Anlıyorum hepsi evlatların gibi :) Hepsinin sahibi senin baban:)
Bu anlayış hem güzel hem kötü..
Zaman herşeyi gösterecek ne diyeyim. Hakkında hayırlısı tosunpaşa.
Meslek ögretmenlikti değil mi :)
Batuhan
Printable View
Kendine haksızlık etme acemilik güzel şeydir. :) Hepimiz acemiyiz, hergün birşeyler ögreniyoruz.
Peki sana bi soru,
100 bin lira için ( elindeki portföy büyüklüğü ) 2025 hedefin ne ?
200 bin liran olmuş olsaydı :) Daha mutlu olacağın portföyde :), 2025 hedefin ne olurdu. ?
Batuhan
Hocam Batu hocamın söylediği başlık faydalı olacaktır.
Mutlaka okuyun. Ben asels çarpılmasını bir kaç dakika ile kurtardım mesela şanslıydım sadece.
Bistte UV yatırım yapılacak hisse sayısı sınırlı. Borfin programı ve temel analiz eğitimi alırsan faydalı olacaktır. Bu başlıkta da erhan hocam borfin hisse seçiminde nasıl hisse seçileceği ile ilgili güzel yazıları var.
Temel bir şeylere sahip olmadan hisse almayın hocam.
Herkes yapmıştır gerçi bu işe girerken :)
Size yardımcı olmak isterim ama bilgilerim sınırlı.
Saygılar
Söyle bir hesap yapmıştım, 2035'e kadar net 700k atacağım o tarihte de 2m portföy olsa yüzde 5 temettüden aylık 10 bin yeter diye fantazi bir hesap yapmıştım. Ki bana aylık 6-7k arası fazlasıyla yeter.
Ama 100k 2025'te 300k olsa mutlu olurum herhalde. 500k olsa yoldan geçenleri öperim :)
Benim hem babam hemde eşim ögretmen :). Hayatım bir ögretmen çocuğu olarak, ögretmen camiasının içinde geçti. Ögretmenlerin genelde tüm çevreleri kendi gibi ögretmen olan diğer arkadaşları olur. Farklı kesimlerden çok fazla arkadaşları olmaz, açıkçası böyle bir istekleri de olmaz. Genel itibari ile bakış açıları benzerdir.
Sözüm meclisten dışarı, Bizimkilerin fikrini değiştirmek o kadar zor ki anlatamam. Biz ögretmeniz ögretiriz mesleki prensibleri sonradan karakterlerine o kadar işlemiş ki çevresel tepkilere karşı biraz kayıtsızlar.
Bir ögretmenin fikrini başka bir ögretmenden başka kimse değiştiremez. Çok başıma gelmiştir anlatamam :kahkah:
(Bu arada ben mühendisim)
Batuhan
O öğretmen camiasının hastalığı zaten, hele sınıf öğretmenlerinde acayip oluyor, dışarıdaki hayata adapte olmakta yaşlandıkça zorlanmaya başlıyorlar. Söylediğin biraz da doktorlar da var sanki :)
Ben öğrenmeye aç ve yeni fikirlere her zaman açığımdır, yeter ki ukalalık yapmadan biri bir şey öğretsin. öğretmenlerle ilişkilerim son derece sınırlıdır, ( eşim hariç :) ) kafa yapım uyuşmuyor, işin aslı yeni gelen 20 yaş üstü öğretmenlerle hiç anlaşamıyorum. Öğretmenler odasına hiç girmem boğuluyorum çünkü.
5 yıllık idarecilik hayatımda en nefret ettiğim şey göreve yeni başlayan veya 20'li yaşlardaki bayan öğretmenler.
Çok zor abi anlatamam :)
Sen az çok konuyu biliyorsun :)
Emin ol 500 olsada o zamanda neden ben şu zamanda şu değişikliği yapmadım, şu analizimin arkasında durmadım diye hayıflanacak ve yoldan gelen geçenleri öpmeyecektin. :) hayat böyle ihtiyaçlar ve istekler sınırsız , başarının da istekler gibi bir sınırı yok..
