Printable View
ciddi ciddi 50 vb evi olanlara kallavi bir vergi falan konacağını düşünen saflar var bu ülkede.
- meclisteki adamların çoğu zaten bu tanıma giriyor niye kendilerine vergi koysunlar.
- o kadar parası olan adamın mecliste zaten lobisi belki ailesinden direkt milletvekili falan vardır.
- diyelim ki hiçbiri yok burası Amerika Avrupa veya ne bileyim Dubai değil, gerçekten birilerinin canını yakarsan evler dolara dönüşüp ülkeden uçar, belki yine kiracı çıkarmanın zor olduğu bir yere gider ama en azından geliri döviz olur.
- gelen vergi kiraya eklenir zaten bilinen birşey.
orta vadede olacak olan belli elinde üç beş evi olanı vergiyle boğacaklar ve evleri çok sayıda evi olan şirketlere geçirecekler.
sonra hop bu şirketleri koruyan bir yasa.
sonra welcome to hell.
zaten 2024 sonrası seçimde yok, yağlı kebap hükümet için.
https://twitter.com/umitozdag/status...BecOFbvAw&s=08
Buna konut mu dayanır, zaten doğru dürüst konut üretilmiyor. Ümit Özdağ tek başına muhalefet yapmaya çalışıyor. Naapsın bir tek adam anca bu kadar yapardı tek başına.
1 bardak su 75 kuruş.
Ama 20 ml bardak olacak
Büyük bardak kullanmak yok.
Sakın.
Harika Bir Proje mi ?
https://static.wixstatic.com/media/f...ef7f6f~mv2.png
İstanbuldan taşınana teşvik verilecek
AKP İstanbul'daki nüfusu azaltmak için tersine göçü destekleme kararı aldı. İlk hedef emekliler. İstanbul'dan gideceklere çeşitli teşvikler sağlanacak.
AKP, İstanbulun nüfus yoğunluğunun azaltılması için tersine göçün destekleyecek. Yazlarını memleketlerinde geçiren emeklilere, İstanbul'dan taşınmaları halinde elektrikten su indirimine kadar birçok konuda teşvikler verilmesi gündemde.
Sabah'ın haberine göre, hazırlıkla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a önümüzdeki günlerde sunum yapılacak. Proje, Erdoğanın talimatı ile son şeklini alıp hayata geçirilecek.
AKP'nin öncelikli hedefi İstanbul'da yaşayan ancak bahar ayları ile birlikte memleketlerine gidip yılın yarısını orada geçiren, çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğu kitleler. Bu kişilerin evlerini İstanbul'dan tamamen taşımaları için neler yapılabileceği üzerinde durulmaya başlandı. Ancak, büyük şehirde yaşamak istemeyen, iş bulmakta zorluk çeken çalışan genç nüfus başta olmak üzere evini taşıyacak tüm gruplar teşviklerden yararlanacak.
İŞ KURMAK İSTEYENE KREDİ İMKÂNI
Hızlı bir tersine göç gündeme geldiğinde Anadolu şehirlerindeki sağlıktan eğitime kadar tüm kamu hizmetleri de buna paralel olarak yeniden yapılandırılacak. Hastane, okul, doktor, öğretmen sayıları artırılacak. Büyükşehirlerde yaşamak istemeyen kamu personeli için de yeni alternatifler devreye girmiş olacak.
Yazın memleketine gidenler başta olmak üzere İstanbul'dan evini taşıyacaklara yönelik teşvikler detaylı olarak çalışılıyor. Bunlar arasında evini taşırsa elektrik, su parası alınmaması ya da az alınması, taşınma yardımı yapılması, iş kurmak istemesi halinde uygun faiz ve vade ile kredi verilmesi gibi seçenekler bulunuyor.
Odatv.com
https://www.odatv4.com/guncel/istanb...lecek-77360135
Neden emekliye doğru düzgünmaaş vermeyi düşünmüyorsunuz ?
