Esas sıkıntı EID olmaya başladı.Takıldı fon ilerlemiyor bir türlü.
Tabloya göre de bugün eksi gösteriyor.
Herhalde eksi getiren tek hisse fon olacak yarın.
Printable View
Geçen gün ülkedeki yatırım fonlarının çeşitlenmesinden bahsediyorduk. Mesela şu tür bir şey olsa, iyi olmaz mıydı ?
https://www.financial-planning.com/s...-over-10-years
Son 10 yılda Amerika'nın en iyi 20 aktif yönetilen borsa yatırım fonu. Ortalama yıllık dolar bazında getirileri %11
usdtry'nin çok kabaca uzun vadede enflasyon nispetinde arttığı düşünülse, ve dolar enflasyonu da çıkılırsa yıllık %8-9 reel getiri yapar.
Hepsi rüştünü ispat etmiş, çok uzun yılların fon yönetimleri
Bir yabancı borsa yatırım fonu fon sepeti fonu ile bu 20 fona her birine %5 nispetinde katılım yapmış bir fon olsa mesela.
Yabancı byf son sepeti fonlarımız var ama çoğu yine yarıdan çoğunda hisse taşıyorlar byf değil.
Sadece beyin cimnastiği yapıyorum.
Iş portföy bıst teknoloji tte %+1,52 0.093263
ıpv +0,85
tdg +0,48
TKF açik ara en iyi yonetilen hisse fonu.
Vadem şu an sonsuz bu fonda.
Absurd bir şey olmadigi sürece tutacagim.
EIB blcyt ile nereye varmak istiyor onu da anlamadim.
SUA'nin hisseleri daha saglam ve çesitli.
Saygilar.
Bakayım ona da , ama zaten sandığım gibi olmayabilir, biraz daha kurcalamam gerek.
Aslında, resmi izahnamesindeki kriterine bakmıyorum çoğu zaman. hisse fonlarında da yok %80 şu %5 kyd mevduat % 5 dibs kyd bilmem ne yazıyor. Çok fazla kalabalık ve anlaşılır, hesaplanabilir olmaktan uzak.
Benim için hisse yogun fon'un kıyas kriteri bist 100. ya da ppf fonun kıyas kriteri piyasa mevduatı mesela.
Edit : detaylandırınca , evet kötüymüş.
..... fon getiri - kıyas getiri ( xtjks)
2016 24.82% 27.35%
2017 63.29% 63.00%
2018 -37.43% -36.72%
2019 77.70% 87.16%
2020 37.88% 44.15%
RBH'yi de beğenmeye başladım.
Afa akbank amerika hisse fon hiç konuşuldu mu?
Aoy
Afv
Afa
portföy çeşitliliği için konuşabiliriz.
Ec2 büyük bankaya ait olmamasına rağmen hiç kazandiramamis bir fon. Yatırımcısı da var hala.
Tau, adp 5 yıldır eksi yazmis.
GMA tefas'da halen açıklanmadı. Saat 10'a kadar açıklanırdı genelde.
brent 45,5 seviyesine yükseldi
su an 57,988 küsüratli pay alımı var üst limit 66bin demekki 9 binlik pay mevcut
Tüm kira sertifikaları eksi yazmış. nedeni nedir acaba
bi süre borclanma ve kira sertfikalarindan uzak durulmasi gereken bi donemdeyiz
tahvillerin yükselmesi ile borclanmalar ve kira sertifkalar ters orantida
sadece bazi kira sertifakalarinin icinde altına dayalı kira sertifikalari var o yüzden altındaki yükselis pozitif yansidi
ornek olarak ziraatin kira sertifikasi
EIB Portfoyün %53'ünü mevduat hesabına almış. Hisse senedi tarafında da yeni bir şey yok.
Bir arkadaşın yönetici değişikliği teorisi bana da bayağı gerçekçi gelmeye başladı
Ben söylemiştim o teoriyi ama arayıp sorduğumda böyle bir durumun sözkonusu olmadığını ancak defansif hüviyetteki fonlarını daha da defansif hale getirerek, ppf yatırımcısını hedeflediklerini ya da mevduattan daha yüksek kazandırmayı ana eksene koydukları minvalinde şeyler söyledi.
Bence o anlamda da oldukça iyiler.
Ben artık opb, okd, fid vs. gibi agresif değişkenlerdense sua ve eib gibi defansif değişkenlerin, sepette mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyorum.
Benim ppf fil vardı portföyün yarısını oluşturan. eğer eib bu kimlikte devam ederse yavaş yavaş tümünü fil yerine eib + sua haline dönüştürüyorum.
Eskiden EIB %10-15 civarı hisse taşırken EIC bunun yarısı kadar taşıyordu haliyle getirileri ve oynaklığı fark ediyordu. Şu an neredeyse aynı oranda hisse taşıyorlar, içerdikleri fon katılma belgelerinde farklılıklar var. 3 aylık getiriler EIB %3,72 EIC %3,48 neredeyse eşit.
alış girdik bakalım , hayirlisi
Merhaba,
AK Portföy AFT fonu tecrübeleri olan varsa paylaşabilir mi?
YTD, GUH ve TTE aldım bugün bakalım hayırlısı.
Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Örneğin FİD in borsanını yükseliş yaptığı gündeki getirisi, EIB, SUA ve SUC gibi fonların getirisi toplamından daha yüksek oluyor. Böyle de bir durum var. Bu fonlar portföyde olabilir ama önemli olan yüzde olarak ne kadar olmasına karar vermek. Çünkü piyasanın iyi gittiği günlerde diğer fonlar çok güzel getirler sağlarken, bu tür fonların adeta yerinde sayması insan psikolojisinin kaldırabileceği bir şey değil. Yani çok zor. EİB gibi fonlar fırsat çıktığı zaman değerlendirilmek üzere kenarda tutulması gerek fonlar olarak düşünüyorum. Çünkü ppf lerin mevduat altında getirisi var. Bol kazançlar.
tca ve gbc fonlarını sattım, vix bayağı düştü...
aşıyı bu sefer buldular galiba :)
Elbette getiriler anlamında yerden göğe haklısınız.
Ancak bahsettiğiniz fonlar ( fid vs. gibi ) daha agresif ve endekse daha bagımlı. Ancak o kategoride zaten çokça hisse fonu taşıyorum. O yüzden benim için anlamsız oldu.
Benim arayışım, elimdeki ppf yerine bir alternatif, o yüzden endeks çıkarken coşmasını istemiyorum sadece 1-2 yıllık perspektifte piyasa mevduatının üstünde kalsın.
Psikoloji tarafında haklısınız ancak kişisel olarak çok sorun yaşamıyorum o anlamda. Çok uzun vadeli emeklilik için taşıyorum ve uzun yıllar trade ettiğim için belki çoğu zaman sogukkanlı ve sabırlı oalbiliyorum.
Tüm derdim 10 yıl sonra mevduat yapmış olsaydım demeyip bir tık, bir adım geçebilmek, enflasyonla su gibi arayan nakdi koruyabilmek.
Yüzde olarak para yönetimi çok önemli elbette çok haklısınız.
Ben o anlamda piramit yöntemi denen şeyi uyguluyorum uzun yıllardır. en risksizler en çok, orta riskliler orta miktarda, en yüksek riskliler en az olmak üzere bir portföy oluşturuyorum. Bunu da hemen hemen hiç bozmadım
Yani genelde %50 risksiz , %35 orta riskli , %15 çok riskli şeklinde gibi..
Şu anda yapmak istediğim elimdeki %50 ppf'nin yarısı kadarının yerine defansif daha pasif değişkenler koymak