Halka açık şirket nasıl bilgi veremezmişler anlamadım, sonuçta ortaklarını bilgilendirme zorunluluğu yokmu, SPK ne der acaba bu konuya.
Printable View
Halka açık şirket nasıl bilgi veremezmişler anlamadım, sonuçta ortaklarını bilgilendirme zorunluluğu yokmu, SPK ne der acaba bu konuya.
Bilanço tekniği yüksek olan bir arkadaş 3. çeyrek ile 4. çeyrek bilançosuda ki değişimleri yazabilir mi ? Son çeyrek vergi dairesine gönderilen kar ile konsolide de 50 milyon fark oldu. Son çeyreklerde kar düdüşü dönemsel mi geçmiş yıl mukayeseleri nedir ? Bu çok önemli.
https://i.hizliresim.com/7aJJ4P.png
ihracatı arttırmak için modernizasyon, kapasite artışı yapmışlar galiba..buda finansal borca ve son çeyrekteki zarara yol açmış..
Sn. Gunslinger teşekkürler. Bakın neler oluyor ?
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB), Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısında, Çimento Sektörü 2018 yılı değerlendirmeleri ve 2019 yılı beklentilerinin yanı sıra sektör önceliklerini paylaştı.
''2018 yılı Ocak-Aralık dönemi için açıklanan verilere göre, üyeler tarafından üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 10 u ihracata konu oldu. Bu dönemdeki toplam ihracatımız bir önceki yıla göre ton bazında yüzde 7, değer bazında yüzde 16 artışla 614 milyon dolara ulaştı.
TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 2018 yılına baktığımızda iç satışta Ege Bölgesinde artış yaşandığını belirterek 2018 yılsonu itibariyle ülke çapında faaliyet gösteren 54 entegre tesiste yaklaşık 90 milyon ton kapasiteye ulaştık. Avrupanın lideri, dünyanın ilk dört ülkesi içinde yer alan sektörümüzün ihracatta gücünün arttığını görüyoruz. 2019 yılına bu konuda bizleri çok sevindiren bir gelişmeyle başladık. Bu gelişme, gümrük verilerine göre ocak ayı ihracatımızın miktar bazında %100ün üzerinde, değer bazında ise %85 artmış olmasıdır. Nihat Özdemir, Hükümetimizin başlattığı Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında bizler çimento sektörü olarak elimizi taşın altına koyduk ve elimizden gelen desteği sağlamaya devam edeceğiz diye açıklama yaptı. Özdemir, Yeni Ekonomik Programda açıklanan yüzde 2,7 büyümeye paralel olarak çimento sektörünün de %2-%3 oranında büyümesini beklediklerini dile getirdi. Şimdi şöyle düşünüyorum.
Nuh çimento fabrikası gibi anlaşılıyor hisse. Aslında bir Holding.
İhracatta en avantajlı fabrika limana sahip ve yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapan NUH çimento olmuştur. Yani kar sürdürülebilir bir kar. Bu yüzden yönetim rahat olmalı ki , geçen sene yüzde 90 olan temettüyü bu sene 70 olarak verdiler. Çimsa vermedi bu sene borçluluğu yüksek onun. Ayrıca RSI sı en düşük 30 altında olan; 2 şirket var. Biri Nuh diğeri parsan olmuş. Parsanın defter değeri ise 2, Nuhun 0.94 . Yani BİST içinde tabana yakın başka bir hisse yok. Ayrıca Nuh yapı ürünleri olan gazbeton ve ve bu ana kadar ithal bir ürün olan aluminyum pastanın tek üreticisi olarak katma değeri yüksek bir endüstriyel ürün olarak pazara girmesinin neticesi, ürün gamını ve hasılatını artıracaktır.
Temettü verimliliği 10 un üzerinde. Bu fiatlarla temettü sonrası. 7 olan fiat 6.3 a değecektir. Yani burdan satan tacir olamaz. Ancak baskı uygulayan kağıt toplayıcılardır. 6.3 fiatı olan şirketin sermayesi 150 milyon x 6.3 = 945 milyon NUH fiatı yapar. Bu ise 171 milyon dolar yapar. Son 5 yılda yaptığı yatırımlara eşdeğer bir rakam. Kedi ciğer misali. Son bilançoya göre sadece otel ve avm kira geliri 29 milyon + 8 milyon kudret enerji karı var. Toplam 37 milyon gelir sadece buradan. Yani çimento kapıya kilit vursa ; 945 / 37 = 25.5 yılda şirket kendini amorti ediyor. Bu kadar ucuz NUH çimento. Kanal İstanbul güzergahında bulunan 300 dönüme yakın olduğunu tahmin ediyorum ( net olarak bilen bir arkadaş yazarsa memnun olurum) arsa niteliğinde ki gayrimenkullerinin konut projelerine ve 140 dönümlük sanayi arsasına çevrilmiş bir zenginliğin hissedarı bu seviyelerden acil ihtiyacı haricinde satmaması lazım diye değerlendiriyorum. Tabi tahta yapıcının baskı seviyesini bilemeyiz ancak kendisinin çok şeker biri olduğu kesin. SPK nın hareketleri bir incelemesi lazım.. Hangi cepten hangi cebe gidiyor. Tüm ortaklara selamlar.
