biz de pilava çin tuzu katıyoruz çok yiyesiniz diye:kahkah:
çok okumak için bir malzeme bulamadık.
Printable View
Sayın pilavcı gerçek pilavcımısın sahtemi önce onu öğrenelim Çin'den pirinç Arabistan'dan yağ gelmez borsa yorumlarında böyle atmasyonsa lütfen yazma elinde hissen yok Haliç'ten gazel atıp insanların moralini bozuyorsun saygı ve sevgilerimle
Bu hafta yükseliş bekliyorum. Şimdiden herkese hayırlı olması dileğiyle.
Kademeleri ufaktan tırtıklayacağım sonra alamadım yetişemedim demeyin ona göre...
Reform yok, konut sahipleri vezneye
KONUT sektöründe sorunların olduğu malum. Buna bir de, kimi yerlerde emlak vergisindeki ölçüsüz artışlar eklendi.
Her 4 yılda bir olduğu gibi, içinde merkezi hükümetten 3 üye, yerel yönetimden 2 üye ile çoğunluğu oluşturan takdir komisyonları, emlak rayiç değerlerini arttırdı. Birçok yerleşim yerinde itirazlar yükseldi.
Rayiç değerlerin 3-4 kat arttırıldığı çok belde var. Özellikle de İstanbul’da birçok beldede konut sahiplerinden haklı olarak itirazlar yükseldi, davalar açılıyor. Örneğin; Beşiktaş’ta benim oturduğum mahallede rayiç artışı 2014’e göre 4.2 kat, 2017’de yeniden değerleme ile otomatik olarak ulaştığı rayice göre ise 3.8 kat oldu. Ödenecek vergi de 3.8 kat artmış oldu. Kabaca yıllık 1000 TL’lik bir emlak vergisi, 3800 TL’ye çıkacak.
Oysa en son ayarlamanın yapıldığı 2014’ten bu yana 3.5 yıldaki birikimli enflasyon artışı yüzde 25 oldu. Kaldı ki konut fiyat artışlarında, Mayıs 2013-Mayıs 2017 arası dönemde Merkez Bankası’nın konut fiyat endekslerine göre; yeni konutlarda 4 yıllık birikimli artış yüzde 95.5, yeni olmayan konutlarda ise artış oranı yüzde 100 olarak ölçülmüş. Yüzde 300 artışı gerektirecek bir değer artışı yok. Artışın en çok yapıldığı Beşiktaş ilçesinde, konut metrekare fiyatlarındaki artış da bu rayiç artışını desteklemiyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman; Beşiktaş’ta, orta gelir grubunun ikamet ettiği, son 10 yılda mevcut yapı stokunun değişiklik göstermediği, önemli bir imar değişikliğinin ve kent içindeki nispi konumunu değiştirecek ulaşım yatırımının bulunmadığı merkezi semtlerde apartman daireleri için ortalama metrekare birim fiyatlarının gelişiminin, yıl ortası değeri olarak bakıldığında son 4 yılda yüzde 73 arttığına işaret ediyor. Son 10 yıllık artış ise toplam yüzde 231.
Belediyeler ile merkezi hükümeti ‘güç birliğine’ getiren sessiz bir mutabakat tam da bu rayiç değerler üzerinde oluyor. Bu rayiç değerler üzerinden alım ve satım vergileri alındığından merkezi hükümete giden gelirler yükseliyor, rayiç değer yıllık emlak vergisine esas alındığı için belediye gelirleri artıyor. Merkezi hükümeti rahatsız etmiyor; çünkü bu ölçüsüz artışlara dair haberler “Beyaz Türklerin” olduğu yerlerden, çoğu CHP’li belediyelerin olduğu yerlerden.
Asıl sorun tam da burada; Türkiye’de vergi reformu yapılamadığı için taraflar “yan yolcu” politika üzerinden sessizce mutabakata varıyor. Hükümet reform yapıp kendi seçmenini rahatsız etmek istemiyor, ama merkezi bütçeye akacak, gelir gelecek artışlara da ses etmiyor.
