Endeksin 1.760 kapatacağını düşünüyorum. Hangi şıkkı işaretlemek gerekiyor?
Şıklar aşağıdadır...
1931 ve üstü
1869 ile 1930 arası
1.831 ile 1.868 arası
1.769 ile 1.830 arası
1.731 ve altı
Printable View
OV portföyde son durum: Hisse oranı %100 den %80 e indirildi son bir haftada. Ayrıca bist-30 short ile %100 hedge poz alındı. Dolar(enf.) rallisinin biraz mola vereceğini ve yurt dışında sert satışlar gelirse(ki bence çoktan satış gelmeliydi yurt dışında), bize de etkisi olacaktır.
Öte yandan %100 gram altında olan BES fonumu(arada 2 kez %10-20 sat al operasyonu yapılmıştı, az bir karla yerine konmuştu), 6 yıl sonra kalıcı azaltmaya başladım. İki adımda altın fonunu %70 e indirdim. Gram yükselirse altın oranını %50 ye kadar düşürürüm.
yok, hatta orada biraz daha arttı oranım. Tüpraş ve şişe leri sattım. Tüpraş %50 ye inmiştim, daha aşağı inmeyecektim, ama rafineri marjları çok düştü, Almanya'da vakalar çok arttı, kalanı da verdim dün. Bugün de varyant konusu patladı...Ama pegsus ve tahvil vardı elimde, onları da sabah açılışta azalttım mecburen.
Daha da düşerse tav ve pegi oranım artar tekrar. Sonuçta kalan %80 hisse 1800 civarından hedge edildiği için düşüşlerden çok etkilenmem.
twitter da işlem yapınca yazıyorum bilgi amaçlı..hareket tarzım örnek olsun diye son 5-6 ay biraz fazla detaylı yazdım hareketleri..anlayan anlamıştır zaten şimdiye kadar...artık fazla detay yazmam bundan sonra.
altın dışında likit fonda bekliyorum.VEL kodlu olan..BES deki mantığım basit, hisse vs işlerini kendi aktif yönettiğim portföyde hallediyorum zaten(15 yıldır ya gram, ya eurobond fonu ya da likit fonda oldum BESte). BES hesabım son 6 yılda altın sayesinde iyi büyüdü...belki sistemden tamamen çıkarım ve daha aktif yönetirim bu fonu.
Sayın Cautionary iyi geceler.
Biz küçük yatırımcıları bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Viop konusunu hiç bilmiyordum. Kaldıraçlı diye de çok korkuyordum. Sayenizde uzun vadeli spot tarafında taşıdığım hisseleri hedge etmeyi öğrendim.
Şimdi geceleri daha rahat uyuyorum. Ne de olsa hisselerim sigortalı.
Her şey için teşekkürler. ama lütfen paylaşımlara devam ediniz. Yolumuz şu karanlık günlerde sayenizde aydınlanıyor, önümüzü görüyoruz.
Selamlar, saygılar.
Eğer orta vade hisse portföyünüz u-30 hisseleri ağırlıklı ise, hisse satmak yerine o hissenin vadelisinde az bir teminatla o hissede short açarak pozisyonunuzu küçültebilirsiniz.
Ama dediğim gibi, bu hisse satmak gibi bir şey oluyor zaten(baı avantajları var tabii ki). Ama ben öyle yapmıyorum, mesela 100 bin tl lik hisse mvarsa, u-30 endeks short açıyorum..Bu bire bir hedge değil..Mesela u-30 %5 düşerken, senin portföyün %3 düşerse %2 karda oluyorsun (Portföyden %3 kaybedip, short pozdan %5 kazanıyorsun endeks düştüğü için). Portföyüm endeksi yenebilmeli, aksi durumda zaten seçimlerde sorun var demektir.
Bir de 100 bin tl yi, 100 bin tl hedge şeklinde değil de...mesel yarı oranda da hedge edebilirsin...düşüş trendinin gücüne göre karar verirsin, ya da kademeli olarak, belirli sinyalleri takip ederek işlem yapabilirsin..Ben genelde kısa vade sat verince az bir miktar hedge yapıyorum, orta vade sat verince tüm portföy hedge olmuş oluyor...Zamanlama, oranlar vs biraz da kişinin yoğurt yiyişine bağlı ve teknik bazı sinyallere dayalı olmalı ki duygular devreye girmesin.
Foruma ilk yazımı kıymetli Ali beye teşekkür için yazıyorum. Geçen yıl hisse.net ile birlikte yatırıma başladığımda bu konu başlığından sayfalarca not çıkardım. Başta Ali bey olmak üzere yatırım serüvenimize katkı sağlayan tüm üstadlara saygılarımı sunarım. Şu anda ortak olduğumuz hisse bulunuyor genel açıdan ise yaklaşımınızı mantıklı buluyorum.
