Teşekkürler.
Printable View
banka olunca hem rakam buyuyecek hem vergi beyani olacak mecburen. o yuzden biraz cekimserim simdilik.
her halukarda niyetim vadeye kadar tutmak oldugundan (2023-2025 gibi) secim sonrasini beklemek daha mantikli olur mu alim icin acaba. secim sonrasi hatta belki az oncesi bu yapay iyimser hava bozulursa fiyatlar duser dusuncesiyle. yanlis mi dusunuyorum.
Eğer TL varsa şuan girmek mantıklı dolar ucuzken ve eurobondlar makul getiri varken...
Eğer dolar varsa elinizde yüzde 50 ile eurobond şuan girilebilir, yüzde 50sini de ufak mini krizi beklemek mantıklı olur. Mini krizde 7-8 oranları ile baglanabilir. En iyimser senaryoda bile yüzde 6 aşagısına inmez bence. (amerika yüzde 3 veriyor)
Üstadlar bir sorum var. 36 bin tl üstü eurobond geliri olursa vergiye tabi diyor. 37 bin TL oldugu an ne kadar vergi ödemek zorunda kalıcaz ? gelir vergisi ile mi hesaplancak yoksa kira geliri hesaplanır gibi mi vergi oranı hesaplanıcak.
Tşkler
Eurobond faizleri iyice düşmüş bu arada, geçen aya göre bir puan kadar.. %6-7 aralığındalar artık.
Evet. 33.999 TL dahil sıfır vergi. Bu 2018'de elde ettiğiniz gelirler için geçerli, Eurobondu yeni alacaksanız 2019'da gelir elde edeceksiniz demektir ayarlamayı ona göre yapın.
2019 beyan sınırı belli oldu mu?
bugün 23/12/23 hazine bondu sordurdum iki bankaya (odea ve deniz). min 200k nominal alabiliyorsunuz dediler.. hazine eurobondunu daha az miktarda alabiliyoruz diye biliyordum.. bana bankanın elinde olmadığından dendi. kafa yine karıştı.. özel ile hazine arasında bir fark yok muydu bu min miktar konusunda. yoksa ben mi yanlış öğrenmiş/anlamışım?
bir de.. odea şube müdürü bitirme tezini eurobond üzerine yapmışmış.. itfaya kadar beklendiğinde alım ile nominal değer farkından oluşan getiride herhangi bir vergi söz konusu olmuyor dedi.
Kendisine şunu sorar mısınız? Neden o zaman hiç bir firma/banka iskontolu Eurobond çıkarmıyor, böylece 0 vergi veririz. Hiç kimse döviz mevduat yapmaz. Herkes Eurobond alır.
Bonus sorum : İskontolu banka ya da finansman diye duymuş mu? Bu bonolarda vergi var mı? Var ise Eurobond'un iskontosu neden vergilendirilmesin.
Saygılar.
bahsettiğiniz bankaların elinde bu eurobondlar olduğundan mıdır acaba? odea eurobonda kendi girmiyormuş. bizim adımıza alıyormuşmuş..
ama o zaman da başka bir soru peydahlanıyor.. özel sektör bondları için de geçerli olmaz mı aynı şey bahsettiğiniz bankalarda?
ulen sanırsın uranüs'e uydu gönderiyoruz. ne menem birşeymiş şu eurobond mevzu..
