halkımız seçimleriyle bütün başımıza gelenlerin sorumlusu.
Twitter’da benzer şeyler yazdım. En kötüsü de gençlerin geleceğe dönük ümitlerinin tükenmesi. Biz ne kadar uğraşsak da, gemi bir yöne doğru gidiyorsa, içindekilerin sağa dola gitmesi çok bir şey değiştirmiyor. Ülkeyi gemi olarak düşünürsek, rotamızı acilen değiştirmeliyiz. Aynı kaptanın rotayı değiştirme ihtimali de zayıf maalesef.
Malum iktidar biz beyaz yakalılara ve orta kesime düşman olduğu için en çok onları ilgilendiren otomobillerin ötvsine ciddi bir zam yapmış oldu.
Ben de önümüzdeki ay gelecek araç için kapora vermiştim, bu ötv artışından dolayı ciddi fiyat artışı yaşamış olacak.
300bin lira olarak öngördüğümüz araç 337bin tl oldu.
ötv dilimleri ayarlaması nedeniyle bu durum en çok tofaş gibi yerli üreticilere yarayacak gibi görünüyor, toasoyu uzun süredir takip ederim, bir miktar yatırırım da var, şu aralar ucuz kaldığını düşündüğüm hisselerdendir.
ben de bu durumda bir nevi hedge amaçlı bir işlem yapmak istiyorum, şöyleki; araç için ayırdığım 300bin tl ile toaso'ya girsem mi diye bir düşüncem var.
hedefim toplam +%10 gördüğüm an çıkmak. stop-loss yok, düşerse hissede uzun vade kalırım . stop loss v.s. düşüncem olmadığı için vioptan değil spot işlem yapacağım.
kağıt üzerinde mantıklı duruyor ama tahta sahibi bu işlemi yapmama izin verir mi emin değilim.
Borsa bu kadar mantıklı bir yer değil. Alırsın, bu arada ABD önderliğinde global sert bir satış gelir, toaso da ciddi düşer.
Yani mantığın ne kadar doğru olsa da şartlar farklı gelişebilir.
Borsamız pahalı değil, hele 3-5 yıllık zaman diliminde çok güzel getiriler vaadediyor...ama, özellikle ABD borsalarında büyük bir balon var, tüm dünya hisse senedi piyasaları için en büyük risk bu...özellikle 1 yoldan kısa vade için çok dikkatli olmak lazım.
Bu iletiyi okuyunca bende 17 aylık borsadan geçinme tecrübemi paylaşmak istedim. 10 yıllık beyaz yakalı olarak ozel sektoru tecrube ettikten sonra, buradaki cogu beyaz yakali arkadasin dusundugu veya dusenecegi gibi mevcut isimden ayrilarak sermaye piyasalarindan gecimimi saglamaya karar verdim. Cok sukur en son isyerimden aldigim maas kadar hatta bazi aylar daha fazla kazandim ve gecinme acisindan bir sikinti yasamadim fakat paradan para kazanmak zorunda olmak ve piyasalardaki belirsizlik beni cok yipratti. Bu zorlu surecin sonunda, Agustos 2020 itibariyle profesyonel is hayatina geri dondum.
Yapima uygun olmadigindan gunluk al sat yapmadim ve mevcut sermayemi muhafaza edebilmek icin hesabimi dolar bazinda tuttum ve sadece dolar bazinda aylik kazancimi sistemden cikardim. Surec sonunda yaptigim en onemli cikarim, kazanmak zorunda hissetmek ve zaman baskisi insani cok yoruyor. Diger bir gozlemim ise, kazanma baskisi altinda olmadigim donemde daha dogru kararlar veriyormusum ve portfoyun performasi daha iyiymis.
Sonuc olarak, is hayatindan bikip bu piyasalardan hayatini surdurmeyi dusunen beyaz yakalilara tavsiyem bir daha dusunun:) Eger illa deneyecegim diyorsaniz da sermayeniz 240 aylik maasinizdan az olmasin. (ben maasimin 120 kati sermayem varken ayrildim.) Normalde bu tur paylasimlar yapmayi sevmem ve ne kadar meblag ile yatirim yaptigimi kardesim bile bilmez fakat bu topigi cok faydali buluyorum ve yasadigim tecrube burayi okuyan bir kisiye bile faydali olursa bana yeter. Beyaz yakali olarak herhangi bir sendikamiz veya birligimiz yok aksine sinav sistemi sebebiyle herkes birbirinin kuyusunu kazmaya calisiyor. Umarim tum beyaz yakalilar birlik olmanin ve dayanismanin gerekliligini gec olmadan fark ederler.