300k lık hedef daha ulaşılabilir daha gerçekçi ve daha az riskli bir hedef.. Şirketleri takip edersen zaten çok rahat ulaşırsın o arada da gelişirsin ilerde nasibin ne ise onu kazanırsın.
Mutlu olmaya daha az riskle kavuşacaksın ne mutlu değil mi :)
Batuhan
Madem öyle, o zaman bir yukarıdaki yazdığın cümle üzerine sadece düşün.
Farklıysan sadece düşün.. Sonuçtan beni de haber et :)
Batuhan
Sa üstad senin hisselerin sasa haric bende de var sana şöyle bir fikir vereyim bu hisseler kötü deyil ama sektör çeşidi olarak 4 önemli sektör eksik bence bunlar perakende çimento maden sağlık ve tarım sektörü hisse sayısının yanında bunları da gözetirsen daha korunaklı ve sağlam portföy olur gibi
SM-A205F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bende senin gibi 7 hisse ile başladım okudum baya bir araştırdım hala da öğreniyorum 7 hissede pek kar etmedim sonra dedimki burası Türkiye porföyü hem global hisselerle hem ihracatçi hem de sektörel hisselere böleyim dedim.bu şekilde porföy düşüşlerden aşırı etkilenmiyor.dolar yükselip ülke krize mı girdi ihraccı hisseler yükseliyor dolar düştüğünde yerel sektörel hisselerim yükseliyor piyasa kararsız güven problemi mı var global hisselerim yükseliyor.globalden kastım uluslar arası ortağı olan ve kendi ülkesinde de borsaya açık şirketler tav ford tofaş vs. Gibi ytd.
SM-A205F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Uzunca bir yazı daha yazacaktım da vazgeçtim.
Genel anlamda şunu soyleyebilirim bir çok arkadaşımız çeşitlendirmeden bahsetmiş.
Ben sorunun bu olduğunu düşünmüyorum çünkü çeşitlendirme demek sadece riskleri azaltmaz aynı zamanda getiriyi de azaltır.
Ünlü yatırımcı O'neil bir sözü var.
"Çeşitlendirme cahilliğe karşı korumadır."
William O’Neil
Bu illa böyledir ve doğru söylüyordur anlamına gelmez. Bir yatırımcı portfoyu niye çeşitlendirir. Ya analizim tutmazsa ya hissem gitmezse diye. Yani korkudan çeşitlendirir bilse korkmaz. Dolayısıyla çeşitlendirmeye de gerek duymaz.
Çeşitlendirmek sorunları çözmeyecek. Sadece risk azaldığı için psikolojik olarak bir rahatlama olacak ancak temel problem portfoyun istenilenden daha yavaş bir biçimde büyümesi. Bu sorunu ortadan kaldırmıyor aslında portfoyu dahada yavaşlatacak ve neredeyse faizi bile geçemez duruma sokacak çeşitlendirme işi. Biri yükselirken diğer düşecek diğer yükselirken beriki düşecek dönüp arkaya baktıgımızda;
La ben hisse senedi yatırımı yaptımda faize para yatırımış kadar getiri ürettim. riskleri azaltacam derken faizile kafa kafaya çıktık ne anladım ben bu işten demeye başlayacak. Faizin getirisi pek beğenmeyiz az gelir bize çünkü riski düşüktür. Dolayısıyla hisse piyasasında riskleri düşürecek derken aslında getiriyide kısmış olursunuz.
Bu sebeple ben problemin çeşitlendirme olduğunu düşünmüyorum. Ne kadar çeşitlendirirsen çeşitlendirme yukarı gitmeyecek hisseleri koyuyorsun o portfoy hiçbirzaman istediğin getiriyi üretmeyecek.