Neden sayıları 15.000.000'a ulaştığı bilinen dünya vatandaşlarını ülkelerine geri döndürme çarelerini düşünmüyorsunuz ?
ama ,
aslına bakarsak AKP/ Reis çok haklı ...
15.900.000 aileleri ile birlikte 30.000.000 kitlenin önmeli bir kısmı zaten tercihi de bu doğrulduda olduğuna göre ...
Reis bas gaz...
aklıma şu da gelmiyor değil
neden istanbul ? neden ankara değil izmir değil.
istanbul ve beklenen olası büyük deprem ..
yani bunlar bakın biz demiştik ama siz yapmadınız gibisinden olası depremde sütten çıkmış ak kaşık olmak hiçbir sorumluluk almamak. suçuda halka yüklemek.
tabii bu arada 2 3 evi olanı sövüşlememek olmaz.
bi taşta iki kuş.
:drunk::drunk::drunk:
https://pbs.twimg.com/media/F1D0RxFW...jpg&name=small
haksızlığa uğradığını düşünen emekliler için bulunmaz fırsat,
dermişim
ohhh ohh falanda demiyorum..
köyüne dön ..
muhalefetin başı KK bile 500 lirayla emeklinin köyünde kırallar gibi geçineceğini idda etmemiş miydi ?
KK ve ailesi, bayram tatilini Belek'te, geceliği 316 bin lira olan 1500 metrekarelik VIP konsept villada geçirdiği iddası partisince ve şahsen yalanlalamamıştı !!!
Emeklileri İstanbul dan sürüyorlar ki yerlerine Araplar vs gelsin. Mülksüzleştirme planı tam gaz devrede.
İstanbul da hayat o kadar pahalılaşacak ki, bunların sözde teşviklerine kanmayıp kalmak isteyenler bile mecburen gidecek.
2milyonluk evin 600tl vergisi var. Bilemedin 1000tl. %100 artırımlı ödenecek deseler kimi etkiler. Getirselerde halkın gazını almak için göstermelik olarak getirilebilir. Zaten 100 kişiye sor 80inin emlak vergisi oranları hakkında bir bilgisi yoktur.
Boş konutların vergisi %100 artırıldı diye haber yapılırsa, helal olsun hükümete diyecek büyük bir kitle var.
Sent from my 2109119DG using Tapatalk
Avrupda ing babandan ev kaldimi %30 devlet baba ya kaliyor
Ayni uygulama belcikada varmis
Adamlar sistwmi kurmus..
Bizde bu uygulama olsa
Kim birden fazla ev sahibi olmak ister
Ama got lazim bunu yapacak adama ulkede
SM-N935F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Gurbetçi olmasa kimse TR'ye gelmez. Kafayı yemişler. Bir dünya yol gideceksin üstüne de kazık yiyeceksin salak mı bu adamlar.
Avrupaya gelmeden önce TR cennet, TR deki deniz hiç bir yerde yok filan sanırdım.
Meğer bizi yemişler abi italyası fransası hırvatistan yunanistan ispanya kopuyor seç beğen al hayvan gibi sahil ve ÇOK UCUZ bize göre. Barcelona da en kral yerde otur ye bodrumdan ucuz. Neymiş abi bu bodrum? Hırvatistan bi plajları var bembeyaz kum... Çok ilginç bizim Türkiye hizmet sektörü ve ucuza kalite sunması ile fark yaratması gerekirken en pahalı seçenek biz oluyoruz ne düşünüyorlardı acaba bunu böyle yaparken...
Emeklileri İstanbul dan çıkarmak için verecekleri teşvikleri ve gösterecekleri gayreti, yasadışı göçmenleri toplayıp sınırdışı etmek için harcasalar İstanbul normale döner ama kime anlatıyoruz. . Vatadaş da eylem neyin yapmadığına göre demek ki mevcut siyaseti onaylıyor yapcak bişi yok. O zaman dönün köyünüze bakalım İstanbul u Suriler Pakiler falan gezecek bundan sonra
Burda da var Veraset İntikal Vergisi..