Herkese selamlar.Oncelikle sayfanin mantalitesine uygun cok sevdigim bir linki paylasmak istiyorum.
https://www.thecalculatorsite.com/
Bu linki nereden buldugumu hatirlamiyorum.Belki de buradan bulmusumdur.Bilmeyenler icin tekrar paylasayim dedim.Financial calculators altinda birikimle ilgili cok guzel hesaplama araclari var.
Sonrasinda BES ile ilgili bir soru sorayim.%100 altinda olan BES hesabimi bozmam gerekiyor.Yurt disinda yasadigim icin BES'deki para ile ilgili yasadigim ulkenin vergi otoriteleriyle basimin belaya girmesini istemiyorum bu yuzdem BES'i bozma kararim kesin.Peki altindaki bu yuksek volatilite zamanlarinda en ongorulebilir sekilde nasil bozmam gerekiyor ?
BES'te %100 altinda iken Allianz'i arayip BES'i iptal etmek istiyorum deyip artik nerede denk gelirse oradan mi bozulsun yoksa oncesinde uygun anda satip likit fonda mi bozsam? Belki bilmedigim baska bir yontem vardir. Bildigim kadariyla BES iptal emrini verdikten sonra surec 10-15 gun daha ilerleyecek.10-15 gunluk bilinmezlik benim icin cok uzun
Tabii ki önce bozup, işlemleri likit fonda beklemek gerekir. Yoksa, hangi güne denk geleceği belli olmaz..Hem döviz müdahaleleri var, ters bir zamana denk gelmesi kötü olur.
Öğleden önce emir verirsen, ertesi günün kapnış fiyatından bozulur. En azından türkiye hayat emeklilikte o şekilde...hesaplama 13:30-14:30 arası fiyatlardan yapılıyor yaklaşık olarak.
Sayin Cautionary cevap icin tesekkurler. Bir konuda hatali yonlendirme yapmamak icin ek yapmak isterim.
Turkiyedeki BES fonlarinin yurt disinda yasadigimiz ulkelere finansal bilgi paylasimi kapsaminda bildirildigini saniyordum ancak ustteki mesaji attiktan sonra alttaki videoya denk geldim:
https://www.youtube.com/watch?v=b05Wby0cU3U
Burada BES hesaplarimiz yurt disindaki vergi otoritelerine bildirilmeyecek diyor.Benim cekincem BES fonlarindan kazandigim para yuzunden yasadigim Almanyada vergi beyani verecek olmakti.Eger videoda soylendigi gibi BES hesaplarimiz yurt disindaki vergi otoritelerine bildirilmeyecekse endiselenmeye gerek olmaz. Ben kesin boyledir demiyorum yurt disinda yasayanlar yasadigi ulkeye gore kendi degerlendirmesini kendisi yapsin derim.
Benim bir türlü çözemediğim bir problem var. 5 yıldır düzenli temettu veren 11 hisseyi biriktiriyorum. Niyetim uzun vadede pasif bir gelir yaratabilmek. Ancak zamanla şunu gördüm, süre ilerledikçe benim hisse maliyetlerim cari fiyatların çok altında kaldı ve ben, bana yüksek gelen fiyatlar karşısında hisse alamamaya başladım. Ben böyle düşünürken bir başkası "x hissesi bu fiyattan çok uygun, aldim" diyebiliyor. Bu durumda olmamda benim teknik ya da temel bilginin olmaması önemli bir faktör biliyorum. Peki ne yapabilirim? Bunun bir formulasyonu var mıdır? Teşekkürler.
SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fiyatı uygun olan hisselere yönelebilirsin. Bazı hisseler özellikle hisse rallilerinde absürt fiyatlara gelebiliyor, bu durumda alıma devam etmek de bir yol olabilir. Ama dediğim gibi elin gitmiyorsa, temel olarak saçma yüksek seviyelere gelindiyse başka hisseler ile alıma devam edilebilir.
Ben de uzun vade temettu yatırımı yapıyorum fiyatlar yukselince almak zorlaşıyor ben çözüm olarak şöyle yapıyorum temettu tahmini yapıyorum F/K 10 ve altındaysa o hisseyi alıyorum. Mesela Eregl 4-4.5 tl temettu bekliyorum fiyatı 30₺ ben 40₺ ye kadar gider diye alıyorum. Egeen 120₺ temettu bekliyorum 1200-1300 ₺lerde alıyordum şimdi 2000₺ kural gereği almıyorum ama aldıklarımı tutuyorum.
Her kese iyi günler dilerim.
Bunu atlatmanin en kolay yolu artan karlara ve f/k'ya bakmak.Ornegin eskiden Eregli 7-8 TL iken kari bugunku kadar yuksek degildi.Karini duzenli sekilde bu kadar arttirmisken ayni fiyatlara donmesini beklemenin anlamsizligini kendinize telkin edebilirseniz eliniz alim tusuna daha kolay gidecektir.