Sorulsa; “Ama rayiç değerler de piyasa değerinin çok altında hâlâ” savunması rafta bekliyor. İyi de, kayıt dışılığın ve siyasetçinin yapamadığı vergi reformunun faturası konut sahipliği üzerinden mi çıkarılacak?
Malum, artmış hali ile de olsa emlak rayiç değerleri, konut piyasasında gerçek alım satım değerlerinin çok altında. Tapu kayıtları ve alım satımla el değiştirme işlemleri, normal koşullarda piyasa değeri üzerinden kayda girmeli. Hatta bankalar üzerinden ödeme şartı getirilmeli. Bunun için de bir geçiş içeren reforma ihtiyaç var. Alan ya da satan, rant değerindeki artışın “piyasa koşullarında” vergisini ödemeli.
Merkezde ya da yerelde siyasetçiler bu tabloyu seyrediyor; herkes kayıt dışından şikayetçi ama kimse reformdan bahsetmiyor. Tersine bu boşluğun “meyvelerini” yeme peşinde. A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Prof. Hakan Yılmaz’ın çalışmalarına göre 2015 itibariyle belediye gelirlerinin yüzde 61’i merkezden aktarılan gelir paylarından geliyor. Yüzde 36.1’i öz gelirlerinden oluşuyor. Toplam gelirler içinde emlak vergilerinin payı (mülkiyet üzerinden alınan vergiler) yüzde 8.4 Merkezi hükümetten gelen belediye gelir payları kısıtlı. İşte bu yüzde 8.4’lük paya sahip emlak vergilerini 3-4 kat arttırma çabasının arkasında “daha fazla harcama” çabası saklı.
Malum 2019’da yerel seçimler var. Hem bugüne kadar yapılan yüksek harcamaların ödenmesi gerekiyor, hem de yaklaşan seçim nedeniyle “vitrin” çalışmaları için harcamalar olacak. Benim oturduğum beldede olduğu gibi inşaat uğramayan park, bahçe ve kaldırım kalmayacak. Gücü kötüye kullanan yerel yönetimlerde; her inşaat, ihale ve “bölüşüm” demek. “Yan yoldan seçim desteği” yaratmak demek. Hele ki hesap vermeyen bir sistem içindeyseniz.
Hesap vermeyen, şeffaflığı olmayan bir yapıda ölçüsüz artan her vergiye itiraz etmek bir yurttaşlık görevi olmalı.
"Bakan açıkladı! 3. Havalimanı'na ilk uçak Şubat'ta inecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul’da yapımı devam eden dünyanın en büyüğü olacak Üçüncü Havalimanı'ndan büyük gelir elde edileceğini belirterek, ''ABD’den kalkan uçak İstanbul’a gelecek, sonra Uzakdoğu'ya gidecek.'' dedi.
Üçüncü Havalimanı bölgede büyük bir oyun değiştirici olacak. Havalimanının ne zaman faaliyete başlayacağı konusu merak edilirken, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, son hız devam eden Üçüncü Havalimanı'na ilk uçağın şubat ayında ineceğini söyledi.
İLK UÇAK ŞUBAT AYINDA İNİYOR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul'da yapımı devam eden dünyanın en büyüğü olacak Üçüncü Havalimanı'ndan büyük gelir elde edileceğini belirterek ilk uçağın önümüzdeki şubat ayında ineceğini söyledi. Arslan, "AK Parti hükümetiyle birlikte havacılık sektörüne özelleştirme getirildiğinde THY küçülecek denildi. THY dünya çapında bir marka oldu 26 havalimanını 55'e çıkardı. 180 milyon yolcuya hizmet ediliyor. 'Şimdi büyük bir havalimanı olmamız gerekiyor' dedik. ABD'den kalkan uçak İstanbul'a gelecek, sonra Uzakdoğu'ya gidecek."
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017...subatta-inecek
hergün düşen hisse senedi icat etmişler ne mutlu bizlere
birileri bu hissede bir filmler çeviriyor bizde izliyoruz.anlamadım.ayın 15 de maaş zamanını kadar tribundeyim.ama sertifayı öven spk başkanını ve diğerlerine twitter fena giydiriyorum.sizde giydirin.
