Neden dükkan veya arsa değil konut ?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Geçmişteki resesyon ve kriz dönemlerinde önce araba sonra dükkan sonra arsa-tarla fiyatları düşmüş.
Krizde önce elden çıkartılan mallar bunlar oluyor ama konutunu kolay kolay pek kimse satmıyor. Yuva önceliklidir bizde...
Misal Konut kredilerinde dünyada en sorunsuz ödeyen ülkeyiz. Bizde konutun yeri çok ayrı...
---------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Harika bir film öneriyorum. Ortalama Türk aile yapısını bu kadar iyi anlatan bir film arasanız zor bulursunuz
Ödüllü Fikret Reyhan filmi
Film: https://www.youtube.com/watch?v=3atmXYaEUZk
-------
Spoiler:
Aile borç nedeniyle neredeyse birbirine düşmüşlerdir. Zor durumdadır ama ne arabalarını ne tarlasını ne de evlerini satmıştır.
Borsaya, paradan para kazanmaya haram gözüyle bakmaktadır.
--------
Özellikle bizim beyaz yakalı okumuş arkadaşların kesinlikle yatırım yapmadan önce izlemesi gerekir. Hani balık avında nasıl ki karadenizdeyken hamsi avlamak gerekiyorsa bulunduğunuz ülkede yatırım yaparken farklı beklentiler içinde olmayın...
Bu toprağın insanları faize, bankaya, borsaya bulaşmaz.
Bizim ülkede 2 tür yatırım vardır biri altın diğeri konut. Altını da konut almak için biriktirir insanımız.
-----------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
şu videoyu iyi izleyin. :-))))
türkiye yine önde .
hemde çöp alımında.
https://www.youtube.com/watch?v=EzJPwC-MnyY
20 sene sonrada baksak benzer olavak muhtemelen. Türkiye dünyadaki mal ve hizmet üretiminde gebelde benzer katkıyı sunuyor.
Türkiyede önemli olan aynı üniversite giriş sınavı gibi, kendini üst dilime atmak gerek.ülkemiz malesef kim kümden refah çalarsa mantığı var. Herkes zam istiyor. Usta yetişmiyor diyor. Bir kerede bu usta neden bana yakın ücret kazanmıyor demiyor. Memur asgari 3 in 3 katı alıyor. Avrupa orfalaması kaç kat acaba.
Sent from my SM-S908E using Tapatalk
Doğal olan o. Herkes kendi çöpünü kendi atmalı. Ülkede temel fiziksel aktiviteleri başkasına yükleme var. Bu işleri yapan kişiler insan değil mi?
Düşük gelirli bu grubu ülkenin bir kısmı görmediği sürece, bu ülkede çok bişey değişmez.
2015 sonrası Konut piyasasında arz fazlası nedeniyle 5 yıl boyunca bearish pozisyonundaydım (döviz/altın bazlı).
2021 den itibaren konut piyasasında boğa oldum ve konut yatırımı yaptığımda burada yazdım. Muhtemelen pozisyonum 2030'a kadar devam edecek...
Bu arada hala kiraya vermenin ( turistik şehirlerde kısa süreli airbnb dışında) akıllıca bir yatırım olmadığını düşünüyorum o konuda maalesef değişen bir düşüncem yok çünkü kanunlar konut sahibini koruyamıyor.
%25 yasası daha çıkmadan önce ben evlerimi boş tuttuğumda ailem dahil herkes bana karşı çıkmıştı şimdi onlar dahil herkes bana hak veriyorlar.
----------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
parası değerli ülkelerde bu tip benzer maaşlar anlamlıdır, TR gibi sürekli devaluasyon olan ülkelerde bu aşağıda eşitlenmedir kelifiye adamı kaçırır.
bugün almanya bile maaş adaletsizliği kaynaklı işgücü kaybediyor, bizim doktorlar sürekli gidebilmesinin sebebi alman doktorların sürekli kaçması :)
AB ülkeleri sosyal demokrasiler olduğu için alt gelir grupları için yaşam yeteri kadar konforlu. Ancak ABD gibi kapitalist de olmadıkları için nitelikli ve enerjik işgücü için cazibesi düşük. Bu grup fırsatlar ülkesi ABD'ye giderken, AB ye mülteci tabir ettiğimiz ortadoğu ve afrikanın dip kısmı geliyor. Bizim doktorlar da bir süre sonra abd ye giderler AB ülkelerinden. Çünkü AB ülkesinde dr alt gelir grubuna göre çok üst maaşlar alamıyor. Türkiye'de sağlıkta şiddet ve uzmanlık sonrası taşrada zorunlu hizmet vs olmasa doktorun toplum içerisindeki geliri oldukça iyi. Ama ülkeden doktorlar şiddet, mobbing, zorunlu hizmet vb nedenlerden dolayı gitmeyi istiyor.
orta şeker bir yatırımcı senede %100 yaparsa şapkayı göğe atar . onu yapmak için de iyi kötü donanımlı olmak gerekiyor .az biraz kazık yiyip para kaybetmek gerekiyor . ama konut öyle değil. kafa yorma can sıkma yok. çok zeki olmaya da gerek yok. alıp kenara koyuyorsun. bende önceden borsa hisse şu bu diyordum ama şimdi tatava yapma ev al geç diyorum. harcadığın enerjiye göre getirisi çok iyi.
Benim için konut yatırımı banka kasasında tutulan fiziki altın ile aynı anlamı taşıyor.