Teşekkürler arkadaşlar.
SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
asgari ucretten vergi de kaldirildi, kim odeyecek peki bu kaybi? bilin bakalim kim sayin beyaz yakalilar.
Daha öncede başka yerlerde söylemiştim. Asgari ücret böyle yüksek belirlenmemeli. Ücretleri serbest piyasa arz ve talebe göre belirlemeli. Bu şekilde yüksek belirlenmesi nitelikli ve az bulunur işgücünün de iyi ücretlere çalışabilmesinin önünü kapatıyor.
Adamın hiçbir vasfı yok ancak yerleri paspas yapabilir seviyede buna %50 veriyorsun, ama makine operatörü elemana %50 veremez birçok işletme.
Yani örneğin şuan asgari ücretli çalışan 2825 TL alırken daha nitelikli bir makine operatörü asgari ücretten 1200 TL yüksek alarak 4025 TL alıyor olsun.
Yeni durumda işveren bu 1200 TL farkı miktarsal olarak koruma yöntemine seçerek bu nitelikli çalışanın maaşını 4250+1200 yani 5450 TL yapar. Bu da bu nitelikli çalışana %35 oranında zam yapılması anlamına gelir.
Beyaz yakalıların da büyük çoğunluğunun başına gelecek budur.
Şu konuda önemli
Tüm çalışanların asgari ücret tutarına kadarki maaşları gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulmazsa önümüzdeki yıl tüm bordolular kâğıt üzerinde asgari ücretli olabilir!
Bizden söylemesi…
https://twitter.com/ozanbingoll/stat...UMkeZRLHQ&s=19
en büyük sorun ülkenin tamamı için tek asgari ücret belirlenmesi. istanbul da asgari ücretle geçinmek mümkün değilken, anadolu da iş yok. o halde anadoluda asgari ücret daha düşük tutularak, iş adamlarının anadoluya yatırım yapmaları teşvik edilmelidir. bunun yanında bant üretimi yapan bir fabrikada kimse çalışmak istemez. bu fabrikada asgari ücretin daha yüksek olması beklenir.
Eskiden yanlışları eleştiriyor, doğrusu nedir, fikrimizi yazıyorduk...Artık yapılan her şey yanlış, hatta külliyen yanlış. Neresini düzeltelim.
O yüzden, Allah sonumuzu hayretsin diyoruz, başka da bir şey yazmak gelmiyor içimden.
2018 yılından beri vatan millet diye iyi niyetle hak ettiğimizin - piyasada yurt dışında alabileceğimizin 1/2 si ile memleketimize hizmet ediyorduk. Teklifler vardı red ettik kaldık. Pişman değilim. Askerlik gibi düşünüyorum, nasıl onu aslanlar gibi yaptık bunu da aslanlar gibi yaptık güzel işler çıkarttık.
Artık oran 1/4 e düştü.
Daha düşer mi? Bilinmez.
Şunu buraya rahatlıkla yazabilirim, bu rakamlarla kalifiye mühendis / doktor / yazılımcı / bilim adamı bu ülkede kalamaz, kalması kendisine ailesine ihanet olur. Gidecek ki kalan az sayıda kişiye değer verilsin. Gideceksin ki kendine saygın olsun.
50 bin altı maaşlar pek çok mühendis için komik artık. Ama 50 bin diceksin ki çok para patronun eli ayağı oynar vermez veremez. Olabilir veremeyebilir. O da haklı olabilir bir sürü mezun var vs..
Mecbur gideceksin.
Burada yazmış idim, yurt dışına giden pek çok arkadaşla konuştuk tartıştık herkes kendi açısından değerlendirdi ortak noktalar bulduk _ bulamadık diye. Artık konuşacak tartışacak bir şey kalmadı.
Sonumuz hayır olsun, asgari ücretliye ayrı kalifiye elemana ayrı ülkeye ayrı üzülüyoruz, diyecek bir şey kalmadı.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Beyaz yakalilar, kaderlerine teslim olacaklarina cikip patrondan aslanlar gibi haklarini istesinler ve alsinlar. Bakmayin kucuk patronlarin isci cikartiriz yalanlarina. Kimse emek olmadan uretim yapamaz. Kendinizi kucuk gormeyin, bir avuc hasis zumreye boynunuzu egmeyin.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Uğraşmaya değer mi ? Benim bahsettiğim kesim zaten rahatlıkla y. Dışında iş bulabilecek, nitelikli, ülkenin zor projelerini yapan kesim. Ona ugrasana kadar kalkar gider burada aldığının 4 - 5 katını alır geçer.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Buraya yazmıştım. Eşim (Yaş 39), 2019 yılında iş hayatını bıraktı. Bir bankada orta düzey yönetici idi, 20-30 şube ona bağlıydı falan. Görece olarak maaşı da çok iyiydi. (en azından benden yüksek alıyordu). Önce onu sistemden çıkardık. Kurtardı kendisini. 2 senedir dünyanın en mutlu insanı.