O halde yapman gereken basit Yukarı potansiyeli olabilecek hisseleri bulabilmeli ve bunu öğrenmelisin. Kendini bu yönde geliştirmeye çalış Hangi hisse diğerlerinden daha iyi performans gösterir buna odaklan ve bu hisselerden portfoy oluşturmalısın. Bilmiyorsan da bunu öğrenmeli kendi ar-geni yapmalısın. Böylece porfoyunu istediğin miktarlara getirebilirsin. Bu benim düşüncem tabiki.
Bunun haricinde bir boşvermişlik aman kim uğraşacak olmasa da olur bakış açısı olduğu sürece biz ne dersek diyelim hepsi boş. Ben tosun paşada bunu görüyorum. Hevesi yok tadı kaçık sankı 20 bın tane ısım var bırde bunlamı uğraşayım filan modunda. Bunun sebebi X dir veya Y dir bilmiyorum. Yapatığı yorumlardan hedeflerinin kendisi için değilde çocukları için oluşundan parasal hedeflerinin olmayışından topiğe geç görmesi ve merak etmeyişinden hissettiklerim bunlar.
Yani buraya biz %100 kanıtlanmış ve kazanç getiren bir formul söylesek ve al bunu kullan desekte aman kım uğraşacak diyip geçecek bir hava var :)))
Erhan beyin emeğine sağlık, videoyu izleme listesine ekledim en kısa sürede izleyeceğim.
Bununla birlikte mesajlar içerisinde rastlamadım (gözümden kaçmışsa affola) borfin'de rahmetli Yaşar Erdinç hocanın 8 saatlik bir eğitimi var. Eğitim içerik olarak tamamen Fasweb Mali Analiz Pro üzerinden. Esasen programın nasıl kullanıldığını anlatıyor.
https://www.borfin.com.tr/egitim/Ice...14&UrunID=2299
Şu anki fiyatı da oldukça makul, ayrıca 1 ay da Fastweb üyeliği veriyor.
Belki ilgilenen olur diye paylaşmak istedim.
Biz büyükleri takip etmeyiz,:cool: büyükler bizi takip eder :)
İŞLEM HACMINDE 2. SIRADAYIZ
Hiç risk almayan kişi, belki acı ve üzüntülerden korunabilir; ama büyüyemez, sevemez, değişemez, hissedemez, öğrenemez. Garanti arayışlarıyla zincirlenmiş bir köle olarak yaşarken, bedelini, özgürlüğünü kaybederek öder. Sadece, riski göze alabilen kişi hürdür..
Leo Buscaglia
https://i.hizliresim.com/bvzbg0.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=tQ8hs69fz2k
erhanacıkgöz üstad maşallahın var. Bu borsada çok iyi kazanıyorsun :)
Banvt'de de iyi kazanmıştın yanlış hatırlamıyorsam :)
Merhaba kords, trkcm,soda, kafein yazılımı nasıl değerlendirebiliriz?
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben de yıllardır borsada oynayan, bir kazanıp bir kaybeden biriyim. 37 yaşımda temettü emekliliği kavramı ile tanıştım ve bu şekilde yatırım yapmaya, tasarruf etmeye başladım. Temettü hisseleri seçerken ihtiyaç duyduğum analizleri, temettü yatırımcıları ile paylaşmak için bir websitesi kurdum: https://temettuhisseleri.com .. Beğendiğim yararlı yabancı makalelerin birkaç cümle Türkçe özetini Twitter'da hesabımda paylaşıyoum: https://twitter.com/temettuhisse .. Umarım hepinize faydalı olur!
Saydığınız şirketlerle ilgili daha önceki sayfalarda bayağı bir değerlendirme var. Kfein hariç. Bilgi sahibi değilim bu tarz amiral gemi olmayan hisselerde de dikkatli olmak gerektiğini düşünmekteyim. Belki düşük miktar bulundurulabilir. Diğer üç hisseniz gayet güzel, beş hisse ve hedge altın ile daha güzel olacaktır, veya anladığınız başka bir enstrüman.
