Son 1 yılda konut fiyatları %103 artmış
Eeeee düşen ne o zaman
Sazan fiyatları mı
Printable View
Son 1 yılda konut fiyatları %103 artmış
Eeeee düşen ne o zaman
Sazan fiyatları mı
Faizler düşük, O zaman konut fiyatları yükselir
Enflasyon yüksek, O zaman konut fiyatları yükselir
Döviz yükseliyor, O zaman konut fiyatları yükselir
Deprem oldu, O zaman konut fiyatları yükselir
Yabancı geldi, O zaman konut fiyatları yükselir
Göçmen geldi, O zaman konut fiyatları yükselir
Yeni evlenenler var, O zaman konut fiyatları yükselir
Konut arzı düşük, O zaman konut fiyatları yükselir
Çevremizde savaş var, O zaman konut fiyatları yükselir
Havalar çok sıcak, O zaman konut fiyatları yükselir
Tamam ben ikna oldum, konut fiyatları hep yükselecek, sürekli yükselecek, ilelebet yükselecek. Hatta düşüyor gibi görünse bile bu daha çok yükseleceğini gösterecek.
Her seferinde ısrarla bilerek veya bilmeyerek ayni savin öne surulmesini dogru bulmuyorum.
Fiyat artışını İnsan sayisinin fazlalığına yani zorunlu olarak konut talep eden bir kesime bağlıyorlar. Bu iddia tamamen piyasayi manipüle etme amaciyla öne sürülmektedir.
Nitekim anadolunun en ücra kuş uçmaz kervan geçmez yerinde bile fiyatlar bilmem kaça katladı. Çünkü pandemi ile baslayan; faizlerin diplere cekilmesi,enflasyonist ortamin oluşturulmasi ile gayrimenkul ihtiyaci olmayan yatirimci kesim yatirimlarini buraya kanalize etti.
Bu sürecin sonlanacagi, parasal sikilastirmaya gidilecegi ayan beyan ortaya koyuldu.
Nakitin değerli olacağı günler birer birer aciklanan kararlarla pekistiriliyor.
Devlet yönetiminde önemli pozisyonlar elde etmis Müteahhit oligarşisinin tek kurtuluşu Mehmet Şimşek'in gonderilmesine kaldi. Bu dakikadan sonra bu politikadan dönüş artık ülkenin iflasi anlamina geleceği için o ihtimalde kalmadi.
Son 3-4 yılda m2 fiyati dolar bazlı 3e katlayan İstanbul'da; bakalim emlakçı çetesi kuyruğu daha ne kadar havada tutabilecek.
M2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu haberler çok sıklaştı.
Bir gün ev sahibi kiracıyı, bir gün kiracı ev sahibini.
https://www.odatv4.com/guncel/ev-sah...ruldu-73082468
şu an piyasa kötü, kısa vade gelecek te kötü gözüküyor.
sıkı maliye ve para politikası ile gayrimenkul piyasasının ruhuna fatiha.
ancak bir gün rte ehh yeter be deyip kamu bankalarından ucuz kredi dağıtana kadar konut piyasasında satışlar çakılır.
ben pozisyonuma göre konuşmuyorum, zaten hisse.nette yazdıklarımızla piyasayı etkileyeceğini sanan kendini kandırıyordur.
Bence gayrimenkul piyasası dahil kamu parasal desteğiyle yürüyen sektörleri kendi hâline bırakacaklar, batan batacak, krizden ancak o şekilde çıkarız. Gayrimenkul piyasası batsa ve fiyatlar TL bazında yarıya inse kamu desteğine zerre gerek olmadan piyasaya müthiş bir canlılık gelir.Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Didim tarafindan Akbük sırtları....
Birilerinin ülkeyi parselleyip sattigi kesin...
Bu ülkede para icin insanlarin yapmayacagi şey yok, tabi cumadan sonra...
Foto küçülünce görüntü dagilmis biraz, daglardaki beyaz görünen heryer kazilip duzeltilip bina yapilmiş.Ek 29628
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bizim bir arkadaş avrupada yaşıyordu. 2008 sonrası benzer bir durum olduğunda müteahhitler piyasadan çekilince konut arzı düşmüş ve devamında fiyatlar uçmuş.
O zaman karar vermemiz gereken konu.