Tekrar geldik dibe. Yeni bir taban fiyat yapip (35.62den daha dusuk) 36 liranin uzerine atacaktir kisa surede. Kamuoyunda bu gayrimenkul sertifikasinin donustugu skandal ne kadar cok dillendirilirse mudahale etme ihtimalleri o kadar yukselir. Arz fiyatinin yuzde 16 asagisindan islem gormesi kabul edilebilir birsey degil. Ustune birde iskonto yaptiklarini iddia ederek arz ettiler. Ya rakamlar yalan soyluyor ya da resmi muhur ve imzali kisiler tarafindan alenen dolandirildik.
Islem hacmi dusuk piyasa yapicisiz ensturman yaparsan ve daha ilk bilinmeyen birseyi boyle kalirsin iste. Is bilmeyen cobanlarla yola cikarsan boyle rezil edersin iste. Bir taban fiyat belirleyip orada piyasa yapicilik yapmak likidite saglamak cokmu zordu kardesim.
Simdi iki uzucu secenek var hangisini secersiniz size kalmis. Ya bu adamlar ciddi anlamda finans piyasasindan anlamayan gerzekler. Veyahut finans piyasasini sizin yedi sulalenizi cebinden cikaracak duzeyde bilgi sahibi olan dolandirici kurtlar...
LG-H735 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ayrica burayi okuduklari kesin olarak bilgimiz dahilindedir. Soyleyeceklerinizi twitterdan yazmaniza gerek yok. Iskontolu mal peskes cekildi iddialari sadece bu sitede gundeme getirildi ve aciklama yapmak durumunda kaldilar.
Herseye ragmen ortaya saldiklari boku temizleyeceklerinden adim kadar eminim. Hergun alim yapmaya devam ediyorum. Ancak bu yapilan acik hatalari kervan yolda duzulur mantigiyla degilde isten anlayan iki uc insan evladi istihdam ederek yapmayabilirlerdi.
bence herkes hissesine sahip çıkmalı ve kullandığı ,kullanmadığı sosyal medya kanalları üzerinden bu hisseyi piyasaya sunanlara birşeyler yazmalı .ben elimden geldiği kadar alım yapıyorum.ve seviyeyi aşmadan bunu piyasaya sunanlara birşeyler yazıyorum ve etrafımdakilere yazdırmaya çalışıyorum.belki birilerinin dikkatini çeker umuduyla.
Twitter da @parkmavera3 diye bir kullanıcı var firmanin reklamını yapıyor. Eger bunlarsa buraya sürekli twit falan atalim
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Twitter da #parkmevara3 tagina yazin
Bugun twitter a yazdim TOKI den cevap geldi. Sizde yazin tepkinizi koyun https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...1bedf00d06.jpg
Değerli,Park Mavera hisse sahipleri,hissem yok ancak kızgınlığınızı anlıyorum,maalesef buna benzer durumlar geçmişte de oldu devlet güvencesi olduğunu düşünerek farklı kulvarlarda bir takım yatırım faaliyetlerine girenler yarı yolda bırakıldı,bu proje mantık olarak güzel,ayrıca tıkanan konut piyasası adına da ümit veren bir oluşumdu,bence de devletin ilgili kurumları destek olmalıydı,bende artan tepkiler üzerine bir takım değişiklikler olacağını düşünüyorum,ayrıca burada yorumlarda okuduğum kadarıyla sözde iskonta yapılmamış kimseye ama kusura bakmayın,hiçbir banka 42 tl den aldığı kağıdı 36 tl den satmaz,umarım en kısa sürede kağıdınız hak ettiği seviyeye gelir.
%14 düşmüş çok değil.
karamsar olmayın.
sizleri seviyorum.
komşunuz pilavcı:)
Selam Julia
Ben daha arz olmadan doğru fiyat 35 olmalı diyordum (inanmayan o günlere bakabilir) ona rağmen tepki çekiyordum. Benim hedef gerçekleşti.
Sen kalkmış 30'un altını hedef gösteriyorsun, insanlar kızmayıp ta ne yapsın..