Bu ara Avrupa örnekleri çoğaldı. Londra'da Paris'te evi olmayan maaşla çalışanlar bile odalarda yaşıyor. ortak tuvalet ortak banyo. Bende 2009 gibi iki hafta kalmıştım. Kiracısı şirketin sahibi ile konuşmuştum adamın işi oymuş, evleri milletten alıp uzun kiralıyordu. Sonra oda oda millete haftalık kiralıyordu. En son 100 kusur eve çıktım 500 kusur oda işler tıkırında falan diyordu.
ülke bilgi çöplüğü, kime inanacağımızı şaşırdık. Bir tarafta haberlerde bilmem kaç yılın turist rekorları kırıldı, havalimanlarına uçak iniş rekorları kırıldı deniyor, turizm geliri ile cari açık kapanacak deniyor. Diğer tarafta turizmde tehlike çanları çalıyor deniyor.
"Vicdanım el vermiyor" derken... Biz vicdansız mıyız? Anlamadım....
Konutta long pozisyonu alanları vicdansız şeklinde ima etmişsiniz. (Bilmeyen olabilir bir piyasada alım yönünde pozisyon almaya long pozisyon almak denir)
Ama tarlalarda long pozisyonu normalize etmişsiniz
Şimdi gelelim vicdan konusuna. Burada konut pozisyonu alan hemen herkes enflasyon oranında kendindi korumak için alıyorlar. Ama çakma enflasyon oranı değil, gerçekten et-süt-yumurta peynir, ilaç vb temel enflasyon oranına göre satılık konut fiyatlarının aynı oranda artmasını istiyoruz.
Kiraya veren ev sahibi de kira fiyatlarının gerçek ENAG vb. enflasyon oranında artmasını istiyorlar. En kötü ihtimalle de asgari ücret ne kadar arttıysa onunla aynı oranda artmasını istiyorlar.
Ben veya ailemden biri kanser vb hasta olduğumda tedavi masraflarımı siz mi karşılayacaksınız? Tabii ki ben konutlarımı satıp öyle masraflarımı karşılayacağım. Bu durumda doğal olarak ilaç gıda vb oranda konut fiyatları artması lazım ki ben de ailemi koruyabileyim. Bu durumda görüldüğü üzere konutta long olmak vicdansızlık değil.
Mesela ben Enag enflasyonu kadar konut portföyümün artmasını isterim.. Yani hiperenflasyondan korunmak istiyoruz, vicdansız, açgözlü değiliz. Sosyal medyada bu algıyı görmekten tiksindim bu forumda da aynı algıyı görmek istemiyorum.
Şimdi gelelim tarlalarda fiyat artışının olmasını istemenizi normalize etmenize.
Sizin gibi tarla spekülasyonu yapanlar yüzünden şehirdeki fakir insanlara çıkış kapısı kalmadı.
Neden mi? “Madem Ev fiyatları arttı o zaman köye göç edeyim” diyenler şu an hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çünkü tarla fiyatları konuttan daha çok arttı 5-10 bin liralık tarlalar milyonlarla konuşulmaya başlandı.
Ayrıca tarla fiyatları artarsa hemen akabinde arsa fiyatları da artar, Arsa fiyatları artarsa da Konutun yarı maliyeti arsa olduğundan Konut fiyatları da artar. Gördüğünüz üzere farkında olmadan tarlada aldığınız long pozisyonu dolaylı yoldan da olsa konut fiyatlarını da arttırıyor. Şimdi sorarım size O zaman siz de tarlada aldığınız long pozisyonu nedeniyle bu durumda vicdanınız el veriyor mu?
----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
İnternete de dev zam geldi! Arıza bildirimi de artık cep yakacak
https://cdn.gunboyugazetesi.com.tr/news/325956.jpg
Türk Telekom, internet paketlerine, arıza ücretlerine ve portlara zam geldiğini açıkladı. 1 Haziran 2022’de tartışmalı olarak yürürlüğe giren port ücretlerine yüzde 70 zam yaparken sınırsız ve kotalı internet paketlerine de zam geldiği bildirildi.Türk Telekom, referans veri akış erişim(VAE) tarifelerinde fiyat güncellemesi yaptı ve fiyat listesini güncelledi.
