bu tipleri bende anlamıyorum .derdi ne ki bunların ? lan para lazım madem sat işine bak. para lazım değilse neden bu tatava ? 3 yıldır bildiğim bi ev var. 700 binden başladı 3 milyona çıktı en son . satamadı ilan kalktı. camda hala satılık yazıyor .
Printable View
bu basit gerçeği bile anlayan az insan var.
şu an TUIK terzihanesinin açıkladığı aylık enflasyon bile 3% ki, yılın ikinci yarısı
vergi artışları
memur vb maaş artışları
doların artışının gecikmeli ve sürekli yansıması
baz etkisi
vb sebeplerle ile bu rakamın resmi olarak 5% i vurması lazım.
bu ortamda ev fiyatlarının TL olarak düşmesini geçin sabit kalması bile gerçekçi değil.
Yazlık almak istiyordur. Veya bugüne kadar biriktirdiğim yeter, parayı yemek istiyorum demiştir. Temelden yeni konuta girecektir. Gelişen bir bölgeden konut alacaktır. Tayin olmuştur lojmanda kalıyordur. Yeni şehirden almak istemiştir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Son 1-2 sayfaya baktım da, emlak piyasasını tartışırken henüz enflasyon-fiyat-değer kavramlarını doğru/yanlış yorumlama aşamasındayız.
Alfabenin "A"sı.
Kendine "ekonomi yazarı" diyen bu adam bile enflasyonu yok sayarken, halkın enflasyonu kafada henüz oturtamamış olmasına şaşırmamak gerek.
Adam diyor ki, düşük faizli krediler verilince ev fiyatları %10-15 artmış.
İyi de abicim, enflasyonun üç haneli olduğu ülkede, düşük faizli kredi olsun veya olmasın, fiyatlarda her ay iki haneli artış çok normal değil mi?
Yani sadece kredi verildiğinde değil, normalde her ay düzenli olarak %10 artması çok doğal.
Asgari ücrete yıllık %100 zam yapılınca bu tipler "yine de enflasyonun gerisinde kaldı" diye ağlarlar, ama emlaktaki "enflasyon güncellemesini" sanki çok anormal bir artış gibi anlatırlar.
Örnek ev fiyatı olarak da, istanbulda onca 2-3 milyonluk tertemiz ev varken gidip 14 milyonluk evi örnek vermek, bariz kötü niyettir, bariz çarpıtmadır.
İzleyicilere "siz aptalsınız, ben ne söylesem yersiniz" demektir.
Tele1 resmen muhalefetin Atv'sidir. Ekonominin "E"sinden anlamayan cahil kitleyi "yakında balon patlayacak, hepiniz ucuza ev alacaksınız" paravrasıyla uyuşturuyor.
Madde kullanmadan kafa yapma yolu bu kanallar.
İzliyorsun, sonra bulutların üstünde uçuyorsun.
"Dünya bizi kıskanıyor"dan farkı yok şu videonun. :)
https://youtu.be/sfXwzR1c6uw
Dolar 7 liradan 26 ya gelmiş ,yani 4 kat artmiş...
Memur maaşlarida dolarin 7 lira oldugu seviyeye yakin olarak 4 katina gelmiş durumda.
Bir cok mutfak malzemeside 4 kat seviyesi civarinda dolaşiyor...
Peki konut fiyatlari dolarin 7 lira seviyesine göre 4 kat mi artti ?????
Benim takip ettigim konutlar 4 ü 5 i birak yaşina göre 7- 8 -9 -10 kat civarlarinda artti.Yani konutcular kime hangi fiyattan ittirirsem modunda artirdilar fiyatlari.
Faiz düştü koy %30, Enflasyon var koy zam, dolar artti koy zam, demir artti bir daha koy zam diye diye buralara geldi fiyatlar...
Halada enflasyon var diye fiyat artirmak normal diye, bizi salak zannedip bu işten anlamaz moduna almişlar anlatiyorlar..
Borsadaki kagitlar,altın ,bitcoin ... vs. her şişen enstrumanin düzeltme yaptigi gibi konut fiyatlarida düzeltme yapacaktir...
Konutunu satmak isteyen adam normal fiyatlara inecek, digerleri ise 10milyona 2+1 dairem var diye .........
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Fiyatı 10 kat artan 10 milyonluk 2+1'e bakıyorsan, bana kızmak yerine tercihlerini sorgulamalısın.
Öğretmen 10 milyona 2+1 bakıyor.
Deniz manzarası da var mı? :)
Edit: Arabanı da merak ettim, o da en az 3-4 milyon vardır o zaman.
Maseratili polisten sonra bunu da gördük. :kahkah:
İstanbulun göbeğinde her yere ulaşımı kolay olan semtimde depreme dayanıklı ev fiyatları genelde 2-3 milyon.
