Acil servisi acil olmayan hastaların doldurması gibi, mahkemelerin de işi zor.
Hiper enflasyonda, 2 yıl üst üste %25 sınırı getirilmesi !!!
https://t24.com.tr/haber/mahkemeler-...a-acti,1118173
Printable View
Acil servisi acil olmayan hastaların doldurması gibi, mahkemelerin de işi zor.
Hiper enflasyonda, 2 yıl üst üste %25 sınırı getirilmesi !!!
https://t24.com.tr/haber/mahkemeler-...a-acti,1118173
Sadece bu konuya 7-8 kere yazdım.
Fiyatlar dolar bazında çok şişti, bu fiyatlarda kalmasının imkanı yok diye yazdık çizdik.
Kaç tane grafik attık, farklı farklı. Politika değişince oyunda değişti.
Döviz kurunu serbest bıraktılar 1 ayda olan oldu. Tabi daha bu başlangıç dengeleneceği yere kadar fiyatlar dolar bazlı aşağı yönde devam edecektir. Bazen yatay gidecektir bazen aşağı ama bu süreç enaz 6ay 1yıl sürer. Geçmişte hep öyle oldu bazen 2-3 sene sürdü.
Ben en tepe noktadan Usd bazlı %40-45 geri çekilme bekliyorum. Tabi her şehirde aynı olmaz.
Bazı şehirler çok hızlı artmıştı en çok onlar geri gelecektir.
Bence temelde olay sebep sonuc ilişkisinin karışmasıyla başlıyor.
Birileri enflasyonu yükseltiyor, faiz artırıp güçsüzleşelim demek gibi geliyor.
Gerrekli gelişimler ve ortam oluşunca olacak olan oluyor. 100 yıl önce imparatorlukların silinmesi doğal bir süreç. 500 yıl önce birileri demokrasi getirelim herkes oy kullansın dese, bunu gerçekleştirecek imkan yok. Bugün biri ben kralım ve hanedanım yönetecek dese olmayacağı gibi. En kral gibi davranan bile yalandan da olsa seçim yapıyor.
İlk dünya savaşı neden 1900 den sonra çıktı mesela. Bunfan 500 yıl önce neden dünya savaşı yoktu. Birileri 1914 de mi istedi olmasını. Büyük oyun kurablar öyle mi karar verdi.
2006 da facebook kurulabilmesi için internetin bulunması, bilgisayarların yargınlaşması, bir çok chat programının denenip batması gerekir. 1980 de facebool kuramazsınız.
Ayrıca bence dünya tarihinin sakin yaşanan yıllarındayız. Fransadaki olaylar çok küçük dünya tarihine göre. Tarihte herhangi bir zaman gidin. Fransadakinden çok daha büyüklerini bulursubjz dünyanın herhangi bir yerinde. Fransaki gibi bir olayı normalde eski tarihlerde kral keser geçer. Dünyanında ruhu duymaz.
Bu zamanda bu kadar çok olay yaşanıyormuş gibi hissedilnesi bence iletişimin çok yaygın olmasından kaynaklı.
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Aynı şehirde semt semt bile olaylar çok değişebiliyor.
Kentsel dönüşüm durumu, Ne kadar göç alıyor, ne kadar imar izni çıkıyor vs. birçok değişken olabilir.
Benim böyle bir bilgim çalışmam yok açıkçası. Kendi yaşadığım şehre ve Türkiye geneline amatörce bakıyorum sadece.
yav patlak botla yunanistana geçmeye çalışan adama mülteci denir zengin iranlıya değil gözünüzü seviyim. hikaye üstüne hikayeler yaratılmış emlaktaki balon fiyatları gerçekçi gösterebilmek için.
fiyatların anormal yükselmesinin tek sebebi aşırı negatif reel faizdi. bu politikadan şimdilik vaz geçildi pozitif olmasa da daha az negatif reel faiz verilmeye başlandı. emlakta anında inmeye başladı, gerçek para yani rezerv para bazında çaycı markası bazında değil.
Rastgele bir anadolu ilinden SIFIR daire ilanları.
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...10220182/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...03205528/detay
Dikkat ederseniz fiyatlar inşaat maliyetine yakın.
İşten anlıyorsanız yaklaşık inşaat maliyetini düşünün, üzerine az bir arsa değeri koyun, en azından 100 bin lira da müteahhit karı koyun, anca bu kadar olur. Daha ucuzu mümkün değil.
Fiyatlarda balon var diyenler, işte bu anadolu şehrindeki rakamları istanbulda, izmirde, antalyada falan görmek istiyorlar.
Büyük şehirlerdeki kıymetli arsaları, küçük anadolu şehri fiyatına alma hayali kuruyorlar.
