Banka hisseleri ile artık alım yönünde ilgilenmiyorum. Ancak ve ancak ciddi satış yerlerse ilgilenebilirim. Ciddi satıştan kastım şu anki seviyelerden en az %20 lik bir düşüşle sonuçlanacak bir satıştır.
Printable View
Banka hisseleri ile artık alım yönünde ilgilenmiyorum. Ancak ve ancak ciddi satış yerlerse ilgilenebilirim. Ciddi satıştan kastım şu anki seviyelerden en az %20 lik bir düşüşle sonuçlanacak bir satıştır.
**Trump-selenskiy kavgası haftaya borsada sert satışlara yol açabilir mi?..
Trump Kanadayı ABD eyaleti yapacakmış. Babayı yapar. Bir kere Kanadanın yüzölçümü ABD nin yüzölçümünden büyük, hatta Rusyadan sonra dünyanın 2. büyük ülkesi. Böyle bir ülkeye eyalet muamelesi çekiyor adam. Ayrıca Kanada İngiliz kökenlidir, nüfusunun 4 te 3 ü İngiliz kökenlidir. Gerçi ABD nüfusunun da 4 te 1 i İngiliz kökenlidir. İngiltereden bağımsızlığını kazandığı 1783 yılından bu yana hep Kanadayı kendi topraklarına katmayı hayal edip duruyor ama bir türlü başaramadı başaramayacak da.
Trump Kanadayı ABD ye katmayı hayal ederken tam tersi bir durumla karşı karşıya gelebilir. Malum yıllardan beri California ve Teksas eyaletleri bağımsızlık peşinde koşuyor. Bugün bir referandum olsa en başta bu 2 eyalet oylamada açık arayla bağımsızlık ilan eder, Florida da bunları takip eder. Adam bunu göremiyor. Zaten olacağı bu, yakın bir vadede California ayrılıp bağımsız bir ülke olacak. Çok güçlü bir ekonomisi var California'nın, 4 trilyon dolarlık yıllık GSMH siyle dünyanın en büyük 5. ekonomisi durumunda.
Bilemeyiz, ABD borsaları olumsuz tepki vermedi. BİST'in ne yapacağını kestirmek zor. Piyasa çok sığ biliyorsun, para girişi de yok, endekste ağırlığı olan hisselerde tahta yapıcılığına soyunmuş kurumlarla BY lerin ne karar vereceğine bağlı. Ama bunların kararı pekala feyk de olabilir. Böyle sığ bir ortamda tuzak kurmak kolay.
ft 2, AEFES'te %900 lük bedelsiz, KAPtaki açıkkamadan önceki 2 işlem gününde satın alındı ve hisse bu yüzden 161 den 175 e fırladı 2 günde. Bu haber açıklandıktan sonra hisse geri geldi. Insider, içeriden bilgi sızdırma, kokusu var burada. Çünkü haberin arifesinde 2 gün boyunca güzel prim yaptı ama haber ertesinde hisse düştü.
ft 2, AEFES'te dünkü karanlık odada 15 milyon hisse 172.80 den ek değiştirdi. Bu durum dikkatimi çekti benim. Karanlık odaya 171 30 dan girdi, 1.5 TL primle 172.80 den 15 milyon lotluk muazzam bir hacimle çıktı. Normalde bundaki karanlık oda hacmi 150 bin lot civarı oluyordu. Normalin 100 katı bir işlem oldu dünkü karanlık odada. Demek ki önceden anlaşılmış bir fiyat üzerinden blok hisse satışı oldu. Çok enteresan geldi bana. Gerçek alıcı ile satıcı kim merak ediyorum. Alıcı pekala Özilhan olabilir. Adamın elinde 33.2 milyon lot hisse var zaten, ki sermayedeki payı %5.6 yapıyor. Bir ihtimal elindeki lotları 50 milyon lota tamamlanaya çalışıyordur.
Mevcut seviyelere ve rasyolara baktığımda banka hisseleri artık bana güven vermiyor. FK lar 10 a yaklaşmış, defter değerinin ~1.5 katından işlem görüyorlar. Karlılık 2024 de tepetaklak gitti. NİM güzel artış gösterdi ama maliyetler daha yüksek oranda arttı, bakiyeden zararlı çıktılar. İyi bir gelişme değil bu. Ayrıca EM dışında tutulmaları geçek tabloyu gizliyor. NPL lerde de (batık krediler) ciddi artış var. İşte bu yüzden banka hisseleri benim için orta vadede alım babında gündemimde değil. Dediğim gibi eğer ciddi satış yerlerse o zaman düşünürüm.