İnternet paketlerine yüzde 70 zam geldi. Türk Telekom, geçtiğimiz yıl, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere VAE'ye yüzde 67 zam yapmıştı. Zam, daha sonra Haziran ayında yürürlüğe girecek şekilde ertelenmişti.
Türk Telekom’un yeni tarifeleri, 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Hem VAE hem de port ücretlerine geçen seneki tarifenin üzerine yüzde 70 zam yapıldığı görüldü. Türk Telekom tarifelerinin en çok şikayet alan fiyat artışı ise arıza durumunda müşteriye yansıtılacak ücret oldu.
ÖZLEM BARAN-GÜNBOYU
https://www.gunboyugazetesi.com.tr/i...ak-206950h.htm
maystro kasap havası
porfabor...
https://imgv2-1-f.scribdassets.com/i...1688610842?v=1
Çok ayıp ya !!!
Ev sahiplerine bak.
Kentsel dönüşümcülere, evlerini, kiraya veriyorlarmış.
Olmaz ki, bu kadar da kurnazlık yapılmaz ki :)
Hahahahahaha
Türkiye ekonomisi %70 kayıtdışıdır. Verilerin çoğu naylondur, dandiktir.
Kayıtdışı ekonomi oranı çok yüksek olduğundan bilim adamları Türkiye için kalıcı başarılı ekonomik model üretmezler üretemiyorlar üretemeyecekler.
Doğru veri olmadan matematik çalışmaz. Yapay zeka falan da çalışmaz.
Turizm icin bildigim kadariyla bu sene Bodrum basta olmak uzere ege cok iyi degil fakat Antalya ve akdenizde isler gayet iyi. O yuzden nereden baktiginiza gore degisiyor.
yabancı turist çeken yerler çok iyi
yerli antalyadada çok yok
bu sene sorun yerlide
ayvalık erdek burhaniye dikili mordoğan ören akçay urla hepsi %50 altı
orta ve alt düzey gelir grubunun tatil yaptığı yerleri buralar
alt düzey çok çıkamadı orta düzeydende kayıp var
çeşme ve bodrum nispeten iyi ama oralardada çok paralılar var orta düzey yerli oraya gidemedi
sayın viva
siz ev aldığınız için yarattığınız talepten dolayı ihtiyacı olan birinin almasına engel oluyorsunuz.
burada ev sahibi emlakçı tutturduğu fiyattan satmayı hakkı görüyor.
devlet taksiciye tarife uyguluyor. KAldırılsın devlet taksicilere karısmasın o zaman
marketler geçen sene cam cerceveleri indiriyorlardı.marketler istediği fiyatı koyabiliyor mu artık.devlet marketlere karısmasın o zaman
eczacıya kafasına koyduğu kurda yüzde otuz zam.devlet eczanelere karısmasın.
kullandığım cep telefonu tarifem 51 tl idi internet kotam arttı 62 tl ödüyorum.devlet operatörlere karısmasın o zaman
fırınlar halk ekmekler nedeniyle ekmeğe istediği zammı koyamıyor.halk ekmekler ekmeğin fiyatının artmasını önlüyor.devlet fırıncılara karısmasın.
kredi kartına tavan faiz uyguluyor bankalar istediği faizi uygulamıyor.O zaman devlet BAnkalara karısmasın.
daha sayarım da
tipik yurdum insanısınız. Uygulama sizin cebinize dokundu mu serbest piyasacı dokunmadı mı sosyalist.