Ben de geçen sene bırakacaktım. Düzenimi kurdum. 1-2 firmaya danışmanlık verecektim. Çok sıkışırsam. Ama (hiç beklemediğim bir anda) Çok güzel bir teklif geldi. (parasal anlamda değil). Şu anda (son 10-12 aydır) huzurlu ve sağlıklı bir iş hayatım var. iş YAŞAM dengesine önem veriyoruz şirkette. Çok keyifli. Finansal özgür birisi olarak, keyif içinde çalışıyorum. 2-3 firmadan, şu anki ücretimin 2 katı teklif aldım, gitmedim. (Yaşım 39).
30 yaş altı herkese direkt önerim, yurtdışına çıkın. Ülke ve pozisyon, iş ayırt etmeden, isterseniz Polonya'da pompacı olun, isterseniz Bosna'da temizlikçi. Net.
Gidemeyen de, ücretli çalışmak dışında başka bir şeyler kovalasın. Enflasyonist ortamda, ticarette ciddi paralar kazanılır.
Selam
Bugünkü vak’a sonrası benim portfiyümdeki hisse fiyatları ile kapanış fiyatları çok farklı boyutlarda. Yatırım hesabındaki bilgilere göre ben bugünü hiç yaşamamış gözüküyorum. Sizin de öyle mi?
ykb kullaniyorum, devre kesmeden onceki hali gorunuyor
SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
İş Bankası da aynı. Sanırım hesap bile kabullenemedi bu günü. Çok yoğun çalışıyorum, saat 20:30 gibi ancak bakabildim piyasaya. Daha başımıza ne geldiğini anlamaya çalışıyorum.
Asgari ücretliler çok da sevinmesinler. Aralık enflasyonu %10 dan aşağı gelmez ve daha zam ellerine geçmeden %10 ları gitti.
Bu enflasyon öyle bela birşeydir ki her şey elinizden alır götürür...
Paranın adı var, değeri yok... 1 ay önce 50 TL'ye aldığım ürünü 2 hafta önce 60 TL'ye, bugün de 80 TL'ye aldım.
Kamera şakası gibi. İnsanın bazen inanası gelmiyor. Döviz artıyor, fiyatlar artıyor. Gelirler artsa bile -ki asla gerçek enflasyon veya döviz artışı oranında artacağına inanmıyorum- bu işin sonu nereye varacak? Deste deste banknotla mı alış veriş yapacağız... Paradan 6 sıfır atılırken TL'nin itibarı deniyordu....
sn Cautionary bugün twitterda çok sinirliydi, özellikle krediyle borsaya dalanlara.
Yok yahu..daha iki gün önce Rize'de mandalina dalından foto paylaşmıştım...iyi ki gitmişim, gerçi 3 günlüğüne gitmiştim, 1 gün önce dönmek zorunda kaldım. psikolojik olarak çok iyi durumdaydım dün-bugün.
Bugün gündüz, bir kaç uyarı mesajı attım. Çünkü çok saçma şeyler duydum, eski iş yerimde çalışan arkadaşlar, milletin maaş hesabından kredi çeken çekene..onay vs de yok, hızlıca kullanılabiliyor krediler...millet kredi çekip hisse alma yarışına girmiş (daha çok fonlar üzerinden).
Ayrıca vadeli tarafta, kaldıraç kullanıp hızlıca zengin olmaya çalışanlar da vardı. Yani böyle bir hareket er geç yaşanacaktı.
Ben gerek bu başlıkta, gerekse twitter da tek bir şeyi anlatmaya çalışıyorum...aç gözlü olmamak lazım...daldan dala konmamak lazım...çekirge 1-2 kez güzelce sıçrar, illa ki bacağını kırarlar sonra.
Sayın Cautionary, iş hayatına atıldığımda kendimce bir hedef koymuştum, 10 yıl sonra bir evim, 20 yıl sonra bir arabam olsun diye. Konut kredilerinin başlatıldiği yıllarda 1990 yılında iş hayatımın 13. yılında bir evim oldu, 19. yılında da bir şahin modeli 2. el bir araç alabildim. Şimdiki gençler hemen evim olsun, arabam olsun, bunlar olurken de iyi yaşayayım, tatilimi yapayım istiyor. Bu arada birçok yanlış adımlar atılıyor. Böyle bir dünya dün yoktu, bugün de yok. Dünyanın başka bir yerinde de yok... Tasarruf etmesini uzun vadeli plan yapmasını bilmeli insanlar... Eleştirmeye bayılıyoruz ama eleştiriye özeleştiri ile başlamak. lazım sanırım...