Bu sene işler daha sıkıntılı kasım aralıkta ortalama 7 milyar doları diye hatırlıyorum. Şimdi aylık ortalama 12buçuk milyar dolar ödeyeceğiz gibi
Printable View
Bu sene işler daha sıkıntılı kasım aralıkta ortalama 7 milyar doları diye hatırlıyorum. Şimdi aylık ortalama 12buçuk milyar dolar ödeyeceğiz gibi
https://www.cnbc.com/2022/01/07/infl...eek-ahead.html
Inflation, rising rates and the Federal Reserve could whip stocks around in the week ahead
Avrupa ve ABD'de Noel-Yılbaşı tatil dönemi bitti,piyasa profesyonelleri Pazartesi tam kadro masalarında olacaklar.Önümüzdeki hafta küresel piyasaların gündemi;ABD enflasyon verisi,Fed başkanı Powell'ın Senatoda yapacağı açıklamalar,tahvil faizlerindeki yükseliş ve yıllık bilançoların yayınlamaya başlanması olacak.(Bu hafta JPMorgan Chase, BlackRock, Citigroup, Wells Fargo gibi şirketlerin bilançoları gelecek)
https://www.nyse.com/markets/hours-calendars
NYSE Piyasalarda tatil günleri
Spamlamak gibi olmasin. Burda agir toplari gordum.
http://share.matriksdata.com/Images/...1607117436.png
Bu tahtada yuklu alim nasil yapilabilir? 10.50'den beri bakiyorum. Bir turlu alamadim. Her gun 10-15 adetlik islem oluyor. Bir kere aktife 100 adet yazdim, veren de olmadi.
Soru su: Bu ulkede ileriye donuk hedge etmek isteyen dolarla calisan sirketler bu isi nasil yapiyor? 15 bin dolarlik islem oluyor gunluk ya.
Galiba yil sonu vadelilerinde islem daha fazla ustad yani suan 2022de oldugumuz icin 2022 aralik icin daha yogun islem oluyor
Belki bankalarin sirketler icin viop piyasasından ayri enstrumanlari da vardir
şirketinizi nisan 2023 vadede vioptan hedge edemezsiniz... direk bankanızı arayıp ordan kotasyon isteyin...
yok illa o kadar uzak vadeyi vioptan hedge edeceğim diyorsanız aktiften 3'er 5'er toplayacaksınız; 100 kontratı tek günde toplarsınız ama öyle yüzmilyonlarca dolarlık cirosu olan şirketler direk bankasından kotasyon alarak halleder o işi...
bir de MB son zamanlarda kobiler için TL uzlaşmalı ihale açmaya başladı; ordan da yapmak mumkun...
Cok sagolasin Desperado. Yok sirket icin degil sahsi.
Banka yok da araci ile konustum, onlar yardimci olamiyor. 3-5 lot toplanacak sey degil, bunla devamli ugrasilmaz ki. 5 bin kontrat dusunuyorum. Bir de satmasi var bu isin vadesinden once dusunursem. Yatti yani.
Ayrica bankadan kotasyon olmaz. Cunku kaldiracali islem yapmam gerekiyor. Ben TL kazanmiyorum, ama herife de boyumun yettigi kadar zararim olsun istiyorum artik. Kaldiracin tamamini disarda dolar olarak tutacagim Turkiye'ye getirmeden.
Neyse bu degerli bilgiler isiginda oteki topikte de arkadasin soyledigi gibi... Bu is olmaz.
Her yerde sovme ve beddua harici baska zarar verme yollarina bakayim :) Gerci dolar bedduam tuttu. Emegimi kurtarmak icin beni senelerce ugrastirdigi gibi o dolar da onu ugrastiriyor simdi. Ha senin ulkene zararin olur da diyebilirsin. Degil. Ne kadar hizli giderse o kadar iyi Turkiye icin.
Sagol sn. cennetyolu. Cok dogru demissin. Teminatin tamami kadar karsiligi var yurt disinda. Kumarhanede boyle riskler alamam. Boyunuzu asan ise girerseniz gunun birinde hepsini batirirsiniz.
Ama arkadaslarin anlattigi gibi... fizibilitesi olmayan birsey bu. Fikrimden vazgectim.