Şunu da not edeyim ; benim şahsen Nuh çimentodadan orta - uzun vade olarak beklediğim esas beklentim Kanal İstanbul ve Ortadoğuda ki yeniden yapılanma süreçleridir. Kanal İstanbulda Akçansa ve Nuhla kimse yarışamaz. Ortadoğu ve Afrikada bunlarla birlikte Mardin ve Adana çimentolar olacaktır. Beklantiler önceden satın alanacağı için pozisyon almak/korumak önceliğim olacaktır. Haliyle kimseye de yatırım için tavsiye olarak algılanmamasını , sadece bir öngörü paylaşımı olarak kabul edilmesini,her yatırımcının algı ve sabır eşiğinin farklı olduğunu , her yatırımın da kazançlarla birlikte riskleri de barındırdığını belirtmeliyim..
Yatırımcı ortaklarla bu bilgileri de paylaşamak istedim.
TÇMB gerçekleştirdiği basın toplantısında, çimento sektörü 2018 yılı değerlendirmeleri ve 2019 yılı beklentilerinin yanı sıra sektör önceliklerini paylaştı. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Çimento fiyatları ile ilgili açıklama yapan Özdemir, Türkiye´de beton tüketiminin neredeyse yüzde 30-35´ini İstanbul´daki projelere harcanıyor. Kum ve çakıl bizim dışımızda olan maliyetler. Beton fiyatı arttığında sanki sadece çimentodan artıyormuş gibi bir izlenim var. Bu tamamen yanlış. Betonun içinde çimentonun maliyeti üçte bir civarında. Halk tabiriyle beton bugün 100 lira ise bunun 33 lirası çimento. Binaların cinsine göre bir inşaatın maliyeti içinde çimentonun değeri yüzde 2 ila 4 civarında. Betonun içinde maliyet olarak üçte birindeyiz. Çimento fiyatı arttı, onun için beton, inşaat maliyetleri de arttı algısı yanlış. Biz Limak olarak Afrikada iki ülkede çimento üretimi ve satışı yapmaktayız. Bunlardan biri Fil Dişi Sahilleri, diğeri Mozambik. Satışlarımız burada lira, orada euro ile Burada çimentoyu 150 liraya satıyorsak, orada 150 euroya satıyoruz; yani, buradaki fiyatın neredeyse 6 katı. Biz dünyada en ucuz çimento fiyatı olan ülkeyiz Ocak ayına baktığımız zaman miktar olarak yüzde 100 daha fazla ihracat yaptık. İsrail´e ABD´ye çimento yolluyoruz. İnşallah Suriye düzelirse bu rakamın çok daha fazla olacağını düşünüyoruz. Şu anda sınır kapılarındaki sıkıntılarımızdan dolayı Suriye´ye ihracat yapamıyoruz. Talep var ama yapamıyoruz. İhracatta 1-2 dolar karla satabiliyoruz bizle beraber çin Endonezya, Vietnam ile uğraşıyoruz. Biz de nakliye avantsjını kullanıyoruz dedi.Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu da,Gerçekten de biz çimento üreticileri olarak ne zaman emlak fiyatlarının artmasının bize bağlandığını görünce inanın çıldırıyoruz. Nedeni ortada bizim katkımız yüzde 4; yüzde 96´sı ne durumda? Kimse bu oranı tartışmıyor. Üstüne üstelik hiçbir zaman unutmayalım ki bizim çimento üretirken de maliyetimizin yüzde 65´i dışa bağımlı, enerji. Çimentoya gelen zamma baktığınız zaman bir şey ortada. Dünyadaki en ucuz çimento Türkiye´de şeklinde konuştu.
Zararına çimento sattıklarını belirten Konukoğlu ise “Biz buradan ABD´ye çimento gönderiyoruz neden çünkü ABD´de 150 dolara çimento satılıyor bizden 35-40 dolara çimento alıyor. Götürüyor ABD´ye 150 dolara satıyor. 60 dolar da nakliye ücreti. Böyle ucuz olduğu zaman kim almaz çimentoyu. Biz Türkiyede zararına mal satıyoruz. Türkiye´deki konut fiyatlarının artmasında inşaat maliyetlerinin artmasında lütfen bize de bağlamayın. Bir tek biz değiliz; hiç bir şey de yapmadık. Dönüp baktığınız zaman son 6 aydır zam da yok dedi.