Karşı apartmanda taş çatlasa 2 milyon edecek 1+1'de doktor çift yaşıyor. (Eve giren toplam parayı hesapla)
Sokağın az aşağısında (muhtemelen 3 milyonu geçmeyen bir evde) pilot oturuyor.
Ama forumda bir öğretmen 10 milyonluk evlere bakıyor. :)
Bu işte bir yanlışlık yok mu?
Senin çıta biraz fazla yüksek değil mi?
Yaş ilerlemiş hocam senin, vitaminlere falan bi baktir, okudugunu anlayamiyorsun sen...
Asker kökenlisinya ordan da kaynaklaniyir olabilir tabi, Gata ya bir uğra :))
Benim yazimdan 10milyonluk daireye baktigimi cikardin ya helalolsun.
Bak şimdi ,ben Bahcelievlerdeyim simdilik( 1 ay sonra insallah anadlouda bir yerde olacagim), sari siteye 2+1 daire yazip arattinmi ilanlarda 10milyonluk daire cikiyor, ben demi suç :)))
Biz sadece bakiyoruz anladigin, alabilecegimizden degil :)))
https://www.hurriyetdailynews.com/ho...in-june-184696
konut fiyatları düşmez; çünkü alıcı yok...
Çorum'un Osmancık ilçesinde bir kaç saatlik mola verdik.
Emlakçının önünden geçerken, eşim camdaki ilanlara baktı.
3+1 dairelerde, 3 milyon TL ile 4 milyon TL arası 5-6 tane ilan vardı.
Kızılırmak kenarında sitedeymiş.
Osmancık, göç almayan, bilakis göç veren küçük bir ilçe olduğuna göre, mülteci de olmadığına göre,
yapacak bir şey yok.
Millet ABD'deki gibi, karavanlarda yaşamaya alışacak.
Homeless dünyasına hoş geldiniz. :)
Fiyatın serbest piyasada belirlenmesi gerektiğini bilen, bunu idrak eden hiçkimse ev sahiplerini suçlamaz. Suçlayanlar ya cahildir yada iktidar yalakasıdır. Ev fiyatlarını satıcı değil alıcı belirler. Herşeyin fiyatını satıcı değil alıcı belirler. Bu iş bu kadar basittir. Ev fiyatları eskiden yerlerde sürünüyordu ev sahibi o zaman fiyatı yükseltip yüksekten satabiliyor muydu? Satamazdı çünkü fiyatı her zaman alıcı belirler.
Kul hakkı en büyük günahtır, iktidar ev sahiplerinin kirasına resmen çökmüştür. Çalışan ve emeklilere yapılan zamlar başka bir kul hakkıdır. Hak edene az ver az alana çok ver seyyanen yap kök aylığa ver diğerine verme. Kafana göre paraları paylaştır ama en ufak adalet hak emek gözetme. Bu kararları alan insanlarda en ufak bir vicdan adalet duygusu ahlak anlayışı yada Allah korkusu olduğunu zannetmiyorum. Ben ateistim cehenneme gideceğim ama şunu çok net söyleyeyim bu alınan kararları yapılan haksızlıkları gördükçe gerçekten için parçalanıyor vicdanım sızlıyor.
evet ev sahiplerinde acı var mı ? kiraya veremiyormusunuz
mezeyi kurduk.. telsiz.. pardon mikrofon sizde.
:drunk::drunk::drunk:
22 dairesi olan birinin milyonluk sorusu.
:drunk::drunk:
https://i.hizliresim.com/caejjfx.png
--dolar bazında antalyada en çok artan kasaba-semtlerden bir kaçı...3-4 aylık tatil için bu kadar para verilir mi?; aidatı var, bakımı var vs vs..
Merkez bankasındaki verilere göre son 10 yılda konut %1500 artmış.
Pandemi dönemi olan son 4 yılda %750 artmış.
Dolar ise son 10 yılda %1440 artmış,
Son 4 yılda ise %477 artmış.
Aslında bakıldığında son 10 yılda dolar ile konut aynı oran değerlenmiş.
2017 ile 2019 yılında konut fiyatlarının dolar karşısında değer kaybetmesiyle son 4 yılda çok fark varmış gibi duruyor.
Yani olay grafik karşılaştırmasını nereden başlatmasıyla alakalı.
herkesin derdi farklı işte..
kimi doları nerden referans alsam diye dertlenebiliyor.