Bu arada ezbere yatırım yapmayın mutlaka bir program veya iş yatırımdan temel analiz yapmalısınız. saygılar
Bir fırsat bulupta bu ayki alımları yapamadım. Şu an elimdeki hisselerde ekleme yaparken en avantajlı durumda asels ve tavhl görünüyor.onlardan almayı düşünüyorum bir kaç gramda altın eklerim yine.
Kuşlu sitede herkes asels tavsiye eder olmuş iki senedir gömüyorlardı.
Malı nereden aldığın çok önemli belki hala 47'lerden bekleyenlerde vardır.
Umarım herkes kazanır.
Onun üstüne neler geldi neler geçti.
Ocak 2019 da jants vardı 9 aylıklar gelince % 50 karına satıp direk odasa geçmiş oldum.
bakalım bu bilancoları da inceleyip daha iyi bir fırsat varsa ona geçeceğim daha iyi bir fırsat yoksa odas devam.
Burada yayınlarım aynı zamanda virman diye android uygulamadan da takip edebilirsiniz yaptıgımız işlemler görünecektir. Arkadaş olarak eklemeniz lazım.
Herkesin kendini deneyebilmesi açısından güzel bir uygulama belirli bir para ile başlıyor her kullanıcı amac parayı arttırmamız tıpkı gerçekte oldugu gibi. stratejileriniz bu tarz programlarla test edebilirsiniz. Daha gerçekçi değiştirelemez düzeltilemez. Oldugu için hatalarınız varsa düzeltemezsiniz. Aynı şeyi excelde not alsanız yaw ben aslında şurada almıştım deyip silip düzeltebilirsiniz. Fakat programda öyle bir şansınız yok tuşa bastıgınız an almışsınızdır.
Bir başkasının sizi görebiliyor olması da ayrı bir güzellik böylece hem diğerleriyle rekabet edebilir hemde şefaflık açısından kendine güvendiğinizi başkalarına da göstermiş oluyorsunuz.
Bunu bir oyuna çevirebiliriz. Mesela sonra en iyi olan kişinin strateji neyse onu paylaşıp gerçek hesapta uygulamaya başlayabiliriz. Hem daha bilimsel ve kanıtlanmış bir yöntem olur.
Mesela tamamen hayal ediyorum programla bir anlaşmam baglantım yok bu arada güzel diye söylüyorum. tosunpaşaya zorla kurdurttum :)
Sizlerde hesap açın birbirimizi takip edelim mesela Hodri meydan yapalım kapışalım. paraya göre değil % getiriye göre değerlendirecez. 1-2 sene boyunca isteyen al sat yapsın isteyen alsın beklesin farketmez.
Daha sonra geçmişe dönük tüm alım satımlarını resmini atarsınız getirisi zaten yazar böylece 1 . gelenin atıyorum stratejisi neyse paylaşır vesaire.
https://resmim.net/f/spNvgH.png
https://resmim.net/f/pV5Oif.png
https://resmim.net/f/ASjxCs.png
https://resmim.net/f/WhW7IR.png
Bu ay ki alımlar gecikmeli olarak tamamdır.
6 gram altın portöye eklendi. portföy ucuzluk sıralamasında asels ve tavhl'yi avantajlı gördüğüm için alım yaptım.
kasım 2018'den beri portföye yatırılan 95k.
güncel120k.
yan hisselerin çılgın attığı yerde, bizim ağır abiler yerinde saydı.
olsun devran bize de döner :)
Merhaba. Tekfen hissesi ile ilgili analiz yapabilir misiniz. Su anda karlılık ta düşüş var görünüyor. Ama sonuçta karlılık devam ediyor. Alınacak ihaleler olması halinde eski karlılığını yakalaması beklenir diye düşünüyorum. Şu an fk oldukça uygun. Aynı şekilde pd/dd ortalamanın altında seyrediyor. Ortalamalara çıkınca en az 25 ve üstü olması gerekiyor diye hesapladım. Ancak karlılık ta düşüş olduğu için mi fiyat bu seviyelerde kaldı?