Bu gün Türkiye kim kafasına göre fiyat belirleyebiliyor ki?
ama size sorsam taksi tarifesini,halk ekmeği,KK ya tavan faizini,Cep Telefonu tarfelerine enflasyon altı zammı,eczanede euronun 14 tl kabul edilmesi gibi uygulamaları desteklersiniz. Çünkü sizin cebinize dokunmuyor.
ama kiraya tavan geldi birden adam simitten fazla serbest piyasacı oldunuz.
hocam kendi açından güzel düşünüyorsun da sn viva vb biri almasa evler boş mu kalacak, muhtemelen yabancının teki alacak o hiç kiraya vermeyecek.
ülkenin ana sıkıntısı yönetimin müsrif ve hırsız olması.
ülkeye döviz lazım seve seve evi de arsaları da tarlaları da gavura araplara vs satacaksın.
onlar da evi ister kullanır ister kullanmaz vergi vs diğer tutturursan satar ışık hızı ile başka ülkeye geçer.
devletin sağlıklı rekabet ve üretim ortamını sağlamaktır onu sağlarsa yazdığınız düzenlemelerin birçoğuna gerek kalmaz.
örneğin takside tavan fiyat niye var çünkü taksi sayısı sınırlı, isteyen herkes taksicilik yapsın gör bak bugünkü fiyatın yarısına bir ayda düşüyor mu?
bu 25% vb goygoylar istanbul dan belli insan grubunun ayrılma sürecini uzatma oyunları.
bir binada yeni giren kiracı 20 ey giriyorsa artık fiyat odur, aksi yönde olması için ya aşırı bir nufus azalması ya da aşırı bir konut üretimi lazım ki İstanbul özelinde ikisi de imkansız ötesi.
yavaş yavaş eski kiracılar ayrılacak ve en kötü evin kirası bile asgari ücret civarına gelecek.
bunları yazmak hoşuma gitmiyor ama süreci yaşayan ilk biz değiliz.
An itibariyle biraz evvel Kuşadası Limanından çektiğim fotoğraf
Bununla birlikte bugün yan yana 4 tane dev cruise gemisi geldi. her biri yüzen kasaba gibi. 3-4 bin kişilik dev gemiler.
https://i.hizliresim.com/cxairzr.jpg
Her gün geliyorlar. Cruise gemisi turisti Antalya'ya gelen ucuz Rus turisti gibi değildir.
Hepsi Kanada, ABD, İngiltere, İsviçre vb ülkelerin zengin turistleri. Mykonos ile birlikte 2. durakları Kuşadası oluyor. Kuşadasında çarşıyı, plajları gezdikten sonra; Efes, Meryem ana kilisesi , Apollon tapınağı vb yerlere gidiyorlar.
Esnafın yüzü gülüyor...
-----
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir
Bey efendi beni tanımadan bol keseden sallamış, niyet okuması yapmışsınız.
Öncelikle ben 2 konu haricinde Ayn Rand benzeri %100 liberteryen görüşü savunurum. Ama 2 konuda sosyalistim.
Sosyalist olduğum 1. konu Eğitim. Aslında görüş olarak okulsuzluk felsefesini savunsam da illa ki zorunlu eğitim olacaksa bunda %100 devlet okullarının olması gerektiğini savunuyorum Evet Özel okullar yasaklanmalı çünkü zengin çocukla fakir çocuk arasında en azından eğitimde eşitlik ilkesi olmalı bunun da tek yolu özel okulların yasaklanması gerektiğidir. Zaten fakir çocuklar hayata 10-0 geride başlıyorlar en azından eşit eğitim sağlayıp onlara da fırsat eşitliği yaratmalıyız. İşte vicdan budur..
2. sosyalist olduğum konu ise Sağlıktır. Kesinlikle özel hastaneler yasaklanmalı.. Sadece Devlet hastaneleri olmalı. Ama ilaç ve eczacılık işine devlet kesinlikle müdahale etmemeli. Misal geçtiğimiz yıllarda kanser vb ilaçları parayla bile bulamadınız çünkü piyasaya sabit kur diye şirketlere dayatma yapınca ilaç şirketleri maliyeti kurtarmadığı için pahalı ilaçları piyasaya sürmedi.