Gerçekleşir mi? Bilemem.
Savaşa falan girersek belki.
Onun haricinde zor.
Satış olmazsa eninde sonunda fiyatlar el mahkum düşecek mantığı yanlış.
Tok satıcıyı satışa mecbur edecek bir panik, bir ihtiyaç, kazançlı bir alternatif yatırım, ve benzeri bir motivasyon yok ise, adam 10 yıl da bekler, 20 yıl da bekler.
Şu an yazlık bir yerdeyim. Birçok tarla boş.
Ekilik değil, satılık değil, öylece duruyor.
Hani herkes öyle "aman bir an önce paraya çevireyim" paniğinde değil yani.
Alıcı konumundayken hepimiz elimizdeki üç kuruş parayla kendimizi kral sanıyoruz da, dışarıdaki dünya öyle sanıldığı gibi değil. :)
Türkiye'de bir deney yapıldı. (2018- 2023)
Bu deneyin sonucu belliydi ama cahil cühela tarafından farklı sonuç beklendi.
Fiyatları, enflasyonu dizginleyebilen, tüm dünyada, tek şey, enflasyon üstü FAİZDİR.
Bu kurala riayet etmezsen, sonuçları bellidir.
Ev fiyatları da, araba fiyatları da, bisküvi fiyatları da, çikolata fiyatları da, tişört fiyatları da, et fiyatları da ÇILDIRIR.
İspatlandı mı ? Hem de nasıl İSPATLANDI.
60.000 USD fiyatla Kartal'da aldığım daire şu an 150.000 USD (2 yılda)
Para kazandım mı ?
Kazanmadım.
Çünkü 1 USD fiyatla aldığım çikolata 4 USD oldu.
3 USD olan dana etinin kilosu 12 USD oldu.
Vb. vb. vb.
Allah, ülkeyi, imam hatip mezunu cahil cüheladan korusun.
AMİN
Tabi Türkiye'de ekstradan milyonlarca mülteci var.
Bunlarda fiyatları artıran ekstra bonuslar.
Yaşasın Avrupa'nın verdiği ekstra avanta EURO'lar !!!
Aslında Erdoğanın uyguladığı ekonomik model pratikte doğru....Halk ve iş adamları bankalar destek vermedi....sistemin açığını kendi çıkarları için kullanarak düşük faizle altın ve döviz....o da yetmedi....ihtiyaç olmayan eşyalar stok yapıldı....dolayısıyla bu uygulanan sistem fossss oldu....dünyadaki sistem borca dayalı faiz sistemi olduğu müddetçe bize öğretilenlerin doğru olduğunu kabul edecez.....zengin daha zengin fakir daha da fakir.....
NOT: yazdığıma itiraz edenler çıkabilir ...yok yandaş da diyebilir....ama ben bunu yazmak zorundayım.....sistem dünyada ki çoğunluğu soyma üzerine kurulu....tabi bu böyle sürmez.....illa ki patlayacak..... Başta çin ve Hindistan ve Afrika kıtasından büyük kavimler göçü olacak.....çok insan ölecek yakın zamanda.....
Boş tutulan evlerin vergisi artırılacak.
https://t24.com.tr/haber/bos-tutulan...ilacak,1118320
Yok öyle.
Ben evimi kiraya vermiyorum.
%25 kira artışına itiraz ediyorum.
Kuzey Kore'de durum nasıl acaba ? hahahahaha :)
Sarı site verileri güncellemiş.
Özellikle deprem korkusu dolasıyla yüksek katlı yapıların olduğu bazı mahallelerde ciddi değer kayıpları var.
Örneğin İstanbul/Esenyurt/Cumhuriyet mh. Son bir yılda dolar bazında %14 değer kaybı var.
Daha fazla kaybın olduğu yerlerde var, artış yaşayan yerlerde var.
Ama hemen her yerde son 2-3 aydır gözle görülür ciddi bir düşüş var.
Bu şekilde devam ederse birçok yer 6 ay - 1 yıl içinde dolar bazında 2020-2021 fiyatlarına geri dönebilir.
peki kadıköydeki daireyi ingilterede şato fiyatına alanlar neyin hayalini kuruyor? kadıköydeki daireyi satıp hem ingiltere hem fransadan şato almayı mı?
60bin küsür dolardan bitcoin alıp bir milyon dolar olacak diye bekleyenlerden ne farkı bunun?
neyse önümüzdeki dönem gösterecek kimin haklı olduğunu, zaten emlak boğaları havlu atmadan dibi gördük diyemeyiz şuan hala "denial" bölgesindeyiz...