Kime sordun bilmem ama sahsi fikrim su cumleyle alakali
İhaleler aldi kar eder.
Bu cunleyi 450 adet hissenin hepsinde duyarsin.
En dandik hissenin sayfasina git. Bu hisseyi niye aldiniz diye sor.
Su cevap gelecek ihaller aldi kar edecek.
İhalelere iyi fiyat verdigi ne malum belkide zararina ihale aldi ?
Bu is hesap kitap maliyet isi bir ihaleye girerken maloyet dolar kuru vesaire analizi yapiliyor. Dolar bir firlar butun ihaleler cop zarar ettirir.
Bazi sirketler stratejik olarak rakip firmayi guclendirmemek icin zararina yada maliyetine ihale alir yine keza isim yapmak marka olusturmak icin zararina veya maliyetine ihale alir ?
İhale almak demek illa kar edecek anlamina gelmez.
450 tane sirketin arasinda zarar edenlerin sebebinin ihale alamamak oldugunu mu dusunuyorsun hayir zararli ihale yanlis ihale kur tahmini yanlis maliyet hesabi yanlis vesaire.
O sebep bu haber bazli durumlara itibar etmemek daha anlamli
Ucuzdur oz sermayesi yukseliyordur kar artiyordur eywallah.
Ama habermis ihaleymis yatirim yapacakmis satilacakmis. Bunlar bence bos
Dediklerinize harfiyen katılıyorum.
Zaten ben o cümleyi proje bazlı gelirleri de küçümsenecek ölçüde olduğu için yazmıştım. Tabiki su olursa bu olursa Uçar gider anlamda birşey söylemek istemedim.
Sizin yazılarınızdan öğrendiğim pd/dd, öz sermaye, kar üçlemesi ne göre fiyat belirleyip nerede eksik yaptığım varsa öğrenmek için size sormaktı amacım. Bu karlarla 25 üstü olması gerekir diye hesaplanmıştım şu anki ederinin.
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bende trkcam ve soda var malum birleşmeden dolayı tek hisseye düşecek.
uzun zamandır bir hisse ekleme niyetim vardı. birleşme yılın ikinci yarısını bulabilir deniyor fakat ben beklemeden bir hisse daha eklemeyi düşünüyorum.
tkfen'i bende çok beğendim her ne kadar karlılıkta düşüş olsa da fk/pd olarak çok iyi seviyede. öz kaynaklarında artış var. ama şirketi biraz daha araştırmam lazım.
erhan hocamın dediği gibi ihale aldım demekle olmaz.
dikkatimi çeken bir diğer husus çok farklı iş alanlarında yatırımları var.
socar ortaklığı ile petrokimya,tarım,inşaat bunu biraz araştırmak gerekli. çünkü ben portföye ekledim mi üstüne yatarım :)
@poyraz hocam bende uyarı manasında yazdım. Yani bu tarz haberleri konuşmak inanın çoğunlukla anlamsızlaşıyor. Onu anlatmaya çalıştım verdiğim örnekte.
Söylediğim şeyi kendim denedim çünkü Çok uyduruk bilancosu yerin dibine giden bir hisse vardı. Forumdan sayfasını bulup yazdım.
Bu hisseyi hangi amaçla aldınız diye sordum. 20 kişi filan tonlarca şey saydı hepside beklenti ve haber.
Sonra dedim ki ya dedim okadar çok haber ve beklenti saydınız ki dedim içinizden biride çıkıp temel analiz yapmaz mı dedim.
hep gelecekle ilgili çeşitli hayaller satın almışsınız dedim. Bir kaç kişi haklsınız sürünüp duruyoruz senelerdir dedi. Geri çullandı üstüme tabi.