1 dairesi olan adamın derdi farklı 22 olanınn derdi başka 1022 dairesi olanın derdi bambaşka.
kamlunbağın derdi bi başka.. nebula galaksisinde iki karadeliğin birbirini yutmasında oluşan olay ufkundaki tekilliğin derdi bambaşka.
mezeyi hazırlayıp insanların bu topice yazı yazarken aşşağılık kompeksine girmelerini izlemekten orgazm olanların derdi bambaşka
:drunk::drunk::drunk:
herkesin tuttuğu telsiz kendine. :cool:
Arkadaşlar ben forumun bu tarafına yabancıyım. Bir ev sat-al operasyonu yapmam gerekince özellikle son sayfaları okumaya gayret ettim.
Ev fiyatları ile ilgili gözlemim (İzmir için) eski evlerin artışta baya geride kaldığı, nispeten yeni evlerin (illa 0 değil) ise artışa devam ettiğini görüyorum.
Ben aileden kalan eski bir evi satıp, üstüne ekleyip daha genç bir evle değiştirmek istediğim için görüyorum ki, son 3 ayda bizim çok merkezi yerdeki eski evimiz anca %10 koyarken, izmir'in nispeten dışındaki site için evlerde %20 lere varan bir artış var.
O yüzden size danışmak istedim; ben bekledikçe bu işin zararı olacağını, arada ödemem gereken farkın artacağını düşünüyorum. Sizin yorumunuz olur mu bu konuda?
Bir de bu operasyon için 500-600 civarı bir mortgage çekmek istesem, tecrübe eden, yaşayan var mı, mortgage gerçekten bulunamıyor mu?
Şimdiden tşkler.
asıl sıkıntı insanların alım gücünün düşmesi . ev 3 milyon adamın maaşı 13 bin . kredi çekse 500 binin ödemesi bile maaşını geçiyor kaldı ki 2 milyon çekecek hiç ödenecek değil. benim kuzanim savcı . savcı bak ,önünde nereni ilikleyeceğini şaşırırsın . ev alayım dese adamın maaşı ev almaya yetmiyor . yani bu kadar da olmaması lazım .
birde barınma temel ihtiyaç bu kadar pahalı olması durumunda yarın öbür gün büyük şehirlerde rüşvetsiz iş yaptıramazsın. o verilmeyen maaş illa çıkacak bir yerden. dosyan sağa sola gider gider gelir. her lüks semtin okulu var ,çocuğunu veriyorsun . oradaki öğretmene 20 bin verirsen nerede oturacak bu adam ? 2 sene sonra tayini basar kaçar yozgata . sanılandan daha sıkıntılı bir durum aslında ama millet ayıkamadı.
Alım gücü ile ilgili şöyle bir veri paylaşayım.
Son 10 yılda asgari ücret %1400 artmış
Aslına bakarsanız çok fark yok.
Bu son 10 yılın içinde konut almanın nispeten karlı yada zararlı olduğu dönemler var.
2017 de alıp 2019da satan biri dolar karşısında zararlı.
2020de alıp 2023 de satan biri dolar karşısında karlı.
Maalesef genelde hesaplamalar 2019-2020ye göre yapıldığı için yanıltıcı sonuç çıkıyor.
Aslına bakarsanız 10 yıl önce de ev almak zahmetli idi.
Bugünde öyle.
Burada çoğu kişi için öncelikler ve tercihler öne çıkıyor.
Ben pazardan, marketten bile bir mali 5 farkli yerden-fiyattan bakmadan almam :))
Para kolay kazanilmiyor, kolayda kaptirmamak lazim betonculara...
Gerci artik İstanbulu size ve arap kardeşlerimize birakmaya karar verdim, iyi günlerde yaşayin beraberce inşallah :)))
Benzine bi gecede 6 tl sokuyorlar burada birileri halen konut fiyatları şişti dolar bazlımdüşecek euro bazlı ölecek diye saçmalıyor
La manyakmısınız.
Bu ülkede benzine bi gecede %20 zam geliyo siz konut fiyatları düşecek diyorsunuz. Konutunuz yoksa gidin bi bardak soğuk su için. Bu yaşa kadar neden salak kaldım neden konut fiyatları şişik diye ortalıkta dolandım şimdi neden elim böğrümde geziyorum diye ağlaşın.
Kızdırmışlar Ayhan bey sizi, gecmiş zamanda faiz indi diye konutlara sokuşturulan %20 30 luk zamlarda da aynı tepkiyi verdiginiz icin, sizin isyaninizi hakli buluyorum....
Lakin bu ülke, sokuşturanin hakli oldugu bir ülke oldugu icin bu isyanlar pek işe yaramiyor malesef...
Yıl başında baktığım 1+1 85000 dolar ediyordu, Mart'ta 83bin dolar iken şu an 72500 dolar civarında fiyatı. Trend aşağı.
ytd
Ben de yazın genelde Rize’deyim. Burada kirada bir evim var, onu satıp yeni bir ev alma niyetim var. Bu yüzden konut piyasasını yakın takip ediyorum.