Ama Özel hastaneler kesinlikle yasaklanmalı ve devlet hastanelerinde doktorlara şimdikinin en az 3 katı maaş verilmeli.
Zaten Atatürk de anayasayı hazırlarken Sosyal devlet tanımında Eğitimde ve sağlıkta eşitlik ilkesinden bahsetmiştir. Ve mevcut durumumuz da Anayasanın sosyal devlet ilkesine de aykırıdır.
Bu arada prensiplerime uymak için çocuğumu devlet okuluna gönderiyorum. Zaten mevcut eğitime inanmıyorum evde ben ve annesi ayrıca eğitim veriyoruz. Mesela okullarda anlatılmayan para nedir? Nasıl yatırım yapılır? onu da öğretiyorum. İngilizcenin yanında İspanyolca da öğreniyor. Öğrenmeyi öğreniyor... Özel okullardaki gibi müşteri muamelesi görmüyor...
Mümkün olduğu sürece özel hastanelerin kapısına bile uğramıyorum Özel hastanelerde başıma gelmeyen şey kalmadı. Güvenmiyorum.
Bunların dışında kalan tüm konularda "Laissez faire" diyor ve diğer tüm konularda %100 serbest piyasayı savunuyorum. Misal devlet bankaları kesinlikle kapatılmalı.
Devlet her şeyden elini eteğini çekmeli. İşte o zaman gerçek hırsızlık olan ENFLASYON sıfıra yakın olur. En büyük soygun Enflasyondur. Devlet müdahale etmezse piyasaya güven gelir paranız itibar görür, Ülkeye yatırım gelir halk müreffeh olur. Sizin savunduğunuz şeyler şuan venezuela'da uygulanan şeyler durum ortada maalesef bizdeki gidişat da hiç hoş değil..
Diğer konuları da zaten diğer arkadaşlar cevaplamış tekrara düşmeye gerek yok.
------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
syn viva
ben sosyalistim demedim.Ben devletin müdahalesini olumlu-olumsuz olsa da istemem.
ama realite de ekonomimiz her geçen gün sosyalist bir anlayısa evriliyor.
karne uygulamasına ne zaman geçeriz diye düsünüyorum ara ara
devletin piyasaya müdahelesi ile işlerin düzeldigine inanıyormusunuz gerçekten... mesela devletin marketlere müdahelesi sonucu düzelen bir şey varmi gerçekten.. yada bankalara müdahelesi sonucu ne gbi şeyler düzeldi...?ben gıda toptancısıyım..iş yerim birazda merkezde kaldı.. kaşima a101 geldi mesela ...ariel matik 9 kg 445 lira ..bende 370 lira.. bir başka yerde emin olun aynışey 290 liraya da vardir...ama tiryaki çay bende 125 lira orada 108 lira.. yine emin olun başka yerde 145 liraya da vardir.. bu maliyetlenme ve vade ile alaklalı ve eminim siz ticaretn içinde degilsiniz...brçok şeyde ben a101 e göre çok daha ucuzum..benden çok daha ucuzları vardır..ve a101 bana fayda sagladı...dükkanda perakendem arttı..bu rekabet ortamında a101 in kafasına göre fiyat arttırmasını engeller....bankalara devletin müdahelesi sonucu . para piyasasına devletin müdahelesi sonucu ..kkm gibi bir garabet dogmak zorunda kaldı...emin olun o bankalara müdahele sonucu yine ortaya çıkan garabet yüzünden vergi artışları yaşanıyor..yani bankada parası olanda olmayan da zarar görüyor...sırf kredi kartı faizlerini düşük tutmak için bu kadar ötv ve kdv ödüyoruz..benim bir tane bile dikili agacım yok..ama ileride işlerimi tammen fesh edince yaşlanmak istedigim yerde ev almak için hayalim var...burada bakıyorumda ev almış dükkan almış kişilere karşi bir tavır var sanki o kişiler monopol müş gibi ...yada 100 lerce evi olan kişiler varmiş gibi ..oyle 100 lerce evi olan kişiler sanırım tüm ülke çapında taş çatlasın 1000 kişi falandır...