Dedim hem şirketin pahalı hemde karlar aşağı yamulmuş gidiyor dedim. Haberlere ve beklentilere okadar çok bel bağlamışsınız ki ben ne anlatsam boş dedim. Gelecekte geleceğim 1 sene sonra bu alıntımı yapıştıracagım bu hisse düşecek dedim.
1 sene boyunca bekledim. SOnra o sayfaya tekrar gittim. Alıntı yaparak yazdım bakın ne oldu dedim.
Whay be adam 1 sene sonra gelecem demişti harbiden unutmamış geldi filan yazdılar bu nasıl bir azim ve hınçla dolmuşluktur dediler. hehehehe.
Bende bastım azarı :) hakediyorsunuz siz hiç üzülmedim valla para kaybetmenize dedim. Pek iyi olmuş dedim. Daha çok kazıklanırsınız para kaybedersiniz siz dedim.
ASLINDA BU CUMLELERI BILEREK KURUYORUM İYİCE YARALARINA TUZ BASMAK İSTİYORUM. HIRSLANIP BİRŞEYLER ÖĞRENMEYE CALISSINLAR İSTİYORUM. ÇÜNKÜ DÜZGÜN DÜZGÜN ANLATINCA ŞÖYLE DİYORLAR "SEN OYLE DİYORSUN AMA BAK GELECVEK SENE SURAYA YATIRIM YAPACAK BU FABRIKAYI ACACAK" DİYORLAR
diyorum kı hani açmış mı ? açmamış hadi açtı diyelim kar edecek mı belli değil ??? eee kar ettiğini göstersin bilancoda bende alayım almayalım mı diyorum dedim. Ozmana kadar hisse gider diyorlar. Giderse gitsin gitmemiş olanı alırım bende dedim. Sırf gıder diye bu riski niye alayım dedim. Yapıp yapmayacagı kar edıp etmeyecegı bıle bellı degıl kumar gibi yatırım yapıyorsunuz dedım.
O sebeple evet haberleri bilelim. Ama haberlere göre yatırım yapmayalım. EN azından karar verme aşamasında %85 temel analiz %15 de haber analızıne göre seç ama %90 haber %10 temel analiz yapmak bence benim mantıgımca yanlıs. Sence veya bir başkasına göre daha iyidir denemesi bedava. Ben uyarayım da.
TKFEN her ne kadar benım analiz edemeyeceğim kategoride yani holding kategorisinde olsada şöyle bir genel bakış atayım dedim.
Karlılıklar boynunu bükmüş. bir sonrakı bılancoda bükülme devam ederse Zaten direk kriter dışı hisse konumuna düşer benim gözümde.
2. olarak öz sermaye artıyor iyi sorun yok orada
3. pd/dd bana göre ucuz değil. Pd/dd değerlendirmek en önemli mesele burayı yanlış değerlendirirseniz neyi alırsanız alın kar etme ihitmaliniz oldukça düşer.
hisse seçerken en önem verdiğim kriter pd/dd kriteridir.
Hissenin kriz hariç düştüğüm minimum pd/dd 0,7 en yüksek ise 2,1 son değer ise 1,3
Buraları iyi analiz etmek lazım.
Pd/DD ne demekti ezbere iş yapmıyoruz neyi analiz ettiğimizin bilincinde olmalıyız.
Piyasa değerinin öz sermayeye bölünmesi sonucunda ortaya çıkan degere pd/dd deriz.
Yani öz sermayenin kaç katından işlem gördüğünü bize gösterir.
öz sermaye ise şirketin herşeyi borcları nakitleri fabrıkanın kendısı arsası tarlası neyi varsa borclarla varlıkları kasadakı para dahıl birbirinden cıkardıgınızda öz sermaye ortaya çıkar. Dolayısıyla bir şirket büyüyorsa bunu ancak öz sermayenin büyümesinden anlarız. Şirket büyüyorsa piyasa degeri yani hisse fiyatıda büyümeli.