Baktığım sıfır evler 3-4 milyon arası. Bana pahalı geliyor. İstanbul’da benzer bir evde oturuyorum, 5 milyon filan, sadece ev 15 yıllık. Yine de göreceli olarak Rize’de 4 milyona ev bana pahalı geliyor, ya istteki 5 milyon ucuz, ya da Rize’deki 4 milyon pahalı.
Sanırım büyükşehirlerden küçük şehirlere doğru kayan bir talep var. Eskiden emlak hareketi 2-3 yılda Anadolu’daki küçük şehirlere yayılırdı. Şimdi anında hareket yansıyor.
Ancak şurası net, şehir farketmiyor, büyük, küçük, orta her yerde konut arz eksiği var. Sonuçta 10-15 milyon göçmen bir yerde barınıyor. Son 5 yılda 10 milyon kayıtlı-kayıtsız göçmen geldi, bu ilave talebe karşılık; konut üretim hızı yatı yarıya azaldı. Özetle barınma konusu giderek daha vahim bir hal alıyor.
Annem Rize’de TOKİ konutlarında kalıyor, yeni binalar, site yeni olduğu için pek çok sıkıntı var. Kiracılar sürekli dert yanıyor, temizlik vs, aidatlar yetmiyor filan.
Annemin bir komşusu polis, 3500 e oturuyordu, ev sahibi 7 istemiş, 6000 e zor anlaşmışlar. İşin komiği bir sürü sıkıntı var, sma millet Whatsapp grubunda kiralık ev var mı diye soruluyor. Yani küçük bir şehirde 6-7 bine pek çok sorunu olan sitede millet yine kiralık ev arıyor. Durum hakkaten vahim.
Rize'ye dünyanın hiçbir yerinden göç olmaz kendimizi kandırmayalım. Bazen gerçek kabak gibi gözümüzün önündedir. Evin fiyatı kazıktır...
Bu kadar sabit fikirli olmamak lazım. Ben dönüyorum mesela, istteki evimi de tutacağım. 2-3 sene içinde Rize’ye taşınacağım, bu sayılmaz mı? Teori hemen çökmüş oldu. Ezbere konuşmamak lazım.
Ev fiyatları dolar bazında zirveye yakın olabilir. Ama kazık vs, o evsiz tayfanın sanal alem fantezisi…kazık her malda olabilir, ama ortalama fiyatlara bakacak olursak, kazık filan görmüyorum.
İngiltere ve ABD'den getirilen ekonomistlerin
özellikile gayrımenkul kazançlarına ve
emlak vergilerine yönelik
bir REFORM yapmak istedikleri ama
Reis'in yüksek dirayetli duruşuyla bu konunun şimdilik
maliye arşivinde BİR numaralı dosyada
muhafazaya alındığı idda ediliyor...
Fiyatın düşüş eğilimde olması normal şu anda normal bir süreçte değiliz. Bir belirsizlik var. Toplumda faizin ve doların yükseleceği beklentisi mevcut. Bu değişkenler yerine oturunca tekrar bakmak gerekiyor.
Honda civic 1,5 milyon, bahse konu ev 1,9 milyon.
Hangisi pahalı hangisi ucuz bilemedim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Derviş öncesi araç fiyatları ile ev fiyatları hemen hemen aynıydı. Dünya para basamaya başlayınca bize düşen paralarla enflasyon ve faizler düştü. Sanal zenginlik oluştu. Güzel güzel yiyen yedi.
Şimdi özümüze dönüyoruz ancak 2001 öncesini dünya liderimiz vatandaşa aratacak.
He anlayan olur mu, sanmam. Cahil insan mutlu insandır sonuçta.
ABD 30 yıllık mortgage faizleri son 21 yılın en yükseğinde.
FED verilerine göre ABD geneli ortalama YENİ EV fiyatları 568.700 dolardan mayıs sonu itibariyle 483.700 dolara geriledi. Covid öncesi 380 bin dolar civarlarında seyrediyordu. Yeni ev fiyatları 2023 başından bu yana düşüyor.
Aynı dönemde ABD tüketici enflasyonu %18,2
Enflasyona göre ev fiyatlarını oranlarsak 380.000*1,182=449.000usd.
Bu arz sıkıntisi safsatasini da müteahhitlik sirketleri cikariyor , işine gelen de sagda solda anlatiyor heralde.....
Kardeşim ülkemizde yerli -yabanci - kaçak, kac aile var ki sokakta yatip kalkan !!!
Ben hic duymadim haberlerde , varmi bilen gören...
Peki turkiyede kac boş konut var , satilik veya kiralik !...... onbinlerce....
Arz sıkıntısıymış...