çoguluk 2-3 evi olan kişilerdir.. belki biraz 4-5 ev olabilir...ama bu kişiler yüzünden ev fiyatları artmıyor..hatta ev fiyatlarının bir yere gittigi yok... sadece sizin bizim hepimizin alım gücü düşüyor ...bakın 2010 yılında karşiyaka bostanlı da ..1977yapımı bir daire sattım bostanlının ilk apartmanlarından biri ..arka cephe 95 metrekare bir daire ..ve içi dökülüyordu..sdece satmak için içine makyaj denlecek uyduruk bir tadilat yapmıştım...babam hasbel kadar onu alabilmiş zamanında..145 bin e sattım...o zaman dolar kuru 1,36 idi 106600 dolara satmışım.. bugün yine gidin bostanlıya bugün 2,80 milyona çok daha iyi tadilatlı yine 40 yaşında apartman daireleri mevcut.. bir kısmı kentsel dönüşüme girdi yenilendi ...yenilenenler 7-8 milyon...yenilenenleri baz alırsak ..ev fiyatları uçtu diyebiliriz... ama elma ile elmayı kıysalamak lazım...buyurun o zaman sizde 2,8 milyona 40 yıllık ev alın ...kensel dönüşüme girsin ev ..sizinkide 7-8 milyon olsun...ama bu sefer de kentsel dönüşüm için istenen 2 milyonu bulmanız lazım..o 2 milyonu nasıl finanse edeceksiniz? evinizi kiraya vererek..bakın ekonminin en canlı alım gücünün en yuksek oldugu dönem 2010 dan bahsediyorum.. ve şimdi balon var denilen nokta da izmirin en çok talep gören yerinde bile gayrimenkul dolar bazında bir artışı yok...işim geregi annemi yanıma almıştım..annem boşaltınca ...1,5 seneligine kiraya vermiştim..700 liraya...800 istiyorduk tanıdık olunca 700 e vermiştik...o dönem asgari ücret 600 lira civarı idi . asgari ücretten gidersek 1,16 asgari ücretmiş evin kirası...yani günümüz şartlarında 13300 ..dolar bazında gidersek 514 dolar ...yani 13878 lira ..bugün sarı siteye girin.. dostanlıda 100-110 metre kare dairel kiraları 14 -15 bin lira civarı ...yani sözün özü aslında gayrimenkul piyasasında aslında degişen hiç birşey yok..sadece hayat pahalılıgından dolayı...gelirimizden bize bir şey kalmıyor...en büyük gider kira oldugu için o göze batıyor aslında..çünkü o zaman eve aldıgımız fairy bulaşık deterjanı 1 dolarken şimdi 1,5 dolar...o zaman eve aldıgımız toz deterjan 10 dolarken şimdi 15 dolar...o zaman aldımız üst segment cep telefonu 1000 dolarken şimdi 2000 dolar.. orta segment ikinci el genç bir arabayı 25 bin dolara alırken şimdi 40 bin dolara alıyoruz...ve bunu devletin vergi artışlarından dolayı alıyoruz..o yüzden bu yaşadıklarımızın sorumlusu gayrimenkule parsını yetırmış kişiler degil.. devletin saçma sapan ekonomi politikaları ..vay efendim devlet müdahele etsin bunu düzelsin diyorsanız ..isyanınızı sizi yönetenlere yapınız ..vicdansız ev sahibi söylemi artık sıkmaya başladı..yok marketler suçlu yok sogan patates depolayanlar suçlu..yok bankalar suçlu...devletin müdahil oldugu herşey saha kötüye gitti..et fiyatlarını düşürecegim dedi...ithal et girdi ..sonrası malum...uçtu..o yüzden devletin müdahil olmaması ve dogru bir rakabet ortamını yaratması yeterli...rekabet ortamı konusunda da diyeceklerim varda çok çook uzun zaten yeterince uzun yazdım...
Devletin piyasaya müdahalesi ile piyasayı bozduğu ihtimali var mıdır?