Neyse ben düştükçe alıyorum, Allah ömür verirse 2019'da enflasyondan daha iyi bir kar ile satabileceğimi düşünüyorum.
iskontoli hisse satılmadığını kimse söyleyemez.bu gerçek ama kime hesap soracağız ki.minareyi çalan kılıfını hazırlamıştır.
galiba herkes çok kızgın benim gibi.bu kadar aşağı fiyatları göreceğimizi zannetmiyordum.bir tepki gelir diye bekliyordum.ama galiba ne makro nede toki hisseye sahip çıkmayacak yakın zamanda öyle görünüyor.ama yine de son gülen iyi güler mantığını bırakmamak lazım.yarın maaş alınca ilk iş hisse almak olacak ve her ay devam edecek.destek olan herkese teşekkürler.moralları bozmayalım.
30 lirayı görmez ama olur da görürse ben bu sertifikadan alırım.
hiç kimse su fiyatı görmez diyemez,, çok yüksek fiyattan arz ettiler bence ,, makulu 25 tl ,, şimdi parayı verecen ,, evi ne zaman alacan belli değil ,,
Adamlar 42,5 ten satmiş gitmiş ,, satan adam sattıktan sonra ne olsa umrunda olmaz ,, sen evini araba sattıktan sonra merak ediyormusun ne olacak diye o ev araba ,, yoluna bakarsın .. adamlar 42,5 tan satmiş çekilmiş ,, bu sertifika çıkarılmadan önce 42,5 ten alanların geri iade hakkı olması gerekirdi
geri iade hakkı iyiymiş, bunu tüm borsaya uygulasınlar hatta. Hisseyi alayım, kar edersem ne ala, edemezsem geri iade edeyim.
Kimse size fiyat garantisi vermedi alırken, ne garantisi verildi peki? belli sayıda hisse toplarsanız ev verilecek, toplayamazsanız süre sonunda evler satılıp payınıza düşen para verilecek. Bu taahhüt tutulmazsa o zaman haklısınız, şu anda öyle bir durum yok. Hisseleriniz duruyor, şu anda tek sıkıntınız aldığınız hisseleri bekleseydiniz daha ucuza alabilecek olmanız. Hisse sayınızda azalma yok, hisselerin sanal ve her gün oynayan değerinde değişiklik var. Bu konuda rahatsız olmakta haklısınız ama yapabileceğiniz bir şey yok, itiraz edecek bir nokta da yok, piyasa bu, olur öyle, dolar-altın-hisse alanlar da fiyatı sonradan düşerse zarar ediyor. Tokiye devlete güvendik de girdik de demeyin, dediğim gibi size hisse fiyatı garantisi verilmedi, ev garantisi/projenin tamamlanma garantisi verildi o taahhüt de zamanı gelince tutulmazsa o başka konu olur.
Neyse, kimsenin öngöremediği bir hareket oldu, benim hissem olsa satmaz beklerdim, mümkün olduğu kadar da ek alım yapıp maliyeti düşürmeye çalışırdım. Hissede bu hareket risklidir ama bunda mutlaka yakında bir dip olması lazım, işin ucunda gayrimenkul var ve ölücüler akbaba gibi izliyordur eminim.
Tek bir önemli gözlemimi paylaşayım, fiyattan daha ilginç bence, hissede işlem hacmi çok çok az. Günlük 200-300 bin lira hacim nedir yani? Hadi yarın bir evlik hisse alayım dese biri hisseye tavan çektirir. Bu forumda milyonluk portföyü olan çok kişi var bir el atsalar kaldırırlar kağıdı :)
ilk arz yapıldığında geri iade garantisi veren hisseler oldu ,, bir araştır istersen,, ilk arzdan alanlar için bu konu
Ve 34 leride gördük. Bir babayiğit gelir şimdi bir dairelik pay alırsa bir tepki verir mi acaba
elinde olan gerçekleri görmek istemiyor ,, sertifika işi tutmadı
36ya bir tepki olacak, sonra bu tabanın altını tekrar görecek ytd