Selamlar, madem yazan yok ben karalayım bir şeyler.
1. Borçluluğun çok fazla olduğunu nereden çıkardınız ? TL kredi kullanabilmenin avantajından yararlanıp bolca kısa vadeli kredi kullanmış, şirketin finansman döngüsü bu şekilde: alacak ve stoklarını krediyle finanse ediyor. 6. aylarda da alacağı kadar kısa vadeli banka borcu, stoğu kadar ticari borcu var, üzerine elde 1 milyar civarı nakdi var (mevduatta ve kkm'de). Aktifle de (%46) ciroyla da (%38) karşılaştırınca oranlar düşük değil haklısınız ama çok fazla da değil. En önemlisi bu kadar dış kaynak kullanımından yarar sağlıyor mu ona bakalım. Evet yayarlanıyor ki cirosu arttıkça ödediği finansman giderlerine rağmen kârı da artmaya devam ediyor.
2. Halka arz tarafını pek bilmiyorum ama yanlış hatırlamıyorsam patron bir röportajında şirketin uluslararası oyuncu olma hedefi olduğunu, halka arz kararında devam eden tesis yatırımlarının finansmanının yanında özellikle Avrupa piyasasına açılırken halka açık şirket olmanın itibarından yararlanma amacının da olduğu veya bu anlama gelir bir şeyler söylemişti. Ortağın hisse alımlarının da bu kapsamda büyüme, dünya şirketi olma hedefleriyle ilgili olduğu söylenebilir ama tabi bunlar benim yakıştırmam da olabilir. Süründürme kısmına gelirsek bu hedefleri tutturabilecek mi, Avrupa-Doğu Avrupa-Rusya piyasası Türkiye ekonomisinin durumu, pazardaki rekabet gücü, stratejileri vs bu kısım biraz piyango, fiyatı baskılanır mı gider mi, şu an pahalı mı ucuz mu bunlar tamamıyla kişisel kararlar. YTD.