içten ve detaylı paylaşımınız için sağ olun, ben gelecek yıllardan faizden reel kazanç elde edilebileceği ve nispeten bu geçinme işinin daha kolay olacağını düşünüyorum.
beyaz yaka işi bırakacağı zaman nispeten stabil nakit akışı sağlayan eurobond/kira/mevduat/temettü gibi kalemler olmalı.
tüm hayatını borsaya bağlamak insanı sağlık yönünden çok zorlar.
başlıkta belki çok yazan ama borsada elle tutulur portföyü olmayan biriyim, bir gün profesyonel hayattan çekilsem bile borsayı ana nakit akış kalemlerim arasında ilk sıraya koymam ve kimseye önermem.
güzel paylaşımlar. Gelecekte hedefinize ulaşmanız dileğiyle.:ok:
---
Beyaz yaka için gerçekten durum/koşullar kötü. covid-19 ile daha da zorlaştı iş piyasası. İşi bırakırken çok iyi ölçüp biçmekte fayda var.
Benimde 2017'de "zorunlu" bıraktığımda maaşımın 36 katı sermaye vardı.
7 senelik beyaz yakalıkta kazanılanın , 2 katını 3,5 senelik, maaşsızlık zamanında portfoye katsam da ,aylık nakit akışı olan bir standart beyaz yaka geliri, yakın çevre/yakınlar tarafından bekleniyor:wu:
Önemli olan hiçbir zaman umudu kaybetmemek, kazanç olsa da ülkemiz finansal piyasalarında savaş her daim devam ediyor. (USD/TRY vs Porföy Değeriniz)
syg.
son söz: "Sermayenin azlığına bakarak cesaretiniz kırılmasın! En kuvvetli sermaye, zekâ, dikkat, iffettir; teknik ve metodik çalışmasını bilmektir. Bu inançla işe sarılınız, mutlaka başarırsınız! (M.K.ATATÜRK)
Bence doğru karar vermişsin. Zira, bir süre sonra geri dönüş de imkansız hale gelebilir. Profesyonel hayata devam ederken, az bir zaman ayırarak, iyi gelirler elde etmek mümkün, zaten bir süre sonra birikimler insana güven veriyor..kafan rahat olduğu için iş yerinde de kimse üstüne gelemiyor.
Bir gün yönetici arkadaşlarımdan birine şunu dedim...bazı yöneticiler çalışanlarına gereksiz baskı uyguluyor,(ki bu kişi hakkında çok şikayetler kuşağıma gelmeye başlamıştı), buradaki kişi eğer işten ayrılmayı göze alırsa, gelse ortalık yerde kafa göz girse yöneticisine..ne kaybeder, zaten işten ayrılacak, zaten sektörden bir beklentisi yok...olan yönetici geçinen adama olur. Benim canımı sıkan çok kimse yok, ama ata sıra 1-2 kişi hakkında içinden böyle şeyler geçiyor, hem de efsane olup ayrılmış oluruz şirketten vs:)
Bu yüzden benden çekinirdi yönetici tayfası...bazıları zaten yakın arkadaşım..finansal olarak bazı leyleği göze alabileceğimi de bilirlerdi..bu nedenle iş yerinde hiç baskı görmedim diyebilirim, hakkımın yendiğini de hiç düşünmedim...ayrılırken de kimseyle sorunum yoktu.
Demem o ki, finansal açıdan rahat olmak, Sadece erken emeklilik için değil...kaldığın müddetçe iş yerinde rahat etmek için de önemli...özel okula giden iki çocuğun nedeniyle, değil işten ayrılmak, işimi kaybedersem diye tir tir titrediğini hissettirsen..ezmeye çalışan, iş yerinde hayatı zehir eden, hakkını yiyen çok olur.
Not: kendim neden ayrıldım derseniz...yeterli birikime sahip olduğumu düşündüm...işler umduğum gibi gitmese, birikimlerimi harcarım diye düşündüm..bu nedenle kafam da rahat sayılır, belki bu sayede şimdiye kadar umduğundan iyi gidiyor yeni hayatım.
Sn Cauti sizce tesla bir saadet zinciri mi ?. Sürekli şapkadan yeni tavşan çıkıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Birisi 9 digeri 6 yasinda iki aracim var..
Bunlar boyle yaptikca ben de otv alabilecekleri hic bir seyi tuketmemeye devam edecegim.
Syg,
Ortalama f/k da 5-6 gibi olur...
Evler bir orta sinif ithal arac kadar ancak eder.
Ortalama emekli maasi 300 dolar seviyesinde kalir.