Belki de önceden müdahaleleri ile bozduğunun farkına varmıştır!
Şimdi işin içinden çıkmak için saçmalıyor olabilir mi ?
alın bir örnek
sanırım yanlıs anlasıldım.
Ben son onyıllarda kamunun ülke ekonomisini çevirme noktasında konut fiyat artısından uzun süre rahatsız olmadığını düsünüyorum.
konut fiyatları arttıkça daha çok kisi konut sektörüne girdi.Konut sektörü ekonominin motoru haline geldi.
dolayısıyla bu dev konut sektörünü ayakta kalabilmesi için her geçen gün daha fazla kisinin konut alması gerekiyordu. Daha çok kisinin ev alması için ise ev fiyatlarını her seyden çok artması gerekiyordu.
hülasa insaat ile kalkınmaya çalıstık. dev bir beton lobisi olustu ve ülke kaynaklarını kemirmeye basladı.
Bu noktada artık devlet fiyat artısından öyle yada bu sebepten rahatsız.Ev sahiplerine pek rahat ettirmeyecek.
devletle inatlasılmaz.tecrube ile sabit
sözlerimi hoca gibi bitiyorum
Bre adam, doğurduğuna inandın da, öldüğüne neden inanmıyorsun?
not: devlet bunu basaramaz diyenler olacaktır. Bende öyle düsünüyorum.Ama inanın sizin canınızı yakacak kadar uzun süre bunu sürdürebilir.
Ülkede nüfüsün %56sı kendi evinde oturuyor. Kendi evini kiraya verip başka yerde kirada oturan ciddi bir kitle mevcut. bu kitleye elindeki malın değerini düşürmek için çaba göstereceğinizi söylemek ne kadar olumlu karşılanır bilemedim.
https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonom...artti-7677319/
Yani vicdansız olduğunuzu düşünmüyorum sonuçta hayatın kuralı biri birini yiyecek.
Oyle bakarsan tabi tarla almak da yanlış çok bakarsan mal almak yanlış mülkiyet hırsızlık da dersin.
Tarla şöyle savunmam var biz ailecek çiftçi yiz. Aptal gibi 3 kuruşa malını satamayan köylü olursa ne verirlerse fazlasını verip kendimizce destek oluyoruz geleni de karış karış eker biceriz. Ama niyet iyi de olsa durum bu şekilde tabi.
Bence ev alıp boş tutmak = tarla alıp boş tutmak; bunların değerlendirilmesi gerekir. Ama evine gelen adam çıkmıyor saygısızlık ediyor içinde kiracı varken evin değeri düşüyor vermek istemeyene haksız diyebilir miyiz? Önce hükumet açık söyleyelim karşılıksız para basmayı kesecek. Sonra piyasa yeribe oturur kimse de kira getirecek mis gibi dairesini boş tutmaz paraya inansa güvense.
Bugun ver evini 1000 euro ya kiraya yarın 2 senede 200 euro ya düşer %25 de zam yaparsın hadi geçmiş olsun. Haksız mı şimdi vermek istemeyen? Haksız vicdansız diyemem.
Ben ama yapmak istemem ne long ne short olayım başka işlerde uğraşayım isterim.
Rizede kira artış kavgası 1 ölü!
–Ev sahibi Mücahit K. kirasını arttırmak istediği için kiracısı ile artışın fahiş olduğu nedeniyle tartışma yaşadı. Yaşanan tartışmanın ardından kiracının yeğeni Halil İbrahim Ak (25) ve 2 arkadaşı ev sahibi Mücahit K. ile görüşmek için yanına geldi.
– Ak ile Mücahit K. arasındaki tartışma büyüyerek yerini kavgaya bıraktı. Bu esnada ev sahibi Mücahit K. belinden çıkardığı ekmek bıçağı ile Halil İbrahim Ak, Sedat S.S. (23) ve Miraç B.yi yaraladı.
Halil İbrahim Ak hastanede hayatını kaybetti.