şimdi bu kasaya giren para konusuna niye girdim?
daha önce belirttiğim üzere , yakıt gideri ve personel giderdini çıktıktan sonra, kasada kalan para miktarı bu. favök , vafök , ya da da siz adına ne derseniz.
Bu para kasaya giriyor, daha sonra bizim iyi aile çocukları kalem oynatmaya kafa yormaya başlıyorlar.
biz bu karı nasıl düşük gösterir ve vergiden kaçınabiliriz ? (vergi kaçırmak başka bir konu)
1) kur farkı ve faiz giderlerini masraf gösterir. bunda kalem oynatacagi bir durum yok, bankayla sözleşmesi neyse o...
baktın hala kar etmiş gözüküyorsun, vergi çıkıyor:
2) amortisman giderini yüksek gösterir. amortisman , kasadan çıkan bir para olmadığı için ne kadar ihtiyacın varsa o kadar amortisman göster.
makina ekipman için diyelim ki bu oran %5 olsun.
bu sene diyelim 50milyon dolar kar saklaman gerekti
dersin ki benim makina ekipmanım 1 milyar dolar değerinde, %5 amortisman masrafı koyuyorum, 50milyon eder, ben bu sene kar etmedim.
diyelim 35milyon dolar masraf göstermen gerekiyir
o zaman da dersin ki benim makina ekipmanım 700 milyon dolar değerindeymiş. %5i de 35milyon eder.
akenerjinin makina ekipmanı işte bu sebeple bazen 1.4milyar dolar ediyor, bazen 1.2 , bazen 700 milyon..
şu anda en son 9 aylık bilançolarımız var . 13milyar tl... 700milyon dolar ediyor.
(yukarda yazdigim degerler maliyetler. amortisman dusulmus halimiz 9aylikta 11milyar tl...600milyon dolar)