Syg,
Teşekkürler faydalı paylaşım için bu tecrübeden zarar almadan ders çıkarmak en büyük kazancınız olmuş tebrikler.Milletçe yapımızdan mıdır nedir bazen zor zorunlu bir hareketten mükemmel bir geri dönüş çıkarabiliyoruz. Sizinki tam o hesap olmuş cesaret+ başarı , tebrikler
Valla ortada bir zincir olduğu kesin de...ne zinciri onu ben de çözemedim:)
Bundan bir yol kadar önce, bizim yazılım-teknoloji hisselerimizde yaşanan hareketi 2000 yalında nasd** daki .com yükselişine benzetmiş, sonu da aynı olabilir demiştim...aradan geçen zamanda, nasd** daki büyük tech firmaları da benzer harekete başladı. Yani artık .com benzeri bir düşüş nasd** ta da kaçınılmaz bence.
Yani konu sadece tesla değil...Apple da 2 trl. Usd yi geçti...artış olarak tesla ne kadar göze batıyorsa, değer olarak Apple, Amazon da benzer çılgınlık seviyesinde.
Fed in bastığı paralar büyük bir Saadet zinciri oluşturdu...üstüne pandemi riskleri arttırınca, diğer büyük hisseleri almaya çekinenler de büyük teknoloji hissesi almaya başladı...zaten bu durum, teknoloji devleri dünyayı yiyor şeklinde yorumlanmaya başladı...yani tüm dünya köle gibi çalışıp, üretilen değeri tek başına dünya teknoloji devleri yiyor...%99,9 da kalan kırıntılarla idare ediyor.
Sayın @jacksparrow
Bence de çok doğru bir karar vermişsiniz. Muhtemelen sürekli kazanmak zorunda olmak, iş yerinin vereceği stresten kat kat fazla stres verecekti. İş hayatınızda başarılar :)
Sayın @Wshark güzel yorumunuz ve dilekleriniz için teşekkür ederim
Saygılar
2010 to 2020 Asgari ücretler.
Romanyada yıllık artış %13 euro bazında vay babam vay. Sanayi açıdan baya yatırım alıyorlardı bizde -0.x
https://i.hizliresim.com/H2ryHt.png
https://ec.europa.eu/eurostat/statis...age_statistics
bende bizden bir istatistik paylaşayım.
2010 yılında işe başladığımda 600 TL (280 EUR) idi asgari ücret. Plaza maaşlarımız (uzman) ise asgariye göre 3.00 kat oranla gitti yıllarca.
Konuştuğum arkadaşlardan öğrendiğim: ortalama beyaz yaka maaşının asgari ücrete oranının 2.00 - 2.50'ye indiğidir.
Kabaca 570 EUR - 800 EUR bandında. (İstanbul geneli finans sektörü ortalama rakamlarıdır)
Euro yu bilmiyorum ama benim bıraktığımda ise 5000 dolar civarında idi ortalama maaşlar .
Nereden nereye gelmiş demek ki
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
hemde nasıl. Sokakta kimse Dolar veya Euro bazlı bakmıyor fiyatlara, erezyon artık hissedilir boyutta.
USD bazında yıllık kapanışlara göre maaş grafiği yapmıştım. TR'nin big 4 bankalarından bide bu .Resmen Afrika ülkesiyiz şu an.
Syg.
https://i.hizliresim.com/Xtji5E.jpg
2010-2012 civarlarında, 10 senelik tecrübeli yazılım geliştiriciler 5bin dolar net maaş alıyordu, şimdi ancak 2bin dolar.
Selamlar,
Bilmenizi isterim ki sevgili üstadlar! Takibinizdeyim ve takdir ediyorum her birinizi ayrı ayrı.
İyi akşamlar herkese.
Sent from my iPhone using Tapatalk
enseyi karartmışsınız madem ben biraz ağartayim.
covid sonrası uzaktan çalışma fırsatı olacak beyaz yaka için.
bugün bana bir mesaj geldi kariyer sitesinden avrupa şirketi.
herifin dediğini aynen yazayım su an ne aliyorsun biz onu gecebiliriz .
tanışalım dedim bakalım ne olacak.
hayat bu nasibin nerden geleceği belli olmaz.
Ülkemizde beyaz yakalı maaşları günden güne eriyor. 2012 de orta kademe yönetici olarak asgari ücretin nette 13 katını alıyordum. Şuan durum tabi ki böyle değil. Beyaz yakalıların hemen hepsinin gelecek hayalleri, hobileri, merakları var. Ancak artık maaşlar beyaz yakalılar içinde yaşam mücadelesi haline geldi. Yatırım için , hobiler için para ayırabilmek gitgide zorlaştı...
Maalesef durum bu ...