https://www.isbank.com.tr/EN/prices-.../eurobond.aspx
Büyük bankalarda bazı hazine eurobondları üstte paylaştığım linkte olduğu gibi 1000$ min bedelle (alım satım makası banka lehine olacak şekilde) satılır. Küçük bankalar ya da aracı kurumlarsa siparişinize bağlı olarak tezgahüstü piyasadan daha yüksek min. alım bedelleriyle fiyat alır; sizden onay alırsa alım yapar. Ama tezgahüstü piyasadan banka üzerinden alım yapmak bir kaç günü bulabilir, çünkü ilgili kişiye talebinizin ulaşması, şubelerde eurobond lafını duyunca irkilen çalışanlar oldukça epey zaman alıyor sanırım. 13 Ağustos haftası Akbank'a mail yoluyla yaptığım soru talep "isin kodu verin araştıralım" diyerek iki hafta sonra yanıtlandı :)
bugün işbankası mt ye telefonla hazine eurobondu sorayım dedim. adamın isin'den haberi yok. zar zor buldurdum kağıdı. fiyatı ne diyorum, 75000 dolar işte, siz o kadar alacaksınız ya dedi.. sonra birilerine sordu.. 1049 lira dedi.. yield'ı sorsam zaten iptal olacak.. çıldırttı vazgeçtim.
bu arada..
sn pilavlı isbankasının elindeki eurobondları güncel gördüğümüz bir sayfa vardı. burada paylaşılmıştı, kim paylaşmıştı hatırlamıyorum. işyatırım sitesinde bulamadım. işbank müşterisi olmak ya da siteye üye mi olmak gerekiyor bunun için?
evet bu sn british.. teşekkürler
eurobondu bırakın ben tahvil almaya niyetlenmiştim tahvil getiri hesabını yapamıyorlar vadesini numarasını soruyorum hayatında ilk kez duymuş gibi davranmıştı :) finansal enstrümanlar konusunda bilgileri yok çoğunun bu yüzdende yatırımcılar tam olarak bilgi alıp ikna olamadıkları için pek çok fırsat kaçıyor
işbankın sayfasına göre 23.12.2023 ün 6,38.. 05.02.2025 inki 6,54.
boerse.stuttgart ın yield calculatorundan kontrol etmeye kalkınca işler karışıyor; tabi ki kendi adıma, tecrübeli arkadaşlar için değildir... b.stt fiyatı ile işbank fiyatı aynı olmadığından hesap zaten şaşıyor haliyle. bununla birlikte işbankın sayfasındaki fiyatlar kirli fiyat b.stt calculatoru temiz fiyattan hesaplıyor, temiz fiyatı manuel deneyerek kirli fiyata ulaşsam da yieldlar farklı çıkıyor. örneğin 2025 bondu için 6,658 çıkıyor.
2023 bondunda işler daha da karışık kendi adıma. bu kağıt irregular imiş. onu da dün öğrenmiştim, nitekim işbankın sayfasında da yazdığı gibi, ilk kupon ödemesi sonrakilerden farklı. onun yield'ı nasıl check edilir hiçbir fikrim yok haliyle.
sonuçta anladığım, her nereden alıyorsak oranın sayfasında/sitesinde yazan yield/getiriye göre yapacağız hesabımızı galiba malesef şimdilik.. ama rahat hissetmiyor insan bu hesap farklılıklarının nelerden kaynaklandığına hakim olamayınca.
Merhaba arkadaşlar,
Aşagıdaki eurobond almak istiyorum, vakıfbank min 104 fiyatıyla alırız diyor. 102,8 fiyat gecmiş bugun. Yüzde 1'ine el koymak istiyorlar özetle. Bunu en az komisyonla hangi firmadan yapabilirim, yada yatırım kuruluşundan?
https://www.bourse.lu/security/US900123CR91/272222
Buradan söylemek çok zor. Bence iș yatırım, ünlü menkul, garanti ve ykb (mümkünse özel bankacılık) fiyat alın. Ciddi alıcı olduğunuzu belli ederseniz daha iyi oran olabilir. Özellikle bir kaç yerden fiyat alacağınızı söylemeyi unutmayın ya da aldığınız iyi bir fiyat varsa onu paylaşın. Tanıdık olması şart değil, Eurobond işlemi yapacağınızı söyleyip ilgili mt'yi isteyin.
Saygılar.
Yurtdışından yüksek rakkamlar eurobond alan arkadaşımın dediğine göre ; kendisi teklif (bid) ediyor .