- Konut yatırım aracı olmasın. Bu durumda fiyata istikrar getirmeniz gerekiyor. Bu artış veya düşüş yoluyla değil fiyatın enflasyonla korele olmasıyla sağlanır
- Konut fiyatları düşsün ben alayım yükselsin kar edeyim. Benden sonra kalanın canı çıksın.
- Konut fiyatları sürekli yükselsin kimi yerlerde son alanın elinde patlasın.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Herkes şuan barınma krizi yaşadığımızı söylüyor ben ise daha henüz barınma krizi yaşamadığımızı düşünüyorum. Şimdilik bizdeki 2 milyonluk arabaya binenlerin kirada oturup ucuz kirayla barınma maliyetini ev sahibine ödettirme dönemindeyiz diyelim. Tabii ki bu herkes için geçerli değil ama trafiğe baktığımda birçok lüks arabaları kimse satmıyor. Karşı apartmanımda 2 milyonluk araca binen kiracı var sürekli mal sahibiyle kavga ediyor. Kirasını arttırmamak için…
Barınma krizinin henüz daha başlarında olduğumuzu düşünüyorum
Çünkü Dünyadaki evsiz sayılarına baktığımızda hala en düşük sayıda olan ülkelerden biriyiz.
Dünyadaki Evsiz Sayıları;
Türkiye: 70.000
ABD: 582.462
Filipinler: 4.5000.000
Nijerya: 24.400.000
Endonezya: 3.000.000
Mısır: 12.000.000
Bangladeş: 5.000.000
Almanya: 262.600
Fransa: 300.000
Kolombiya: 4.943.000 kişi evsiz
Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ess_population
O yüzden hala elinizdeki parayla ev alınabiliyorken kendinizin ve çocuklarınızın bir an evvel barınma ihtiyacınızı garantiye almalısınız. Maalesef yanlış politikalar nedeniyle çok uzak olmayan bir gelecekte büyük bir barınma krizi bizi bekliyor.
--------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
https://i.hizliresim.com/4ln43vr.png
Büyük şehirlerden birinde takip ettiğim ilanlardan biri. 4 aylık değer kaybı 24.000$.
Nispeten fiyat olarak ucuz ve talep gören bir yerde olmasına rağmen durum bu.
Fiyatı yüksek konutlarda durum daha kötüdür.
Mart ayında satmak istese 3-5 pazarlıkla bu evi havada kaparlardı şuan ise satamıyor.
Sürekli güncelleme yapıyor.
Üstadlara sorsan konut fiyatları asla düşmüyor, düşemez. Düşmesi teklif dahi edilemez. :oleyo:
En akıllılar karını Şubat/Mart-2023 gibi realize edip dövize altına dönenler.
Subat mart ayinda da deprem kaynakli bi yavaslik vardi ozellikle istanbul o donem ev satmak kolay degildi.
Tavandan satabilen azinlik bi kesimdir.
Burası Miami değil, Madrid değil, Şimşek reyiz herkese acı şerbeti içirecek, herkes haddini bilecek.
O kadarr
Tersi senaryoda da "dolar bile bu kadar artmadı, ev fiyatı niye arttı" diyorsunuz.
Gerçi tek örnek üzerinden "evler yükseldi - evler düştü" demek ne kadar doğru, o da ayrı mesele.
Adam canı ister yükseltir, canı ister düşürür. Canı ister kurdaki yükselişi fiyata geç yansıtır.
İl il, semt semt bile fiyat artışları farklılık gösterirken, nereden ne sattığı bile belli olmayan tek bir kişinin davanışı istatistiksel açıdan bir şey ifade etmez.
Bütün emeklilerin evi yok.
benim memlekette 10 bin tl altına kira kalmadı.
9 bin maas alan emekli tas mı yesin --
bu kadar çarpıklığı ben ilk defa yaşıyorum.
Orada enflasyon ve faiz oranları düşük, refah yüksek ve alım gücü de olduğu için arz talebi karşılamayınca reel olarak artması normal.
Burada normal ekonomi paremetreleri işlemiyor. İnsanların alacak durumu yok. Kredi ödemeleri kiraların 1-2 katına gelmedikçe reel olarak düşmeye mahkum fiyatlar. Bu da en kolay dolar bazlı bakınca anlaşılıyor.
2 milyona araba alıp fiyatı artınca hemen elden çıkartabilen birinin 2 milyona ev alması salaklık. Memlekette fiyat dengeleri yok oldu. Avrupalının pahalı dediği yerde asgari ücretle yaşamaya çalışıyor insanlar.
İlk defa yaşıyorsanız yaşınız 20 falan olmalı :)
Aksine, ev kirasının bir işçi emeklisinin maaşından düşük olduğu "anormal" yılları ilk defa yaşadık. Neyse ki geçti sayılır.
Sıradan bir ev kirası, sıradan bir emekli maaşından her zaman fazlaydı.
Aşağıdaki fotoyu da bunu anlatmak için atmıştım fakat anlaşılmamış.
Hiç unutmam 2005 yılında kiraya verdiğimiz eski çürük bir 1+1 vardı, ve kirası asgari ücret kadardı.
Zaten kiracı ailelerde kendimi bildim bileli düzen "2 kişi çalışır, 1 kişinin maaşıyla geçinilir, 1 kişinin maaşı da kiraya ödenir" şeklindeydi.
Ha çok berbat bir yerde oturursan tek maaşla işler yürür.
Zaten bakkal dükkanından bozma 1+tuvalet şeklindeki yerlerde bile oturan aileler vardı.
Hani şimdiki yeni evli gençler 1+1'e sığmayız 2+1 olsun diyorlar ya, benim bir komşum tek odalı dükkanda 5 kişi yaşıyordu.
Biz de 4 kişi 1+1'de yaşadık 30 yıl.
Gençler şu son 2015-2020 arasında yepyeni evlerde 10 kilo peynir parasına oturmaya alıştıkları için, normali bu sanıyorlar.
"Ev alacağıma yurtdışında gezerim" kafası da belki bu sebeple yaygınlaşmıştır.
Nasıl olsa kiralar hep böyle ucuz kalacak ya, kim sallar evi, di mi? :)
Oysa ki ben ve birçok ev sahibi, emekli olup da halen kirada olan kişileri muhatap bile almıyoruz, değil ev vermek..
Bence tam tersi.
2 milyona araba alan birinin elinde o araba her an patlayabilir.
Çünkü birebir aynı araba, Türkiye dışında, bütün ülkelerde 500-600 bin TL.
1,5 milyon TL kol gibi giriyor.
Ev fiyatları, dünyadan kopuk değil.
Gerçek balon araba fiyatlarında.
Dünyanın hiç bir ülkesinde, ucuz arabalarda, %80 ÖTV + ÖTV'nin KDV'si yok
Buna birde kar marjını maksimum tutan aç gözlü bayileri ekleyince, araba fiyatları balon gibi şişiyor.
50 yaşı emeklilik alırsanız. 20 yaş işe başlangıç. Buradaki sorun 30 yıllık çalışma hayatında ev sahibi olunamamasıdır.
Burada devlet ilk kez ev alacaklar uygun faizli veya gelir vergisinden düşülecek şekilde bir çözüm üretebilir.
Emekli maaşlarını bu nedenle yükseltmek gelir durumu iyi olan emekliye gelir transfer etmektir. Bunun yerine sosyal yardım yapılmalıdır.
Döviz arttıkça araçlar bir üst vergi dilimine giriyor.
%45-50-60-70-80 ötv dilimleri var. 1600cc-2000cc arasında %130 ve %150 dilimleri var. 2000cc üzeri %220.
Döviz artıyor ama ötv limitleri TL belirlendiğinden , %60 dilimdeki aracınız 8-10 ay sonra %80'lik dilime girebiliyor. ÖTV ve kdv'den dolayı dolayı döviz bazlı olarak aracın fiyatı %24 artmış oluyor. Haliyle 2. el fiyatı da bu kadar artıyor.
Böyle tatlı kazancı görenler araçları stokluyorlar, hem bu yüzden hem de yeterli ithalat yapılamamasından dolayı talebe yeterli araç bulunamıyor ve karaborsa fiyatları oluşuyor. 1 yıl içinde aldığı fiyata göre, döviz bazlı %50'ye varan kazançların doğmasına sebep oluyor.
Döviz kıtlığı devam ederse ötv'de oransal olarak artış yapılması zorunlu olacaktır. Bu olasılığı düşünenler parasını otomobile yatırmaktan çekinmiyor.
ABD'de, ikinci el ve sıfır otomobil pazarlarında normale dönüş başladı.
İkinci el araba fiyatları, tüm büyük pazar segmentlerinde, temmuz ayının ilk yarısında, ortalama %12 düştü.
En büyük düşüş, %15 ile, kompakt otomobillerde oldu.
Araba durduğu yerde eskiyen, sabit gideri yüksek olan. Belli bir yaştan sonra değer kaybı artan bir meta.
Bizde sabit faizli kredi olduğu için kira ileri doğru ilerlerken konut kredisi ödemesi geriye doğru gidiyor. Bu nedenle bizde enflasyon oranında gelirini artırabilen için mantıklı bir yatırım.
2 milyon kredi için 51 bin ödeme çıkıyor. Yaklaşık 2000 dolar bakalım seneye 2000 dolar kaç liraya denk olacak. Buna göre daha sağlıklı değerlendirme yapabiliriz.
9/1 üniversite mezunu memur maaşı 22 bin 938 lira gözüküyor.
Asgari ücrete daha yüksek artış yapıldığı için baz maaş olarakta bunu alalım.
sayın djoz
Donald Trump gelse seni ikna edemez.
paylastığın fotograf sözü edilen maluliyet maası
maluliyet maası ile emekli maası farklı seyler diycemde
yaslı bir insanım seninle uğrasamam
Bunların hepsi doğruda memleketin gerçeklerini değiştirmiyor işte.
2 milyonluk evler satılmazken, 2 milyonluk araçlar piyasada karaborsa. Buradaki fiyat bozulması maaşlarda var. Emekliye vermeyip seyyanen memura verdiler. Heryerde dengesizlik oluştu. Neyi baz alırsanız alın doğrular işlemiyor memlekette.
Yani gerçekten anlamıyorum.ben mi ticarete kafam bastığı için saçma geliyor yoksa bu insanlar mı enayi.
200 bine 20 tane masa sandalye takımı alırım
200 bine 3 gruplu bir espresso makşnesş alırkm
100 e de bardaç çanak bulaşık makinesi vs
Günde 100 bardak kahve satsa 50 tl den 5000 ciro
1000 tl kahve gideri
Günlük 1000 tl kira faturalar
Günlük 1000 tl 2 kişi çalıştırsan maaşı
2000 tl den 25 gün çalışsa 50.000 tl kalır
Koç üniden çıkan kaç kişi bugün 20 bin üzeri maaş alıyor ki ?
hocam sen esnaf olduğun için her şeyi doğal olarak para bazalı görüyorsun.
öncelikle madem hesap bu kadar basit niye onlarca açılan tesis batıyor.
en basitinden kahveciyi sanayi tesisi gibi dağ başına açamazsın, mümkün olduğunca merkezi ve dükkanın da geniş olması lazım. bu tip mekanların kirası da malum.
Tam 2 yıl önce Kuşadası'nda 4 yıllık Euro bazlı getiriyi paylaşmıştım.
Sıra geldi son 4 yıllık Kuşadası konutlarının EURO bazlı yeni getirilerine
1 Yıllık değişim: %12,72
2 Yıllık değişim: %60,85
3 Yıllık değişim: %109,92
4 Yıllık Değişim: %136,49
Elimde Kuşadası'nın 18 yıllık EURO bazlı konut fiyat datası mevcut. Elimdeki datalara göre Uzun vadede Euro bazlı konut fiyat getirisi en iyi şehir Kuşadası olmuştur. Kuşadası'nda ise en iyi getiri hep Kadınlar Denizi mahallesi olmuştur.
Biliyorsunuz ki şuan TL son bir ayda % 40 değer yitirmesine rağmen bu getiriler. Yani fiyatlar diplerdeyken...
Teşbihte hata olmaz Borsada ihracat yapan sanayi şirketleri neyse Konut piyasasında; Kuşadası-Marmaris-Bodrum odur. Bu arada borsadaki sanayi şirketlerinin en iyisi bile krizlerde %80 düşer ama Kuşadası'nda konut fiyatları en kötü yatay kalır.
---------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir