Kesinlikle haklısınız. Bir anomali olduğunu fark etmeleri gerekirdi. Ancak son günlerde benim bankam bile şanslı saatler indirimli kredi diye gece mesaj atıyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Ben her dönem hesaplıyorum tamamını ve güncel tutuyorum. Resim atamadığım için gönderemiyor ama göndermeye çalışayım fırsat bulursam.
Yalnız Bistte bir hata genel olarak uzmanından amatörüne kadar yapılıyor. Enflasyon muhasebesi finansal değerlere yapılıyorken, fiyatlar bundan muaf tutuluyor, bu da FK'ları genel olarak olduğundan yüksek gösteriyor (banka vb. hariç).
Ha denilebilir ki fiyat piyasada oluşur (etkin piyasaya inanmam bu arada), en azından bu bilgi de piyasa yapıcı oyuncular tarafından fiyata kısmen veya tamamen dahil edilir.
Buna da itirazım var. Enflasyon muhasebesi yalap şap uygulandı, hala da öyle uygulanıyor. Daha bütün bir yılı kapsayan 4 çeyreklik veri bile yok, geriye doğru tablolar düzeltilmedi. Aslında kimsenin tam olarak bir şey bildiği yok. Hatta banka vd. finansal şirketler için daha enflasyon muhasebesi hiç uygulanmadı, 2025'te başlayacak ki o da kesin değil. Yeniden değerlendirilip farklı bir karar da çıkabilir 2024 yılı içinde. Sözün özü ortam tam bir çorba. Verilerle yorum yapmak karanlıkta fili tasvir etmeye benziyor. Çok egolu sosyal medya fenomenleri her ne kadar ben biliyorum dese de bildikleri bir şey yok aslında.
Bahsi geçen banka , son yıllarda ciddi bir personel azaltımına gitti. Şubelerinde Personel neredeyse yok gibi. İşlemleri ATM ve özellikle Mobil Bankacılık kanalları yönlendirmiş durumdalar. Yapay zeka destekli programlar ön planda belli ki.
İnsan unsurunun ne kadar önemli olduğunu görmüşlerdir diyeceğim ama hiç sanmıyorum.
Uzun zamandır aracı kurumların yaptıkları Fiyat/Kazanç hesaplamalarına bakmıyordum.Çünkü birincisi çok ciddiyetsiz yapıyorlardı ikincisi de yüksek enflasyon olan bir ülkede "enflasyon muhasebesiz hazırlanmış" bilançoların hiç bir değeri yoktur,çöptür.Nedeni yukarıdaki yazıda,tarihsel gelişimi ile birlikte anlatılmış ama "Enflasyon muhasebesinin birinci amacı şirketin finansal tablolarını düzelterek şirketin net varlıklarında azalış yaratan kâr dağıtımı ve vergi ödemelerini azaltarak şirketin net varlıklarını ya da özkaynaklarını korumaktır. Böylece sahiplerinden ayrı bir hukuksal varlığı olduğu kabul edilen şirketin reel net varlık değeri korunmak istenmektedir" özet olarak burada tekrar paylaşalım.
Borsa endeksinin fiyat/kazanç oranını nasıl hesaplamak gerekir
-fiyat/kazanç oranı 2 türlü hesaplanır.Birincisi geçmişe dönük olarak;son 12 ayın kar/zararı /şirketlerin piyasa değerlerine oranlanarak.İkinci yöntem ise geleceğe dönük olarak,son gelen bilanço yıllıklandırılarak yapılır.
Şu anda geçmişe dönük bir f/k hesaplaması yapılamaz çünkü son 4 çeyrek bilançonun içinde ikisi enflasyon muhasebesi uygulanmamış bilançolar.Geleceğe dönük olarak da 2 türlü yapılabilir,birincisi 6 aylık bilançonun ikincisi son 3 aylık bilançonun yıllıklandırılarak yapılması.Orada da 31 Mart yerel seçimler tarihine kadar uygulanan politikalarla ,sonrasında uygulanan politikalar aynı olmadığından ve önümüzdeki çeyreklerde de ikinci çeyrekte uygulanan ekonomi politikalarının bilançolara yansımaları olacağından ,f/k hesabı yapılırken şirketlerin ikinci çeyrekte kar/zararları yıllıklandırılarak ve şirketlerin piyasa değerleriyle mukayese edilerek hesaplama yapılmalı.
-Diyelim ki bist 30'un endeks f/k'sı hesaplanacak.Maalesef bu gözler hesaplama için 30 şirketin f/k'sının aritmetik ortalamasını alacak kadar amatör olanları da gördü.Nasıl hesaplanmasını gerektiğini çok büyük çoğunluğunuz biliyorsunuz.Bist 30'daki 30 şirketin piyasa değerleri toplanır,bu rakam bist 30'daki 30 şirketin kar/zararları toplamına bölünerek endeksin f/k sı bulunur.
-Özel bir konu daha var.Bankalarda sadece akbank ve yapı kredi bankası ,sabancı holding ve koç holding konsolide bilançolarını enflasyon muhasebesi uygulanmış olarak verdiklerinden zorunlu olarak akbank ve yapı kredi bankalarının da enflasyon muhasebesi uygulanmış gerçek bilançoları yayınlanmış oldu ve büyük zarar yazmış olduklarını gördük .Muhtemelen endeksteki diğer bankalar için de aynı durum geçerli, fotoğrafı doğru görmek için,akbank ve yakı kredi bankasının özkaynaklara göre zarar oranının hesaplayıp,ortalamasını alıp,aynı oranı endeksteki diğer bankalara da uygulamak fotoğrafı gerçeğe en yakın görmemizi sağlayacaktır.
https://x.com/Erol_Tasdelen34/status...45423921594510
Sosyal medya ayakta.Umarım ,bu yazı kaleme alındığı sırada akbank tepe yönetimi toplantı halindedir ve sabah 9.00'dan önce KAP'a ortamı yatıştıran bir açıklama metni yollar.Eğer sessiz kalmaya devam ederse,bugün akbank için pek hoş geçmeyecek gibi gözüküyor.
Monday September 30 2024 Actual Previous Consensus
02:50 AM
JP
Industrial Production MoM Prel AUG -3.3% 3.1% -0.9%
JP
Industrial Production YoY Prel AUG -4.9% 2.9%
JP
Retail Sales YoY AUG 2.8% 2.7% ® 2.3%
JP