Piyasa değeri ise dolaşımdakı lot sayısının hisse fiyatıyla çarpılmasıyla elde edilir. Yani hisse fiyatı = piyasa değeri ikiside aynı şey.
İşte piyasa değeri ile öz sermaye arasındakı ilişkiye bakmak bu sebeple çok mantıklı ve anlamlıdır.
Pd/dd 2,1 katına cıktıgı zaman ne olmuşta 2,1 katından işlem görmeye başlamış incelediğiniz zaman şunu görürsünüz şirket karları artarak gitmiş. Şirket karları artması ne demek öz sermayenin hızla yükselmesi demek. Öz sermaye artacak dolayısıyla piyasa defter değeri düşecek hisse ucuzlayacak bu sebeple piyasa degerini yükseltelim ki pd/dd ucuzlayamadan almış olalım diye hisseyi ala ala yukarı götürmüşler.
Yatırımcılar her zman abartır yukarı yondede aşağı yondede abartma olmasaydı alım satım olmazdı ve FIRSAT oluşmazdı FIRSAT oluşma sebebi yatırımcıların kötü durumuda iyi durumuda abartmasından kaynaklanır.
Herneyse dolayısıyla pd/dd 2,1 e cıkarken karların artması ve olumlu beklentıler sebebıyle artmış. Daha sonra ise bir kar realizasyonu gelmiş ve pd/dd inmeye başlamış ardından karlılıkta zayıflamaya başlamış. son bılancoda ise aşağı bükülmeye başlamış.
Pd/dd 2.1 bu şirketin hak ettiği bir seviye değil çünkü su an karlar ozmankı gıbı artmıyor. Kaldı kı zaten 2.1 abartının şişirilmişliğin yani balonlaşmanın oldugu yer. Karlar nisbeten zayıf ve yataya sardmışken ise hisse genellikle 0,9-1,3 arasında pd/dd ile takılmış.
Yani bu şirketin gelecek bılancolarında kar boynunu bukmeye devam edecekse 1.3 pd/dd bile pahalı. Henüz çok hafif düzeyde bir kar düşmesi oldugu için 1,3 pahalı diyemeyiz tam yerinde gibi görünüyor. boynunu bükerse pd/dd 1 e düşünceye kadar yolu var.
Bana sorarsanız bu hissede bilancoyu beklıyorlar eger kar boynunu bukerse pd/dd 1 li seviyelere denk gelecek sekılde bir fiyatlama olacaktır. Bu da ne demek öz sermaye artarsa pd/dd 1 e iner ancak 1.3 e cıkarmak için hisseyi yukarı yonde almazlar yataya sarar demek. Öz sermaye artışı pd/dd 1 e çekecek sekılde artmaz ise hisseyi aşağı yonde satış baskısıyla pd/dd 1 e ininceye kadar düşürecekler demektir.
Gelecek bilancoda kar yukarı zıplarsa tekrar degerlendırılır ancak su an öyle bir emare görmüyorum.
TÜm bunların haricinde niye TKFEN ? Karlılıklarını YUKARI DİM DİK DİKEN PD/DD DİPLERİNE ÇOK YAKIN öz sermayesi DELİCESİNE artan başka bir şirket kalmadı mı da TEKFENE odaklandık.
Hani TEKFEN konuşuluyor olması bile bana ilginç geliyor niye derseniz.
Karlarını yukarı FÜZE gibi diken öz sermayesini delicesine arttıran ve pd/dd nisbeten diplere yakın en az 20 tane hisse çıkar.
Hani bu 20 hissenin içinden acaba hangisi daha ucuz kalmış acaba hangisi daha dikine karlarını arttırıyor. Acaba bu 20 tanenin içinden hangisinin öz sermaye artışı daha hızlı diye tartışıyor oluruz. Bu 20 hissenin içinden bir taneside TEKFEN'dir. Konuştuğumuza değer tartısırız TEKFENIMI seçsek MEKFENIMI seçsek SEKFENIN mı karları daha füze gibi duruyor karar vermemiş oluruz anlarım.