Bir de yatırım konusunda çok önemli bir prensibim var. "ASLA UFAK HESAPLAR PEŞİNDE OLMA"
Bu prensip benim için olmazsa olmazdır. Misal 24 yıllık borsa hayatımda bir kez olsun "limitli emir" vermedim hep bir tık daha pahalı olan "piyasa emriyle" işlem yaptım.
Bu arada aldığım konutları da zamanında asla pazarlık yapmadan aldım. Eğer pazarlık yapmış olsaydım ben aldıktan bir kaç gün sonra bütün ilan sahipleri oluşan devalüasyon nedeniyle ilanlarını çekmişti.
Sürekli kira olayına sıcak bakmıyorum ama hukuk düzelir ve hiperenflasyon tehlikesi geçerse belki düşünebilirim.
Onun dışında belki airbnb yapabilirim ama insanlarla uğraşmak çok zor. ben zaten insanlarla uğraşmak istesem bana zamanında şirketlerde ne müdürlükler teklif edilmişti hepsini reddetmiştim...
Bazen kafa rahatlığı daha iyi olabilir
-----------
Evet borsa yatırımı insanlarla uğraşmak istemeyenler için en ideali. Ama her 100 borsacının 85'i ilk 5. yılını dolduramadan elimine oluyor. sanılandan çok daha zor ve yıpratıcı.
İnsan-ı kamil olmalısın borsada.
Rallilerde çoşup krizlerde üzülüyorsan borsada başarılı olamazsın.
Oyun gibi görmen lazım borsada kazandıklarını. Oyunda kazandığın puanlar gibi görmelisin. Yoksa para kaybettiğinde bunalıma girersin. Belki o zaman biraz şansın olabilir %15 lik dilime girmeye...
Ya da warren buffett gibi sınırsız paran olmalı düştükçe alırsın sonunda bir süre sonra piyasa sana karşı pes eder bir şekilde...
Tabi bu söylediklerim tek geçim kaynağı borsa olacaklar için geçerli
------
borsanın tüm yatırımlar içindeki en iyi tarafı günü geldiğinde 1 milyonluk malı 500,000 e alabiliyorsun...
kriz durumlarında güzel alım fırsatları sunuyor...
fakat bunu ne arsa ne emlak ne araba reel varlıkların hiçbirisi sunmuyor...
10 milyonluk evi adam 9 milyona vermiyor düşmüyor ama borsada şak diye %50 düşüp sana alım fırsatı sunuyor...
yıl içinde ttkom 26 seviyesinden 13 liralara düşüp güzel fırsat verdi...
eregl 50 li seviyelerden 30 lu seviyelerin altını gördü...
daha bir çok böyle alım fırsatı sunan şey söylebiliriz...
fakat bu fırsat emlakta olmuyor...
hep tok satıcı hep tok satıcı...
Güzel bir paylaşım...
https://youtu.be/NYHl5hm9EL4
22041219G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu aralar ev fiyatları borsa tabiriyle tavana gidiyor.
Eskiden evler satılmadıkça fiyat düşerdi şimdi satılmadıkça fiyatı yükseliyor. Şubat ayında 3,5 milyon istenen ev dün 5.250 idi. Aradım teklif verdim. Fiyat bu, aşağı olmaz, yarın 6 milyon yapacağım demiş. Dediğini de yaptı bugün fiyatı 6 milyona çıkardı ..
Ya arkadaş zaten satamıyorsun niye fiyatı zorluyorsun, amacın nedir, neyini tatmin ediyorsun anlamış değilim.
Su akar yolunu bulur elleşmeyin... Sıradaki ilana geçin illa bütçeye göre, gönlünüze göre bir şey çıkar.
Sırf ego tatmin etmek için, satarken alıcıyı duble kazıklamadan elindekini çıkarmamak için malını öylesine satışa koyan çok ruh hastası var memlekette. Onlarla muhattap olup sinirlerinizi yıpratmaya gerek yok.
Next diyin öbürünü deneyin.
Yarın 6 verseniz 7 ister 8 ister bu tipler. Bunların kolayı yok, sonu yok, ahlakı da yok. Bana kalırsa o paraları verebilen birisnin AB'den ev alması daha mantıklı da neyse... Bu tipleri akıllandıracak tek senaryo AB'ye talebin artması.
Arsa alacaksaniz buralardan alin
https://www.tiktok.com/t/ZT8dqq9yF/
ABD 30 yıllık mortgage faizleri %7'yi geçti:
https://www.bloomberght.com/abd-de-m...-cikti-2334511
Evi satıp parayı atacağı bir alternatif yoksa ağırdan alıyordur. Sahi evi satıp parayı yatıracak yer var mı ?
Dolar artık 19 değil ? Mevduat desen cazip değil.
Borsada herkese yer yok.
Toparlarsak ideal satıcıyı yani farklı bir ev almak için eskisini satanı bulmak gerekiyor.
Bulursam bende eldekini değiştirmeyi düşünüyorum.
Değerine göre emlak vergileri çok düşük. O yüzden kimse değerinde satmak istemiyor. 10 yıl boş tutsa 2 aydaki değer artışı kadar anca vergi öder.
Bunları yazıyorum ama emlak a asla ekstra verhi gelmez. Siyasetin finansmanı burda. Taban burda.
https://twitter.com/turc35/status/16...jVyDeLD1bqGYBA
Konut satışlarında 2 yılın en sert düşüşü
Konut satışları Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Böylelikle konut satışlarında Temmuz 2021'den bu yana en sert düşüş izlendi.