mevcut zihniyetin zaman zaman bilgisiz kişileri etkilemek için "savunma sanayinde yerlilk oranı %60" yada bazen "%80" gibi rakamları telafuz etmesi ile milli otomobil için isveçten tubitak'a saab otoları alınması arasında bir fark yok..
yerlilik oranı artmışmıdır.. evet.. ama 1985 ile 2002 arasında da artmıştır.. yani doğal bir süreçtir.. 1985 te iphone yoktu ama şimdi var, buna bakarak TR çağ atladı denilebilir mi ? hayır..
savunma sanayindeki bütün önemli kurumlar 2002 öncesi hukumetlerce kurulmuştur..
bugun bir tai kursan sıfırdan, mantıklı bir üretim ve tasarım kabiliyetine ulaşması zaten 15-20 yıl alır..
bunu düşününün.. kara propagandaya teslim olmayın..
evet, yapılan güzel şeyler var.. İHA lar, atak helikopteri..milgem (2002 öncesi başlanıldı)..roketsanın yaptığı gelişmeler..
evet.. ama geçmiştede olan gelişmenin sonucu.. ve devamı..
peki %80 rakamı nereden çıkıyor ??sadece hava kuvvetlerini ele alalım.. nakliye uçağına ihtiyacın var.. savaş uçağı.. eğitim uçağı.. bombardıman uçağı.. helikopter..yani bir çok farklı sisteme ihtiyacın var.. TF-X milli muharip için rolls-royce ile görüşülüyor.. yerlilik oranının %80 olsa herhalde bu kadar önemli olmazdı RR ile görüşmek.. TF-X için ingiliz motoru arzulanıyor.. atak için LHTEC motoru..nakliye uçağını dışarıdan alıyoruz, üretiminin kısıtlı bir kısmına destek oalrak.. bir konsorsiyum içinde.. motorlar için durmadan dışarısı ile görüşülüyor.. nedeni ne acaba ?? değil mi ..
yani totalde TSK nın 100 parça farklı sisteme ihtiyacı varsa biz bunların örneğin 50 sinde yerli üretim yapıyoruz, yerli üretiminde kendi içinde ancak teknoloji oalrak %50 sini yapıyoruz.. çünkü motoru mesela dışarıdan alıyorsun.. kritik metalleri (titanyum, inconel vb) dışarıdan alıyorsun.. gibi..
bu hukumetin yaptığı şey ise kendi yaptığımız 50 tanedeki yüksek yüzdeyi ön plana çıkarıp propaganda yapmak, halkı yanıltmaktır.. şaşırtıcı değil..