Fakat TEKFEN Ne ilk 20 si ilk 100 e bile zor girecek şu bilancolarla.
Bakın karlılıkla alakalı başka bir hisse her ikisininde bilancolarının karlılıklarını yan yana koyacagım.
https://i.hizliresim.com/nbvjq0.png
SORU ŞU NİYE XYZ hissesi konuşulmazda TKFEN konuşulur.
İlgiç değil mi sizcede ?
Niye xyz konuşulmaz da aselsan konuşulur ?
Niye xyz konuşulmazda HUBVC veya QNBFB konuşulur mesela ?
İşte sebep belkide haber beklentı popülerlik vesaire.
Peki rasyonel miyiz irrasyonel mi ?
Son bir yazı daha.
Tabiki istediğiniz hisseyi konuşmak serbest. Ben sadece bu sorular kendı kendınıze sorabilmeniz açısından bir farkındalık yaratmak açısından yazıyorum istediğiniz hisseyi konuşmanız serbest yasak getiremem veya kimseyi azarlayamam haddimede değil. Meselem farkındalık yaratmak yani düşündürmek sorgulamaya itmek.
Kaldı ki benim bakış açım bilancodan blanco ya yani siz uzun vadeli analiz yapıyorsunuzdur gelecek 1 seneyı gelecek 4 seneyı goruyorsunuzdur. Bilemem ben gelecek 3 ayı zor gördüğümü itiraf edeyim.
Bana göre eğer hisseyi en az 1 yıl için alıyorsanız kesinlikle detaylı analizleri yapmak zorundasınız. Benim baktıgım gibi bakarak daha uzun vadeyi görebilmeniz biraz daha zor.
Bennim yöntemim, felsefem, yatırım stratejim, hayata bakış açım, 80/20 kuralını tam olarak yansıtıyor diyebilirim. "PARETO İLKESİ" diye geçer.
Kısa tanımı ise verimli çalışmakla alakalı Örnegın bilanconun heryerini ıncıgını cıncıgını inceleyerek seçeceğiniz hisse pareto ilkesine göre işin %80'ini kapsar bunun sonucunda elde edeceğiniz getiri ise oldukça düşüktür.
Ancak Benimki gibi belli başlı mantıklı ve anlamlı olan bilanco kriterlerine göre hisse belirlerseniz bilanconun sadece %20 sini analiz ederek hisse seçer ve bunun sonucunda elde ettiğiniz getiri oldukça yüksek olacaktır.
Kısacası %20 lik iş yüküyle %80 kazanmak. Ancak detaylı analiz demek %80 lik iş yüküne karşılık yaratacagımız fayda sadece %20 olacak.
Yani niye %80 yorulup karşılıgında %20 almak isteyeyim ki ?
https://www.youtube.com/watch?v=xCQDLuEsKNE
TeşekkürlerRedmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eline sağlık Erhan hocam.
erhan yeter gastrit oldum lanet ettim tövbe ettim temettüye
bu ay ki alımlarım tamamdır.
2000 tl'lik alım yapabildim. tatilde kardeşimin yanına gittim. biraz harcamalarım oldu. bu nedenle biraz az arttırabildim. hayırlısı olsun.
https://resmim.net/f/2YtWj7.jpeg
https://resmim.net/f/W02CIe.jpeg
https://resmim.net/f/QzFENo.jpeg
https://resmim.net/f/fHP01k.jpeg
Bunu aldın yani ?????????
Tabiki karışamam da ne bileyim inşallah senin için iyi olur.
https://media.giphy.com/media/oxFDq4E9CHb7W/giphy.gif
https://i.hizliresim.com/mRq4nY.png
Hikayenizi okumaya başladım ve umarım daha güzel haberler getirir size