Sıra dışı örnekler genele mal edilemez.
Kadıköydeki bir daire ingilteredeki şatoyla aynı fiyatsa, ingilteredeki 40 m2 ev neden pahalı diye sorarım o zaman.
Benim gözlemlediğim şey, aksarayda yeni bir daire minimum 750 veya 1 milyona maledilebiliyorsa, istanbulda ortalama niteliklerde yeni bir daire için 2-3 milyonluk fiyatın balon olmadığıdır.
Sıra dışı örneklere girersek, deniz manzaralı daireden başlayıp yalılara kadar uzanırız, tartışma saçma bir hal alır.
ziraat katılım: araç kredisi YOK, konut kredisi 5 yıl 2,4
Dünyada bu işe kafa patlatan bir sürü yüksek iq lu adam salak bir siz akillisiniz....
Finans profesyonellerini gectim, normal bir beyne sahip biraz ekonomi takip etmiş insanlar bile uygulanan politikanin ne sonuclar getirecegini fazlasiyla öngörüp sokak röportajlarinda bas bas bagirdilar...
Hepsine vatan haini muamelesi yapildi...
Nasil bir kafadaysaniz artik, zannediyorsunuzki,yukarda saydigim adamlar yüksek faiz yanlisi, ülkesine düşman...
Neyse bilimle anlayacak olsaniz coktan anlardiniz, en iyisi anadolu atasözüyle bitireyim..
Rüzgara karşı sıçarsan, üzerini pisletirsin...
Böylemiydi yaa ,bak şaşirdim şimdi, kafa işte sizinki kadar basmiyor.
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bankalar niçin yüksek miktarda ev kredisi vermiyor bence kredi alan kişi krediyi ödeyemezse el koyacağı evi o fiyata satamayacak firmalar kampanya düzenliyor 3 yıl kira garantili satılık ev 4 milyon bankaya koysan aylık 135bin alacaksın kiraya versen taş çatlasın 15 bin ama evi satan ve bankadan krediyi ayarlamış olam müteahhit parasını alıyor ve sana bu gelirden 15 bin tl ödüyor şimdi burada kim uyanık satmaya çalışan mı alarak kar ettiğini düşünenmi konutta patlama yakın en az %40 bekliyorum
Mevduatta reel faiz var mı ? Mesela %10 amerikan enflasyonu varken %9 mevduat faizi ile dolarınızı bankaya koyar mısınız ?
Benim cevabımını bilmediğim sorular şunlar
Bu ülkede kaç kişinin satacak fazladan evi var ?
Mesela birden fazla konutu olan kaç kişi mevcut.
Dolar 19 iken konutunu satmayan dolar 26 lira olunca satıp ne alacak ?
Madem konut fiyatları %40 düşecek bu durumda müteahhit neden yeni inşaat yapsın ?
Müteahhit bina yapmazsa bu konut arzı yeterli olur mu ?
Türkiye’de konutta arz fazlası var mıdır ?
En düşük memur maaşının 22 bin olduğu yerde kiralar 15 binde kalır mı ? Kira çarpanları nasıl değişir ?
Vs
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İğneden ipliğe her şey dolara endekslendiğinden kimse ev fiyatlarımızda düşüş beklemesin.
Ev fiyatlarının düşmesi için tl de reel faiz verip doların gerilemesi kazım. Bu da hemen olmaz. İlave olarak bunlar da yetmez nüfus artışının azalması, göçmen ve yabancı g. menkul satış politikalarının değişmesi lazım. Yoksa aynı tas aynı hamam devam eder kanaatimce.
Sosyal devlet olması ile ünlü Almanya dan bir kiralama toplu konut artık ne derseniz şirket.
https://www.tag-ag.com/en/
88 bin tane konutları var ve borsaya açıklar, bizdeki GYO denen gudik yapılar ile kıyaslamayın bildiğin konut stokcusu.
bunun çok daha büyük versiyonları Amerika da mevcut
"kimse ev fiyatlarımızda düşüş beklemesin"
iyide fiyatlar düşüyor. Ekteki grafikte görebilirsiniz.
binbir çeşit hikaye ile kendinizi düşmeyeceğine inandırmak yerine M. Şimşek faiz arttırmaya devam edebilecek mi yoksa reis tekrardan hiperenflasyonamı götürecek bizi bunu sormanız lazım.
Neyse benden bu kadar, permabull arkadaşlar havlu atmadan daha da birşey yazmam buraya.
Burayıda devamlı okuyorum iyice içime kapandım ev alma konusunda çok karamsarım.
Açıkcası geçen sene ev için belirli bir birikimim vardı ama yetmiyordu. 1/3 civarındaydı. Bende biraz artsın diye altın döviz hisse olarak ayırdım.
Arada ev bakıyorum ama evler artış hızı benim birikimimden daha fazla ilerledi. Ortalamaya vurunca diyelim ben 1 kazanırken evler 2 arttı. Aslında vade olarak daha içeri girdim.
İstanbul için konusursak Emlak konut orta üst sınıf ev fiyatları bana göre yüksekti; kiptaş desen kuralardan sonuç alamadık. Ev ve kira fiyatları da artıyordu.
Bursa görükleye gittim dedim bari 1+1 alayım kafamıza uygun bir şey bulamadık.
0,69 çıktı elimdekini versem banka kredisini ödemeye maaşım yetmiyor. 0,69 kredi de vermiyorlar zaten.
Mahalle arası bakayım dedim onlarda 2 şer 2 şer çıkıyor.
Öyle hesaplıyorum olmuyor böyle hesaplıyorum olmuyor. En sonunda ..... yapayım evini dedim. Arsa alayım. Deprem sonucunda arsa fiyatlarıda uçtu.Onuda alamadık.
El elde baş başta kaldık.
Aslında danışmak istediğim şu sizlere? Mali olarak yani.
5 milyonluk ev için 1,5 M nakit var desek ben hangi yollarla kredi,destek,hibe vs. hangi bankadan kredi çekip alabilirim veya beklenmeli mi?
Yoksa emlak konut,toki,kiptaş vs. mi takip edilmeli ?
Valla ne yapsak bilemiyorum. Aklımada bir şey gelmiyor....
Bu işlerden anlayan yönlendirecek bir arkadaş varsa çok makbule geçer...
hocam bu konuda yapılan en büyük hata sadece istediğiniz nitelikli konuta odaklanıp para biriktirmeye çalışmak.
şu an piyasa gerçekten uçmuş durumda biraz durulduğu zaman elinizdeki peşinata göre kredili basit bir 1+1 ile başlayın derim.
bir şekilde faizler düşerse zaten tüm evlerin fiyatı artacak, bu artış trendine elinizde bir konut ile girmenizi öneririm.
birçok insanın kaçırdığı nokta şu, evin peşinatını verdiğiniz zaman evin tüm değerinin kontrol hakkını alıyorsunuz (kaldıraç vs denen hikaye)
atıyorum 500 bin peşinat 500 kredi 1 milyona ev aldınız, kredi geri ödemesi de 1 milyon olsun.
faizler düştüğü anda atıyorum mevcut eviniz 1,5 olacak dolayısı ile aslında faiz falan ödemeyeceksiniz, fakat elinizde ufakta olsa bir emlak olmuş olacak.
Teşekkürler Sn.thron.
Peki bir sonraki faiz artışı beklenmeli mi? Yoksa hemen harekete geçmek mi gerekir?
hakkaten insan iyi kiracıyla karşılaştırsın denir ya...
bizim arkadasın basına geldi...
35,000 liralık evinde 7,000 liraya oturuyor ve çıkaramıyor...
mahkeme açtı...
mahkemeyi kazandı şimdide istinafa götürmüş uzuyorda uzuyor...
500,000 zararım var dedi...
Bütçenizin yettiği yerden kredili ya da peşin yatırım için alın. İleride bir şey olur faizler düşer veya en geç sonraki seçimlerden önce uygun bir kampanya mutlaka olur. O gün geldiğinde elinizdeki konutu satıp peşinat yapar varsa üstünede ekleyip, uygun faizli kredi ile istediğiniz yerden konut bakarsınız.
Kredinin olmadığı ortamda başka seçenek gözükmüyor.
Bu dediğiniz sistemi 2 yıl önce yapsaydı, geçerli bir sistemdi ve çok karlı çıkardı.
Fakat şuan durum farklı. Politika değişti.
Şimşek göreve geldi ve Faizler düşmüyor, artıyor. Arttırmaya devam edecekler enaz birkaç toplantı daha.
Ucuza kredi bulmak kolay olmayacaktır.
Sistemin geçerli olabilirmesi için Ev fiyatlarının dolardan, altından, enflasyondan daha hızlı artması lazım.
Peki önümüzdeki dönem ev fiyatları enflasyondan daha hızlı artacak mı? Soru bu.
Birde amaç ne o önemli.
Barınma ihtiyacı için alınacaksa zararınada olsa alınmış alınmıştır. Kiracı olmaktan iyidir.
Ama yatırım amacıyla alınacaksa şuan için bu yöntem pek iyi gözükmüyor. Hele ki kredi bulunsa bile oran yüksek olursa hiç mantıklı olmayabilir.