Selam
Ben 12-13 yıl daha çalışıp yaklaşık $2000-2500 emekli maaşını hak ettiğim gün TR’ye dönmeyi planlıyorum. Bahsettiğim süreçte yaklaşık $400-500K arası bir nakit birikimi olacak emekli fonunda, ikramiye misali. TR’den de an itibari ile emekli hakedişim ₺5000 yaklaşık. Ev var 2 tane Allah’a şükür. Borsadaki yatırımı temettüleri tekrar yönlendirerek devam ettirmeyi düşünüyorum. Ne iş stresi ne piyasa stresi yaşamaya niyetim var. Darısı başınıza.
FED para basma işini otomatiğe bağlama kararı aldı.Ekimde bir 3 trilyon, seçimden sonra bir 3 trilyon baharda bir 3 trilyon daha vs...İş iyice sarpa sarmaya başlıyor. Acaba bilanço nerede patlayacak?10 trilyon? 15?20??
Aynı fikirdeyim. Finansal olarak bağımsız olmak için geçimi sağlayacak kadar pasif gelir olmalı mutlaka. Borsada işlem yaparak maaşınız kadar gelir elde etmeye çalışmak pasif gelir değil ciddi aktif gelir demektir. Ve standart bir rakam oturtmak oldukça efor ister. O nedenle beyaz yakalı hayatına son verebilmek için eurobond kupon getirisi, temettü getirisi, emlak kira getirisi enazından beyaz yakalı maaşınız kadar olmalı. Onun üzerinde kalacak bir tutar ile de aktif ov ve kv borsa yatırımı yapılarak hem borsadan kopulmamış hemde daha az stresle vaktini dolduracak bir aktivite olur.
240 maaşlık bir birikim ile eurobond ve temettü getirisi olarak beyaz yaka maaşının üzerinde sabite yakın bir getiri rahatlıkla elde edilebilir.
240 maaş derken, sanırım 20 yıl demek istiyorsunuz.
İyi de, zaten beyaz yaka çalışırken maaşının yarısını( ya da eve giren parayı diyelim) harcamalı, yarısını da biriktirmeliydi. Bekarken çok rahat üçte iki birikim yaparken, evlendikten sonra bu oran üçte bire inmişti.. yani 20 yıllık çalışma hayatının yarısında bekar yarısında evli olan biri için %50 tasarruf uçuk bir hedef değil.
Dolayısıyla benim önerim hedefleri fazla yukarıya koymayin..hem beyaz yaka olarak tavandan ustan prim nedeniyle iyi bir sgk emekliliği var. Bu nedenle benim önerim emekli maaşına kadar idare edebilecek kadar gelir yeterli erken emeklilik için ( ev ve arabanın alındığı varsayımı ile konuşuyorum).
Eğer yeni mezun ya da yeni çalışmaya başlamışsa beyaz yaka... şartlar çok daha zor, onlar için erken emeklilik düşüncesi zaten erken olur. Tek odak işine konsantre olup, yaptığı işi çok iyi yapmak olmalı.
2000-2008 arası beyaz yaka için altın çağlardı, bir daha öyle bir dönem gelmeyebilir. Benim önerilerim ve yol haritam daha çok 40 yaş üzeri, 15-20 sene yüksek maaşlı işlerde çalışmış, evini ve arabasını almış kişiler için geçerli saha ziyade.
240 maaşı önceki sayfalarda bir arkadaş örnek verdiği için kullandım hocam. Bir beyaz yakalı çalıştığı süre zarfında pasif gelir oluşturabilirse eğer portföy büyütme hızı çok ivmeli artar. Pasiften gelen gelirleri portföye ekleyerek bileşik getirinin olağanüstü kazancından faydalanır.
Hepimiz iş hayatımızın bir döneminde tükenmiş sendromuna kapılmışızdır ancak bence o kadar eğitim ve tecrübeyi en azından 20 yıl profesyonel hayatta değerlendirip finansal özgürlüğe yelken açılmalı bence
240 maaşlık bir birikim sağlamak muazzam bir seviye olsa gerek. Ancak şuanki beyaz yaka çalışanlarının büyük çoğunluğu (%70-80) 100 maaş biriktirmesi bile başarı.
Kaldıki bu işin içine ev ve araba girerse işler iyice zora giriyor. Artık c segment sıfır araba fiyatları bile bir beyaz yakanın uzun yıllar çalışmasına neden olacak gibi duruyor.
Maalesef şartlar giderek beyaz yakanın aleyhine ilerliyor.
En değerli varlık zaman. 25-30 senelik maaş toparlasam emekli oluyorum. Tabiki sayaç geriye doğru sayıyor. Çalıştığım her sene bu hesaptan bir yıl düşürüyor. 15 seneye ortada buluşsam yeter.
Cautininde belirtiği gibi amaç çalışmamak değil amaç özgür olmak.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi