Bir Çin’in altyapı videolarına bakıyorum. Bir Amerika’nın altyapı videolarına. Savunma sanayine ihtiyaçtan fazla para ayırmak. Gerekli mi diyorum. Bilemedim.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
-AKP iktidarı döneminde 3 trilyon doların üzerinde vergi toplandı.
-380 milyar dolar dış borç alınarak dış borcumuz 131.8 milyar dolardan 512 milyar dolara yükseldi.
-İç borç stoku 155 milyar TL'den 4.192 trilyon TL'ye yükseldi.
-Cumhuriyetin 50 yıllık birikimi fabrikalar telekomünikasyon santralları,enerji santralları ,limanlar haraç mezat özelleştirildi.
Bu kadar büyük kaynak ile sadece savunma sanayi değil çok konuda büyük atılımlar yapılabilirdi.Ama gördüğümüz sadece ,devasa servet transferiyle kamu üzerinden karun gibi zenginleşen ve fiyatına bakmadan sınırsız harcama yaparak talep enflasyonunu patlatan küçük bir zümre.Diğer tarafta ise, eriyen orta sınıf ,yoksullaşan yarıdan fazlası asgari ücrete mahkum edilmiş ,görülmemiş derecede yoksullaşan satınalma gücü kaybolmuş bir halk.
Bir tarafta ekonominin %35-40'ı kayıt dışı ekonomi iken ve bu ekonominin patronları partili kimliğini gösterip vergi memurlarını kovarken,hala ağır vergiler altında ezilen ve artık nefes alamaz hale gelen vatandaşlara yeni vergiler getirmek zulümdür.Kamu doğru dürüst kemer sıksa yılda en az 2 trilyon TL (55 milyar dolar) kaynak ayırabileceği gereksiz harcamalar var.Artık yeni vergilere yeter,biraz da kamu kemer sıksın diyoruz.
Diğer önemli konu da yüksek teknolojili savunma teçhizatını üretmek için ihtiyaç duyulan en önemli unsur finansman değil;iyi yetişmiş,donanımlı,iyi eğitimli insangücüdür.Şu anda eğitim kalitesi yerlerde sürünüyor,4 işlemi yapmaktan aciz lise mezunları,sıfır puanla üniversiteye girip diploma alanlar...Şu anda nitelikli işgücümüzün tamamına yakını AKP öncesi lise ve üniversitelerde eğitim alanlardan oluşuyor.Bir avuç iyi eğitimli ODTÜ'lü projeleri omuzluyor.15-20 yıl sonra ne iyi bir mühendis ne de iyi bir hekim bulmak bu eğitim sistemiyle,bu üniversitelerle mucize olacak.
Diğer konu ;sadece Savunma sanayiye odaklanmak yetmez, sanayinin tüm kollarında yüksek üretim kapasitesine ve üretim kalitesine ulaşmak gerekir.Ancak bunu gerçekleştirdikten sonra savunma sanayi ürünlerinde de yüksek rekabet gücüne ulaşabilirsiniz.İyi örneği ise Çin,güney kore.Kötü örneği ise sanayide zayıfladığı için savunma sanayisinde de zayıflayan Rusya.
Sunday October 13 2024 Actual Previous Consensus
04:30 AM
CN
Inflation Rate YoY SEP 0.4% 0.6% 0.6%
CN
Inflation Rate MoM SEP 0.0% 0.4% 0.4%
CN
PPI YoY SEP -2.8% -1.8% -2.5%
Çin ekonomisinde fiyatlar deflasyon sınırında gezinmeye devam ediyorlar.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...25#post6907425
Trump to move fast on tariffs, says Wall Street firm, citing clients who met with ex-trade chief
Former U.S. Trade Representative Robert Lighthizer is apparently telling Wall Street money managers that if the Republican presidential nominee is reelected, he could start implementing his sweeping tariff proposals quickly after taking office, according to policy analysts at Piper Sandler.
Trump claims his sweeping tariffs will rake in enough money to pay for an array of major tax cuts and other intitiatives.
Lighthizer is seen as a top prospect for a number of senior roles in a potential second Trump administration.
Bu politikanın yürürlüğe konması ABD'de enflasyonu patlatır!...
Son vergiler anayasa değişikliğinin referandum yapılmadan gerçekleştirilmek istendiğini gosteriyor
Dünya göründüğünden daha küçük bir yer.
https://x.com/elonmusk/status/1844910640290464106?s=46
Amerika'nın güvenli şehirlere, emniyetli sınırlara, özgür konuşmaya, hukuk savaşlarının olmamasına ve daha küçük bir hükümete ihtiyacı var.
@realDonaldTrump seçmezsek durum ÇOK daha kötü olacak!
America needs safe cities, secure borders, free speech, no lawfare & smaller government.
If we don’t elect @realDonaldTrump, the situation will get MUCH worse!
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
https://www.ekonomim.com/sektorler/o...-haberi-773168
Otomotivciler diken üstünde!
İç pazarda yerli payı % 30'un altına inen otomotiv sanayicileri, çıkış aradığı ihracatta da tehdit sinyali aldı. OSD Başkanı Eroldu, "Kamyon ihracatında ilk dokuz ayda %44'lük sert bir düşüş var. Kamyon her zaman öncü göstergedir. Kamyondaki bu daralma Avrupa'daki durgunluğun bir öncüsü. Bu daralma daha sonra tüm işlerimize yayılabilecek bir risk taşıyor" dedi. Öte yandan otomotiv tedarik sanayiinde de tekstildeki gibi üretimi Fas ve Mısır'a kaydırma başladı.
-İlk 9 ayda toplam otomotiv üretiminde yüzde 7'ik bir gerileme olduğunu dile getiren Eroldu, "Bu tabi ağırlıklı olarak iç piyasadaki yerli üreticilerin zemin kaybetmesinden geliyor" dedi.
-Otomotiv sanayiininde satışlarda yerli üretimin payı yılın ilk 9 ayında,geçen yılın aynı dönemine göre %37'den %31'e,Eylül ayında ise %28'e kadar düşmüş durumda.
-Orta kesim araç alamıyor, lüks segmentte satışlar artıyor(İthal lüks otomobil satışları artıyor)(servet transferi ve gelir dağılımının aşırı bozulmasının sonuçlarından biri)