Sasirmadim desem de yalan olur. Ben bir derinligin oldugu, insanlarin ve sirketlerin ilerisini planlayabilecegi bir yer saniyordum VIOP'u. Hele hele boyle gunde 150 milyar dolar islem olan bir para biriminde. Baska bir arkadas CME tavsiye etti, orda her bir kontrat 100 bin dolarmis. Vaktim olunca ona bakacagim.
rica ederim sn 666, viop usd TL de daha önce birçok ileri vadeli aylara ait kontratta işlem denemem olurken artık sadece en yakın vadede işleme giriyorum..o da her zaman değil.. nedeni ise yakın vadede işler umduğunuz gibi gitmedi diyelim fazla likidite sorunu olmadan pozisyonu rahatca kapatabiliyordunuz. (Burada bahsettiğim 1ile max 300-500 bin usd ye kadar olan pozlar için)
20 Aralıktan sonra usd/tl de uzun poz da olan birçok oyuncu tahminimce piyasadan silindi. Haliyle işlem hacimlerinin görece etkilendiğini düşünüyorum.. İlaveten burada TCMB nın piyasanın doğallığını engelleyen sürekli satışları da gelebiliyor..
Bu sebeplerle viop ta çok ileri vadelerde ciddi tutarlı poza vade sonunda kazanacağıma emin olsam bile kaldıraçlı girmezdim. Ciddi yüklü pozlarda -birkac gün için dahi sürebilecek-sırf sizi dayanıklılık testi için anormal fiyatlamalar yapabilirler..
ileri vadelerin riskleri: USD çok yükselirse teminat tutarlarını ne kadar artıracaklarının bir sınırı da yok (gün gelir 1 e 1,30 yapamazlar diyemeyiz mesela..yani 1.300 usd lık poz için 1.000 usd teminat)
Derinlik yada likidite yok, canının istediği gün makul bir zararı göze alıp çıkacağım bile diyemeyebilirsin.
Hala döviz kontratlarında ve gram altında +-%10 sınırı var. şaka gibi bu.bir pariteye nasıl sınır konulabilir yaaa!!
Parite sınıra ulaştığında 5-10 dk sistemi açmalarını bekliyorsun ki kendine korumak için işleme girebilesin. o arada zarar oluşursa yine sana ait..
Sn. 666 diğer arkadaşlar da yazmış dedikleri doğru, uzak vadelerde hacim komik derecede düşük. Sadece dolarda değil, garan akbank işc gibi endeks kağıtlarında bile üç aylık kontrat açılıyor ama ilk ay ve belki ikinci ay likidite oluyor üçüncü ay alım satım marjı çok büyük.
Dolarda yılsonu kontratları ve birazda haziran (6. ay) kontratlarında işlem hacmi yüksek. Onun dışında en yakın 1-3 ayda işlem var, yani bir iki ay sonrasına açıp vade geldikçe taşıyacaksınız (burada da dikkat, ay sonuna doğru fark çok açılıyor ve vadeli fiyatı spot doların iyice altına düşüyor).
Benchmark ABD 10 Yıllık hazine tahvil faizi %1.80 seviyesini kırdı
U.S. 10 Year Treasury
US10Y
WATCHLIST
Yield | 3:34 AM EST
1.808%
up+0.039
Deniz bey sizce doların fair price 'ı nedir?
2022 dolar yıl sonu tahmininiz var mı?
Deniz bey sizce bu filmin sonu nasıl biter? Bu kafa yapısıyla böyle giderse bizi ne bekliyor?
Bana sormamissin, haddim olmadan cevaplayayim.
Fazla dert etme. Ulkeyi ve borsayi guzel gunler bekliyor. Bu musibetin fisi cekileli cok oldu.
Tabi ki para kazandirmiyorlar borsada kolay, bir gunde olacak seyler de degil. Gitmeden once de daha ne kadar batirabilecegi belli degil. Ama ben dolar bazli en az 3-4X'lik bir yol oldugunu dusunuyorum gidince.
Surda da benim gorusumce problemin ne oldugunu ozetledim: https://www.hisse.net/topluluk/showt...03#post5688803
Nokta atisi yapmis: https://www.youtube.com/watch?v=XGtA1yU4Yhg&t=2180
Sn. Babacan'in roportajini guzel buldum. Hepimizin senelerdir yazdigi soyledigi seyler. 90 dakikada da gunes dogar. Bu kadar basit.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0220111-14.htm
"MADDE 2 Aynı Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
"e) Yurt içi yerleşik tüzel kişi: Bankalar ve Merkez Bankasınca belirlenen diğer mali kuruluşlar hariç olmak üzere Türkiye'de kanuni yerleşim yeri bulunan tüzel kişileri,"
MADDE 3 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 20/12/2021 tarihinde mevcut olan, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihinde mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir."
"(3) Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk lirası mevduat veya katılma hesabı açılır.""
Resmi gazetede yayınlanan tebliğ değişikliğine göre;gerçek kişilerin döviz tevdiat hesaplarında bir azalma olmayınca, tüzel kişiler(şirketler) de tebliğ kapsamına dahil edilmişler.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0220111-15.htm
Ve altın hesapları için de benzer tebliğ değişikliğine gidilerek,tüzel kişiler(şirketler) de de tebliğ kapsamına alınmışlar ancak şirketlerin altın hesabı gerçek kişilere göre oldukça düşük.
Zamanın ruhuna uygun bir söz “Umut bir strateji değildir.”
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/sir...elecek/2467927
Evet böylelikle 90 lara dönüşümümüz hızla devam ediyor.
90lardan bu yana dunyaya bu olmus ama. Bir de tup kuyruklari derler ya 150 yasinin ustundekiler. Yazik.
World GDP:
https://i.ibb.co/SVzHc60/gdp.jpg
İkinci dönem Fed başkan adaylığının onayı için bugün senatörlerin karşısına çıkacak ve sorularını cevaplandıracak Fed başkanı Powell'ın bugün Senato'da yapacağı konuşma yayınlandı:
https://www.federalreserve.gov/newse...l20220111a.htm
"We know that high inflation exacts a toll, particularly for those less able to meet the higher costs of essentials like food, housing, and transportation. We are strongly committed to achieving our statutory goals of maximum employment and price stability. We will use our tools to support the economy and a strong labor market and to prevent higher inflation from becoming entrenched."
https://youtu.be/lgoVrWIi4fY
Is yatirim -dis dengelerde zayiflik isaretleri
https://www.paraanaliz.com/2022/ekon...recek-g-21852/
Powell doların ateşini yaktı: Faiz artışı ile bilanço küçültme de kademeli devreye girecek
2008 den beri FED asla piyasaları bırakmadı..
Faiz leri yükselttiği zaman bile ABD borsaları yukarı yönlü hareketine devam etti..
Şimdi de FED faiz artıracam diyor , hükümet alt yapı yatırımları diyor..
Enflasyon nasıl düşecek bu trilyon dolarlık yatırımlar ile o da muamma..
Zaten 0.25 faiz artışının yüzde 7 ye gelmiş enflasyon üzerinde sinek ısırığı gibi bir etkisi olur diye düşünüyorum..
Aha işte bu kadar mıydı piyasalardaki balonu daha da şişirmesi olası..
İlk olarak 0.25 ile başlayacaklar büyük ihtimal, ama ilerleyen zamanlarda çok sert aksiyon almak zorunda kalacaklar bence..
Enflasyon ve varlık fiyatlarındaki artış sürdürülebilir bir durum değil, bir noktada bu balonun indirilmesi gerekecek...
Yoksa başka yerden daha büyük ve kontrolsüz bir şekilde istenmeyen şeyler olur o zamanda işler iyice raydan çıkabilir.
1)
Tam 1 yıl önce 13 Ocak 2021 tarihinde yukarıdaki yazıyı yazmıştım
Wednesday May 12 2021 Actual Previous Consensus
03:30 PM
US
Inflation Rate YoY APR 4.2% 2.6% 3.6%
03:30 PM
US
Inflation Rate MoM APR 0.8% 0.6% 0.2%
12 Mayıs 2021 tarihinde ABD %4.2 ile %4'lü enflasyonu gördü.
2)
8 Temmuz ve 26 Temmuz tarihlerinde bu başlıkta yazdığım yazılarda ABD'de yıl sonunda enflasyonun %7'ye çıkacağının projeksiyonunu yapmıştım.Ve bugün o rakamlar görüldü.
3)
Yukarıdaki yazılar bu başlıkta 5 ve 10 Kasım 2021 tarihlerinde yazıldı.Piyasalar en erken Aralık ayında 0.25 puan 1 faiz arttırımı beklerken, yukarıdaki yazılarda ben Mart ayında Fed'in varlık alım programını sonlandıracağını ve ilk faiz artırımını yapacağını öngörmüştüm.Şu anda ise Fed Mart ayında varlık alım programını sonlandıracağını resmen duyurdu,Mart ayında Fed'in ilk faiz arttırımına gitmesi konusunda ise artık piyasalar konsensüse girmiş durumda.
4)Bundan sonra ne olacak?
Mart ayındaki Fed toplantısından sonra 2022 yılı ABD enflasyonu konusundaki projeksiyonumu ve Fed'in muhtemel adımları konusundaki öngörülerimi bu başlıkta paylaşacağım ama yukarıdaki yazılarımda da ifade ettiğim gibi %7 bandındaki bir enflasyonda 0.25 puanlık bir faiz artırımları enflasyon yangınını söndürmez,Çok büyük mali teşviklerden ve parasal genişlemeden gelen piyasada dolaşan büyük miktarda para var.
https://fred.stlouisfed.org/series/M2SL
ABD'de 2021 yılında M2 para arzı,Ocak'tan Kasım'a 15 .4 trilyon dolardan 21.4 trilyon dolara tarihinin en büyük zıplamasını yapmış.Gelirlerin ,ücretlerin arttığı,tüketim harcamalarının arttığı,üretim maliyetlerinin arttığı,kira ve gıda gibi henüz enflasyon sepetine yansımayan kalemlerin olduğu,büyük altyapı yatırımlarının yapılacağı,sıkı bir işgücü piyasasının bulunduğu bir ortamda enflasyon yükselmeye devam edecektir.
Wednesday January 12 2022 Actual Previous Consensus
04:30 PM
US
Inflation Rate YoY DEC 7% 6.8% 7%
04:30 PM
US
Inflation Rate MoM DEC 0.5% 0.8% 0.4%
Sayın Deniz43 hocam ,ayağa kalkıyor önümü ilikliyor ve sizi ayakta alkışlıyorum . Yorumlarınızla önümüzü aydınlatmaya devam etmeniz dileğiyle ; iyi ki varsınız .
Deniz bey tebrikler gerçekten aylar öncesinde yazdıklarınız bir bir çıkıyor
yanlış hatırlamıyorsam bir yazınızda fed in önce yetersiz önlemler alacağını ancak bunun yangını söndürmediğini anladığında ve özellikle enflasyonun %10 bandında kalıcı hal almaya başladığını gördüğünde paniğe kapılıp şok arttırımlara gidebileceğini söylemiştiniz
sizce enflasyon hangi aylarda %10 bandını vurduğunu görebiliriz ve bunda kalıcı olmaya başladığı hangi aylarda artık gizlenememeye başlar .. diğer bir ifadeyle yani eğer piyasaları bir kenara bırakıp panikle şok faiz artışına giderlerse sizce bu hangi aylarda olabilir ...
bu şekilde yapılacak sert bir faiz artışının hisse senetlerine ve tahvil piyasalarında bırakacağı hasar nelere sebep olabilir
değerli yorumlarınız için şimdiden çok teşekkürler Deniz bey tekrar tebrik ederim
16 Mart Fed toplantısından sonra matematiksel modellememi oluşturup,-geçen yıl yaptığım gibi-,2022 ABD enflasyonu ile ilgili projeksiyonumu yapacağım(Fed'in bu yıl 4*0.25 puan faiz arttırımı yapacağı ve yılın son çeyreğinde bilanço küçültmeye başlayacağı varsayımıyla),bu modelllemede henüz hesaplamaya başlamadım ama ,mevcut parametrelere göre,muhtemelen ABD'de bu yıl enflasyon çift haneleri görecektir.
Bu durumda ABD'de Fed'in yılın son çeyreğinde, enflasyon çift haneleri gördükten ya da göreceğinin belli olmasından sonra olağanüstü toplanarak Paul Volcker'ın Fed başkanlığında alınan tedbirlere benzer şekilde enflasyon yangınını söndürmeye çalışacaklarını şu an itibariyle,,yüksek ihtimal olarak görüyorum.