Originally Posted by
ismettarhan
Sayin Adorable,
Evet aritmetik olarak bu sekilde diyebiliriz.
Emirhan Bey bir noktaya dikkat cekmis, KKM olmasa bunun yerine borc odeseydi diye. Benim tahminim donem sonu 1.4 milyar borctan bu 140mn azaltmis olsaydik, toplamda da 67mn faiz gideri yazdigimiza gore 6mn TL faiz avantaji olurdu, bunun da %20 gibi bir vergi etkisini arindirirsak 5mn TL gibi bir arti yazabilirdik diye dusunuyorum, yanlis hesaplama yapmis olabilirim. yani 10mn TL diyebiliriz.
Butun bunlardan arindirilmis olarak bakmak icin faaliyet karina baktigimizda 84mn TL var, 1. ceyrekte bu 82mn TL idi. Yani ceyreklik ciro artisi %25.5 artmasina ragmen faaliyet kari sabit kalmis. Ortalama kur ise %13 artmis durumda. Her iki ceyrekte de benzer seviyede danismanlik ucreti mevcut, yani personel maaslarindaki artis kardan buyuk bir isirik almis diyebiliriz. Benim tahminim Paynet arindirilmis brut marjda ciddi bir fark olmadigi yonunde, yani is donup dolasip genel yonetim giderlerine geliyor. Bu maas artisi sebeplerini biraz arastirmak gerekecek. Sonucta teknoloji sektorundeyiz ve net maaslar dolar bazinda bir suredir eriyordu. Eski USD seviyelerini yakalamaya calisiyor olabilir (calisanlar arasinda fintech ve yazilimcilar da mevcut dolayisiyla maas rekabetci olmak zorunda).
Yine de daha derine inemeden ilk tespitlerim oldugunu soylemek isterim, hatali olabilirim